Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Κίμωλος χωριά οικισμοί

Χωριά στην Κίμωλο

Χωριά στην Κίμωλο

Η Κίμωλος από τα αρχαία χρόνια ως και σήμερα ήταν «Μονόπολις», δηλαδή είχε ένα μόνο χωριό. Μικρότεροι οικισμοί που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα έχουν ελάχιστους κατοίκους, είναι η Αλυκή, η Γούπα, τα Πράσσα και η Ψάθη (λιμάνι).

Άγιος Μηνάς

Άγιος Μηνάς Κίμωλος

Ο Άγιος Μηνάς βρίσκεται σε μικρό κλειστό κόλπο, στην ανατολική πλευρά της Κιμώλου και είναι το παλιό λιμάνι του νησιού. Στο απάνεμο αραξοβόλι φιλοξενούνται ακόμα και σήμερα τα πολύχρωμα βαρκάκια των ψαράδων, βλέποντάς τους να προετοιμάζουν τα δίχτυα τους για τη νυχτερινή τους εξόρμηση. Από τα παλιά σπιτάκια που υπήρχαν δεξιά και αριστερά από το λιμανάκι, στις παρυφές των λόφων, μόνο οι σωριασμένες πέτρες έχουν απομείνει για να μας θυμίζουν πως κάποτε αυτός ο τόπος έσφυζε από ζωή. Στον Άγιο Μηνά θα δείτε την παλιά σκάλα φορτώσεως σιδηρομαγγανίου και τα υπολείμματα του φυσικού πωρόλιθου που κάποτε χτίζανε τα σπίτια οι κάτοικοι, δημιουργεί μια όμορφη εικόνα. Δεξιά του κεντρικού δρόμου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι που ανακαινίστηκε το 1887 από τον τότε Δήμο Κιμώλου. Στο λιμανάκι υπάρχει ένα κατάλυμα για διαμονή. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Αλυκή

Κίμωλος Αλυκή

Η Αλυκή βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κιμώλου και έχει θέα τα νησάκια του Αγίου Γεωργίου, τα Πυργονήσια και την Απολλωνία της Μήλου. Είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός και απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από το Χωριό. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, μονοπάτι και λεωφορείο. Η ονομασία της οφείλεται στους κρυστάλλους του αλατιού που παραμένουν στην επιφάνεια το καλοκαίρι μετά την εξάτμιση του νερού. Βόρεια του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Το καλοκαίρι είναι ένας από πιο γνωστούς οικισμούς της Κιμώλου για την παραλία της και τα ταβερνάκια δίπλα στην παραλία. Η παραλία της μαζί με τη διπλανή της Μπονάτσας δημιουργούν μια αρκετά μεγάλη ακτή περίπου 1.000 μέτρων. Είναι πολυσύχναστη και ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Άλλη κοντινή παραλία είναι στη Καλαμίτσι. Το χειμώνα μετατρέπεται σε ένα μικρό υδροβιότοπο, γιατί η ομώνυμη λίμνη πίσω από το δασάκι, φιλοξενεί πάνω από 260 είδη αποδημητικών πουλιών. Στην Αλυκή καταλήγει η πεζοπορική διαδρομή που ξεκινά από το Χωριό και το Σκιάδι. Στον οικισμό υπάρχουν αρκετά καταλύματα διαμονής, δυο ταβέρνες και ένα καφέ μπαρ. (Πηγή photo: google maps)

Γούπα

Γούπα Κίμωλος

Η Γούπα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κιμώλου, πολύ κοντά στην Ψάθη, με θέα τα Ρευματονήσια και τα νησάκια του Αγίου Ευσταθίου και του Πολύαιγου. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο. Είναι ο μεγαλύτερος παραθαλάσσιος οικισμός του νησιού, χτισμένος πάνω σε δυο χαμηλούς κάβους, με τα σπιτάκια να κρέμονται πάνω στα χαμηλά λεία βράχια, σχηματίζοντας πολλά μικρά επίπεδα, λαξευμένα σκαλοπάτια και θαλάσσια αυλάκια πάνω από τα οποία έχουν στηθεί πρόχειρα γεφυράκια. Το χειμώνα ο οικισμός σχεδόν ερημώνει και το καλοκαίρι τα περισσότερα σπιτάκια που αποτελούν εξοχικές κατοικίες γεμίζουν από κόσμο, λόγω της παραλίας της. Στο λιμανάκι κάτω από τα σπιτάκια, στο ύψος της θάλασσας, οι ψαράδες φυλάνε τις βάρκες τους σε σκαμμένες σπηλιές τα  «σύρματα», όπου οι ξύλινες ψαρόβαρκες σε συνδυασμό µε τις πολύχρωμες πόρτες πάνω στα βράχια, δημιουργούν μια ονειρική εικόνα. Ανατολικά του κόλπου υπάρχει ένας βράχος που από τις διαβρώσεις του αέρα και του νερού, έχει τη μορφή «ελέφαντα» μέχρι και την προβοσκίδα του και ένα μικρό σπιτάκι. Κοντά βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, κτίσμα στα μέσα του 19ου αιώνα. Στον οικισμό έχει ένα κατάλυμα διαμονής. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Πράσσα

Πράσσα Κίμωλος

Τα Πράσσα βρίσκονται στη βορειοανατολική πλευρά της Κιμώλου, με θέα το Πρασονήσι και απέχει περίπου 5 χλμ από το Χωριό. Η πρόσβαση γίνεται με λεωφορείο και αυτοκίνητο. Είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που στην είσοδό του υπάρχουν οι εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών με τις νατριοχλωριοθειούχες πηγές που η λειτουργία τους όμως δεν είναι συνεχής. Αξιοθέατα είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου που χτίστηκε το 1971 και ο Άγιος Φανούριος που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, αριστερά του κεντρικού δρόμου που χτίστηκε το 1964. Κάτω από τον κάβο του Αϊ Γιώργη, με το ομώνυμο εκκλησάκι, μπορείτε να δείτε τις σπηλιές της μεσογειακής φώκιας monachus monachus που φωλιάζουν εδώ. Υπάρχει επίσης η παλιά σκάλα φορτώσεως των καραβιών, καθώς και τα μεταλλεία εξόρυξης μπετονίτη. Η παραλία του είναι μια από τις καλύτερες και δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, καθώς διαθέτει τη μοναδική λευκή χονδρή άμμο που θεωρείται ιαματική και χρησιμοποιείται για αμμόλουτρα. Στον οικισμό υπάρχουν τέσσερα καταλύματα διαμονής και δυο καταστήματα εστίασης για φαγητό. (Πηγή photo: google maps)

Χωριό ή Χώρα

Χωριό ή Χώρα Κίμωλος

Το Χωριό ή Χώρα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και απέχει μόλις 1 χλμ από το λιμάνι της Ψάθης. Είναι η πρωτεύουσα της Κιμώλου και ο μεγαλύτερος οικισμός, χτισμένος στους πρόποδες του όρους Ξαπλοβούνι, αγναντεύει νωχελικά το λιμάνι και την Πολύαιγο. Είναι ο παλιός και ο κύριος οικισμός της Κιμώλου μέσα και έξω από το επιβλητικό Μεσαιωνικό Κάστρο, με τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους. Αποτελείται από τους οικισμούς Παλιό και Νέο Χωριό. Στον οικισμό υπάρχουν τα περισσότερα καταλύματα διαμονής, καφέ μπαρ και καταστήματα εστίασης για φαγητό. (δείτε περισσότερα) (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Ψάθη

Ψάθη Κίμωλος

Η Ψάθη βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κιμώλου, μόλις ένα χιλιόμετρο από την πρωτεύουσα και αποτελεί το κύριο λιμάνι της Κιμώλου, με θέα τον Πολύαιγο, τη Μήλο και αν ο καιρός το επιτρέπει και την Φολέγανδρο. Στο νότιο τμήμα του όρμου βρίσκεται ο παλιός μόλος, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει μόνο σκάφη μικρού βυθίσματος. Κατά μήκος της παραλίας βρίσκονται διώροφα σπιτάκια με χρωματιστά παράθυρα, κυριολεκτικά πάνω στην άμμο, ενώ στην αριστερή πλευρά σπιτάκια κολλητά το ένα με το άλλο, σκαρφαλωμένα σε μικρή πλαγιά, που από κάτω είναι τα λεγόμενα «Σύρματα», σπηλιές λαξεμένες στο βράχο, μέσα στις οποίες οι ψαράδες ασφαλίζουν το χειμώνα τις βάρκες τους. Στον οικισμό υπάρχουν αρκετά καταλύματα διαμονής, τέσσερα καφέ μπαρ και δυο καταστήματα εστίασης για φαγητό. (δείτε περισσότερα) (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register