Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Κίμωλος εκκλησίες μοναστήρια ξωκλήσια

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Κίμωλο

Εκκλησίες & Ξωκλήσια στην Κίμωλο

Η Κίμωλος παρόλο το μέγεθός της, έχει πάνω από εκατό εκκλησίες, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, με διαλεχτά σπάνιας αξίας εικονίσματα, τέμπλα, αγιογραφίες και καθεμιά με τη δική της μοναδικότητα. Πολλές θεωρούνται δείγματα μεταβυζαντινής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και σύμφωνα με την ιστορία, οι εκκλησίες του νησιού ήταν οι μόνες που επιτρέπονταν να διατηρούν και να χτυπούν τις καμπάνες τους στην Τουρκοκρατία. Κάποιες είναι απλά οικογενειακά παρεκκλήσια, αφιερωμένα σε διάφορους αγίους και αγίες.  Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν όλες οι εκκλησίες στην Κίμωλο ανήκουν σε οικογένειες, αφιερωμένες σε διάφορους αγίους και αγίες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την συντήρηση και τον εορτασμό τους και περνούν κάτω από τις γενιές. Οχτώ εκκλησίες θεωρούνται μνημεία ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι επτά είναι μέσα στο Χωριό, μία μέσα και έξι περιμετρικά του Μεσαιωνικού Κάστρου και η όγδοη στο Ξαπλοβούνι. Αυτές είναι: Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Γέννηση του Χριστού, Ζωοδόχος Πηγή ή Χρυσοπηγή, Κοίμηση της Θεοτόκου ή Παναγιά του Κονόμου, Μεταμόρφωση του Σωτήρα ή Σωτήρας, Παντοκράτορας και Ταξιάρχες ή Ταξιάρχης.

Άγιοι Ανάργυροι (Κάστρο)

Κίμωλος εκκλησίες

Η εκκλησία Άγιοι Ανάργυροι βρίσκεται μπροστά στην Κάτω Πόρτα του Κάστρου και χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα. Πρόκειται για μονόκλιτη, επιπεδόστεγη βασιλική με νάρθηκα, η οποία κοσμείται με ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες εικόνες, κρητικής κυρίως τέχνης. Οι Άγιοι Ανάργυροι θεωρείται μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η μνήμη του τιμάται 1η Ιουλίου. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Άγιοι Απόστολοι

Κίμωλος εκκλησίες

Η εκκλησία Άγιοι Απόστολοι βρίσκονται στη θέση Καυκάρες και χτίστηκε το 1895, με ωραιότατη θέα στα ανατολικά και βόρεια του νησιού. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Άγιος Αθανάσιος

Κίμωλος εκκλησίες

Το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στη βόρεια άκρη του Χωριού, στο τέλος του κεντρικού δρόμου, σε μικρή απόσταση, δεξιά και βορειότερα από τον Άγιο Ευστάθιο. Χτίστηκε το 1935 δίπλα στον παλαιό, μη υπάρχοντα σήμερα, ομώνυμο σπηλαιώδη ναό. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Κίμωλος εκκλησίες

Η εκκλησία Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος βρίσκεται στα βόρεια του Κάστρου της Κιμώλου και χρησιμοποιήθηκε ως μητροπολιτικός ναός. Είναι ο μεγαλύτερος από τους μεταβυζαντινούς ναούς της Χώρας, χτισμένος το 17ο αιώνα. Η παράδοση λέει ότι χτίστηκε από κάποια γυναίκα με το όνομα «Χρυσή», πληροφορία που επιβεβαιώνεται και από δωρητήριο έγγραφο του 1793, από το οποίο προκύπτει, ότι ο ναός τότε ανήκε στη Χρυσή Ι. Γοζαδίνου. Αναφέρει ακόμα ότι αυτή κατέστρεψε την εικόνα του Χρυσόστομου, έργο των αρχών του 18ου αιώνα, χτυπώντας την με το τακούνι της, όταν ο ιερέας γιος της πνίγηκε, Σάββατο του Λαζάρου, επιστρέφοντας από την Πολύαιγο (νησί ανατολικά της Κιμώλου), όπου είχε πάει να λειτουργήσει. Είναι δίκλιτος με ισομήκη, αλλά άνισα κατά το πλάτος τους κλίτη, που χωρίζονται μεταξύ τους με τοξοστοιχία στηριζόμενη σε πεσσούς. Είναι χτισμένος με λαξευμένους ντόπιους πωρόλιθους και η κύρια είσοδός του διαμορφώνεται στη νότια πλευρά του, ενώ επάνω του υψώνεται δίλοβο καμπαναριό. Στην ίδια πλευρά διαμορφώνεται και ωραίο δίλοβο παράθυρο. Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο, άριστο δείγμα λαϊκής τέχνης, που καταλαμβάνει ως ενιαίο το πλάτος και των δύο κλιτών. Οι εικόνες του είναι έργα του 17ου και 18ου αιώνα και αρκετές σχετίζονται με την τέχνη του εργαστηρίου των κρητικών αγιογράφων Σκορδίληδων, που ήταν εγκατεστημένοι στη γειτονική Μήλο. Εικόνα του 17ου αιώνα που προέρχεται από το ναό, υψηλής τέχνης, με τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, την Ανακομιδή των λειψάνων του και τον αμπελώνα της χήρας, εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο (αρ. ευρετ. Χ.Α.Ε. 4806). Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος θεωρείται μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η μνήμη του τιμάται στις 13 Νοεμβρίου και τιμάται επίσης στο όνομα των Αγίων Νικολάου και Σώζοντος. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Συμεών

Κίμωλος εκκλησίες

Το ξωκλήσι του Αγίου Συμεών βρίσκεται στη περιοχή «Πρόβαρμα», στα αριστερά του παλιού μονοπατιού που ξεκινάει από του «Μυζηθρού». Χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Γέννηση του Χριστού

Εκκλησίες Κίμωλος

Η εκκλησία Γέννηση του Χριστού είναι από τις αρχαιότερες της Κιμώλου και αποτελεί δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Χτισμένη το 1592 από τον ιερέα Ιωάννη Ράφο, όπως αναφέρεται σε εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή δίπλα στη νότια πόρτα του ναού βρίσκεται στο Μέσα Κάστρο του Παλιού Χωριού. Είναι δίκλιτη βασιλική με επίπεδη στέγη, τέμπλο ζωγραφιστό τέμπλο με εικόνες – έργα τέχνης. Στο εσωτερικό του ναού διατηρείται η εικόνα της «Παναγίας του Πάθους», έργο του εξαίρετου Εμμανουήλ Σκορδίλη. Σύμφωνα με την παράδοση στον ιερό αυτό χώρο έβρισκαν καταφύγιο οι Κιμωλιάτες κάθε φορά που γινόταν πειρατική επιδρομή. Μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επιδρομής, όταν ένας πειρατής επιχείρησε να ανάψει το τσιμπούκι του από το καντήλι της εκκλησίας, τυφλώθηκε. Στο Βυζαντινό Μουσείο των Αθηνών, προερχόμενη από το ναό, ευρίσκεται μικρή άκρως ενδιαφέρουσα εικόνα (αρ. ευρετ. Χ.Α.Ε. 4779), έργο τέλους 17ου ή αρχές του 18ου αιώνα, στην οποία απεικονίζεται πιθανόν εγγονός του κτίτορα, ναυτικός το επάγγελμα, σχηματική άποψη του Μεσαιωνικού Κάστρου, στη μέση αυτού ο ναός της Γέννησης του Χριστού και αριστερά ένας ανεμόμυλος. Η Γέννηση του Χριστού θεωρείται μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η μνήμη του τιμάται στο όνομα της Γεννήσεως του Χριστού 25 Δεκεμβρίου και του Αγίου Ελευθερίου στις 15 Δεκεμβρίου. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Ευαγγελίστρια

Κίμωλος εκκλησίες

Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας βρίσκεται στα βόρεια της πλατείας του Κάμπου, σε θέση που παλαιότερα υπήρχε δάσος από πρίνους και κέδρους. Χτισμένη το 1608, λέγεται ότι η εικόνα της, την ημέρα βρισκόταν στο ύψωμα Παλιόκαστρο και τη νύχτα οι κάτοικοι την έβλεπαν κρεμασμένη με θαυμαστό τρόπο σε έναν πρίνο του δάσους. Έτσι ο ναός χτίστηκε στον τόπο που όριζε το θέλημα της Παναγίας. Είναι απλός τρίκογχος, ενώ αργότερα προστέθηκε στη βόρεια πλευρά του παρεκκλήσι του Αγίου Αρτεμίου με είσοδο από το νάρθηκα. Ο ναός, εκτός από σημαντικές εικόνες κρητικής τέχνης, διέθετε ένα κουβούκλιο Επιταφίου της Θεοτόκου με παραστάσεις από τη ζωή της, έργο του Δευτερεύοντος Σίφνου, μοναδικό στο είδος του, που σήμερα βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας (αρ. ευρετ. Χ.Α.Ε.4775). Στο ναό βρίσκεται σήμερα ένα πιστό αντίγραφο του. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Ζωοδόχος Πηγή ή Χρυσοπηγή

Κίμωλος εκκλησίες

Η εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή ή Χρυσοπηγή όπως είναι περισσότερο γνωστή, χτισμένη το 17ο αιώνα, βρίσκεται κοντά στους Ταξιάρχες και στη Κοίμηση της Θεοτόκου, λίγο πριν από το σχολικό κτίριο του Γυμνασίου. Είναι μονόκλιτη, επιπεδόστεγη βασιλική με νάρθηκα, ξυλόγλυπτο τέμπλο με αξιόλογες εικόνες. Η Ζωοδόχος Πηγή θεωρείται μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η μνήμη της τιμάται την Παρασκευή του Πάσχα. (Πηγή photo: google maps)

Κοίμηση της Θεοτόκου ή Παναγιά του Κονόμου (17ος αιώνας), στα δυτικά του Κάστρου

Κίμωλος εκκλησίες

Η εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου ή Παναγιά του Κονόμου όπως είναι γνωστή στο νησί, είναι χτισμένη το 17ο αιώνα και βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου. Είναι μονόκλιτη με τρούλο και το τέμπλο έχει γραπτή διακόσμηση, ξυλόγλυπτα βημόθυρα και η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι έργο του 16ου αιώνα. Στο ναό υπάρχουν εικόνες κρητικής τέχνης και έργα του Δευτερεύοντος Σίφνου. Ο Δεσποτικός θρόνος προέρχεται από τον παλαιό ναό της Οδηγήτριας του 17ου αιώνας. Στον περίβολο υπάρχει θολωτός τάφος όπου ενταφιάστηκαν (τελευταία ταφή το 1894) οι εφημέριοι κτήτορές του. Η Κοίμηση της Θεοτόκου ή Παναγιά του Κονόμου θεωρείται μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η μνήμη της τιμάται στις 15 Αυγούστου. (Πηγή photo: google maps)

Μεταμόρφωση του Σωτήρα ή Σωτήρας (17ος αιώνας), στα δυτικά του Κάστρου

Κίμωλος εκκλησίες

Η εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρα ή Σωτήρας όπως είναι γνωστός, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Κάστρου και παράλληλα με την Παναγιά του Κονόμου. Χτισμένη στα τέλη του 17ου αιώνα, είναι μονόκλιτη βασιλική, επιπεδόστεγη με νάρθηκα. Στο τέμπλο του υπάρχουν αξιόλογες εικόνες του 17ου αιώνα που εικονίζουν το Χριστό ένθρονο ως Μέγα Αρχιερέα, τη Μεταμόρφωση και τη Βαϊοφόρο. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρα θεωρείται μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η μνήμη της τιμάται στις 6 Αυγούστου. (Πηγή photo: google maps)

Παναγιά Οδηγήτρια ή Μητροπολιτικός Ναός

Κίμωλος εκκλησίες

Η εκκλησία Παναγιά Οδηγήτρια είναι ο Μητροπολιτικός ναός της Κιμώλου που χτίστηκε στη θέση τρίκλιτης, επιπεδόστεγης βασιλικής του 17ου αιώνα τιμώμενης στο όνομα των Εισοδίων, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνα με παρεκκλήσι τον Άγιο Ανδρέα. Λόγω της μεγαλοπρέπειας και της επιβλητικής της θέσης στο Χωριό είναι από τα πρώτα κτίρια που θα ξεχωρίσετε φτάνοντας στο λιμάνι της Ψάθης με το καράβι. Η εντυπωσιακή σε μέγεθος εκκλησία κατασκευάσθηκε την περίοδο 1867-1874 με προσωπική εργασία όλων των κατοίκων του νησιού και με χρήματα που προσέφεραν ντόπιοι, αλλά και ξενιτεμένοι Κιμωλιάτες. Εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουλίου του 1873, από τον Μητροπολίτη Σύρου Αλέξανδρο Λυκούργο. Ο ναός έχει πολλές και παλιές εικόνες που προέρχονται από παλαιότερους ερειπωμένους ναούς. Ανάμεσά τους η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, η οποία χρονολογικά ανάγεται στον 15ο αιώνα και πιθανότατα προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη ή τη Θεσσαλονίκη. Το ρολόι της εκκλησίας  χτυπάει κάθε μισή ώρα και ακούγεται σε όλο τον οικισμό. Η μνήμη της τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζουν πανηγυρικά όλη η Κίμωλος, αλλά και οι απανταχού Κιμώλιοι. Κατά μία παράδοση, στη διάρκεια των πειρατικών επιδρομών, οι κάτοικοι αφαιρούσαν και φύλαγαν την αργυρή επένδυση της εικόνας που προέρχεται από τη Σμύρνη. (Πηγή photo: google maps)

Παντοκράτορας

Κίμωλος εκκλησίες

Η εκκλησία Παντοκράτορας βρίσκεται στην «Απάνω Βάρδια», στην κορυφή του λόφου Ξαπλοβούνι, πάνω από το Χωριό. Είναι δίκλιτη, επιπεδόστεγη βασιλική, με εικόνες εξαιρετικής κρητικής τέχνης, καθώς και άλλες του Δευτερεύοντος Σίφνου. Όμως η μεγαλύτερή του ομορφιά είναι η εκπληκτική θέα από το προαύλιό του, με όλη την Κίμωλο και τα γύρω της νησάκια να απλώνονται μπροστά στα μάτια του, σαν μια πανοραμική ζωγραφιά. Ο Παντοκράτορας θεωρείται μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η μνήμη του τιμάται στο όνομα των Αγίων Πάντων, 56 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Ταξιάρχες ή Ταξιάρχης

Κίμωλος εκκλησίες

Η εκκλησία Ταξιάρχες ή πιο γνωστός σαν Ταξιάρχης, χτισμένος στα τέλη του 17ου αιώνα, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Κάστρου, πολύ κοντά στην Παναγιά του Κονόμου. Είναι μονόκλιτη, με τέμπλο του 1686, με πολλές αξιόλογες εικόνες, σπαράγματα τοιχογραφιών και την εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας ή Επτάποστος όπως αποκαλείται. Η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας θεωρείται κρητική τέχνη, είναι εντοιχισμένη στον βόρειο τοίχο του ναού, σκαλισμένη σε μαρμάρινη παλαιοχριστιανική τράπεζα, όπου θεωρείται σπάνιο δείγμα. Σε υπάρχουσα επιγραφή, δεξιά της εικόνας, αναφέρεται ότι το μάρμαρο βρέθηκε στο νησάκι του Αγίου Ευσταθίου, η δε Θεοτόκος αποκαλείται με το σπάνιο επίθετο «Επτάποστος». Οι Ταξιάρχες θεωρούνται μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η μνήμη τους τιμάται στις 8 Νοεμβρίου και 8 Αυγούστου στη μνήμη της Παναγίας της Επταπόστου. (Πηγή photo: google maps)

Άλλες αξιόλογες εκκλησίες της Κιμώλου

  • Αγία Αικατερίνη: Βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του λόφου «Σκλάβος», στη θέση Πέρρου, πολύ κοντά στον Προφήτη Ηλία τον «Μέσα» και χτίστηκε το 1958.
  • Αγία Αικατερίνη: Βρίσκεται στα αριστερά του κατηφορικού δρόμου προς Ρέμα-Γούπα και χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα.
  • Αγία Άννα: Βρίσκεται στην πλατεία του σχολείου, κοντά στην Αγία Ματρώνα και χτίστηκε το 1727, όπως αναφέρει ένα έγγραφο.
  • Αγία Βαρβάρα ή Αγία Καλή: Βρίσκεται δεξιά και πάνω από το μόλο της Ψάθης και χτίστηκε το 1955. Τιμάται και στο όνομα της Αγίας Καλλιόπης.
  • Αγία Ζώνη: Βρίσκεται στη θέση Καυκάρες και χτίστηκε το 1955.
  • Αγία Καλή
  • Αγία Κυριακή: Βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή και χτίστηκε στη θέση του παλαιού το 1944, όπως αναφέρει έγγραφο του 1727.
  • Αγία Μαρίνα: Βρίσκεται στο τέλος της ανηφοριάς του λιθόστρωτου μονοπατιού. Χτίστηκε πριν από 53 χρόνια και αντικατέστησε τον παλαιό ομώνυμο ναό που ήταν ερειπωμένος μέσα στο νεκροταφείο. Τιμάται και στο όνομα του Αγίου Σάββα.
  • Αγία Ματρώνα ή Αγία Κιούρα: Βρίσκεται κάτω από την πλατεία του Σχολείου και είναι χτισμένη πιθανόν τον 17ο αιώνα. Είναι μονόκλιτη, επιπεδόστεγη βασιλική και πιθανόν να ανήκε στο επισκοπείο του νησιού. Στο τέμπλο της διατηρούνται εικόνες από τη ζωή της Θεοτόκου, εξαιρετικής κρητικής τέχνης, χρωματικά απαράμιλλες.
  • Αγία Παρασκευή: Βρίσκεται ανεβαίνοντας προς το Ξαπλοβούνι, λίγο πριν τον Παντοκράτορα. Χτίστηκε το 1880, είναι δίκλιτη βασιλική με επίπεδη στέγη και τιμάται και στο όνομα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τα δύο τέμπλα προέρχονται από τους παλαιούς ναούς της Οδηγήτριας και των Αγίων Τεσσαράκοντα.
  • Αγία Φωτεινή: Βρίσκεται στη θέση Κοκκίνα και χτίστηκε το 1925.
  • Άγιοι Ανάργυροι: Βρίσκεται στη θέση Ξέβρη και χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.
  • Άγιο Πνεύμα: Βρίσκεται στη θέση Πανωκλήμα και χτίστηκε το 1920 στη θέση του παλιού.
  • Άγιοι Θεόδωροι: Βρίσκονται στην παραλία Μαυροσπήλια και είναι νέος ναός.
  • Άγιος Ανδρέας: Βρίσκεται στην παραλία Ελληνικά και χτίστηκε το 1954. Τα ερείπια του βρίσκονται στην ομώνυμη νησίδα απέναντι από την παραλία των Ελληνικών όπου ήταν και η ακρόπολη της αρχαίας πόλης.
  • Άγιος Αντώνιος: Βρίσκεται πάνω από το Ρέμα, στο λόφο της «Αφαλάτωσης» και χτίστηκε το 1894 από τον τότε Δήμο Κιμώλου.
  • Άγιος Βασίλειος: Βρίσκεται βορειότερα από το ναό του Προφήτη Ηλία του «Έξω» και στην ομώνυμη θέση και χτίστηκε περίπου το 1919.
  • Άγιος Βλάσιος: Βρίσκεται στην παραλία Δέκας και ανεγέρθηκε «εκ βάθρων» το 1953 στη θέση παλαιότερου ναού που αναφέρεται σε έγγραφο του 1727.
  • Άγιος Γεράσιμος: Βρίσκεται δεξιά, στο τέλος του κατηφορικού δρόμου προς Καρά, πάνω από τη Γούπα και χτίστηκε το 1960.
  • Άγιος Γεώργιος: Βρίσκεται στην αριστερή πλευρά, στην αρχή του δρόμου που οδηγεί προς Αλυκή. Είναι νέος ναός που τιμάται και στο όνομα της Αγίας Αικατερίνης.
  • Άγιος Γεώργιος: Βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήριο, στην περιοχή Καλαμίτσι και χτίστηκε τον 19ο αιώνα.
  • Άγιος Γεώργιος: Βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήριο, μετά την παραλία των Πρασών και χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
  • Άγιος Γεώργιος: Βρίσκεται μέσα στο νεκροταφείο και χτίστηκε το 1895 από τον Γεώργιο Οικ. Αφεντάκη.
  • Άγιος Γεώργιος: Βρίσκεται μπροστά από την Πάνω Πόρτα του Κάστρου, απέναντι και λίγο πιο κάτω από τον Άγιο Νικόλαο, χτισμένη το 18ο αιώνα. Είναι επιπεδόστεγη βασιλική και οι αξιόλογες εικόνες του τέμπλου είναι έργα του 17ου αιώνα. Στις καντήλες του ναού υπάρχουν οι χρονολογίες 1706, 1721, 1725.
  • Άγιος Γρηγόριος: Βρίσκεται στη θέση Χώνη και χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.
  • Άγιος Δημήτριος: Βρίσκεται στη βόρεια άκρη του Χωριού, στο τέλος του κεντρικού δρόμου, αριστερά και βορειότερα από τον Άγιο Ευστάθιο, στη θέση Λεμπούνια και χτίστηκε περίπου το 1932.
  • Άγιος Ελευθέριος: Βρίσκεται στη θέση Αλυκή, χτισμένος το 1931 στη θέση του παλαιού.
  • Άγιος Ελευθέριος: Βρίσκεται στην περιοχή «Ξηρόκαμπος», λίγο ψηλότερα από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου (Εννιάμερα) και χτίστηκε περίπου το 1874.
  • Άγιος Ευστάθιος: Βρίσκεται στη βόρεια άκρη του Χωριού, στο τέλος του κεντρικού δρόμου. Χτίστηκε το 1896 στη θέση του παλιού, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του 1775.
  • Άγιος Θεοδόσιος: Βρίσκεται στην παραλία Δέκας και χτίστηκε το 1960.
  • Άγιος Ιάκωβος: Βρίσκεται στα αριστερά του λιθόστρωτου μονοπατιού προς το Χωριό και χτίστηκε το 1963. Τιμάται και στο όνομα του Ευαγγελιστή Ματθαίου.
  • Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος: Βρίσκεται στο κέντρο του Χωριού δίπλα στην παιδική χαρά. Ο παλιός ναός χτίστηκε το 1825, κατέρρευσε το 1932 και ανακαινίσθηκε το 1961. Από το ξυλόγλυπτο τέμπλο του παλιού ναού, έργο του Δευτερεύοντος Σίφνου, διεσώθησαν ελάχιστες μα αξιόλογες εικόνες.
  • Άγιος Ιωάννης Κλύδωνας ή Γέννηση του Προδρόμου: Βρίσκεται στη θέση Πύργος και χτίστηκε το 1960.
  • Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος: Βρίσκεται στο λόφο Μπιζάνι μετά την Θεοσκέπαστη και χτίστηκε το 1917.
  • Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη: Βρίσκεται στη θέση Χιονούς, ανατολικότερα από τη θέση «Δέκας» και χτίστηκε το 1955.
  • Άγιος Μάμας: Βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου με υπέροχη θέα και έχει δώσει το όνομά του στον οικισμό που βλέπουμε νότια του Αγίου Χαραλάμπους. Χτίστηκε το 1917 στη θέση του παλαιού ναού.
  • Άγιος Μηνάς: Βρίσκεται στο ομώνυμο λιμανάκι, δεξιά του κεντρικού δρόμου και ανακαινίστηκε το 1887 από τον τότε Δήμο Κιμώλου.
  • Άγιος Μοδέστος: Βρίσκεται στη συνέχεια της πορείας εξόδου από το Χωριό, λίγο μετά τον οικισμό του Αγίου Μάμα, στη θέση Φανάρα, νοτιοδυτικότερα από τον Άγιο Σώζοντα. Χτίστηκε πιθανόν το 18ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1932.
  • Άγιος Νεκτάριος: Βρίσκεται προς Καρά, λίγο μετά τον Άγιο Γεράσιμο και χτίστηκε το 1971.
  • Άγιος Νεκτάριος: Βρίσκεται στα Πράσα, βορειότερα του Αγίου Φανουρίου και χτίστηκε το 1971.
  • Άγιος Νικόλαος: Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της ομώνυμης παραλίας και χτίστηκε τον 18ο αιώνα.
  • Άγιος Νικόλαος: Βρίσκεται μπροστά από την Πάνω Πόρτα του Κάστρου. Χτισμένη στα μέσα του 17ου αιώνα είναι μονόκλιτη, θολωτή βασιλική. Στο τέμπλο της υπάρχει εικόνα του Αγίου με σκηνές από το βίο και τα θαύματά του, εικόνα της Υπαπαντής καθώς και σπάνια εικόνα με απεικόνιση των άρθρων του Συμβόλου της Πίστεως.
  • Άγιος Νικόλαος: Βρίσκεται ανάμεσα στα σπίτια, στην αριστερή πλευρά όπως μπαίνουμε στο λιμάνι της Ψάθης και χτίστηκε το 18ο αιώνα.
  • Άγιος Παντελεήμων ή ο Έξω: Βρίσκεται στη θέση Μαυρομούρι, βόρεια της Αλυκής και χτίστηκε πριν από 145 χρόνια και ανακαινίστηκε το 1902.
  • Άγιος Παντελεήμων ή ο Μέσα: Βρίσκεται σε λόφο στην παραλία Μαυροσπήλια και χτίστηκε το 1953 στη θέση του παλαιού.
  • Άγιος Σπυρίδων: Βρίσκεται στο κέντρο του Χωριού, απέναντι από την παιδική χαρά. Ο παλαιός ναός υπήρχε από το τέλος του 17ου αιώνα, όπου ανακαινίσθηκε το 1814, το 1873 και το 1901. Ο σημερινός ναός είναι κτίσμα («εκ βάθρων» ανέγερση) του 1956, δίκλιτος, του οποίου το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στους Αγίους Τεσσαράκοντα. Στην ανακαίνιση του 1814, το τέμπλο ιστόρησε ο Δευτερεύων Σίφνου με εικόνες του Δωδεκάορτου και του αρχαγγέλου Μιχαήλ, οι οποίες μαζί με άλλες, καλής κρητικής τέχνης, του παλαιού ναού, διατηρούνται στο τέμπλο του σημερινού ναού.
  • Άγιος Σώζων: Βρίσκεται στη συνέχεια της πορείας εξόδου από το Χωριό, λίγο μετά τον οικισμό του Αγίου Μάμα, στη θέση Φανάρα και χτίστηκε τη δεκαετία του 1990.
  • Άγιος Τρύφων: Βρίσκεται στη θέση Στέντα, κοντά στο ελικοδρόμιο του νησιού και χτίστηκε το 1903.
  • Άγιος Φανούριος: Βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού των Πρασών, αριστερά του κεντρικού δρόμου και χτίστηκε το 1964.
  • Άγιος Φίλιππος: Βρίσκεται στα αριστερά του λιθόστρωτου μονοπατιού προς το Χωριό, πιο πάνω και δεξιά από τον Άγιο Ιάκωβο και χτίστηκε τα τελευταία χρόνια.
  • Άγιος Χαράλαμπος: Βρίσκεται αφήνοντας πίσω του «Καρκάνη», περιοχή πίσω από τα Σχολεία και μετά τους δύο, με «σιδερόπετρα» φτιαγμένους, παλιούς ανεμόμυλους. Χτίστηκε το 1893 στη θέση του παλαιού που ήταν κτίσμα του 18ου αιώνα από τον τότε δήμαρχο της Κιμώλου. Στο τέμπλο του διατηρεί δύο εικόνες από τον παλαιό ναό της Οδηγήτριας και μία του Αγίου Χαραλάμπους από τον ομώνυμο παλαιό ναό.
  • Γέννηση της Θεοτόκου: Είναι παλαιό μονύδριο με σπηλαιώδη ναό που βρίσκεται στη θέση Χύμελη και χτίστηκε το 1703.
  • Θεοσκέπαστη ή Υπαπαντή: Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του Χωριού, λίγο πιο πάνω από την πλατεία του Γιωργηλά (με το πηγάδι) και χτίστηκε το 1953 στη θέση του παλαιού ναού.
  • Κοίμηση της Θεοτόκου ή Εννιάμερα: Βρίσκεται στη θέση Ζεφοκάλαμο και είναι σπηλαιώδης παλαιός ναός.
  • Κοίμηση της Θεοτόκου ή Εννιάμερα: Βρίσκεται στην περιοχή «Ξηρόκαμπος», κοντά στη Θεοσκέπαστη, αριστερά όπως κοιτάμε προς βορρά και χτίστηκε το 1924.
  • Κοίμηση της Θεοτόκου: Βρίσκεται στη παραλία Μοναστήρια, στον ομώνυμο κολπίσκο, χτισμένος και ανακαινισμένος σε παλαιότερο μονυδρίο, πιθανά το 18ο αιώνα.
  • Μεταμόρφωση του Σωτήρος ή Σωτήρας: Βρίσκεται στη θέση Κλήμα και χτίστηκε το 1960. Τιμάται στο όνομα της Δευτέρας Παρουσίας στις 27 Νοεμβρίου.
  • Παναγία Ελεούσα: Βρίσκεται δίπλα στο ναό της Γέννησης του Χριστού, στο μέσα Κάστρο και τιμάται και στο όνομα της Οσίας Μεθοδίας. Χτίστηκε το 1962 πάνω στο ερειπωμένο ασκητήριο της Κιμωλιάτισσας Αγίας.
  • Παναγία Μοναστηριώτισσα
  • Παναγία του Οικονόμου (17ος αιώνας) στο Χωριό
  • Παναγία στη Χίμελη (Ξωκκλήσι)
  • Προφήτης Ηλίας ή ο Έξω: Βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου υψώματος, χτίστηκε τον 19ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1965. Το τέμπλο του προέρχεται από τον παλαιό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα (17ος αιώνας), στο Χωριό.
  • Προφήτης Ηλίας ή ο Μέσα: Βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του λόφου «Σκλάβος», στη θέση Πέρρου και χτίστηκε το 1880.
  • Ταξιάρχης: βρίσκεται στη θέση Πανωκλήμα και χτίστηκε το 1955.
  • Ταξιάρχης Μιχαήλ: Βρίσκεται στην παραλία Δέκας και χτίστηκε το 17ο αιώνα. Είναι παλαιό μονύδριο του οποίου ο ναός ανακαινίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.
  • Τίμιος Σταυρός: Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του Χωριού, στο ίδιο ύψος με τη Θεοσκέπαστη, δεξιά όπως κοιτάμε προς βορρά. Χτίστηκε το 1891 στα θέση του παλαιού ναού.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: google maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register