Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Γριάς το Πήδημα

Γριάς Πήδημα στην Άνδρο

Ένας βραχώδης σχηματισμός που μοιάζει με γυναίκα

Η παραλία Γριάς το Πήδημα στην Άνδρο βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Άνδρου, κοντά στον όρμο Κορθίου είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού.

Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος, αλλά και οδικώς μέχρι ένα σημείο, αφού τα τελευταία 300 μέτρα είναι με πεζοπορία σε κατηφορικό μονοπάτι. Οι λάτρεις της πεζοπορίας επιλέγουν να την προσεγγίσουν από τον Γιαλό ή από την Αγία Αικατερίνη, γιατί προσφέρει μια πανέμορφη διαδρομή.

Η παραλία της Γριάς το Πήδημα στην Άνδρο είναι από τις πιο χαρακτηριστικές του νησιού, λόγω του μακρόστενου πέτρινου βράχου που ξεπηδά από τα νερά της, που αν τον κοιτάξεις από μια συγκεκριμένη γωνία μοιάζει με ηλικιωμένη γυναίκα που φορά μαντήλι.

Είναι σχετικά μικρή παραλία, με άμμο και λεπτό βότσαλο, ρηχά νερά, απάνεμη, ιδανική για παιδιά και τα βράχια που βρίσκονται στο πίσω μέρος της προσφέρουν φυσική σκιά. H παραλία δεν είναι οργανωμένη και δεν υπάρχει κοντινό κατάστημα να προμηθευτεί κάποιος νερό ή φαγητό.

Για την ονομασία υπάρχουν διάφοροι μύθοι και εκδοχές. Η μια εκδοχή μιλά για μια γριά που πήδηξε από το βράχο επειδή δεν άντεχε τη μοναξιά, αφού βρέθηκε για τρίτη φορά χήρα. Άλλη εκδοχή μιλά για Τούρκους που κυνηγούσαν μια γριά και αυτή απελπισμένη ανέβηκε στο βράχο για να αυτοκτονήσει, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια τους. Η πιο δημοφιλής όμως εκδοχή είναι αυτή του Κάστρου της Γριάς ή Φανερωμένης, στο χωριό Κοχύλου, που επί Τουρκοκρατίας επειδή οι Τούρκοι αδυνατούσαν να το κυριεύσουν, κατέφυγαν σε δόλια μέσα, στέλνοντας στο Κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της, τάχα για να ζητήσουν βοήθεια. Τη νύχτα η γριά άνοιξε μια πύλη για να μπουν οι Τούρκοι, οι οποίοι κατέσφαξαν τους κατοίκους. Κατόπιν όμως, μετανιωμένη και νιώθοντας ντροπή για το κακό που προξένησε, σκαρφάλωσε στον εν λόγω βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Στο σημείο που έγινε Της Γριάς το Πήδημα η γριά πέτρωσε, χαρίζοντας στο βράχο το ιδιαίτερο σχήμα του.

Διαμονή στην Άνδρο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register