Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Άνδρος χωριά

Χωριά στην Άνδρο

Χωριά στην Άνδρο

Άγιος Πέτρος

Άγιος Πέτρος Άνδρος

Ο Άγιος Πέτρος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Άνδρου στην περιοχή του Γαυρίου, χτισμένος σε λόφο που προσφέρει πανέμορφη θέα προς την πεδιάδα. Η παραλία του Αγίου Πέτρου είναι μαγευτική με καταγάλανα νερά. Το μοναδικό αξιοθέατο που έχει είναι ο κυλινδρικός πύργος του 4ου π.Χ. αιώνα που εικάζεται ότι ήταν παρατηρητήριο «φρυκτωρία» που με φωτιές μετέδιδαν γεγονότα. (Πηγή photo: google maps)

Αηδόνια

Αηδόνια Άνδρος

Τα Αηδόνια βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Άνδρου στην περιοχή του Κορθίου. Είναι ένα όμορφο πεδινό χωριό με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά. Αξιοθέατα του χωριού είναι η Μονή Αλινού, τα περίφημα αρχοντικά -πυργόσπιτα, οι περίφημοι περιστεριώνες με δείγματα υψηλής αρχιτεκτονικής και τη μοναδική βρύση στη ρεματιά με την ωραιότερη πλύστρα του νησιού που ακόμη και σήμερα οι γυναίκες την χρησιμοποιούν. Στα Aηδόνια υπάρχει Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζεται στη βυζαντινή εκκλησία των Aγίων Σαράντα, όπου εκτίθενται ευαγγέλια, εκκλησιαστικά σκεύη, παλιές εικόνες και άλλα εκθέματα. (Πηγή photo: google maps)

Αλαδινό

Αλαδινό Άνδρος

Το Αλαδινό βρίσκεται στο κέντρο της Άνδρου στην περιοχή της Μεσαριάς της Χώρας. Αξιοθέατα του χωριού είναι η πετρόχτιστη γέφυρα Αλαδινού, ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο, που συνέδεε παλιότερα τον δρόμο που οδηγούσε από τη Μεσαριά προς τα Φάλικα. Είναι ένα παλιό πέτρινο μονοκάμαρο γεφύρι με σκαλοπάτια, χτισμένο το 1680. Άλλα αξιοθέατα είναι ο ποταμός του Αλαδινού, με πάπιες, νεροχελώνες κ.α. που οδηγεί στο σπήλαιο «Φόρος» και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στο κέντρο του οικισμού. (Πηγή photo: google maps)

Αμόλοχος ή Αμμόλοχος

Αμόλοχος ή Αμμόλοχος Άνδρος

Ο Αμόλοχος είναι ορεινό χωριό που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Άνδρου στην περιοχή του Γαυρίου, χτισμένο σε υψόμετρο 360 μέτρων. Για την ονομασία υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία εκδοχή λέει ότι προέρχεται από τις λέξεις άμμος και ελοχένω και η δεύτερη ότι προέρχεται από το φυτό μολόχα που υπάρχει άφθονο στην περιοχή. Από την πρώτη εκδοχή υποστηρίζεται η γραφή Αμμόλοχος ενώ από τη δεύτερη η γραφή Αμόλοχος. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό υπήρξε το μεγαλύτερο της βόρειας Άνδρου. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας παρέμενε το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής και αποτέλεσε αρχικά την έδρα του τοπικού δήμου που συστάθηκε στη βόρεια Άνδρο, του δήμου Γαυρίου. Τα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός του χωριού μειώθηκε καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετακινήθηκε στις παραθαλάσσιες περιοχές. Αξιοθέατο του χωριού είναι ο Πύργος του Γιαννούλη που πιθανολογείται ότι χτίστηκε το 17ο ή 18ο αιώνα. Ο πύργος σήμερα διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση και εκτός από το κυρίως κτίριο υπάρχουν και βοηθητικά κτίσματα, όπως περιστεριώνας, σταύλος και αποθήκες. (Πηγή photo: google maps)

Αποίκια

Αποίκια Άνδρος

Τα Αποίκια βρίσκονται στο κέντρο και στην ανατολική πλευρά της Άνδρου, στην περιοχή της Χώρας, χτισμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά του όρους Πετάλου με θέα τη θάλασσα του Αιγαίου και τις Στενιές. Είναι σχετικά μεγάλο χωριό και απέχει από τη Χώρα περίπου 6 χιλιόμετρα. Τα σπίτια είναι νεοκλασικά, δεν υπακούν στην κυκλαδίτικη τέχνη όπως πράσινα αντί για μπλε παράθυρα και με κεραμίδια αντί για ίσια σκεπή. Είναι ένα ανεμοδαρμένο χωριό, επειδή σχεδόν όλο το χρόνο φυσάνε βόρειοι άνεμοι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης πολύ παλιά υπήρχε κλωστοϋφαντουργείο, στην περιοχή Τρικόλι, αλλά σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του κτίσματος έχει γκρεμιστεί, καθώς και διάφορα ζωτικά σημεία του όπως παράθυρα, σοβάδες κ.α. έχουν διαλυθεί και σαρακοφαγωθεί. Στο χωριό υπάρχει πλούσια χλωρίδα, αφού το χωριό βρίσκεται σε μια κατάφυτη πλαγιά του βουνού και τα κυριότερα δέντρα της περιοχής είναι τα κυπαρίσσια, οι ελαιόδεντρα και τα πουρνάρια. Το χωριό Αποίκια φημίζεται για την ιαματική πηγή Σάριζα και για τον ποταμό Πιθάρα με την πηγή που σχηματίζει ένα καταρράκτη και ένα μικρό οικοσύστημα για πολλά πουλιά και αμφίβια. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η Μονή Αγίας Μαρίνας, η Μονή Αγίου Νικολάου και ο μεγαλύτερος νερόμυλος των Βαλκανίων που από το 1863 μέχρι το 1936 δούλευε για το εργοστάσιο ζυμαρικών. Από τα Αποίκια μπορεί να φανεί η Ικαρία όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. (Πηγή photo: google maps)

Απρόβατο Άνω και Κάτω

Απρόβατο Άνω και Κάτω Άνδρος

Τα καταπράσινα χωριά Άνω και Κάτω Απρόβατο βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Άνδρου, στην περιοχή του Μπατσίου, κτισμένα στην πλαγιά του βουνού Πέταλο, ανάμεσα σε περιβόλια, όμορφα σπίτια με καταπράσινες αυλές και γραφικά ξωκλήσια, με μοναδική θέα στο Αιγαίο. Αξιοθέατο του χωριού είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Υψηλής. (Πηγή photo: google maps)

Άρνη

Άρνη Άνδρος

Το χωριό Άρνη είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό που βρίσκεται στο κέντρο της Άνδρου, στην περιοχή του Μπατσίου, χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων. Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δυο εκδοχές. Η μία εκδοχή λέει ότι η ονομασία του χωριού συναντάται στον Ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα και ότι προέρχεται από κάποιον Φράγκο ευγενή που ονομαζόταν Αρνάς και διέθετε τιμάριο στην περιοχή κατά τον 14ο αιώνα. Από το όνομα του ονομάστηκε ο οικισμός Αρνάς και αργότερα με παραφθορά έγινε Άρνη. Η άλλη εκδοχή λέει πως το όνομα υπήρχε από την αρχαιότητα και αυτό αποκαλύπτεται και από το όνομα της αποικίας των αρχαίων κατοίκων της Άνδρου, της Αρναίας Χαλκιδικής, η οποία ονομαζόταν αρχικά Αρναί. Κατά την παράδοση υπάρχει και μύθος που λέει πως της Άρνης το νερό είχε την ιδιότητα όποιος το έπινε αυτομάτως ξεχνούσε τους ανθρώπους που αγαπούσε. Στην περιοχή της Άρνης εγκαταστάθηκαν Αρβανίτες έποικοι κατά τον 14ο αιώνα ύστερα από πρόσκληση των Βενετών κατακτητών. Η αρβανίτικη γλώσσα παραμένει σε χρήση στην περιοχή μέχρι και σήμερα αν και μιλιέται από ελάχιστους. Η περιοχή είναι μία από τις πιο δασωμένες του νησιού και κοντά βρίσκεται το πάρκο Κανάβας, περιοχή φυσικής ομορφιάς του νησιού, με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Στην Άρνη γίνεται το μεγαλύτερο και νεανικότερο πανηγύρι της Άνδρου, με είσοδο ελεύθερη, μουσική και χορό. (Πηγή photo: google maps)

Βουνί (Μέσα και Έξω)

Βουνί (Μέσα και Έξω) Άνδρος

Το Έξω & Μέσα Βουνί είναι ορεινά χωριά που βρίσκονται στο κέντρο της Άνδρου, στην περιοχή του Κορθίου. Το Μέσα Βουνί είναι στη νότια πλευρά του Γερακώνα, σε υψόμετρο 580 μέτρων, όπου από εκεί αρχίζουν κάποιοι παραπόταμοι και υπάρχει και ένα μικρό δάσος από δρυς. Κοντά βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναχράντου και το μικροσκοπικό μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Το Έξω Βουνί βρίσκεται δίπλα από το Μέσα Βουνί, στο βουνό Τσιροβλίδι σε υψόμετρο 540 μέτρων. Και τα δυο χωριά παράγουν πολύ νόστιμα κηπευτικά και καλό κρασί. (Πηγή photo: google maps)

Βουρκωτή

Βουρκωτή Άνδρος

Το χωριό Βουρκωτή βρίσκεται στο κέντρο της Άνδρου στην περιοχή της Χώρας. Αποτελεί το ορεινότερο χωριό της Άνδρου κτισμένο σε υψόμετρο 620 μέτρων και το δεύτερο αμέσως μετά την Κωμιακή Νάξου σε όλο το νομό Κυκλάδων. Βρίσκεται στις πλαγιές του υψηλότερου όρους της Άνδρου του Πετάλου κάτω από την οποία ρέει ο ποταμός Άχλας, στο κεντρικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 8 χλμ από τον ομώνυμο όρμο. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, ρέματα και το κλίμα της κρίνεται πολύ υγιεινό. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και είναι φημισμένη για την παραγωγή πατάτας, λαδιού και κτηνοτροφικών προϊόντων. Κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι ένα από τα χωριά της Άνδρου που χτίστηκε από Αρβανίτες έποικους. Μέχρι πρόσφατα στη Βουρκωτή επιβίωνε η αρβανίτικη γλώσσα, την οποία μιλούσαν οι ηλικιωμένοι κάτοικοί της. Πολύ κοντά στη Βουρκωτή, ανατολικά του χωριού, βρίσκεται το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Σχίνου, από όπου και εκτείνεται πλούσια μεταλλοφόρος περιοχή που αρχίζει από τη θέση «Πλατανιστός» και καταλήγει μέχρι τον όρμο της Βόρης. Τα μεταλλεύματα της περιοχής αυτής είναι πλούσια σε μαγγάνιο τα οποία τα εκμεταλλευόταν άλλοτε Αγγλική εταιρεία. Από τη Βουρκωτή ξεκινούν οι δρόμοι για τις περίφημες παραλίες Άχλα και Βόρη. (Πηγή photo: google maps)

Βραχνός ή Βραχνού

Βραχνός ή Βραχνού Άνδρος

Το ορεινό χωριό Βραχνός ή Βραχνού βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Άνδρου, στην περιοχή της Χώρας, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού Γερακώνας, σε υψόμετρο 220 μέτρων, με πανοραμική θέα στη Χώρα και τους οικισμούς που βρίσκονται απέναντι στην πλαγιά του Πέταλου. Αξιοθέατο του χωριού είναι ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και μια υπέροχη κρήνη στην άκρη του χωριού, κάτω από πλατάνια. (Πηγή photo: google maps)

Γαύριο

Γαύριο Άνδρος

Το Γαύριο βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Άνδρου, σε έναν καλά προστατευμένο κόλπο από τους ισχυρούς ανέμους και αποτελεί το κύριο λιμάνι του νησιού. Καθώς το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι θα δείτε μικρά, λευκά σπιτάκια να συνθέτουν μια όμορφη εικόνα. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από την τυπική κυκλαδίτικη ομορφιά. Οι περιστερώνες, τα αγριολούλουδα, η μυρωδιά από θυμάρι, η θάλασσα και τα λευκά εκκλησάκια προσδίδουν το δικό τους χρώμα και άρωμα στο σκηνικό. Για το Γαύριο δεν έχουμε καμιά επιβεβαιωμένη ιστορία, αλλά φαίνεται ότι ήταν ένα αρχαίο λιμάνι που συνέδεε την Άνδρο με την Αττική με τον ίδιο τρόπο όπως και σήμερα. (δείτε περισσότερα) (Πηγή photo: google maps)

Καππαριά

Καππαριά Άνδρος

Το καταπράσινο χωριό Καππαριά βρίσκεται στο κέντρο της Άνδρου, στην περιοχή του Κορθίου και είναι κτισμένο στην πλαγιά του όρους Γερακώνα σε υψόμετρο 240 μέτρων. Η ονομασία προέρχεται από την ιταλική λέξη cappara (καπάρο) η οποία σήμαινε καταβολή τιμήματος έναντι μεταγενεστέρου οφέλους ή και καταβολή τιμήματος για κατακράτηση ενός είδους ή υποχρέωσης προκειμένου να αποκομισθεί πολλαπλάσιο όφελος. Η συμφωνία μεταξύ των δύο περιοχών όριζε εκατέρωθεν υποχρεώσεις, μεταξύ των εγκατεστημένων κατοίκων της Καππαριάς και τον Λατίνο άρχοντα του Πάνω Κάστρου, με αντικείμενο σχετικό με την εκτροφή περιστεριών. Η οικονομική αυτή και φεουδαλική σχέση Πάνω Κάστρου – Καππαριάς λειτουργούσε σαν συνδετικός κρίκος ενώνοντας τα δύο άκρα του εκτεταμένου αυτού φέουδου. Αξίζει να σημειωθεί  το όνομα του οικιστικού συνόλου “Τζέο” της Καππαριάς συσχετίζεται με τον Ηγεμόνα Τζεν. Η Καππαριά απαρτίζεται από τέσσερα επιμέρους μικρότερα οικιστικά σύνολα από νότο προς βορρά: το Πέρα Χώριο, τους Μωρακαίους, την Καππαριά (“Μεγάλο Χωριό”) και το Τζέο. Από την κορφή του βουνού πηγάζει ο ποταμός της Καππαριάς που καταλήγει στην κοιλάδα του Κορθίου και φτάνει μέχρι την θάλασσα. Ως προς τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Καππαριάς κυριαρχούν τα αγροτικά πετροκάλυβα. Αξιοθέατα είναι οι διάσπαρτοι περιστεριώνες που χρονολογούνται μετά τον 13ο αιώνα, οι νερόμυλοι και το Μεγάλο Χωριό με όμορφη αρχιτεκτονική, πλάι στον κυρίως οικισμό. Από την άλλη πλευρά του βουνού θα βρείτε την υπήνεμη παραλία της Πλάκας με τα διάφανα νερά, ενώ στον επαρχιακό δρόμο μην ξεχάσετε να σταματήσετε στον Άγιο Γεώργιο στο Φαράλη. (Πηγή photo: google maps)

Κόρθι

Κόρθι Άνδρος

Το χωριό Κόρθι βρίσκεται στη νότια πλευρά της Άνδρου ανάμεσα στους ορεινούς όγκους που σχηματίζουν οι Γερακώνες και η Ράχη και σε μια εύφορη κοιλάδα με ένα επιβλητικό φαράγγι με άφθονα τρεχούμενα νερά. Η εικόνα πλαισιώνεται μοναδικά από τη θέα των γύρω χωριών. Ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια θα δείτε ανεμόμυλους και νερόμυλους, περιστεριώνες, μοναστήρια και ξωκλήσια, γεφύρια, όμορφα αρχοντικά με λουλουδιασμένα μπαλκόνια και καταπράσινους κήπους. (δείτε περισσότερα) (Πηγή photo: google maps)

Κόχυλος

Κόχυλος Άνδρος

Το χωριό Κόχυλος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Άνδρου, στη διαδρομή από το Κόρθι προς τη Χώρα. Είναι ένα όμορφο κεφαλοχώρι χτισμένο στους πρόποδες του οροπεδίου σε υψόμετρο 400 μέτρων και μοιάζει σαν πίνακας ζωγραφικής. Στα Βορειοανατολικά του χωριού βρίσκεται το Κάστρο της Φανερωμένης ή Πάνω Κάστρο, όπου η πρόσβαση γίνεται με μονοπάτι. Στη διαδρομή υπάρχουν ερείπια σπιτιών, δεξαμενών, η εκκλησία της Φανερωμένης. (Πηγή photo: google maps)

Kυπρί

Kυπρί Άνδρος

Το παραθαλάσσιο χωριό Κυπρί βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Άνδρου, στους πρόποδες του βουνού Αρετούδι, στην περιοχή του Γαυρίου. Πήρε την ονομασία από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές ντόπιων και επισκεπτών, για μυστήρια γάμων και βαπτίσεων. Στο Κυπρί βρίσκονται δυο από τις πιο διάσημες και απάνεμες, οργανωμένες παραλίες της Άνδρου, η Κυπρί και η Χρυσή Άμμος. Υπάρχει πολύ καλή τουριστική υποδομή από τουριστικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης και πλήθος καταλυμάτων. Από το Κυπρί ξεκινάει ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στο Μοναστήρι της Αγίας ή Ζωοδόχου Πηγής. (Πηγή photo: google maps)

Λαρδιά

Λαρδιά Άνδρος

Το χωριό Λαρδιά βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Άνδρου, πάνω από τον Όρμο του Κορθίου, μέσα στο πράσινο, παρά τα λιγοστά νερά του. Ο οικισμός καταγράφηκε από τους περιηγητές το 15ο αιώνα, αλλά πρέπει να είχε πρωτοχτιστεί παλαιότερα. Είχε κλειστό υδραγωγείο, που καταστράφηκε στη συνέχεια. Περπατώντας στο χωριό θα διαπιστώσετε ότι είναι γεμάτο λουλουδιασμένους κήπους με κληματαριές, αρχοντικά σπίτια, περιστεριώνες, παλιά πέτρινα γεφύρια και προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς τον όρμο Κορθίου. Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Σωτήρος. (Πηγή photo: google maps)

Λιβάδια

Λιβάδια Άνδρος

Το χωριό Λιβάδια βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Άνδρου, στην περιοχή της Χώρας, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Γερακώνες, προσφέροντας πανοραμική θέα στη Χώρα και τους οικισμούς που βρίσκονται απέναντι στην πλαγιά του Πέταλου. Την κατάφυτη κοιλάδα του διασχίζει ο Μεγάλος Ποταμός που εκβάλει στην παραλία Παραπόρτι. (Πηγή photo: google maps)

Μένητες

Μένητες Άνδρος

Το χωριό Μένητες βρίσκεται στο κέντρο και ανατολικά της Άνδρου, σε υψόμετρο 200 μέτρων και είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά κοντά στη Χώρα, με έντονο το άρωμα της παράδοσης σε κάθε του γωνιά. Από το χωριό ξεκινά η κοιλάδα της Μεσαριάς που καταλήγει στην παραλία του Νειμποριού. Είναι ένα καταπράσινο χωριό με άφθονα τρεχούμενα νερά, περιβόλια και πανύψηλα πλατάνια. Μέσα στα λιθόστρωτα δρομάκια του παλιά αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες, πυργόσπιτα, νερόμυλοι και παλιά ελαιοτριβεία συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Η πλατεία του χωριού είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία του, γεμάτη με βρύσες που τρέχουν συνέχεια νερό από τα στόματα μαρμάρινων λεόντων και δημιουργούν μια μαγική εικόνα, σε συνδυασμό με τα αιωνόβια δέντρα, αλλά και τον χείμαρρο που διασχίζει το χωριό. Η περιοχή αυτή συνδέεται με την Διονυσιακή λατρεία, αφού πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως τα ερείπια ενός αρχαίου ναού πολύ κοντά στις πηγές. Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν δυο εκδοχές. Η μία εκδοχή ότι προέρχεται από τις Μαινάδες, τις νύμφες του θεού Διόνυσου και η άλλη εκδοχή ότι προέρχεται από τη λέξη «amoenitas», που σημαίνει χαριτωμένος, ευχάριστος τόπος. Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι το εκκλησάκι της Παναγίας της Κουμούλου, κτισμένη στη θέση αρχαίου ναού. Η Παναγία Βέργη με το ξυλόγλυποτ τέμπλο της και τον καφασωτό γυναικωνίτη είναι πάνω από τις πηγές και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Βαθείας. Στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεδάκια. (Πηγή photo: google maps)

Μεσαριά

Μεσαριά Άνδρος

Το χωριό Μεσαριά βρίσκεται στο κέντρο της Άνδρου, χτισμένη στις πλαγιές του Γερακώνα, σε υψόμετρο 140 μέτρων. Είναι ένας καταπράσινο μικρό χωριό που βρίσκεται ακριβώς πριν από τη Χώρα, με πολλή μεγάλη ιστορία, όπου παλιά ονομαζόταν Μέσα Μεριά. Η Μεσαριά ήταν το οικονομικό και εμπορικό κέντρο των βυζαντινών χρόνων. Αξιοθέατα του χωριού είναι η βυζαντινή εκκλησία του Ταξιάρχη, που χρονολογείται από το 12ο αιώνα, ο Πύργος Λορέντζος-Καΐρης που χτίστηκε το 1760, το παλιό πέτρινο γεφύρι της στοιχειωμένης που συνέδεε τη Μεσαριά με τα Φάλλικα. Αρκετά πυργόσπιτα και το παλιό Παρθεναγωγείο, που πλέον έχει μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων. Από τη Μεσαριά μπορεί κανείς να κατευθυνθεί στη Χώρα με τα πόδια, ακολουθώντας μοναδικές διαδρομές, πάνω στα παλιά πλακόστρωτα και χωμάτινα μονοπάτια, δίπλα στους ποταμούς. (Πηγή photo: google maps)

Μπατσί

Μπατσί Άνδρος

Το Μπατσί βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Άνδρου, χτισμένο αμφιθεατρικά δίπλα στην ομώνυμη απάνεμη παραλία, χωρισμένο από μικρά γραφικά λιμάνια, κρυμμένους όρμους και όμορφες αμμώδεις παραλίες, που παρότι ήταν η πρώτη τοποθεσία που αναπτύχθηκε τουριστικά έχει διατηρήσει την παραδοσιακή και γραφική του γοητεία. Το Μπατσί έχει μια μικρή μαρίνα για γιοτ και αλιευτικά σκάφη και επειδή η γεωγραφική του θέση το προστατεύει από τα καλοκαιρινά μελτέμια, το καθιστά αγαπημένο προορισμό για οικογένειες. (δείτε περισσότερα) (Πηγή photo: commons.wikimedia.org)

Όρμος Κορθίου ή Γιαλός

Όρμος Κορθίου ή Γιαλός Άνδρος

Ο οικισμός Όρμος Κορθίου ή Γιαλός βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Άνδρου και ενδείκνυται για χαλάρωση. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με μεγάλη παραλία και ένα μικρό λιμανάκι για βάρκες, καΐκια και γιωτ. Ο κεντρικός δρόμος της αγοράς είναι λιθόστρωτος όπου υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και ταβέρνες. Αξιοθέατα είναι το Κάστρο της Φανερωμένης που ήταν η μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη της Άνδρου και τα νεοκλασικά σπίτια στην προκυμαία. Για κολύμπι προσφέρεται η μεγάλη παραλία Μύλος και οι κοντινές της Αγίας Αικατερίνης και η περίφημη παραλία της Γριάς το πήδημα. (Πηγή photo: google maps)

Παλαιόπολη

Παλαιόπολη Άνδρος

Το χωριό Παλαιόπολη βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Άνδρου, χτισμένο σε υψόμετρο 130 μέτρων στην πλαγιά του όρους Πέταλο, στην περιοχή του Μπατσίου. Είναι ένα όμορφο καταπράσινο χωριό που χωρίζεται στην Άνω Παλαιόπολη και στην Κάτω Παλαιόπολη και αποτελεί κέντρο άγριας ζωής με πολλά αγριοκάτσικα και άγρια πρόβατα που στο ψηλότερο σημείο του χωριού υπάρχουν οι μοναδικοί καταρράκτες των Κυκλάδων. Η αρχαία Παλαιόπολη ήταν η πρωτεύουσα της Άνδρου που άκμασε από την κλασική εποχή μέχρι τη ρωμαιοκρατία και ουσιαστικά η μοναδική πόλη στο νησί. Με τις ανασκαφές βρέθηκε και το άγαλμα του Ερμή, που τώρα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άνδρου. Αξιοθέατα του χωριού είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης, όπου στεγάζεται σε χώρο της κοινότητας με ευρήματα της περιοχής. Στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης υπάρχουν εννέα εκκλησίες και εξωκλήσια, δυο ξωκλήσια στον Κόλυμπο και ένα εξωκλήσι στην Αγία Ελεούσα. Η παραλία της με το βυθισμένο βραχίονα του αρχαίου λιμανιού, βρίσκεται στο τέλος του ομώνυμου χωριού και η πρόσβαση γίνεται μόνο με μονοπάτι. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που ενώνουν το χωριό. Ένα μονοπάτι συνδέει τη γραφική βοτσαλωτή παραλία με την κάτω Παλαιόπολη και ένα άλλο που συνδέει τον αρχαιολογικό χώρο του χωριού στον κάμπο με την κάτω Παλαιόπολη και πολλά άλλα. Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες και καφενεία. (Πηγή photo: google maps)

Πιτροφός

Πιτροφός Άνδρος

Το ορεινό χωριό Πιτροφός βρίσκεται στο κέντρο και στη δυτική πλευρά της Άνδρου, στην περιοχή της Χώρας, χτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων στη νότια πλαγιά του όρους Πέταλο, με μεγάλες επίπεδες εκτάσεις και πολλές απόκρημνες πλαγιές. Έχει πλούσια βλάστηση και πολλές διάσπαρτες πηγές -εννέα βρυσοπηγές- που δίνουν άφθονα νερά στην περιοχή και αναβλύζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο Πιτροφός αναφέρεται σε πολύ παλιά έγγραφα με τις ονομασίες «Επιστροφός» και «Πίστροφος». Αξιοθέατο στο χωριό είναι το Μουσείο Ελιάς που βρίσκεται στον Άνω Πιτροφό και είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα λιοτρίβια στις Κυκλάδες. Ο βυζαντινός ναός των Ταξιαρχών χτισμένος τον 12ο αιώνα στον κοντινό οικισμό της Μελίδας. Οι πιο κοντινές παραλίες είναι του Χαλκολιμιώνα με τον θαυμάσιο υπήνεμο όρμο του και οι Αποθήκες που η πρόσβαση γίνεται με χωματόδρομο. Κύρια προϊόντα του χωριού είναι λάδι, σταφύλια, κρασί και δημητριακά. Στο χωριό λειτουργεί παραδοσιακή ταβέρνα, καφενείο και ένα ατμοσφαιρικό μπαράκι. (Πηγή photo: google maps)

Στενιές

Στενιές Άνδρος

Το χωριό Στενιές βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Άνδρου, είναι το πιο κοντινό χωριό της Χώρας και χωρίζεται στο Απανοχώρι και στο Κατοχώρι. Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού, που συνδυάζει το πράσινο με τα τρεχούμενα νερά και τη θάλασσα. Παραδοσιακά σπίτια, επιβλητικά καπετανόσπιτα με εκπληκτική αρχοντιά και γραφικά σοκάκια με τα ονόματα  παλιών εφοπλιστικών οικογενειών. Οι Στενιές γνώρισαν μεγάλη ακμή τον προηγούμενο αιώνα, εξαιτίας της ενασχόλησης των κατοίκων σε υψηλόβαθμες και πολύ καλά αμειβόμενες θέσεις της εμπορικής ναυτιλίας. Αξιοθέατα του χωριού είναι ο Πύργος Μπίστη-Μουβελά που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του ένδοξου παρελθόντος του νησιού, του 17ου-19ου αιώνα, το πέτρινο γεφύρι του Λέοντος και το παλιό εργοστάσιο ζυμαρικών “Φάμπρικα” με το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων. Η Φάμπρικα ήταν ένα πρωτοποριακό την εποχή του εργοστάσιο ζυμαρικών, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ζυμαρικών στα Βαλκάνια. Το εργοστάσιο έκλεισε το 1936 και το 1943 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Στο χωριό υπάρχουν 26 καταγεγραμμένες εκκλησίες και ξωκλήσια. Κάτω από τις Στενιές είναι το πανέμορφο ποτάμι που εκβάλει δίπλα στην παραλία Πίσω Γιάλια. Οι κοντινές του παραλίες είναι τα Γιάλια και τα πίσω Γιάλια. Αξιοσημείωτο και πολύ φημισμένο είναι το έθιμο Μάσκουλα που πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο από όλο το νησί. (Πηγή photo: google maps)

Στραπουριές

Στραπουριές Άνδρος

Το χωριό Στραπουριές βρίσκεται στο κέντρο και στην ανατολική πλευρά της Άνδρου, στην περιοχή Μεσαριά της Χώρας. Είναι ένα αγροτικό χωριό χτισμένο σε μια πλαγιά του όρους Πέταλο σε υψόμετρο 350 μέτρων, μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο με τρεχούμενα νερά και πολλές πηγές. Αξιοθέατα του χωριού είναι:

  • Η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.
  • Ο Πύργος του Αθηναίου, είναι από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Άνδρου.
  • Μέσα στο χωριό βρίσκεται η βρύση του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1900.
  • Στον κεντρικό δρόμο, στα όρια του χωριού, υπάρχουν οι βρύσες Μετόχι και Μελίτης.
  • Η πηγή Μελίτη είναι μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον με πετρόχτιστες πεζούλες και τρεχούμενα νερά.

Το χωριό είναι γνωστό για τα πολλά περιπατητικά μονοπάτια που διέρχονται από το χωριό. Από τον κεντρικό δρόμο του χωριού Στραπουριές, αρχίζει το μονοπάτι με αρίθμηση 10 που οδηγεί στο δάσος και τη ρεματιά των Εβρουσών. Στη διαδρομή αυτή θα συναντήσουμε την πηγή Γρεμίστρα. (Πηγή photo: google maps)

Συνέτι

Συνέτι Άνδρος

Το χωριό Συνέτι βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Άνδρου, στην περιοχή του Κορθίου, χτισμένο σε υψόμετρο 220 μέτρων στην πλαγιά βουνού με άγρια βλάστηση. Απέναντι από το χωριό το θρυλικό απόκρημνο βουνό Κούρβουλο, που στέκεται ανάμεσα σε δύο φαράγγια, των Διποταμάτων και της τραχιάς Λαβαντάρας, με λιγοστή βλάστηση αν και γεμάτο από μικρές διάσπαρτες πηγές. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία του χωριού. Η μια εκδοχή από αυτές υποστηρίζει ότι προέρχεται από τον Συνετό, τον πρώτο οικιστή που είχε ως τεκμήριο την περιοχή. Η γραφή «Συνέτιον» δεν θεωρείται και τόσο σωστή, γιατί στην εποχή της Τουρκοκρατίας Συνέτια ονομάζονταν εκείνα τα χωριά που ήταν απαλλαγμένα από το φόρο της Δεκάτης, πράγμα που ιστορικά δεν ίσχυε για το χωριό. Ιστορικά στοιχεία για την παλαιότητα του χωριού δεν υπάρχουν αλλά πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε το 17ο αιώνα. Αξιοθέατα του χωριού τα ξωκλήσια, τα παλιά πέτρινα κτίσματα, οι περιστεριώνες, η πλατεία του χωριού με την ξακουστή βρύσης, οι παλιοί νερόμυλοι που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του νησιού και το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης που στεγάζεται σε διώροφο κτίριο παραδοσιακής Aνδριώτικης αρχιτεκτονικής. Είναι μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω της φυσικής ομορφιάς της και ιδανική για πεζοπορία. Η περιοχή είναι πλούσια από πανίδα και χλωρίδα και τις ιδιαίτερες πεταλούδες που υπάρχουν κατά χιλιάδες τους καλοκαιρινούς μήνες. Το στολίδι του χωριού είναι τα δύσβατα Διποτάματα, η ρεματιά – φαράγγι κάτω από το χωριό, που σε κάποια σημεία σχηματίζει μικρές λίμνες εντυπωσιακών χρωματισμών και σχημάτων. Σε όλο του το μήκος, το φαράγγι πλαισιώνεται από ένα δίκτυο νερόμυλων – μνημεία  της προβιομηχανικής εποχής. Στην περιοχή «Χάλαρα» του χωριού, βρίσκεται το περίφημο «Δρακόσπηλο». Σήμερα το στόμιό του έχει σκεπαστεί από τον επαρχιακό δρόμο και όπως λέγεται είναι ανεξερεύνητο λόγω του μεγάλου βάθους του και της βαραθροειδούς μορφής του. Κοντινές παραλίες είναι η ξακουστή ομώνυμη παραλία του Όρμου και η ερημική Λύδι στα βόρεια με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες δίπλα στη θάλασσα και τα αναβλύζοντα υποθαλάσσια νερά. Οι κάτοικοι της περιοχής παλαιότερα είχαν σαν κύρια ασχολία το ναυτικό επάγγελμα, το οποίο εξασφάλισε υψηλό βιοτικό επίπεδο στους περισσότερους. Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας ήταν η ανάπτυξη του χωριού και η ενασχόληση πολλών με τα γράμματα και τις επιστήμες. Το χωριό φημίζεται για τα σύκα και το ποιοτικό κρασί του, που είναι πρώτο σε παραγωγή κρασιού στην Άνδρο και έχει πάρει και σημαντικές επιβραβεύσεις και έχει διακριθεί σε εκθέσεις. Κάθε χρόνο το μήνα Δεκέμβριο αναβιώνει στο χωριό ένα έθιμο που χρονολογείται από πολύ παλιά, το παιχνίδι των «καρυδιών». Ένα παιχνίδι με τράπουλα, που το κέρδος για το νικητή δεν είναι σε χρήματα αλλά σε καρύδια. Στο Συνέτι μπορείς να απολαύσεις εκλεκτό φαγητό με τις ντόπιες γεύσεις, φουρτάλια με ντόπιο λουκάνικο και λούζα, τυρί αρμεξιά, τυρί κοπανιστή, σαλάτα με αντράχλα και κάπαρη, Συνετιανό κρασί και ρακί και να ακούσεις τους θρύλους των Διποταμάτων και ιστορίες από τα παλιά. (Πηγή πληροφοριών: Λαογραφικό Μουσείο Συνετίου) (Πηγή photo: google maps)

Χώρα

Χώρα Άνδρος

Η Χώρα βρίσκεται σε μια στενή χερσόνησο ανατολικά της Άνδρου, είναι η πρωτεύουσα του νησιού και πολιτιστική των Kυκλάδων, λόγω των πολλών και εξαιρετικά σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, με αμέτρητα καταστήματα καφέ και εστιατόρια, όπως επίσης και πολλά μαγαζιά με ξεχωριστά τοπικά γλυκίσματα. Είναι αλήθεια ότι η Χώρα της Άνδρου δε μοιάζει καθόλου με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα, είναι πατρίδα φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων και διατηρεί την αίγλη της και τη σεμνή μεγαλοπρέπειά της. (δείτε περισσότερα) (Πηγή photo: commons.wikimedia.org)

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register