Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Άνδρος εκκλησίες μοναστήρια ξωκλήσια

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Άνδρο

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Άνδρο

Άγιος Γεώργιος

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Άνδρο στέκει επιβλητική στην καρδιά της Χώρας. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Γεώργιος Φαράλης

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Ο Άγιος Γεώργιος Φαράλης στην Άνδρο είναι ένα μικρό γραφικό εκκλησάκι που βρίσκεται δίπλα στο δρόμο Κορθίου – Γαυρίου μετά την Καππαριά και πριν το χωριό Ζαγανιάρι. Η περιοχή είναι γεμάτη με πηγές, στέρνες τεράστια πλατάνια, με νερά που τρέχουν όλο το χρόνο και θέα υπέροχη στο πέλαγος και στα νησιά Γυάρο, Σύρο. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Ιωάννης Θεολόγος

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου, κοντά στο χωριό Αηδόνια και η πρόσβαση με δύσκολο χωματόδρομο. Πρόκειται για την παλαιότερη εκκλησία του νησιού που χτίστηκε μεταξύ του 5ου και 8ου αιώνα. Γιορτάζει και πανηγυρίζει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και μαζεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως νέους. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Νικόλαος

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου Άνδρου αποτελεί έναν από τους τρεις ενοριακούς ναούς του Άνω Κορθίου και χρονολογείται από το δεύτερο ήμισυ του 12ου αιώνα. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Πέτρος

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στην Παλαιόπολη Άνδρου αποτελεί μνημείο μεσαιωνικής εποχής. (Πηγή photo: google maps)

Παναγία Θαλασσινή

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Το εκκλησάκι της Παναγίας Θαλασσινής είναι σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία στη Χώρα της Άνδρου, σκαρφαλωμένο πάνω σε γυμνό πελαγίσιο βράχο. (Πηγή photo: google maps)

Παναγία Παλατιανή

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγιάς της Παλατιανής στην Άνδρο βρίσκεται στο λιμάνι της Χώρας. (Πηγή photo: google maps)

Ταξιάρχης Μιχαήλ

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Η εκκλησία του Ταξιάρχη Μιχαήλ βρίσκεται στη Μεσαριά Άνδρου. (Πηγή photo: google maps)

Φανερωμένη

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Ο βυζαντινός ναός της Φανερωμένης στην Άνδρο, βρίσκεται μέσα στο ομώνυμο κάστρο κοντά στο Χωριό Κοχύλου στην περιοχή του Κορθίου. Αρχικά αποτελούσε φράγκικο κτίσμα και στη συνέχεια μετατράπηκε από τους ντόπιους σε Ορθόδοξο ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός σώζεται μέχρι και σήμερα και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Αγίας Ειρήνης

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Η γυναικεία Μονή της Αγίας Ειρήνης στην Άνδρο βρίσκεται στην περιοχή Αρχόντας κοντά στο χωριό Αποίκια, σε υψόμετρο 350 μέτρων, με υπέροχη θέα προς τη Χώρα και το ατέλειωτο γαλάζιο της θάλασσας. Η Μονή θεμελιώθηκε το 1780 από δύο αδελφούς μοναχούς καταγόμενους από τα Αποίκια με το επώνυμο Σπυρίδου. Το 1833 η μονή διαλύεται, με το διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνος, το οποίο απαιτούσε την διάλυση των ορθόδοξων μονών με περιορισμένη αδελφότητα, περίπου χιλίων σε όλη την Ελλάδα και την οικειοποίηση της περιουσίας τους. Με το πέρασμα των χρόνων, κατέρρευσαν οι χώροι περιμετρικά του ναού, όμως παρέμεινε ο ναός έχοντας υποστεί ανάλογες φθορές. Το 2006, ο πλοίαρχος Ελευθέριος Πολέμης αγόρασε το κτήμα έκτασης 13 στρεμμάτων, το οποίο συμπεριελάμβανε το ερειπωμένο μοναστήρι. Σε ένα διάστημα 10 ετών εκείνος και η οικογένειά του, αναστήλωσαν τα κτίρια της μονής σεβόμενοι απόλυτα την αρχική τους δομή και συντήρησαν το ναό. Σώζονται τμήμα της λίθινης περιτείχισης του μοναστηριού, το λιθόκτιστο ναό με τον σταυροειδή τρούλο, ο οποίος βασίζεται στα τριγωνικά ημισφαίρια, με αψίδες και σταυροθόλια στο εσωτερικό, το δάπεδο με τον δικέφαλο αετό και το μαρμάρινο τέμπλο του 1806, το οποίο φέρει φυτικό διάκοσμο. Εντός του ναού φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα (έργο του 1800), όπου παρίστανται η Αγία Ειρήνη και η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου. Σήμερα, η μονή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο έργο. Κατά τη θερινή περίοδο φιλοξενεί τις κατασκηνώσεις παιδιών από διάφορα ιδρύματα και λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σα μουσειακός χώρος με διάφορες συλλογές: 1) Ιστορία της γραφής (συλλογή Μιχαήλ Καΐρη), 2) Συλλογή παραδοσιακών μουσικών οργάνων, 3) Συλλογή πετρωμάτων, ορυκτών & απολιθωμάτων (συλλογή Σπύρου Μπέλλα), 4) Έλλη Μανδαράκα – Σταματιάδου & χλωρίδα της Άνδρου και 5) Συλλογή «Σιδηρουργών, έργα χειρών» (συλλογή Μιχαήλ Καΐρη). Η Μονή γιορτάζει στις 5 Μαΐου και στις 28 Ιουλίου. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Αγίας Μαρίνας

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Η Μονή της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο, με το αγίασμα και τη θαυματουργική εικόνα της Αγίας, είναι ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα και βρίσκεται στην περιοχή των Αποικίων, βόρεια της Χώρας. Η ίδρυσή της χρονολογείται το 1325 μ.Χ. όταν η Αγία Μαρίνα παρουσιάζεται θαυματουργικά σε ένα γέροντα ασκητή με οδηγίες για την θέση της κρυμμένης εικόνας της στη σχισμή ενός βράχου. Κατά τον 16ο αιώνα το μοναστήρι καίγεται τρεις φορές από επιδρομές πειρατών, αλλά ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος καταφέρνει να το ανακαινίσει, πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο. Το 1746 μετατρέπεται σε γυναικείο μοναστήρι, που έφθασε να φιλοξενεί ακόμη και 100 καλόγριες. Το 1833 με το διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνος, η μονή αναγκάζεται να κλείσει και μετατράπηκε σε στάβλο κατόπιν διατάγματος των Βαυαρών αντιβασιλέων. Η εικόνα βγαίνει σε αναγκαστική δημοπρασία και σώζεται από την οικογένεια Εμπειρίκου, όπου μεταφέρεται  στην εκκλησία της Παναγίας στη Χώρα και παραμένει εκεί για 146 χρόνια. Το 1975 ο τότε Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, περνώντας από τα ερείπια της Μονής ζητά από τον διάκονό του, Κυπριανό Χειμώνα, να αναστηλώσει τη Μονή. Ο πρώην Αγιορείτης μοναχός Κυπριανός αρνείται αλλά το ίδιο βράδυ εμφανίζεται η Αγία σε όραμα λέγοντάς του ότι πρέπει να επιστρέψει η ίδια και οι αδελφές την και να κατοικήσουν στη Μονή. Από την επόμενη κιόλας μέρα αρχίζει η σύγχρονη αναστήλωση για τη Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο. Μετά την αναστήλωση και την επίμονη προσπάθεια του Κυπριανού η εικόνα το 1976 επιστρέφει στη Μονή. Παράλληλα, ο μοναχός εντοπίζει και το αγίασμα που του υπέδειξε η Αγία Μαρίνα σε όραμα στον ύπνο του. Για δεκάδες χρόνια από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πολλά θαύματα της Αγίας Μαρίνας. Η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας με το αγίασμα και την θαυματουργική εικόνα της συγκεντρώνει πολλούς πιστούς, κυρίως από την Κύπρο, λόγω ενός θαύματος που έγινε πριν χρόνια σε ένα παιδί που καταγόταν από εκεί. Η Μονή της Αγίας Μαρίνας είναι αφιερωμένη στη Μεγαλομάρτυρα του 3ου αιώνα μ.Χ. και γιορτάζει στις 17 Ιουλίου προσελκύοντας πολύ μεγάλο αριθμό προσκυνητών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Αγίου Νικολάου

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Η Μονή Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις στην Άνδρο βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού στη θέση Ώρες, λίγο μετά τα Αποίκια και κάτω από τη Βουρκωτή. Η πρόσβαση είναι από το δρόμο της Βουρκωτής με βατό χωματόδρομο μέχρι τη Μονή. Η περιοχή οφείλει την ονομασία της στο ότι ανέβαιναν οι προύχοντες και οι ναυτικοί του νησιού, για να ακούσουν την ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών. Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε τον 11ο αιώνα, ενώ το 1760 έγιναν εκτεταμένες επισκευές. Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας της υπήρξε παράρτημα της Φιλικής Εταιρίας των Κυκλάδων, ενώ λειτουργούσε ως τυπογραφείο, βιβλιοδετείο και κρυφό σχολειό στα χρόνια της τουρκοκρατίας, λόγω της απόκρυφης τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται. Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου είναι περιτοιχισμένη με ψηλά τείχη και αποτελείται από ένα σύνολο παρεκκλησιών άριστης αρχιτεκτονικής. Το εικονοστάσιο της Μονής είναι μοναδικό, ενώ η Αγία Τράπεζα αναβλύζει αγίασμα μέχρι και σήμερα. Το καθολικό είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο διακοσμημένος με τοιχογραφίες και θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η Μονή Αγίου Νικολάου στεγάζει πολλά ανεκτίμητης αξίας κειμήλια και ιερά λείψανα. Από το 16ο αιώνα, κατόπιν μεταφοράς της από το ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, φυλάσσεται η ιερή εικόνα της Παναγίας της Μυροβλύτισσας. Φυλάσσονται επίσης τα ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, η γνάθος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, η χείρα της Αγίας Μακρίνης αδελφής του Μ. Βασιλείου, τμήμα της Κάρας του Αγίου Ιωσήφ του Αριμαθαίας, η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Νέου, το μηρό του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ιακώβου του Πέρσου, η σπάνια εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών και πλήθος άλλων ιερών και τιμίων λειψάνων. Αξιοσημείωτο κειμήλιο είναι επίσης η αργυροκέντητη εικόνα του Αγίου Νικολάου, που είναι φιλοτεχνημένη από τη μοναχή Λεοντία, η οποία χρησιμοποίησε ως υλικά πολύτιμους λίθους και αντί για νήμα τρίχες από τα μαλλιά της. Η Μονή Αγίου Νικολάου αποτελεί ένα πολύ όμορφο ιστορικό μοναστήρι και γιορτάζει στις 9 Μαΐου, στις 6 Δεκεμβρίου και στις 20 Ιουλίου. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Η Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας βρίσκεται στην Καψοράχη, ανάμεσα στο Γαύριο και το Μπατσί και είναι από τα πιο παλιά μοναστήρια των Κυκλάδων και το μεγαλύτερο μοναστήρι της Άνδρου. Ο χρόνος ανέγερσης δεν έχει προσδιορισθεί, αλλά σύμφωνα με την παράδοση στον χώρο λειτουργούσε βυζαντινή σχολή και ότι το 842, μετά την αναστήλωση των εικόνων, καθιερώθηκε ως μονή. Η πρώτη επίσημη χρονολογία για τη λειτουργία της Μονής είναι το 1325, που επιβεβαιώνεται από μια αργυρή εικόνα η οποία φέρει ημερομηνία πιστοποιεί ότι η Μονή Ζωοδόχου Πηγής λειτουργούσε το 14ο αιώνα. Η Μονή Ζωοδόχου Πηγής καταστράφηκε όταν οι Φράγκοι εγκατέλειψαν την Άνδρο. Το 1578 ανακαινίστηκε από μοναχούς και άρχισε να ακμάσει υποδεχόμενη νέους μοναχούς. Η επιρροή της μονής ενισχύθηκε με έργα που έγιναν το 1603 και το 1717. Ο μοναχός Ιωαννίκος, μέλος της φιλικής εταιρίας οχύρωσε την μονή από το 1819 μέχρι το 1831. Έχτισε νέα κελιά και διάφορους άλλους χώρους δαπανώντας τη δική του περιουσία αλλά και αυτή της μονής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο τέλος του 17ου αιώνα η μονή είχε 100 μοναχούς και αργότερα το 1836 είχε λιγότερους. Το 1928 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα. Ο ναός με ξυλόγλυπτο τέμπλο και ζωγραφική διακόσμηση χρονολογείται στη μεταβυζαντινή περίοδο. Φυλάσσει σπάνιες εικόνες του 14ου και του 16ου αιώνα, πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα. Διαθέτει επίσης μουσείο, με ιερά άμφια και σκεύη και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων. Η ανέγερση της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής ή Αγίας, σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής, συνδέεται με το όραμα ενός απλού ανθρώπου, στον οποίο η Παναγία υπέδειξε τη σημερινή τοποθεσία. Η Μονή Ζωοδόχου Πηγής γιορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Παναγίας Τρομαρχιανής

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Η Μονή της Παναγίας Τρομαρχιανής βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, λίγα μέτρα πιο πάνω από τη θάλασσα και σε απόσταση περίπου 2 μίλια από το Στενό που χωρίζει την Άνδρο από την Τήνο. Χτισμένη σε μια απότομη πλαγιά δεσπόζει πάνω από το πέλαγος και μοιάζει να αναδύεται από τα ίδια τα βράχια που την περιβάλλουν. Έχει μορφή φρουρίου, περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και εξαιρετικές αγιογραφίες, ενώ τα λιθόκτιστα «κονάκια» και οι ασβεστωμένες πέτρινες αυλές που την περιστοιχίζουν διαμορφώνουν ένα ατόφιο αιγαιοπελαγίτικο περιβάλλον, λιτό, γαλανό, ολόφωτο και την ίδια στιγμή γεμάτο ιερότητα και σπάνια ομορφιά. Η Μονή της Παναγίας Τρομαρχιανής ιδρύθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην περιοχή που ήταν ιδιοκτησία του Βυζαντινού στρατιωτικού, του επονομαζόμενου και Τρουμάρχη, εξ ου και η ονομασία του. Οι μικρότερες διοικητικές περιφέρειες του βυζαντινού κράτους, όπως τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, διοικούντο κατά κανόνα από τουρμάρχες. Το μοναστήρι γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο: το Δεκαπενταύγουστο και τη Δευτέρα του Πάσχα καθώς είναι αφιερωμένο στην Παναγία και στον Άγιο Γεώργιο. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Παναχράντου ή Άγιος Παντελεήμονας

Εκκλησίες & Μοναστήρια, Άνδρος

Η Μονή Παναχράντου ή Άγιος Παντελεήμονας βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Γερακώνες, πάνω από το χωριό Φάλικα της Άνδρου, δεσπόζοντας γαντζωμένη σαν φρούριο στους βραχώδεις όγκους που την περιστοιχίζουν. Η πρόσβαση στη Μονή Παναχράντου γίνεται από το χωριό Βουνί ή από το χωρίο Φάλικα με χωματόδρομο. Η αρχιτεκτονική διάταξη της μονής, σε κάνει να πιστεύεις πως βρίσκεσαι σε λαβύρινθο. Οι επιβλητικοί και ογκώδεις βράχοι που την περιστοιχίζουν δημιούργησαν σπηλιές, οι μεγαλύτερες των οποίων χρησιμοποιήθηκαν και ως ασκηταριά από παλαιότερους μοναχούς. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την απαρχή της Μονής Παναχράντου, αλλά σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε το 963-969 από τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά, κατά την επιστροφή του από την εκστρατεία κατά των Αράβων της Κρήτης. Ιδιαίτερη αξία έχουν τα δύο όμορφα μεταβυζαντινά ξυλόγλυπτα, το τέμπλο και το θυρόφυλλο της εισόδου του νάρθηκα. Η Μονή στεγάζει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που λέγεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, τη κάρα του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη το 1705 και φιλοξενεί μια βιβλιοθήκη με σπουδαία βιβλία. Το μοναστήρι εορτάζει του Αγίου Παντελεήμων στις 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα και τον Δεκαπενταύγουστο της Παναγίας. (Πηγή photo: google maps)

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register