Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Κίμωλος παραλίες

Παραλίες στην Κίμωλο

Παραλίες στην Κίμωλο

Η Κίμωλος διαθέτει μια έντονα διαμελισμένη ακτογραμμή μήκους 45 χιλιομέτρων, με δεκάδες ακρωτήρια και υπήνεμους κολπίσκους, που προσφέρουν αμέτρητες φυσικές ομορφιές. Οι ακτές στη νότια και ανατολική πλευρά είναι αμμώδες και εύκολα προσβάσιμες, ενώ οι βόρειες είναι βραχώδες και προσεγγίζονται κυρίως με σκάφος ή με μονοπάτι. Φιλοξενούν κυρίως μικρές παραλίες με άμμο ή βοτσαλάκι, φυσική σκιά από αλμυρίκια, θερμές πηγές που αναβλύζουν στην ακτή και θαλάσσιες σπηλιές. Το τοπίο συμπληρώνει το σύμπλεγμα βραχονησίδων σε ακανόνιστο σχήμα και ο μοναδικός σχηματισμός των βράχων. Καθώς η Κίμωλος δεν είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, οι περισσότερες παραλίες διακρίνονται για τη χαλαρωτική τους ατμόσφαιρα και πολύ λίγες είναι οργανωμένες.

Αγιόκλημα

Παραλία Αγιόκλημα Κίμωλος

Η παραλία Αγιόκλημα βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κιμώλου, δίπλα από την παραλία Φιδάκι. Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή με όχημα 4Χ4 ή με δύσκολο μονοπάτι από το Χωριό μέσω του βουνού Σκλάβος. Είναι μια πολύ μικρή παραλία με άμμο και βότσαλο, απομονωμένη, επιρρεπής στα μελτέμια, με φυσική σκιά από αλμυρίκια. Είναι ιδανική για ψαροντούφεκο και μάσκα. Στην άκρη της αναβλύζει θερμή πηγή που φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Αν είμαστε προσεκτικοί, λίγο πιο πέρα θα συναντήσουμε τους βράχους που έχουν την όψη λιονταριού. Το ένα βρίσκεται πάνω στην ακτή και ατενίζει το πέλαγος, ενώ το άλλο βρίσκεται πάνω στον κάβο του Λάμα και μοιάζει να ξεκουράζεται κοιτώντας προς την ακτή. Αν σταθούμε για λίγο και τα παρατηρήσουμε θα διακρίνουμε καθαρά το μεγάλο κεφάλι τους, το στόμα και την πλούσια χαίτη τους. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Άγιος Γεώργιος ή Λευκή Παραλία

Παραλία Άγιος Γεώργιος ή Λευκή παραλία Κίμωλος

Η παραλία Άγιος Γεώργιος ή Λευκή Παραλία βρίσκεται στον οικισμό των Πρασσών, στη βορειοανατολική πλευρά της Κιμώλου, με θέα το ακατοίκητο νησάκι Πρασονήσι. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο και λεωφορείο της γραμμής, αλλά τα τελευταία μέτρα για την παραλία γίνεται μέσω ενός μικρού βατού χωματόδρομου. Είναι μια από τις καλύτερες και δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, γιατί διαθέτει τη μοναδική λευκή χονδρή άμμο μέσα και έξω από την ακτή, θεωρείται ιαματική και χρησιμοποιείται για αμμόλουτρα. Τα τελευταία χρόνια την επισκέπτονται πολλοί με πολυτελή κότερα και θαλαμηγούς. Στην είσοδο του οικισμού των Πρασσών, ακριβώς πάνω στο δυτικό πέρασμα, βρίσκεται το μικρό κτίσμα με τα θειούχα ιαματικά λουτρά, δίπλα στην θάλασσα, η λειτουργία των οποίων δεν είναι συνεχής. Η παραλία είναι απάνεμη, οργανωμένη σε κάποιο σημείο με ομπρέλες και ξαπλώστρες από beach bar, με φυσική σκιά από αλμυρίκια σε διάφορα σημεία, ιδανική για οικογένειες με παιδιά, για ψαροντούφεκο και μάσκα για τον εκπληκτικό βυθό της και τις θαλασσινές σπηλιές της μεσογειακής φώκιας monachus monachus. Ανάμεσα στους ύφαλους μπορείτε να εντοπίσετε αχινούς της θάλασσας, κοράλλια και πολλά πολύχρωμα ψάρια. Κάτω από τον κάβο του Αϊ Γιώργη βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι με εξαίρετες εικόνες. Στον οικισμό των Πρασσών υπάρχει η παλιά σκάλα φορτώσεως των καραβιών, καθώς και τα μεταλλεία εξόρυξης μπετονίτη, όπου πήρε την ονομασία Λευκή παραλία. Η παραλία διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη σε μια βάρκα που λέει «όχι» στο πλαστικό, κρύβοντας μέσα της βιβλία. Το έργο αποτελεί δωρεά του Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Change Greek Islands», με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση των πλαστικών. Αξίζει να κολυμπήσετε μέχρι το Πρασονήσι που προστατεύει σαν φυσικός φράχτης τον όρμο από ανέμους κάθε κατεύθυνσης. Πάνω από την παραλία υπάρχει ταβέρνα και στη γύρω περιοχή μερικά καταλύματα διαμονή. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Άγιος Νικόλαος

Παραλία Άγιος Νικόλαος Κίμωλος

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα γραφικό ψαράδικο λιμανάκι και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κιμώλου, κοντά στον Άγιο Μηνά και δίπλα στην παραλία Κλήμα. Την ονομασία την πήρε από το ομώνυμο εκκλησάκι που υπάρχει εκεί και από παλιά είναι λιμανάκι για ψαράδες. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, λεωφορείο της γραμμής και με μονοπάτι. Είναι μικρή και απομονωμένη, με άμμο και βότσαλα, ιδανική για ψαροντούφεκο και μάσκα. Στην ανατολική πλευρά της παραλίας βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 18ο αιώνα. Στον οικισμό έχει ένα κατάλυμα διαμονής. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Αθηνιάς

Παραλία Αθηνιάς Κίμωλος

Η παραλία Αθηνιάς βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Κιμώλου και η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή με μονοπάτι. Είναι μικρή απομονωμένη παραλία με άμμο και βότσαλα, απάνεμη και ένα μικρό δάσος από αρμυρίκια για φυσική σκιά. Ιδανική για ψαροντούφεκο και μάσκα. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Αλυκή

Παραλία Αλυκή Κίμωλος

Η παραλία Αλυκή βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κιμώλου, στον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό, με θέα τα Πυργονήσια. Μαζί με τη διπλανή παραλία της Μπονάτσας δημιουργούν μια αρκετά μεγάλη ακτή περίπου 1.000 μέτρων. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, μονοπάτι και λεωφορείο της γραμμής, αλλά τα τελευταία μέτρα για την ακτή γίνεται μέσω ενός μικρού βατού χωματόδρομου. Η ονομασία της οφείλεται μάλλον στους κρυστάλλους του αλατιού που παραμένουν στην επιφάνεια το καλοκαίρι μετά την εξάτμιση του νερού. Είναι από τις μεγαλύτερες και πολυσύχναστες παραλίες της Κιμώλου με ψιλή άμμο και βότσαλο, με ρηχά νερά, απάνεμη στους βόρειους ανέμους, ιδανική για οικογένειες με παιδιά και για κατάδυση για την μοναδική υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα στον βυθό της θάλασσας. Κατά μήκος της ακτής ένα μικρό δασάκι με μεγάλα αρμυρίκια προσφέρουν απλόχερα τη φυσική σκιά τους κάθε καλοκαίρι στους φίλους της ελεύθερης κατασκήνωσης με την άδεια της Κοινότητας. Πίσω από το δασάκι είναι η ομώνυμη λίμνη της, η οποία το χειμώνα και την άνοιξη λειτουργεί ως υδροβιότοπος, φιλοξενεί πάνω από 260 είδη αποδημητικών πουλιών. Βόρεια του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Ελευθερίου χτισμένος το 1931 στη θέση του παλαιού. Στην Αλυκή καταλήγει η πεζοπορική διαδρομή που ξεκινά από το Χωριό και το Σκιάδι. Στον οικισμό έχει αρκετά καταλύματα διαμονής, ένα καφέ μπαρ και δυο καταστήματα εστίασης για φαγητό. (Πηγή photo: google maps)

Αμμώνι

Παραλία Αμμώνι Κίμωλος

Η παραλία Αμμώνι βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι, στη νότια πλευρά της Κιμώλου, δίπλα στη παραλία Καλαμίτσι, με θέα τη Μήλο και το νησάκι του Αγίου Ανδρέα. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο και λεωφορείο της γραμμής ως ένα σημείο. Κοντά υπάρχει μια πορτούλα που οδηγεί στην παραλία, γύρω στα 150 μέτρα απόσταση. Σε κάποιο σημείο η παραλία σχηματίζει μια καμπύλη από άμμο και προχωρώντας προς τα επιβλητικά πορτοκαλοκόκκινα βράχια βλέπεις την σκαλισμένη ανθρώπινη μορφή στο βράχο με την επιγραφή «ΕΝΑΛΙΟΣ ΑΙΘΡΑ», που είναι έργο ενός ανώνυμου καλλιτέχνη. Είναι ιδανική παραλία για ηρεμία και μάσκα. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Βρουλίδι

Παραλία Βρουλίδι Κίμωλος

Η παραλία Βρουλίδι βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κιμώλου. Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή με μονοπάτι που ακολουθεί το ανάγλυφο της περιοχής και μεγάλο μέρος του ακολουθεί τη χαράδρα που έχει σχηματίσει μικρός χείμαρρος. Είναι μια μικρή παρθένα παραλία που δεν ξεπερνά τα 80 μέτρα, απομονωμένη με άμμο. Ιδανική για ψαροντούφεκο και μάσκα για το μαγευτικό βυθό της. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Γούπα

Παραλία Γούπα Κίμωλος

Η παραλία Γούπα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κιμώλου, μεταξύ Ρέμα και Καρρά. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο. Είναι πολύ μικρή με βότσαλο και φόντο τα λαξεμένα βράχια με τα «σύρματα» που μέσα τους φυλάσσονται οι ψαρόβαρκες. Είναι ιδανική για ψαροντούφεκο και μάσκα. Ανατολικά του κόλπου υπάρχει ένας βράχος που από τις διαβρώσεις του αέρα και του νερού, έχει τη μορφή «ελέφαντα» μέχρι και την προβοσκίδα του και ένα μικρό σπιτάκι. Στον οικισμό έχει ένα κατάλυμα διαμονής. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Δέκας

Παραλία Δέκας Κίμωλος

Η παραλία Δέκας βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Κιμώλου, με θέα το νησάκι του Αγίου Ανδρέα. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο σε εύκολο χωματόδρομο. Η ονομασία προέρχεται από την αρίθμηση που κάνανε παλιότερα για να τις ξεχωρίζουν επειδή ήταν συνεχόμενες. Είναι μια όμορφη απλωτή παραλία, με άμμο και με λίγο βοτσαλάκι, που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της παραλίας των Ελληνικών, όπου μαζί δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο ιδανικές για ηρεμία και χαλάρωση. Περιβάλλεται από χωράφια, έχει φυσική σκιά από αλμυρίκια σε κάποια σημεία, είναι επιρρεπής στο βοριά και είναι ιδανική για μάσκα και κατάδυση. Η περιοχή είναι ιδανική για μάσκα και κατάδυση γιατί σε μικρή απόσταση από την ακτή, κοντά στο νησάκι του Αγίου Ανδρέα, μπορείς να εντοπίσεις ερείπια και τείχη της αρχαίας πόλης που βυθίστηκε από κάποιο σεισμό. Η παραλία βρίσκεται στην ίδια περιοχή με τον αρχαιολογικό χώρο των Ελληνικών, στο σημείο που βρισκόταν κάποτε η αρχαία πόλη της Κιμώλου. Στην ίδια τοποθεσία μπορεί να διακρίνει ίχνη της παλιάς νεκρόπολης. Λέγεται από κάποιους ειδικούς (Λενορμάν) πως εκεί είχαν φτάσει μέχρι και φοίνικες πριν 2.800 χρόνια. Κοντά στην παραλία βρίσκονται τα εκκλησάκια του Αγίου Βλάση, ανακαινισμένο το 1953 στη θέση παλαιότερου ναού που αναφέρεται σε έγγραφο του 1727, το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδοσίου που χτίστηκε το 1960 και το εκκλησάκι του Ταξιάρχη Μιχαήλ που χτίστηκε το 17ο αιώνα. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Ελληνικά ή Λίνικα

Παραλία Ελληνικά ή Λίνικα Κίμωλος

Η παραλία Ελληνικά ή Λίνικα βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Κιμώλου, με θέα το νησάκι του Αγίου Ανδρέα. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη Λίκνο, που σημαίνει τόπος λατρείας, αφού εδώ βρισκόταν ο ιερός ναός της Αθηνάς. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς σε εύκολο χωματόδρομο ή με σκάφος. Αποτελεί τη φυσική συνέχεια της παραλίας Δέκας και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η αγαπημένη παραλία των γυμνιστών. Είναι στενή παραλία με βότσαλο στην ακτή και άμμο στο νερό, έχει φυσική σκιά σε κάποια σημεία με αλμυρίκια, είναι επιρρεπής στο βοριά και έχει φόντο τους όμορφους σχηματισμούς από λευκόχρωμους βράχους, τα Ασπρόγκρεμνα. Η περιοχή είναι ιδανική για μάσκα και κατάδυση γιατί σε μικρή απόσταση από την ακτή, κοντά στο νησάκι του Αγίου Ανδρέα, μπορείς να εντοπίσεις ερείπια και τείχη της αρχαίας πόλης που βυθίστηκε από κάποιο σεισμό. Ίσως να καταφέρετε να διακρίνετε πηγάδια, σπίτια και μέρη των τειχών. Στην ίδια τοποθεσία μπορεί να διακρίνει ίχνη της παλιάς νεκρόπολης από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική περίοδο, με τάφους λαξευμένους στα βράχια της ακτής. Λέγεται από κάποιους ειδικούς (Λενορμάν) πως εκεί είχαν φτάσει μέχρι και φοίνικες πριν 2.800 χρόνια. Κοντά στην παραλία βρίσκονται τα εκκλησάκια του Αγίου Βλάση, ανακαινισμένο το 1953 στη θέση παλαιότερου ναού που αναφέρεται σε έγγραφο του 1727, το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδοσίου που χτίστηκε το 1960 και το εκκλησάκι του Ταξιάρχη Μιχαήλ που χτίστηκε το 17ο αιώνα. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Εννιάς

Παραλία Εννιάς Κίμωλος

Η παραλία Εννιάς βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κιμώλου, ανατολικά του λιμανιού με θέα τα Πυργονήσια. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο και με λεωφορείο της γραμμής. Είναι μια μεγάλη παραλία με μεγάλα βότσαλα, επιρρεπής στους νοτιάδες, έχει φυσική σκιά αλμυρίκια και είναι γνωστή για το ελεύθερο camping. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν καταλύματα διαμονής. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Ζαχαριάς

Παραλία Ζαχαριάς Κίμωλος

Η παραλία Ζαχαριάς βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κιμώλου, δίπλα στην παραλία Κλίμα, με θέα τον Πολύαιγο. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο και με λεωφορείο της γραμμής. Είναι μια ήρεμη μικρή παραλία, με άμμο και βοτσαλάκι, ιδανική για μάσκα και ψαροντούφεκο. Στον οικισμό έχει δυο καταλύματα διαμονής. (Πηγή photo: google maps)

Ζεφοκάλαμο

Παραλίες Κίμωλος

Η παραλία Ζεφοκάλαμο βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Κιμώλου, ανάμεσα στην παραλία Μαυροσπήλια και Αθηνιά. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος. Είναι απομονωμένη, επιρρεπής στους βοριάδες, με μεγάλα βότσαλα, ωραίο ηλιοβασίλεμα και ιδανική για μάσκα και ψαροντούφεκο. (Πηγή photo: Cyril Cazal on Unsplash)

Θέρμα

Παραλία Θέρμα Κίμωλος

Η παραλία Θέρμα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Κιμώλου, ανάμεσα στις παραλίες Μακρόπουντα και Αγιόκλημα, με θέα τα Θερμονήσια. Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή με μονοπάτι που ξεκινά από το Χωριό. Είναι μια πανέμορφη παραλία, απομονωμένη, απάνεμη, με μια πολύ μικρή λωρίδα χρυσής άμμου και ψηλά κίτρινα βράχια που σε κάποια μικρή σχισμή αναβλύζει θερμή πηγή. Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως υπάρχουν σημεία που αν αφήσεις τα ψάρια που ψάρεψες αυτά θα βράσουν χωρίς να χρειαστείς μαγειρικά σκεύη!!! Είναι ιδανική για ψαροντούφεκο και μάσκα για τον πλούσιο βυθό της. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Καλαμίτσι

Παραλία Καλαμίτσι Κίμωλος

Η παραλία Καλαμίτσι βρίσκεται στον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό, στη νότια πλευρά της Κιμώλου, κοντά στην παραλία Μπονάτσα και τη Αλυκή, με θέα τη Μήλο και το νησάκι Άγιο Γεώργιο. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο και με λεωφορείο της γραμμής. Είναι μια μεγάλη διπλή παραλία, πολυσύχναστη, απάνεμη, σε κάποια σημεία έχει άμμο και σε άλλα βότσαλο, ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες με παιδιά και φυσική σκιά σε μεγάλο μέρος από αλμυρίκια. Στη δεξιά παραλία -δίπλα στη μεγάλη- τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η αγαπημένη των γυμνιστών, υπάρχει ταβέρνα με θαλασσινά εδέσματα και τοπικά πιάτα και ένας μικρός λιμενίσκος που εξυπηρετεί τη σύνδεση καϊκιών με τη Μήλο. Στον οικισμό έχει ένα κατάλυμα διαμονής και δυο καταστήματα εστίασης για φαγητό. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Καρράς

Παραλία Καρράς Κίμωλος

Η παραλία Καρράς βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κιμώλου, δίπλα στην παραλία Γούπα και Ρέμα, με θέα τα Ρευματονήσια και τα νησάκια του Αγίου Ευστάθιου και Πολύαιγου. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, λεωφορείο της γραμμής, σκάφος ή με μονοπάτι από το Χωριό προς τα Ελληνικά. Από τα πιο όμορφα μέρη της Κιμώλου, είναι δημοφιλής στη νεολαία, με άσπρα βράχια και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα βαθιά νερά που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Η παραλία του είναι χωρίς ακτή, αλλά τα ολόλευκα βράχια είναι ιδανικά για βουτιές, για μάσκα και για κατάδυση λόγω του εξαιρετικού φυσικού βυθού. Έχει ένα μικρό λιμανάκι για αγκυροβόλιο και τα «σύρματα» σπηλιές σκαμμένες στα μαλακά βράχια, με χρωματιστές πορτούλες, όπου φυλάνε τις βάρκες οι ψαράδες. Κοντά στην παραλία έχει αρκετά καταλύματα διαμονής και ταβέρνες. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Κάστρο

Παραλία Κάστρο Κίμωλος

Η παραλία Κάστρο βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Κιμώλου, ανάμεσα στις παραλίες Αγιόκλημα και Φιδάκι. Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή με μονοπάτι από το Χωριό. Είναι πολύ μικρή παραλία, με άμμο και βότσαλο, απομονωμένη, απάνεμη και στην μια άκρη της αναβλύζει ιαματική πηγή. Είναι ιδανική για μάσκα και ψαροντούφεκο. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Κλήμα

Παραλία Κλήμα Κίμωλος

Η παραλία Κλήμα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κιμώλου, πολύ κοντά στο Χωριό, με θέα τα νησάκια Κλήμα ή Κληματονήσια και την Πολύαιγο. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο και με λεωφορείο της γραμμής. Είναι ένας μικρός οικισμός με το λιμανάκι του γεμάτο με ψαρόβαρκες και με τα παλιά ορυχεία εξόρυξης. Η παραλία είναι σχετικά μικρή, απομονωμένη, με άμμο και μικρά βότσαλα, δημοφιλής, επιρρεπής στους βόρειους ανέμους, έχει φυσική σκιά από αλμυρίκια και είναι ιδανική για μάσκα, ψαροντούφεκο και κατάδυση. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Λιβαδάκι

Παραλία Λιβαδάκι Κίμωλος

Η παραλία Λιβαδάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Κιμώλου, δίπλα στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Η πρόσβαση γίνεται με μικρό μονοπάτι. Είναι μια μικρή απομονωμένη παραλία με άμμο και βότσαλα, κρυμμένη πίσω από τις καλαμιές, ιδανική για ηρεμία και μάσκα. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Μακρόπουντα

Παραλία Μακρόπουντα Κίμωλος

Η παραλία Μακρόπουντα βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Κιμώλου και η πρόσβαση γίνεται μόνο με μονοπάτι. Από τα Ασπρόγκρεμνα μέχρι τη Μακρόπουντα, τα βράχια της ακτής γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά και το κατέβασμά τους στη θάλασσα δημιουργεί συχνά μικρές και μεγάλες σπηλιές. Είναι μια πολύ μικρή παραλία, απομονωμένη, με άμμο και μικρές πέτρες, απάνεμη λόγω της θέσης της και ιδανική για μάσκα και ψαροντούφεκο. Από τη Μακρόπουντα έως το βορινό ακρωτήρι της Γερακιάς, σχηματίζονται συνεχόμενοι όρμοι που φιλοξενούν πολύ όμορφες και ερημικές ακτές, οι οποίες όμως προσβάλλονται από τα μελτέμια. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Μαυροσπήλια

Παραλία Μαυροσπήλια Κίμωλος

Η παραλία Μαυροσπήλια βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Κιμώλου, ακριβώς δίπλα στα Ελληνικά με θέα το νησάκι του Αγίου Ανδρέα. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο μέσω χωματόδρομου, με λεωφορείο της γραμμής, με σκάφος ή με μονοπάτι. Είναι μια αρκετά μεγάλη παραλία με άμμο και σε κάποια σημεία βοτσαλάκι, έχει φυσική σκιά από αλμυρίκια σε κάποια σημεία, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες σε κάποιο σημείο από καντίνα και είναι επιρρεπής στους βοριάδες. Αν και είναι γνωστή παραλία, είναι ιδανική για ηρεμία, ελεύθερο κάμπινγκ, γυμνισμό, μάσκα και για κατάδυση για το θησαυρό που κρύβει ο μαγευτικός της βυθός. Η Μαυροσπήλια είναι φημισμένη για το μαγευτικό της ηλιοβασίλεμα, τις θαλάσσιες σπηλιές, τα Ασπράγκρεμνα με τους ολόλευκους βράχους με τα ακανόνιστα σχήματα που δημιουργούν ένα πολύ όμορφο σκηνικό και τα απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών. Στο νησάκι του Αγίου Ανδρέα, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, μπορείς να εντοπίσεις ερείπια και τείχη της αρχαίας πόλης που βυθίστηκε από κάποιο σεισμό. Κοντά στην παραλία είναι το εκκλησάκι Άγιοι Θεόδωροι και ο Άγιος Παντελεήμων ή ο Μέσα που χτίστηκε το 1953 στη θέση του παλαιού. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Μοναστήρια

Παραλία Μοναστήρια Κίμωλος

Η παραλία Μοναστήρια βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Κιμώλου, ανάμεσα από του Γερονικόλα τ΄ Αψηλά και το Σούφι. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο 4×4 σε δύσβατο χωματόδρομο, με σκάφος ή με μονοπάτι από το Χωριό. Είναι δυο παραλίες χωρισμένες με βραχάκια, απομονωμένες, επιρρεπής στους βοριάδες, ιδανικές για μάσκα και κατάδυση για τον πλούσιο βυθός τους. Η πρώτη παραλία είναι μεγαλύτερη με άμμο και πίσω της ξεκινά ένα λιβαδάκι γεμάτο με καλαμιές. Η δεύτερη παραλία είναι μικρότερη και πιο όμορφη, με μαύρα βότσαλα που δημιουργούν έντονη αντίθεση με τα κατάλευκα λεία βράχια που πέφτουν απότομα στην ακτή. Κοντά βρίσκεται και το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένη και ανακαινισμένη σε παλαιότερο μονυδρίο, πιθανά το 18ο αιώνα. Στη μεγαλύτερη παραλία βρίσκεται και το μοναδικό σπίτι εκεί που καταλήγει ο χωματόδρομος. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Μπονάτσα

Παραλία Μπονάτσα Κίμωλος

Η παραλία Μπονάτσα βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κιμώλου, ανάμεσα στις παραλίες Καλαμίτσι και Αλυκή, με θέα τη Μήλο, τα Πυργονήσια και το νησάκι του Αγίου Γεωργίου. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, λεωφορείο της γραμμής και με τα πόδια αφού η απόσταση από το Χωριό είναι λιγότερο από 10 λεπτά. Είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής παραλία του νησιού, μεγάλη με χρυσή άμμο και σε κάποια σημεία με βοτσαλάκι, με ρηχά νερά και απάνεμη, φυσική σκιά με αλμυρίκια σε όλο το μήκος της, οργανωμένη σε κάποιο σημείο της, beach bar και ταβέρνα, ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Στον οικισμό έχει δυο καταλύματα διαμονής, ένα καφέ μπαρ και ένα κατάστημα εστίασης για φαγητό. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Πήγαδος

Παραλία Πήγαδος Κίμωλος

Η παραλία Πήγαδος βρίσκεται στον οικισμό των Πρασσών, στη βορειοανατολική πλευρά της Κιμώλου, δίπλα στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, με θέα το ακατοίκητο νησάκι Πρασονήσι. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο και λεωφορείο μέχρι τον Άγιο Γεώργιο και μετά ένα μικρό μονοπάτι για να κατέβεις στη παραλία. Είναι μεγάλη βοτσαλωτή παραλία, έχει φυσική σκιά από αλμυρίκια σε μερικά σημεία και στην άκρη της βρίσκεται η παλιά σκάλα φόρτωσης των καραβιών με τα μεταλλεύματα. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Ρέμα

Παραλία Ρέμα

Η παραλία Ρέμα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κιμώλου, δίπλα στη Γούπα, με θέα τα Ρεματόνησα, τον Πολύαιγο και το νησάκι Άγιο Ευστάθιο. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, λεωφορείο, σκάφος και με τα πόδια, αφού είναι η πιο κοντινή παραλία από το Χωριό. Έχει ένα μικρό λιμανάκι για αγκυροβόλιο και τα «σύρματα» σπηλιές σκαμμένες στα μαλακά βράχια, με χρωματιστές πορτούλες, όπου φυλάνε τις βάρκες οι ψαράδες. Είναι μια μικρή γραφική παραλία, με άμμο και λίγα δένδρα για σκιά, απάνεμη, θαλάσσια σπήλαια για εξερεύνηση με μάσκα. Κοντά βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, κτίσμα στα μέσα του 19ου αιώνα. Στον οικισμό έχει δυο καταλύματα διαμονής. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Σούφι

Παραλία Σούφι Κίμωλος

Η παραλία Σούφι βρίσκεται σε πολύ κλειστό κόλπο, στη βορειοανατολική πλευρά της Κιμώλου, δίπλα στην παραλία Μοναστήρια, με θέα τη Σίφνο. Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή με αυτοκίνητο 4Χ4 μέσω δύσβατου χωματόδρομου ως ένα σημείο και μετά συνεχίζει μονοπάτι διάρκειας περίπου 50 λεπτών. Είναι μια πολύ μικρή παραλία, απομονωμένη, με άμμο, φυσική σκιά από αλμυρίκια, απάνεμη λόγω της θέση της, ιδανική για μάσκα λόγω του πλούσιου βυθού της. Αριστερά της βρίσκεται ένα μικρότερο ιδιωτικό κολπάκι με άμμο χωρίς καθόλου σκιά. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Φιδάκι

Παραλία Φιδάκι Κίμωλος

Η παραλία Φιδάκι βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κιμώλου, δυτικά από το Αγιόκλημα, όπου μπορείς να φτάσεις κολυμπώντας. Είναι μια πολύ μικρή ονειρική παραλία μέσα σε ένα πολύ κλειστό κόλπο, απομονωμένη, με άμμο, όπου στην άκρη της αναβλύζει πολύ καυτό νερό που κυλάει μέσα στη θάλασσα. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Φυκιάδα

Παραλία Φυκιάδα Κίμωλος

Η παραλία Φυκιάδα βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Κιμώλου, δίπλα στην παραλία Αμμώνι με θέα τη Μήλο. Η πρόσβαση γίνεται με χωματόδρομο ως ένα σημείο και μετά με πεζοπορία ως την παραλία. Περνώντας πλάι από την παλιά πέτρινη γέφυρα φόρτωσης, κάτω από τα επιβλητικά κατάλευκα βράχια, φτάνουμε στη καταπληκτική παραλία με τα υπέροχα νερά. Η παραλία είναι βραχώδης, είναι ιδανική για μάσκα και προσελκύει πολλούς ανθρώπους που αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Στην παραλία βλέπουμε και τη σκάλα φόρτωσης των καραβιών με τα μεταλλεύματα. Κοντά στην παραλία βρίσκεται ένα κατάλυμα με ενοικιαζόμενα δωμάτια. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Ψάθη

Παραλία Ψάθη Κίμωλος

Η παραλία Ψάθη βρίσκεται σε πολύ κλειστό κόλπο δίπλα στο ομώνυμο λιμάνι, στη νοτιοανατολική πλευρά της Κιμώλου, με θέα τον Πολύαιγο. Είναι μια μεγάλη παραλία, πολυσύχναστη, με άμμο και βότσαλο, ρηχά νερά, οργανωμένη σε κάποιο σημείο, ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Κοντά στο λιμάνι είναι και τα λεγόμενα «σύρματα», σπηλιές σκαμμένες στα μαλακά βράχια, με χρωματιστές πορτούλες, όπου φυλάνε τις βάρκες οι ψαράδες. Το λεωφορείο κάνει δρομολόγια ανάμεσα στο Χωριό, το λιμάνι και τις παραλίες. Ταξί και ταχύπλοο θαλάσσιο ταξί ή τα παραδοσιακά καΐκια κάνουν δρομολόγια στις μοναχικές, ονειρικές βορινές παραλίες της Κιμώλου ή στην Πολύαιγο. Δεξιά και πάνω από το μόλο στέκει το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας ή Αγία Καλή που είναι κτισμένη το 1955 και  γιορτάζει και στο όνομα της Αγίας Καλλιόπης. Η πρόσβαση γίνεται από μια λαξεμένη σκάλα πάνω στον ηφαιστειακό βράχο. Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ανάμεσα στα σπίτια, στην αριστερή πλευρά όπως μπαίνουμε στο λιμάνι, χτισμένο το 18ο αιώνα. Στον οικισμό έχει αρκετά καταλύματα διαμονής, τέσσερα καφέ μπαρ και δυο καταστήματα εστίασης για φαγητό. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Ευχαριστούμε θερμά την εθελοντική ομάδα «Κιμωλίστες» για τις ωραίες φωτογραφίες που μας παραχώρησαν.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Κιμωλίστες

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register