Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Κίμωλος

Αξιοθέατα στην Κίμωλο

Αξιοθέατα στην Κίμωλο

Ανεμόμυλοι

Κίμωλος ανεμόμυλοι

Οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι της Κιμώλου που βρίσκονται στη περιοχή Ξαπλοβούνι και Καρκάνη, φαίνονται σχεδόν από όλα τα σημεία του χωριού και κοσμούν το νησί δένοντας αρμονικά με το περιβάλλον. Σήμερα σώζονται μόνο οι 9, οι οποίοι δεν είναι σε λειτουργία. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Αρχαία Πόλη

Κίμωλος αρχαία πόλη

Η αρχαία πόλη της Κιμώλου που βυθίστηκε από κάποιο σεισμό, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά παράλια του νησιού, στην περιοχή των Ελληνικών ή Ληνικά, σε μια προεξοχή της ξηράς που ένωνε το νησάκι του Αγίου Ανδρέα με την Κίμωλο. Εξαιτίας των πολλών πειρατικών επιθέσεων, η αρχαία πόλη είχε χτιστεί σαν ένας πραγματικός λαβύρινθος, ώστε να συγχέονται οι επιδρομείς. Σήμερα σώζονται ερείπια της παλιάς πόλης (πηγάδια, τάφους, τείχη του αρχαίου πολιτισμού, αρχαία κατάλοιπα κτιρίων και είσοδοι υπόγειων στοών) στο νησάκι του Αγίου Ανδρέα και το νεκροταφείο της με τάφους σκαλισμένους στους βράχους στην περιοχή των Ελληνικών. Η ανασκαφή των αρχαίων τάφων πραγματοποιήθηκε το 1953, χωρίς ωστόσο την εξερεύνηση όλου του χώρου. Η κύρια ανασκαφή ήταν οι τάφοι της Γεωμετρικής εποχής και ελάχιστοι τάφοι που χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνα και μετέπειτα (Ζαφειροπούλου, 1972). Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή εποχή (α’ μισό 2ης χιλιετίας π.Χ.) τη Χριστιανική εποχή (1ος αι. π.Χ.)(Κοντολέων, n.d.) και υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός ακμάζοντος οικισμού την εποχή αυτή στο νησί. Από τις ανασκαφές αυτές βρεθήκανε 22 τάφοι της Γεωμετρικής εποχής με μεγάλο αριθμό αγγείων, απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών, όπου σήμερα φυλάσσονται στο μουσείο της Κιμώλου.

Κάστρο

Κίμωλος κάστρο

Το Κάστρο της Κιμώλου είναι ο οχυρωμένος οικισμός του σημερινού Παλιού Χωριού και ένας από τους σημαντικότερους οικιστικούς πυρήνες των Κυκλάδων. Η αρχική ημερομηνία κατασκευής του Κάστρου δεν είναι ακριβώς γνωστή. Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι κτίστηκε κατά το 14ο ή 16ο αιώνα, στην εποχή της Φραγκοκρατίας. Η πιο τεκμηριωμένη όμως ιστορικά μελέτη είναι αυτή των W. Hoefner και H. Schmidt, που τοποθετούν τη χρονολόγηση στα τέλη του 16ου αιώνα και ότι ο Ιωάννης Ράφος δεν πρόσθεσε απλώς ένα ναό στο εσωτερικό του ήδη υφιστάμενου Κάστρου, αλλά ότι ο ίδιος ήταν ο κτήτορας ολόκληρου του μεσαιωνικού οικισμού. (δείτε περισσότερα) (Πηγή photo: google maps)

Αρχαιολογικό Μουσείο

Κίμωλος αρχαιολογικό μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου βρίσκεται στο Χωριό, απέναντι από το Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Οδηγήτριας και φιλοξενεί αντικείμενα και αρχαιολογικά ευρήματα από τον 7ο αιώνα π.Χ. που μαρτυρούν την ιστορία της Κιμώλου. Το Μουσείο λειτουργεί από το 2006 και στεγάζεται σε μια διώροφη παραδοσιακή κατοικία του 1846, δωρεά της οικογένειας Βαφεία στην Κοινότητα Κιμώλου. Στον 1ο όροφο του κτιρίου, σε 3 αίθουσες συνολικής έκτασης περίπου 65 τετρ. μέτρων, παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία της Κιμώλου, με εκθέματα όπως αγγεία γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, κειμήλια, ταφικά δώρα κ.ά. που επιλέχθηκαν από πολλές περιοχές της Κιμώλου. Τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται από ανασκαφές που έγιναν κυρίως στη περιοχή των Ελληνικών και στο νησάκι του Αγίου Ανδρέα, με τη βυθισμένη αρχαία πόλη και την νεκρόπολη στην ομώνυμη παραλία, αλλά και στην περιοχή Πρόβαρμα. Τα περισσότερα εκθέματα τοποθετημένα σε επιτοίχιες και επιδαπέδιες προθήκες (βιτρίνες), παρουσιάζονται ανά ενότητες και ιστορική περίοδο. Υπάρχει επίσης αίθουσα προβολών, ενώ η έκθεση περιλαμβάνει εκτενές φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό, σχέδια και επεξηγηματικές πινακίδες, με χάρτες και με κείμενα, τόσο ενημερωτικά, όσο και με αποσπάσματα εκ των όσων κατέγραψαν οι περιηγητές που επισκέφτηκαν το νησί τον 17ο και τον 18ο αιώνα, για να βοηθήσει τους επισκέπτες να εξοικειωθούν περισσότερο με τη συναρπαστική και μακρά ιστορία της Κιμώλου. Εντυπωσιακό είναι το κρυστάλλινο διαφανές δάπεδο πάνω στο οποίο μπορείτε να περπατήσετε και να παρακολουθήσετε την αναπαράσταση αρχαίας ταφής. Τα εκθέματα του Μουσείου αποδεικνύουν ότι η Κίμωλος έχει «παρελθόν» πολλών χιλιάδων χρόνων και πιστοποιούν ότι η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στο νησί ξεκινά από την Προϊστορική εποχή ως την Ύστερη Νεολιθική Περίοδο. (Πηγή photo: Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων)

Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο

Κίμωλος λαογραφικό μουσείο

Το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο της Κιμώλου βρίσκεται στο Χωριό και στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο διώροφο αρχοντικό του Κάστρου στην «Πάνω Πόρτα». Ιδρύθηκε από τον γιατρό Μανώλη Αριστ. Χριστουλάκη και φιλοξενεί την προσωπική συλλογή του και δωρεές άλλων κατοίκων. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών τεχνών που σχετίζονται με την κληρονομιά και την ιστορία του λαού της Κιμώλου με σκοπό να διασώσει και να διατηρήσει τις παραδόσεις και τη λαϊκή ταυτότητα του νησιού. Η συλλογή αποτελείται από αυθεντικά αντικείμενα του 18ου και 19ου αιώνα που χρησιμοποιούσαν οι Κιμωλιάτες στην καθημερινότητά τους. Στο «κατώι» σε δύο χώρους, εκτίθενται  αντικείμενα, τα περισσότερα μέσα σε προθήκες, κατά ομάδες  επαγγελμάτων και χρήσης. Στη μεγάλη αίθουσα υπάρχουν είδη ρουχισμού, κεντήματα, πλεκτά και υφαντά. Επίσης συλλογή με αγροτικά και γεωργικά εργαλεία, εργαλεία ξυλουργού,  κεραμικά και δυο  σπάνιες παραδοσιακές φορεσιές, μία ανδρική και μία γυναικεία. Μία προθήκη περιέχει σπάνια πιάτα και δοχεία μοναδικά στο είδος  τους. Η μικρότερη αίθουσα έχει διαμορφωθεί σε υφαντήριο, στο οποίο βρίσκονται δύο αργαλειοί εν λειτουργία, ανέμες, σβίες, μάγγανα, δοξάρια, υφασμένες κουβέρτες, κουρελούδες και πολλά άλλα εργαλεία υφαντικής. Σε μια «καλαμωτή» είναι τοποθετημένα, κατά τον παραδοσιακό τρόπο, τα τυροβόλια. Η τραπεζοκουζίνα με την παραδοσιακή «παροστριά» με πήλινες χύτρες, (τσουκάλια), ένα  καβουρδιστήρι, μία φουφού και μπρίκια του καφέ. Το παλιό τραπέζι με υφαντό τραπεζομάντηλο με κεντήματα και ένα  εντοιχισμένο ερμάρι με ποικιλία φλιτζανιών, ποτηριών, δύο μύλους του καφέ, ρόι κ.λ.π. συμπληρώνουν τη διακόσμηση του χώρου. Στο ανώι εκτίθενται τα  αυθεντικά έπιπλα και οι οικοσκευές της μητέρας του, αλλά και προσφορές Κιμωλιατών. Επίσης πλαισιωμένα κεντήματα λαϊκής τέχνης και ένα γραμμόφωνο. Μια σπάνια κεντητή «πάντα» με το χορό των Μουσών στολίζει τον τοίχο πάνω από τον καναπέ. Δε λείπει ούτε ο ναργιλές του καραβοκύρη πρόγονου. Ο διάδρομος έχει διαρρυθμιστεί σε ναυτική γωνία όπου μέσα σε ειδικές προθήκες εκτίθενται ναυτικά όργανα και εργαλεία, πυξίδες, εξάντες, χάρτες, ρολόγια πλοίων, διόπτρες, φανοί πορείας, άγκυρες και ένας αναθηματικός πίνακας με τα ονόματα των παλαιών Κιμωλίων ιστιοπλόων καραβοκύρηδων. Επίσης υπάρχουν πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Γλύκα, που απεικονίζουν παλαιά ιστιοφόρα «εν πλω» και πλήθος φωτογραφιών ιστιοφόρων Κιμωλιακής ιδιοκτησίας. (Πηγή photo 1: google maps, photo 2: google maps)

Σύρματα ή Μαγαζιά

Κίμωλος σύρματα

Τα Σύρματα ή Μαγαζιά βρίσκονται στους παραθαλάσσιους οικισμούς Γούπα, Καρράς και Ρέμα. Όπως και σε άλλα Κυκλαδονήσια πρόκειται για δωμάτια σκαμμένα στο βράχο, που χρησίμευαν για χώρο φύλαξης των βαρκών τους χειμερινούς μήνες. (Πηγή photo: Κιμωλίστες)

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register