Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ανάφη φύση

Η φύση στην Ανάφη

Η φύση στην Ανάφη

Η Ανάφη έχει χαρακτηριστεί νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αποτελεί μία από τις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας. Η χερσόνησος του Κάλαμου και ο Ρούκουνας έχουν ενταχθεί στο περιβαλλοντικό δίκτυο «Natura 2000» ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ).

Πανίδα

Η πανίδα στην Ανάφη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για την ορνιθοπανίδα, η οποία χρησιμοποιείται ως μεταναστευτικός σταθμός. Από την ορνιθολογική εταιρεία εντάσσεται στις σημαντικές περιοχές για την προστασία των πουλιών. Στις απόκρημνες πλαγιές του νησιού, όπως στον Κάλαμο και στις βραχονησίδες Μακριά, Παχιά και Φτενά φωλιάζει ο μαυροπετρίτης, γνωστός και ως βαρβάκι. Είναι μεταναστευτικό πουλί που έρχεται στη Μεσόγειο τον Απρίλιο και στα τέλη Οκτωβρίου επιστρέφει στη Μαδαγασκάρη και στα άλλα νησιά του Ινδικού για να ξεχειμωνιάσει. Στην ίδια περιοχή ζει ακόμη το σπάνιο είδος του αιγαιόγλαρου που ζει αποκλειστικά στη Μεσόγειο. Στη βόρεια πλευρά του νησιού βρίσκουν καταφύγιο πολλές μεσογειακές φώκιες monachus monachus.

Χλωρίδα

Η χλωρίδα της Ανάφης είναι πλούσια σε κοινά και σπάνια ενδημικά είδη. Διαθέτει πλούσιο και μοναδικό βοτανόκηπο ιδιαίτερα στην ανατολική και νότια πλευρά του νησιού, με καταγεγραμμένα πάνω από 85 είδη φρυγανώδους βλάστησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εξαιρετικής ποιότητας βότανα της Ανάφης, όπως είναι το θρούμπι, το θυμάρι που βοηθάει στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας, ο αυτοφυής κροκός (ζαφορά), η ρίγανη, το φασκόμηλο, αλλά και χόρτα που γίνονται τουρσί, όπως τα καπαρόφυλλα, το σταμναγκάθι κ.λ.π. Το ανάγλυφο επίσης του νησιού δημιουργεί αρκετές κοιλάδες που καταλήγουν στις παραλίες. Στα όρια των ιδιοκτησιών έχουν αναπτυχθεί από παλιά φραγκοσυκιές και αθάνατοι που οριοθετούν την έκταση που χρησιμοποιείται για γεωργική χρήση. (Πηγή πληροφοριών: Γυμνάσιο και Λύκειο Ανάφης)

Βίγλα

Ανάφη

Η Βίγλα είναι το ψηλότερο βουνό της Ανάφης, σε υψόμετρο περίπου 581 μέτρων. Στην κορυφή του, το  900 -1000 μ.Χ. βρισκόταν οι Φρυκτωρίες, ένα από τα βασικά κέντρα ενημερώσεως και συνεννοήσεως της Μεσογείου. Προσεγγίζεται με στενό και δύσκολο μονοπάτι από το δρόμο που πάει για το ελικοδρόμιο και συνεχίζει για Βρύσες, Αγία Μαρίνα και Παναγία των Αξινών. (Πηγή πληροφοριών: Σύνδεσμος των Απανταχού Αναφαίων) (Πηγή photo: el.wikipedia.org)

Κάλαμος

Ανάφη

Ο Κάλαμος βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ανάφης και απέχει 22 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Η πρόσβαση γίνεται από ένα μονοπάτι που ξεκινά από το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Από ευρήματα που έχουν βρεθεί (ερείπια οχυρωματικού τείχους), φαίνεται ότι έχει κατοικηθεί στα Μεσαιωνικά χρόνια, μάλλον για προστασία από τους πειρατές. Ορατός σε όλο το νησί, αποτελεί το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο του νησιού που κατά καιρούς προσεγγίζεται από αναρριχητές και περιπατητές. Πρόκειται για έναν επιβλητικό ασβεστολιθικό βράχο ύψους 450 μέτρων, που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί μέσω ενός μικρού ισθμού. Θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ, ενώ περιλαμβάνεται στην περιοχή δικτύου προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000» ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), λόγω της εντυπωσιακής γεωμορφολογίας του και της σπάνιας χλωρίδας που φιλοξενεί. Μάλιστα, ο Γάλλος περιηγητής του 18ου αι., Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, τον αποκάλεσε «έναν από τους φοβερότερους βράχους του κόσμου». Στην κορυφή του, σε υψόμετρο 460 μέτρων, βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας. (Πηγή πληροφοριών: Γυμνάσιο και Λύκειο Ανάφης, Σύνδεσμος των Απανταχού Αναφαίων) (Πηγή photo: en.wikipedia.org)

Σπήλαια

Δρακοντόσπηλο

Ανάφη

Το Δρακοντόσπηλο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Καλάμου, σε μια πολύ δύσβατη τοποθεσία, που προσεγγίζεται μόνο με μονοπάτι που ξεκινά από το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Είναι ένα εντυπωσιακό σπήλαιο, που το στόμιό του ξεπερνά τα 10 μέτρα, με σταλακτίτες και πολύχρωμους σταλαγμίτες που δημιουργούν χρυσοπράσινες αποθέσεις, κολώνες και φυσικές γούρνες. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το εσωτερικό του καταλήγει σε μεγαλύτερα βάθη, διατρέχοντας κατά μήκος τον Κάλαμο, με διέξοδο σε άλλο μικρότερο σπήλαιο στη νότια πλευρά του μονολιθικού βράχου. (Πηγή photo: el.wikipedia.org)

Πράσα

Στα Πράσα υπάρχει ένα ανεξερεύνητο σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register