Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ανάφη Κυκλάδες

Γενικές Πληροφορίες για την Ανάφη

Γενικές Πληροφορίες για την Ανάφη

Η Ανάφη βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, ανατολικά της Σαντορίνης και απέχει από τον Πειραιά 140 ναυτικά μίλια. Είναι δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας και διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με πρωτεύουσα τη Χώρα (Ανάφη), η οποία δεσπόζει σε υψόμετρο 260 μέτρων, πάνω από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Νικόλαος είναι το μοναδικό λιμάνι του νησιού που βρίσκεται στη υπήνεμη νότια πλευρά του νησιού και προστατεύεται από φυσικό βραχίονα. Η Ανάφη είναι ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων και έχει σχήμα περίπου τριγωνικό με μια χερσόνησο στην ανατολική πλευρά της, λόγω του κεντρικού ορεινού όγκου. Έχει έκταση 38,636 τ.χλμ. και συνολικό μήκος ακτογραμμής 38 χιλιόμετρα, με ελάχιστα διαμελισμένες ακτές, οι οποίες σε αρκετά σημεία σχηματίζουν μικρούς ορμίσκους με ήσυχες και δυσπρόσιτες παραλίες.

Γεωμορφολογία

Η Ανάφη είναι νησί άγονο, χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση. Το έδαφός της είναι ημιορεινό με καταπράσινες κοιλάδες, καθώς σε πολλά σημεία υπάρχουν πηγές γύρω από τις οποίες αναπτύσσονται μικρές εκτάσεις εύφορης γης. Η υψηλότερη κορυφή είναι η Βίγλα (584 μ.) στο κέντρο του νησιού. Άλλες αξιόλογες κορυφές είναι ο Κάλαμος (460μ.) που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (περίπου 350 μ.) που βρίσκεται στο βόρειο άκρο, το Καστέλι και ο Προφήτης Ηλίας.  Η Ανάφη δεν έχει ποταμούς, αλλά μόνο χείμαρρους. Το έδαφός της αποτελείται από σκληρό γρανίτη, ενώ σε πολλά σημεία, ιδιαίτερα στις πλάγιες όψεις των λόφων, έχουν εντοπιστεί στρώματα ελαφρόπετρας, που φέρονται ως προϊόντα της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1500 π.Χ. και μεταφέρθηκαν στην Ανάφη μέσω αέριων και θαλάσσιων μαζών. Στο υπέδαφός της έχει διαπιστωθεί ύπαρξη μεταλλευμάτων κυρίως γαληνίτη, μολύβου, σιδήρου και σμιθσονίτη. Στην περιοχή Βάγια, στις δυτικές ακτές, υφίσταται ιαματική θειούχα πηγή.

Νησάκια

Στο Δήμος Ανάφης υπάγονται τέσσερεις ακατοίκητες νησίδες στα νότια του νησιού: Μακριά, Παχιά ή Αναφόπουλο, Μεγάλο και Μικρό Φτενά.

Ονομασία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ανάφη οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι αναδύθηκε (αναφάνηκε) από τα νερά του Αιγαίου, μετά από επιθυμία του Απόλλωνα, ώστε να προσφέρει καταφύγιο στους ταλαιπωρημένους από την καταιγίδα Αργοναύτες. Αυτοί έχτισαν προς τιμή του, το ναό του Απόλλωνα Αστεάλτα κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Κάθε χρόνο τιμούσαν τον θεό με μια γιορτή που ονομαζόταν «Υακίνθεια».

Ιστορία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι πρώτοι κάτοικοι της Ανάφης ήταν οι Φοίνικες με αρχηγό το Μεμβλίαρο, ο οποίος έδωσε στην Ανάφη και τις προσωνυμίες Μεμβλίαρος ή Βλίαρος. Στα γεωμετρικά χρόνια, η Ανάφη κατοικήθηκε από Δωριείς (10ος-8ος αι. π.Χ.) και στη διάρκεια της ηγεμονίας της Αθήνας εντάχθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία (5ος αι. π.Χ.), όπως και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Ιδιαίτερη ακμή και σχετική αυτονομία παρουσίασε στους Ελληνιστικούς χρόνους, οπότε και διέθετε δικό της νόμισμα, ενώ ελάχιστα στοιχεία έχουμε για τη Ρωμαϊκή εποχή. Στη Βυζαντινή εποχή η Ανάφη δεν ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους (1204), ο Μάρκος Σανούδος συγκρότησε το Δουκάτο του Αιγαίου, καταλαμβάνοντας όλες τις Κυκλάδες. Η Ανάφη παραχωρήθηκε στο Λεονάρδο Φώσκολο και το όνομά της εκλατινίστηκε σε Νamphio. Στη συνέχεια άλλαξε κυριάρχους: Βυζαντινούς και Βενετούς αρχικά, Οθωμανούς το 1537 (μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες), ενώ αποτέλεσε συχνά στόχο πειρατικών επιδρομών. Για αυτή την περίοδο προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για το νησί οι περιηγητές Chr. Buondelmonti το 15ο αιώνα και P. De Tournefort το 18ο αιώνα. Μετά την Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του ελληνικού κράτους, Αναφιώτες μετανάστευσαν στην Αθήνα για να εργαστούν ως κτίστες στην ανοικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας, δημιουργώντας τα Αναφιώτικα, τη συνοικία κάτω από την Ακρόπολη. Όπως και πολλά άλλα νησιά, η Ανάφη χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας από τη δεκαετία του 1920 και σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. (Πηγή πληροφοριών: Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου)

Οικονομία

Οι κάτοικοι που απασχολούνται αποκλειστικά με την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι ελάχιστοι. Η οικονομία της Ανάφης στηρίζεται στην αμπελουργία, στα αρωματικά φυτά και βότανα, στην ελαιοκαλλιέργεια, αλλά κυρίως στη μελισσοκομία και στον τουρισμό. Η μελισσοκομία αποτελεί βασική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα στο νησί. Η μεγάλη ποικιλομορφία αρωματικών φυτών συμβάλει στην παραγωγή θυμαρίσιου μελιού εξαιρετικής ποιότητας. Ο τουρισμός επίσης κατέχει εξέχουσα θέση, με σχεδόν όλα τα νοικοκυριά στο νησί να ασχολούνται με τουριστικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης για φαγητό και ποτό και με καταλύματα διαμονής.

Τοπικά προϊόντα

Τα τοπικά προϊόντα της Ανάφης, μπορεί να είναι λίγα, αλλά όλα είναι αγνά και γευστικά, που μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα μικρά μαγαζάκια που πουλούν διάφορα τοπικά προϊόντα. Μην παραλείψετε να αγοράσετε:

  • Αλλαντικά: Λαγαρό και σύγκλινο
  • Ανθότυρο: Στρογγυλό ή επίπεδο λευκό τυράκι, αλατισμένο ή ανάλατο, από πλήρες πρόβειο ή κατσισκίσιο γάλα
  • Bραστό: Σκληρό τυρί από ορό τυρόγαλου και φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα.
  • Βότανα: θρούμπι, θυμάρι, κροκός (ζαφορά), ρίγανη, φασκόμηλο
  • Ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας
  • Κρασί: γαδουριά (λευκή ποικιλία), μαύρο στροφιλιάτικο
  • Λαδοτύρι
  • Λουκάνικο (από χοιρινό τοπικό κρέας με πολύ ξύδι και μπαχαρικά)
  • Μέλι θυμαρίσιο με έντονο άρωμα και χρώμα
  • Φραγκόσυκα (κατά τους καλοκαιρινούς μήνες)

Χόρτα που γίνονται τουρσί, όπως: καπαρόφυλλα, κρίταμος και σταμναγκάθι

Γαστρονομία

Η γαστρονομία της Ανάφης προσφέρει πολλά εδέσματα, φρέσκο ψάρι και τοπικές γεύσεις με έντονα μυρωδικά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε:

  • Γεμιστά: Γεμιστά τηγανισμένα μισοφέγγαρα λεπτής ζύμης, σιροπιασμένα με σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια, μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού
  • Κατσικάκι στο φουρνί
  • Κουλουρίδια: Μικροί στρογγυλοί σβόλοι ζύμης που βράζουν σε κατσικίσιο γάλα και σερβίρονται για σούπα
  • Κουφέτο: Μπουκιές από αναφιώτικο μέλι και ξεφλουδισμένα αμυγδαλόψιχα
  • Μελιτερά: Γλυκά τυροπιτάκια με αυγά, βανίλια και μυζήθρα
  • Μπαλόθια: Χειροποίητα ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα και ντόπιο κίτρινο τυρί
  • Ξεροτήγανα: Μελωμένα φυλλαράκια λεπτής ζύμης μελωμένα με σουσάμι ή καρύδα
  • Πιτάρια: Σπιτικά μακαρόνια από λεπτό λιαστό φύλλο ζύμης.
  • Σησαμόμελο: Σουσάμι με μέλι και κανέλα
  • Τσιλαδιά: Πηχτή από κεφάλι και σπάλα χοίρου, μπαχάρια, γαρύφαλλο, πιπέρι ολόκληρο, δάφνη, λεμόνια και ζαφορά

Τυρόψωμο: Μυρωμένο με ζαφορά, διάφορα μπαχαρικά και τυρί

Εκδηλώσεις – Πανηγύρια

Πολλές σταθερές αλλά και έκτακτες (κυρίως καλοκαιρινές) πολιτιστικές εκδηλώσεις οργανώνονται και πραγματοποιούνται στη Ανάφη σε ετήσια βάση, τόσο από το Δήμο Ανάφης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, αλλά και το σύλλογο απανταχού Αναφαίων με τα Αργοναυτικά. Τα πολυάριθμα εκκλησάκια της Ανάφης είναι συνδεδεμένα με κάποια γιορτή. Πολλές φορές διοργανώνονται πανηγύρια, όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να γευτούν τοπικά εδέσματα, να πιούν κρασί και να χορέψουν μέχρι το πρωί στους ρυθμούς του βιολιού και του λαούτου.

  • 20/7: Πανηγύρι Προφήτη Ηλία στη Βρύση
  • 27/07: Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα στη Βαγιά
  • Αύγουστος: Αργοναυτικά (Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Αναφαίων κάθε Αύγουστο διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με την επωνυμία “Αργοναυτικά”. Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν αθλητικούς αγώνες για μικρούς και μεγάλους, νησιώτικο γλέντι με παραδοσιακή μουσική και χορό στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στην Χώρα, με αποκορύφωμα ανάβαση και διανυκτέρευση με εσπερινό και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Καλαμιώτισσας στο όρος Κάλαμος.)
  • 07/08: Πανηγύρι στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής
  • 15/08: Διήμερο Πανηγύρι της Θεοτόκου στον ομώνυμο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χώρα. Μετά την Θεία Λειτουργία ανήμερα της γιορτής μοιράζεται σε όλους γλυκό κουφέτο και φαγητό, που συνήθως είναι κοκκινιστό κρέας με μακαρόνια και προσφέρεται και κρασί.
  • 27/10: Πανηγύρι Αγίου Δημητρίου στο Μαντούρλο
  • 17/01: Πανηγύρι Αγίου Αντωνίου στο ομώνυμο βυζαντινό ξωκλήσι στην Ανάφη

Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Αναφαίων ιδρύθηκε το 1927 από την ανάγκη των Αναφαίων που διαμένουν στην Αθήνα να βοηθήσουν στην προβολή και στην επίλυση των προβλημάτων του νησιού. Οι κυριότερες δραστηριότητες του Συνδέσμου των Απανταχού Αναφαίων είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις και μαθήματα χορών, διμηνιαία έκδοση εφημερίδας από το 1984, αιμοδοσίες, συντήρηση μνημείων, βράβευση μαθητών και σπουδαστών.

Διασκέδαση

Η Ανάφη έχει καταφέρει να κρατηθεί αναλλοίωτη με το πέρασμα των χρόνων. Είναι ένας μοναδικός τόπος για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές με αργούς ρυθμούς, ακόμα και η διασκέδαση στα μπαράκια του νησιού, μακριά από τα πλήθη και την πολυκοσμία.

Δραστηριότητες

Η Ανάφη φημίζεται για τις ανέγγιχτες φυσικές ομορφιές και τα υπέροχα μονοπάτια της. Είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της αναρρίχησης, εξερεύνηση με σκάφος, κατάδυσης, ορειβασίας, πεζοπορίας και της ποδηλασίας.

Αναρρίχηση

Στην Ανάφη προσφέρονται πολλές ευκαιρίες για αναρρίχηση, καθώς διαθέτει πολλά βουνά και ειδικά το όρος Κάλαμος. Ο επιβλητικός Κάλαμος είναι ιδανικός για τους λάτρεις της αναρρίχησης, με αναρριχητικό πεδίο υψηλών προδιαγραφών τα τελευταία χρόνια. Περίοδος που προτείνεται είναι από Απρίλιο έως Ιούνιο και από Σεπτέμβριο ως Νοέμβριο.

Ορειβασία

Στην Ανάφη προσφέρονται πολλές ευκαιρίες για ορειβασία, καθώς διαθέτει πολλά βουνά και ειδικά το όρος Κάλαμος.

Πεζοπορία

Η Ανάφη αποτελούσε πάντα έναν ιδανικό προορισμό για όσους λατρεύουν την περιήγηση και την πεζοπορία. Διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο βατών μονοπατιών, μήκους 18 χιλιομέτρων, που διασχίζουν σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Διαδρομές με ιστορική, πολιτιστική, περιβαλλοντική σημασία με φόντο πάντα τον επιβλητικό Κάλαμο. Τα μονοπάτια της Ανάφης έχουν χωριστεί σε 6 διαδρομές πολλές από τις οποίες είναι η μία συνέχεια της άλλης και επομένως μπορούν να γίνουν μαζί.

Υποδομές

Η Χώρα της Ανάφης έχει όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές για τις ανάγκες των επισκεπτών. Διαθέτει αγροτικό ιατρείο, αστυνομικό τμήμα, λιμεναρχείο, καταστήματα εμπορικά και για σουβενίρ, καταστήματα εστίασης για φαγητό και ποτό και μίνι μάρκετ. Στην Ανάφη δεν υπάρχουν τράπεζες. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω ATM.

  • ΑΤΜ Πειραιώς: Βρίσκεται στο Λιμάνι.
  • ΑΤΜ Eurobank: Βρίσκεται δίπλα στο ταχυδρομείο στη χώρα.

Διαμονή

Η Ανάφη διαθέτει αρκετά καταλύματα διαμονής στη Χώρα και ελάχιστα στο Λιμάνι, στο Κλεισίδι και στον Ρούκουνα. Το νησί πάντα προσέλκυε τους κατασκηνωτές, λόγω των πολλών απομονωμένων παραλιών που πολλές προσφέρουν και φυσική σκιά από αλμυρίκια.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στην Ανάφη πραγματοποιείται μόνο ακτοπλοϊκώς με δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, του Λαυρίου και της Σαντορίνης. Τα δρομολόγια αλλάζουν με μεγάλη συχνότητα ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Πειραιάς – Ανάφη

Το δρομολόγιο συνήθως εκτελείται 4 φορές την εβδομάδα, με την ακτοπλοϊκή γραμμή της άγονης γραμμής με τα πλοία «BLUE STAR CHIOS» και “BLUS STAR 1”, με απευθείας αλλά και με ενδιάμεσους σταθμούς.

Σαντορίνη – Ανάφη

Επίσης δρομολόγια υπάρχουν δύο φορές την εβδομάδα από Σαντορίνη προς Ανάφη και αντίστοιχα από Ανάφη προς Σαντορίνη, με τοπικό ενδοκυκλαδικό πλοίο που συνδέεται και με άλλα κυκλαδίτικα νησιά.

Ακτοπλοϊκές συνδέσεις από Ανάφη

Από την Ανάφη υπάρχουν δρομολόγια πλοίων προς πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και προς τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, με ενδιάμεσους σταθμούς.

  • Ηράκλειο Κρήτης
  • Θηρασιά
  • Ίος
  • Κάρπαθος
  • Κάσος
  • Κέα
  • Κύθνος
  • Μήλος
  • Μύκονος
  • Νάξος
  • Πάρος
  • Ρόδος
  • Σαντορίνη
  • Σητεία Κρήτης
  • Σίκινος
  • Σύρος
  • Φολέγανδρος
  • Χάλκη

Λιμεναρχείο Πειραιά: +30 213 2147610 – +30 213 2147723

Λιμεναρχείο Πειραιά: +30 213 2147610 – +30 213 2147723

Μετακινήσεις

Η Ανάφη διαθέτει λεωφορείο που συνδέει το λιμάνι με τη Χώρα όταν έρχεται το πλοίο. Παράλληλα εκτελεί και δρομολόγια από τη Χώρα προς το Μοναστήρι. μερικές φορές την ημέρα περνώντας και από μερικές παραλίες. Σε κάποιες από τις παραλίες του νησιού μπορείτε να ταξιδέψετε και με καΐκι που αναχωρεί από το λιμάνι. Για τις μετακινήσεις στο νησί, μια εναλλακτική επιλογή είναι η πεζοπορία μέσω του γραφικού δικτύου μονοπατιών που υπάρχει στο νησί ή η ενοικίαση μιας μηχανής. H Ανάφη διαθέτει ένα μόνο σταθμό καυσίμων που είναι συνήθως ανοιχτός μόνο τις απογευματινές ώρες.

Οδικό Δίκτυο

Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι αρκετά περιορισμένο. Ο κεντρικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος, ενώνει το λιμάνι του Αγίου Νικολάου με τη Χώρα, τις ΝΑ παραλίες και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Οι δευτερεύοντες δρόμοι του νησιού (χωματόδρομοι) συνδέουν την ανατολική πλευρά με τη Χώρα και τον Άγιο Μάμα. Τη δυτική πλευρά με τις παραλίες Βαγιά, Καμένη Λαγκάδα και Πρασά.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Αγροτικό Ιατρείο: +30 22860 61215

Αστυνομία: +30 22860 61216

Βενζινάδικο: +30 6908 098033, +30 22860 61350

Δήμος Ανάφης: +30 2286061266

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών: +30 22860 61390

Ταξιδιωτικό γραφείο: +30 22810 61407-8

Ταχυδρομείο: +30 22860 61203

Τοπικό Λεωφορείο Δήμου: +30 22860 61266

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: google maps

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register