Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στην Κίμωλο

Ανεμόμυλοι

Οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι της Κιμώλου που βρίσκονται στη περιοχή Ξαπλοβούνι και Καρκάνη φαίνονται σχεδόν από όλα τα σημεία του χωριού και κοσμούν το νησί δένοντας αρμονικά με το περιβάλλον. Στο Ξαπλοβούνι σώζονται μόνο οι 9, οι οποίοι δεν είναι σε λειτουργία.

Αρχαία Πόλη

Η αρχαία πόλη της Κιμώλου που βυθίστηκε από κάποιο σεισμό, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά παράλια του νησιού, στην περιοχή των Ελληνικών ή Ληνικά, σε μια προεξοχή της ξηράς που ένωνε το νησάκι του Αγίου Ανδρέα με την Κίμωλο. Εξαιτίας των πολλών πειρατικών επιθέσεων, η αρχαία πόλη είχε χτιστεί σαν ένας πραγματικός λαβύρινθος, ώστε να συγχέονται οι επιδρομείς. Σήμερα σώζονται ερείπια της παλιάς πόλης (πηγάδια, τάφους, τείχη του αρχαίου πολιτισμού, αρχαία κατάλοιπα κτιρίων και είσοδοι υπόγειων στοών) στο νησάκι του Αγίου Ανδρέα και το νεκροταφείο της με τάφους σκαλισμένους στους βράχους στην περιοχή των Ελληνικών. Η ανασκαφή των αρχαίων τάφων πραγματοποιήθηκε το 1953, χωρίς ωστόσο την εξερεύνηση όλου του χώρου. Η κύρια ανασκαφή ήταν οι τάφοι της Γεωμετρικής εποχής και ελάχιστοι τάφοι που χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνα και μετέπειτα (Ζαφειροπούλου, 1972). Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή εποχή (α΄ μισό 2ης χιλιετίας π.Χ.) την Χριστιανική εποχή (1ος αι. π.Χ.) (Κοντολέων, n.d.) και υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός ακμάζοντος οικισμού την εποχή αυτή στο νησί. Από τις ανασκαφές αυτές βρεθήκανε 22 τάφοι της Γεωμετρικής εποχής με μεγάλο αριθμό αγγείων, απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών, όπου σήμερα φυλάσσονται στο μουσείο της Κιμώλου.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου βρίσκεται στο Χωριό, απέναντι από το Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Οδηγήτριας. Το Μουσείο λειτουργεί από το 2006 και στεγάζεται σε μια διώροφη παραδοσιακή κατοικία του 1846, έξω από το Ενετικό Κάστρο, δωρεά της οικογένειας Βαφεία στην Κοινότητα Κιμώλου. Στον 1ο όροφο του κτιρίου, σε 3 αίθουσες συνολικής έκτασης περίπου 65 τετρ. μέτρων, παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία της Κιμώλου, με εκθέματα όπως αγγεία γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, κειμήλια, ταφικά δώρα κ.ά. που επιλέχθηκαν από πολλές περιοχές της Κιμώλου. Τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται από ανασκαφές που έγιναν κυρίως στη περιοχή των Ελληνικών και στο νησάκι του Αγίου Ανδρέα, με τη βυθισμένη αρχαία πόλη και την νεκρόπολη στην ομώνυμη παραλία, αλλά και στην περιοχή Πρόβαρμα. Τα περισσότερα εκθέματα τοποθετημένα σε επιτοίχιες και επιδαπέδιες προθήκες (βιτρίνες), παρουσιάζονται ανά ενότητες και ιστορική περίοδο. Υπάρχει επίσης αίθουσα προβολών, ενώ η έκθεση περιλαμβάνει εκτενές φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό, σχέδια και επεξηγηματικές πινακίδες, με χάρτες και με κείμενα, τόσο ενημερωτικά, όσο και με αποσπάσματα εκ των όσων κατέγραψαν οι περιηγητές που επισκέφτηκαν το νησί τον 17ο και τον 18ο αιώνα, για να βοηθήσει τους επισκέπτες να εξοικειωθούν περισσότερο με τη συναρπαστική και μακρά ιστορία της Κιμώλου. Εντυπωσιακό είναι το κρυστάλλινο διαφανές δάπεδο πάνω στο οποίο μπορείτε να περπατήσετε και να παρακολουθήσετε την αναπαράσταση αρχαίας ταφής. Τα εκθέματα του Μουσείου αποδεικνύουν ότι η Κίμωλος έχει «παρελθόν» πολλών χιλιάδων χρόνων και πιστοποιούν ότι η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στο νησί ξεκινά από την Προϊστορική εποχή ως την Ύστερη Νεολιθική Περίοδο.

Κάστρο

Το Κάστρο της Κιμώλου είναι ο οχυρωμένος οικισμός του σημερινού Παλιού Χωριού και ένας από τους σημαντικότερους οικιστικούς πυρήνες των Κυκλάδων. Η αρχική ημερομηνία κατασκευής του Κάστρου δεν είναι ακριβώς γνωστή. Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι χτίστηκε κατά το 14ο ή 16ο αιώνα, στην εποχή της Φραγκοκρατίας. Η πιο τεκμηριωμένη όμως ιστορικά μελέτη είναι αυτή των W. Hoefner και H. Schmidt, που τοποθετούν τη χρονολόγηση στα τέλη του 16ου αιώνα και ότι ο Ιωάννης Ράφος δεν πρόσθεσε απλώς ένα ναό στο εσωτερικό του ήδη υφιστάμενου Κάστρου, αλλά ότι ο ίδιος ήταν ο κτήτορας ολόκληρου του μεσαιωνικού οικισμού. Ο λόγος που χτίστηκε το Κάστρο φαίνεται ότι ήταν για να εξασφαλιστεί μόνιμη κατοικία και μια σταθερή βάση για το πλήρωμα των πλοίων του κτήτορα, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες που διακοπτόταν το εμπόριο. Τη σχέση των κατοίκων του Κάστρου με τη θάλασσα και τη ναυτιλία μαρτυρά και η ύπαρξη ναυτικών συμβόλων (ναυτικών σταυρών και σκοινιών) στις εξωτερικές όψεις πολλών οικιών. Άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η ίδρυση του Κάστρου συνδέεται με τον ερχομό στην Κίμωλο προσφύγων από τη Σίφνο, που πιθανότατα συμμετείχαν στην ανοικοδόμησή του.

Το Κάστρο σχηματίζεται από δυο ομόκεντρα συγκροτήματα κατοικιών, που το ένα περικλείει το άλλο, σχηματίζοντας έτσι δύο δακτυλίους, αποτελούμενο από 123 διώροφες οικίες, όπου φιλοξενούσαν άλλη οικογένεια στον όροφο (ανωγάρηδες) και άλλη στο ισόγειο (κατωγάρηδες). Λόγω της ύπαρξης αυτών των δακτυλίων, ο οικισμός χωρίζεται στο Μέσα Κάστρο, γνωστό και ως Στεγάδι ή Στιάδι και στο Έξω Κάστρο το οποίο αποτελεί ένα είδος φρουριακού αρχιτεκτονικού συγκροτήματος. Το αμυντικό τείχος του Κάστρου με ύψος 20 μέτρα, ουσιαστικά αποτελούσε τους εξωτερικούς τοίχους των εφαπτόμενων μεταξύ τους οικιών. Κατά μια άποψη αρχικά είχαν κατασκευαστεί αμυντικοί πύργοι, γνωστοί στους γηγενείς ως “βαλουάρδοι”, από τους οποίους όμως σήμερα δε σώζεται κανένας. Για την πρόσβαση στο εσωτερικό του Κάστρου, χρησιμοποιούνται δύο απλές πύλες, εκ των οποίων η νότια πύλη βρίσκεται στο μέσο της νότιας πλευράς και καλείται Κάτω Πόρτα, ενώ η ανατολική, κοντά στη βόρεια γωνία της ανατολικής πλευράς και καλείται Άνω Πόρτα. Και οι δύο πύλες του Κάστρου, ουσιαστικά ήταν διάδρομοι με καμάρες και ξύλινη οροφή, που στο παρελθόν σφραγίζονταν με ξύλινα θυρόφυλλα, σύρτες και αμπάρες, τα οποία δε σώζονται πλέον. Πάνω από τις πύλες υπάρχουν πλάκες που φέρουν σταυρούς και χρονολογίες. Όλες οι πύλες καταλάμβαναν το χώρο μιας οικίας, ενώ οι όροφοι πάνω από αυτές χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες. Σήμερα σώζεται μόνο η μία πύλη.

Οι οικίες του Κάστρου είναι ομοιόμορφες με ορθογώνιο σχήμα, κολλημένα το ένα στο άλλο και οι εξωτερικοί ήταν ενισχυμένοι με ελάχιστα ανοίγματα, ώστε να σχηματίζεται ένα αμυντικό τείχος, σε περιόδους εισβολών και πειρατικών επιθέσεων. Οι θύρες ήταν δίφυλλες με «πορτέλο», δηλαδή μικρό τετράγωνο άνοιγμα στο πάνω μέρος του ενός φύλλου. Τα παράθυρα ήταν μικρά στο ισόγειο και μεγαλύτερα, σχεδόν τετράγωνα στον πάνω όροφο, με παραστάδες, κατώφλι και ανώφλι. Στη βόρεια πλευρά υπάρχουν πέντε οικίες, που αποτελούν εξαίρεση, καθώς έχουν μεγαλύτερο πλάτος, σχεδόν το διπλάσιο από τις υπόλοιπες και μάλλον ήταν των αρχόντων. Δίπλα διαμορφώνεται μια μικρή πλατεία όπου βρίσκεται ο ναός της Γεννήσεως του Χριστού. Ως κύριο οικοδομικό υλικό για την κατασκευή του Κάστρου, χρησιμοποιήθηκε το τοπικό πέτρωμα, ενώ ως συνδετικό κονίαμα η κιμωλία γη. Για τη διακόσμηση των προσόψεων αλλά και των εσωτερικών των οικιών, χρησιμοποιήθηκε μαλακός τόφος από την περιοχή. Στο κέντρο του Μέσα Κάστρου, δηλαδή του εσωτερικού δακτυλίου, βρίσκεται ο ναός της Γέννησης του Χριστού, ο οποίος σώζεται σχεδόν ακέραιος και το παρεκκλήσι της Οσίας Μεθοδίας.

Το 1638 και ενώ η Κίμωλος είχε περιέλθει στα χέρια των Τούρκων, το Κάστρο καταστράφηκε από πυρκαγιά πειρατών, πιθανότατα Γάλλων, οι οποίοι λυμαίνονταν στο Αιγαίο εκείνη την εποχή. Με την πάροδο των χρόνων πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκευές και αλλαγές για την ανοικοδόμησή του από τις φθορές αλλά και από το Βενετουρκικό πόλεμο, από τις οποίες μας είναι γνωστές από επιγραφές, αυτή του 1656 και αυτή του 1675, που αναγράφονται πάνω από την ανατολική και νότια πύλη αντίστοιχα. Κατά το 17ο αιώνα, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, πραγματοποιήθηκε επέκταση του οικισμού και εκτός των ορίων του Κάστρου, όπου κατασκευάστηκαν και ναοί σύμφωνα με το πρότυπο των οικιών του Κάστρου. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, πραγματοποιήθηκε σημαντική επέκταση της πόλης προς Βορρά, οδηγώντας έτσι στη σημερινή της μορφή. Το Κάστρο Κιμώλου αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα οχυρωμένων οικισμών στο Αιγαίο, που χτίστηκε κατά το 16ο αιώνα βάσει σχεδίου και στο σύνολό τους εξ’ αρχής. Παρουσιάζει συνεχή κατοίκιση τεσσάρων αιώνων και περιλαμβάνει χαρακτηριστικά παραδοσιακά δείγματα κυκλαδίτικων οικιών. Το Κάστρο της Κιμώλου υπάγεται στις αρμοδιότητες της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την ΥΑ4701/3-3-1967 (-ΦΕΚ 183/Β/16-3-1967). Σήμερα το σύνολο των οικιών του Μέσα Κάστρου σώζονται σε ερειπιώδη κατάσταση, ενώ το Έξω Κάστρο, διατηρείται αρκετά καλά. Οι εξωτερικές όψεις των κτηρίων του εξωτερικού δακτυλίου έχουν παραμορφωθεί, με αποτέλεσμα να διατηρείται μικρό μόνο τμήμα του αυθεντικού τείχους στη βορειοδυτική γωνία. Εξαίρεση αποτελεί ο ναός του Χριστού, ο οποίος σώζεται σχεδόν στο ακέραιο.

Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο

Το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο της Κιμώλου βρίσκεται στο Χωριό και στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο διώροφο αρχοντικό του Κάστρου στην «Πάνω Πόρτα». Ιδρύθηκε από το γιατρό Μανώλη Αριστ. Χριστουλάκη και φιλοξενεί την προσωπική συλλογή του και δωρεές άλλων κατοίκων. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών τεχνών που σχετίζονται με την κληρονομιά και την ιστορία του λαού της Κιμώλου με σκοπό να διασώσει και να διατηρήσει τις παραδόσεις και τη λαϊκή ταυτότητα του νησιού. Η συλλογή αποτελείται από αυθεντικά αντικείμενα του 18ου και 19ου αιώνα που χρησιμοποιούσαν οι Κιμωλιάτες στην καθημερινότητά τους. Στο «κατώι» σε δύο χώρους, εκτίθενται  αντικείμενα, τα περισσότερα μέσα σε προθήκες, κατά ομάδες  επαγγελμάτων και χρήσης. Στη μεγάλη αίθουσα υπάρχουν είδη ρουχισμού, κεντήματα, πλεκτά και υφαντά. Επίσης συλλογή με αγροτικά και γεωργικά εργαλεία, εργαλεία ξυλουργού,  κεραμικά και δυο  σπάνιες παραδοσιακές φορεσιές, μία ανδρική και μία γυναικεία. Μία προθήκη περιέχει σπάνια πιάτα και δοχεία μοναδικά στο είδος  τους. Η μικρότερη αίθουσα έχει διαμορφωθεί σε υφαντήριο, στο οποίο βρίσκονται δύο αργαλειοί εν λειτουργία, ανέμες, σβίες, μάγγανα, δοξάρια, υφασμένες κουβέρτες, κουρελούδες και πολλά άλλα εργαλεία υφαντικής. Σε μια «καλαμωτή» είναι τοποθετημένα, κατά τον παραδοσιακό τρόπο, τα τυροβόλια. Η τραπεζοκουζίνα με την παραδοσιακή «παροστριά» με πήλινες χύτρες, (τσουκάλια), ένα  καβουρδιστήρι, μία φουφού και μπρίκια του καφέ. Το παλιό τραπέζι με υφαντό τραπεζομάντηλο με κεντήματα και ένα  εντοιχισμένο ερμάρι με ποικιλία φλιτζανιών, ποτηριών, δύο μύλους του καφέ, ρόι  κλπ. συμπληρώνουν τη διακόσμηση του χώρου. Στο ανώι εκτίθενται τα  αυθεντικά έπιπλα και οι οικοσκευές της μητέρας του, αλλά και προσφορές Κιμωλιατών. Επίσης πλαισιωμένα κεντήματα λαϊκής τέχνης και ένα γραμμόφωνο. Μια σπάνια κεντητή «πάντα» με το χορό των Μουσών στολίζει τον τοίχο πάνω από τον καναπέ. Δεν λείπει ούτε ο ναργιλές του καραβοκύρη πρόγονου. Ο διάδρομος έχει διαρρυθμιστεί σε ναυτική γωνία όπου μέσα σε ειδικές προθήκες εκτίθενται ναυτικά όργανα και εργαλεία, πυξίδες, εξάντες, χάρτες, ρολόγια πλοίων, διόπτρες, φανοί πορείας, άγκυρες και ένας αναθηματικός πίνακας με τα ονόματα των παλαιών Κιμωλίων ιστιοπλόων καραβοκύρηδων. Επίσης υπάρχουν πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Γλύκα, που απεικονίζουν παλαιά ιστιοφόρα «εν πλω» και πλήθος φωτογραφιών ιστιοφόρων Κιμωλιακής ιδιοκτησίας.

Διαμονή στην Κίμωλο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register