Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ικαρία χωριά

Χωριά στην Ικαρία

Χωριά στην Ικαρία

Αγία Κυριακή Ευδήλου

Αγία Κυριακή Ευδήλου Ικαρία

Η Αγία Κυριακή είναι παραθαλάσσιος οικισμός της βόρειας Ικαρίας, ακριβώς δίπλα στο λιμάνι του Ευδήλου, χτισμένος σε απότομη βραχώδη έξαρση, σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 40. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Αγία Κυριακή Περδικίου

Αγία Κυριακή Περδικίου Ικαρία

Η Αγία Κυριακή είναι παραθαλάσσιος οικισμός της βορειοανατολικής Ικαρίας, ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο του νησιού, στο μυχό ορμίσκου. Στην Αγία Κυριακή μπορείτε να δείτε το μικρό εκκλησάκι από το οποίο πήρε το όνομά του το χωριό, την πηγή των ιαματικών λουτρών στο δυτικό μυχό του ορμίσκου του οικισμού, που δέχεται αρκετούς επισκέπτες με το νερό να αναβλύζει δίπλα στη θάλασσα, σε τέσσερις μικρές θέσεις-λεκάνες, και το μικρό λιμανάκι αλιευτικών σκαφών, μεταξύ του οικισμού και του διαδρόμου του αεροδρομίου. Από την Αγία Κυριακή ξεκινάει πεζοπορικό μονοπάτι προς το απώτατο βορειοανατολικό άκρο της Ικαρίας, το ακρωτήριο Δράκανο στα ανατολικά του οικισμού, δίπλα στο αεροδρόμιο. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Δημήτριος

Άγιος Δημήτριος Ικαρία

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ημιορεινό χωριό της βορειοδυτικής, στις βορειοδυτικές κλιτύς της κορυφής «Αμμούδια» (913 μ.), δίπλα στον Χριστό και σε υψόμετρο 343 μέτρα. Στο χωριό μπορείτε να δείτε το χείμαρρο Χάρακας και το εκκλησάκι της Παναγίτσας στη νότια είσοδο του οικισμού. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Κήρυκος

Άγιος Κήρυκος Ικαρία

Ο Άγιος Κήρυκος είναι η πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ικαρίας. Η κωμόπολη οφείλει την ονομασία της στον ομώνυμο Άγιο, το νεαρότερο Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος θανατώθηκε σε ηλικία μόλις 3 ετών. Σήμερα υπάρχει ναός που φέρει την ονομασία του. Ο Άγιος Κήρυκος είναι πόλη σχετικά νέα. Οι παλαιότερες συνοικίες βρίσκονται στα βόρεια (από το Σεβδαλί σοκάκι και επάνω) και προς τα δυτικά στη συνοικία Φλέβες και ανάγονται γύρω στο 1750. Ο χώρος όμως αυτός κατά την αρχαιότητα κατοικείτο όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών τις εγκατέλειψαν. Στον Άγιο Κήρυκο οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στα λιθόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης, να δουν τον Άγιο Νικόλαο στην πλατεία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1820, το παλιό γυμνάσιο και την εκκλησία του Αγίου Κήρυκου – και τα δύο αυτά σχεδιασμένα από το Βέλγο αρχιτέκτονα Ντυμπρέ. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία) (Πηγή photo: commons.wikimedia.org)

Άγιος Παντελεήμονας

Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ορεινός οικισμός της βορειοδυτικής Ικαρίας, στις βόρειες κλιτύς της κορυφής «Αμμούδια» (913 μ.), κοντά στον Άγιο Πολύκαρπο και σε υψόμετρο 440 μέτρα. Στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα από όπου πήρε και το όνομά του. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Άγιος Πολύκαρπος

Άγιος Πολύκαρπος Ικαρία

Ο Άγιος Πολύκαρπος είναι χωριό της βορειοδυτικής Ικαρίας, στις βόρειες κλιτύς της κορυφής «Αμμούδια» (913 μ.), σε υψόμετρο 330. Η τοπική κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ορεινός οικισμός. Τα αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου, η μονή Μουντέ, αφιερωμένη στη Θεοτόκο, σε ειδυλλιακό περιβάλλον που ιδρύθηκε το 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 19ο αιώνα και το φράγμα με τη μικρή λίμνη, στο δρόμο προς τη μονή Μουντέ. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Ακαμάτρα

Ακαμάτρα Ικαρία

Η Ακαμάτρα είναι ημιορεινός οικισμός της κεντρικής Ικαρίας, στις βόρειες απολήξεις της κορυφής «Κεφάλας» (735 μ.) του όρους Αθέρας, νότια του Ευδήλου και σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 298 μέτρα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Ακαμάτρα οφείλει το όνομά της στην πλατεία της, όπου σύχναζαν οι «ακάματοι» προκειμένου να χαλαρώσουν και να συζητήσουν στις πεζούλες ή τα καφενεία, κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, από τον 15ο έως και τις αρχές του 18ου αιώνα. Εδώ υπήρχε και δικαστήριο όπου στέκουν ακόμα σήμερα τα ερείπια του. Η Ακαμάτρα ήταν ένας από τους τόπους όπου διέμενε ο Μίκης Θεοδωράκης στην Ικαρία, κατά την εξορία του (1947-8) και πριν τη μεταφορά του στη Μακρόνησο. Αξιοθέατα του χωριού είναι: η κεντρική πλατεία του χωριού με τη βελανιδιά, ηλικίας 500 ετών, όπου είχαν γίνει εκτελέσεις στο παρελθόν, ο ναός Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγία Λέφαινα) στην ανατολική είσοδο του οικισμού, η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στη νότια είσοδο του οικισμού, η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, δυτικά του οικισμού, το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών στη συνοικία «Καρναβάδες», η εκκλησία του Χριστού στη θέση «Βουνάρι», το λιθόστρωτο μονοπάτι «Καρυδάκι» προς τον Εύδηλο. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Αμάλο

Αμάλο Ικαρία

Το Αμάλο βρίσκεται κοντά στο απώτατο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, βόρεια από τα χωριά Κάλαμος και Καρκινάγρι, σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 235 μέτρα. Στο Αμάλο μπορείτε να δείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο βόρειο τμήμα του οικισμού. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Αρέθουσα

Αρέθουσα Ικαρία

Η Αρέθουσα είναι ορεινό χωριό της κεντρικής Ικαρίας. Βρίσκεται στις βόρειες απολήξεις του όρους Αθέρας, νοτιοανατολικά του Ευδήλου και σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 325 μέτρα με πλούσια καταπράσινη φύση. Στην Αρέθουσα μπορείτε να δείτε το ναό της Αγίας Μαρίνας στο βορειοκεντρικό τμήμα του οικισμού και να θαυμάσετε την πλατεία που είναι φτιαγμένη από σχιστόλιθο. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Αρμενιστής

Αρμενιστής Ικαρία

Ο Αρμενιστής είναι παραθαλάσσιο χωριό της βορειοδυτικής Ικαρίας. Βρίσκεται πάνω στο ακρωτήρι Στρεφώνι (Στρεφνόριο), στο τέλος του βόρειου παραλιακού δρόμου του νησιού και σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 20 μέτρα. Ο Αρμενιστής είναι το επίνειο του Χριστού και όλης της περιοχής των Ραχών, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό κέντρο, κυρίως λόγω της παραλίας του Να, με αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή. Τα αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το γεφύρι του οικισμού. Πιο πολύ ο Αρμενιστής είναι γνωστός για τις δύο μεγάλες αμμώδεις παραλίες του. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: commons.wikimedia.org)

Αυλάκι

Αυλάκι Ικαρία

Το Αυλάκι είναι χωριό της βόρειας Ικαρίας. Βρίσκεται πάνω στο βόρειο, παράκτιο δρόμο του νησιού Αγίου Κηρύκου-Αρμενιστή και λίγο δυτικότερα του Ευδήλου, σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 40 μέτρα. Το Αυλάκι είναι ένα καταπράσινο χωριό με την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου να δεσπόζει περιτριγυρισμένη από πανύψηλα δέντρα. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Βρακάδες

Βρακάδες Ικαρία

Οι Βρακάδες είναι παραδοσιακός οικισμός και βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού σε μια κατάφυτη περιοχή. Στους Βρακάδες βρίσκεται το ομώνυμο Λαογραφικό Μουσείο με σημαντικά εκθέματα της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης του νησιού. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Γιαλισκάρι

Γιαλισκάρι Ικαρία

Το Γιαλισκάρι βρίσκεται στα βορειοδυτικά παράλια του νησιού, σε πευκόφυτη περιοχή και σε υψόμετρο 30 μέτρα. Πρόκειται για ψαροχώρι που έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο γνωστό για τις μεγάλες του παραλίες Λιβάδι και Μεσαкτή (δυτικά προς Αρμενιστή) ενώ διαθέτει αρκετά τουριστικά καταλύματα και κέντρα εστίασης. Αξιοθέατο είναι το εκκλησάκι της Ανάληψης στη βόρεια άκρη στο μικρό λιμανάκι – αλιευτικό καταφύγιο του χωριού. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Εύδηλος

Εύδηλος Ικαρία

Ο Εύδηλος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ικαρίας και η παλιότερη πρωτεύουσα του νησιού. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και το δεύτερο λιμάνι της Ικαρίας. Είναι ένα παραδοσιακό, παραθαλάσσιο χωριό με παλιά αρχοντικά και στενά γραφικά σοκάκια. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: commons.wikimedia.org)

Θέρμα

Θέρμα Ικαρία

Τα Θέρμα βρίσκονται ανατολικά του Αγίου Κηρύκου και είναι η Λουτρόπολη με τις ιαματικές πηγές. Η παλιά πόλη ήταν χτισμένη στην ίδια θέση που βρίσκονται σήμερα τα Θέρμα. Παλιά υπήρχε ξηρά που ένωνε τα θέρμα με τους Φούρνους αλλά μετά από ισχυρούς σεισμούς βυθίστηκε το κομμάτι και ένα μεγάλο μέρος από τα Θέρμα. Η παλιά πόλη βρίσκεται τώρα μέσα στη θάλασσα. Δύτες μετά από έρευνες που έκανα έχουν βρει τα ερείπια της παλιάς λουτρόπολης των Θερμών στο βυθό της θάλασσας ενώ από ένα σημείο διακρίνονται οι στέγες των σπιτιών. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία) (Πηγή photo: google maps)

Κάμπος

Κάμπος Ικαρία

Ο Κάμπος βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού και στα βόρεια παράλιά του. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 43 μέτρα, σε μικρή εύφορη πεδιάδα με πολλά νερά ενώ στην περιοχή του βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού, Οινόη. Η παραλία του είναι μια από τις μεγαλύτερες τоυ νησιoύ, αμμώδης και με σχετιкά ρηχά νερά. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι στην ανατολική του άκρη με πυρήνα του το Ωδείο, το υστερορρωμαϊκό υδραγωγείο και ένα πρωτοβυζαντινό κοσμικό κτίριο με το όνομα «Παλάτια». Σε νεοκλασικό κτίριο που οικοδομήθηκε το 1939 με εθελοντική εργασία κατοίκων του Κάμπου και οικονομική συνδρομή Ικαρίων από την Αμερική και την Αυστραλία στεγάζονται ευρήματα από τη βόρεια Ικαρία. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Καραβόσταμο

Καραβόσταμο Ικαρία

Το Καραβόσταμο είναι παραθαλάσσιο χωριό της Ικαρίας και παλαιότερα ονομαζόταν Καραβοστάσι, επειδή ήταν σημείο αγκυροβόλησης πλοίων. Επίσης, όπως όλη η Ικαρία, έτσι και το Καραβόσταμο δεχόταν επίθεση από πειρατές. Tο Καραβόσταμο απλώνεται ομοιόμορφα και αμφιθεατρικά από τη θάλασσα μέχρι και το βουνό της οροσειράς του Αθέρα (Πράμνος), (του οποίου η ψηλότερη κορυφή – όπως το αποκαλούν οι Ντόπιοι- το Καμπί, φτάνει τα 1.037 μέτρα). Τέλος, έχει πλούσια βλάστηση και γόνιμο έδαφος. Στο χωριό έχει πολλές μουριές (συκαμινιές, στην τοπική διάλεκτο, αλλά και ολόκληρης της Ικαρίας), κυπαρίσσια, πλατάνια και οι επιφάνειες του βουνού καλύπτονται από μεγάλους θάμνους ειδικότερα τις λαγκαδιές. Στο Καραβόσταμο μπορείτε να δείτε το Χαλικά, ένας όμορφα διαμορφωμένος χώρος, πετρόχτιστος και γύρω πυκνή βλάστηση, που υποδέχεται το νερό, κατεβαίνοντας από το βουνό, το Νερόμυλο που βρίσκεται στο δρόμο για τον Άρη Ποταμό, τα Πεύκα, μια δασική έκταση που βρίσκεται ψηλά στην περιοχή του Γέροντος, στο τέλος του χωριού που πλησιάζει το βουνό και το ρέμα που από πάνω του βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού, χτισμένη πάνω σε γέφυρα. Το ρέμα το χειμώνα γεμίζει νερό, όμως το καλοκαίρι η χαρακτηριστική του βλάστηση, κυρίως αιωνόβιοι μεγάλοι πλάτανοι, βατομουριές, φραγκοσυκιές θάμνοι αλλά και διάσπαρτοι λίθοι, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα για εξερεύνηση, πεζοπορία και αναρρίχηση. Στο ρέμα βρίσκουν καταφύγιο και διάφορα ξεχωριστά πουλιά, όπως κουκουβάγιες. Το Καραβόσταμο αριθμεί 3 εκκλησίες (και αρκετά ξωκλήσια). Οι εκκλησίες είναι ο Άγιος Ιωάννης, οι Άγιοι Ανάργυροι και η Αγία Παρασκευή. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: commons.wikimedia.org)

Καρκινάγρι

Καρκινάγρι Ικαρία

Το Καρκινάγρι βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού Ικαρίας και ανήκει στα χωριά του ακρωτηρίου Πάππας. Η επίσκεψη σ’ αυτό το χωριό γίνεται οδικώς από αγροτικό δρόμο από Ράχες ή από Άγιο Κήρυκο με καΐκι. Προς τα βόρεια συνορεύει με το χωριό Κάλαμος και προς τα ανατολικά με το χωριό του Τραπάλου. Τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα ανάμεσα σε δύο πλαγιές οι οποίες καταλήγουν στη Λειβάδα (λιμανάκι του χωριού), όπου βρίσκονται οι παραλίες Αλυκές, Συρτικό, Ακρωτήρι και Βώτσος. Οι κάτοικοι είναι κυρίως ψαράδες και καλλιεργητές αμπέλου. Η εκκλησία του χωριού (Αγία Παρασκευή και Άγιος Νικόλαος) είναι στο κέντρο του χωριού. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Καστανιές

Καστανιές Ικαρία

Οι Καστανιές βρίσκονται στο κεντρικό προς το δυτικό τμήμα του νησιού και είναι χτισμένες στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Μέλισσα σε υψόμετρο 500 μέτρα. Στα βορειοανατολικά είναι η Μονή Ευαγγελίστριας του Μουντέ που χτίστηκε γύρω στο 1460 καθώς και δύο μικρές τεχνητές λίμνες που περιβάλλονται από πευκοδάση και έχουν δημιουργηθεί από φράγματα του μικρού ποταμού Μύρσωνα ο οποίος κατεβαίνει από τα υψώματα Αμμούδια της Μέλισσας προς το Γιαλισκάρι. Στο χωριό βρίσκεται επίσης και μια από τις ερευνητικές βάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» αλλά και μετεωρολογικός σταθμός του. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Καταφύγι

Καταφύγι Ικαρία

Το χωριό Καταφύγι είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του Αγίου Κηρύκου. Είναι χτισμένο πάνω σε αρχαίο οικισμό και εκεί βρίσκεται το Κάστρο, το οποίο πρέπει να ήταν η ακρόπολη των αρχαίων Θερμαίων. Διατηρείται μέρος των τειχών, ερείπια οικοδομών και η αρχαία Κρήνη (Ορραός). Τοπική παράδοση του χωριού αναφέρει ότι την εποχή της τουρκοκρατίας και τη στιγμή που γινόταν λειτουργία μέσα στην εκκλησία, οι τούρκοι αποφάσισαν να σφάξουν τους Έλληνες που βρίσκονταν μέσα σε αυτή. Ο παπάς ζήτησε να σεβαστούν τη θρησκεία μας και να αφήσουν να τελειώσει πρώτα η λειτουργία. Οι τούρκοι δέχτηκαν και περίμεναν έξω. Κάτω από την Αγία Τράπεζα υπήρχε μυστικό πέρασμα που έβγαζε στα Θέρμα. Ο παπάς είχε τελειώσει τη λειτουργία και για να προλάβει να φύγει όλος ο κόσμος συνέχισε να ψέλνει «Άνω φύγει κάτω φύγει και στη μέση καταφύγι». Οι τούρκοι όταν μπήκαν μέσα δε βρήκαν κανέναν. Αυτό το μονοπάτι υπάρχει ακόμα και σήμερα αλλά από τους πολλούς σεισμούς δε χωράει να περάσει άνθρωπος. Από κει πήρε το χωριό την ονομασία του. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία)

Λαρδάδες ή Κουντουμάς

Λαρδάδες ή Κουντουμάς Ικαρία

Οι Λαρδάδες βρίσκονται στις βορειοανατολικές πλαγιές του βουνού Αθέρας. Απέχει περίπου 2 χλμ. βόρεια από τον Άγιο Κήρυκο και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 340 μέτρα σε περιοχή με πολύ πράσινο. Ως Κουντουμάς αναφέρεται επίσημα για πρώτη φορά το 1918 ως Λαρδάδες αναφέρονται επίσημα από το 2001. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Μαγγανίτης

Μαγγανίτης Ικαρία

Ο παλιός οικισμός του Μαγγανίτη, ο οποίος εκτεινόταν από τη θέση «Σήραγγα», βορειοδυτικά, έως την παλιά εκκλησία του Ταξιάρχη βορειοανατολικά. Οι «Μανώληδες» ήταν από τους πρώτους κατοίκους στην περιοχή αυτή. Όμως ο Μαγγανίτης μετά το 1900 ανέπτυξε μεγάλη ναυτιλία και έγινε γνωστός για τα καΐκια του και τους καλούς ναυτικούς του. Στην περίοδο αυτή απαριθμούσε 1500 κατοίκους. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται στους 150. Το βουνό που σκιάζει το Μαγγανίτη είναι ο Παπουτσοκρύφτης. Την ονομασία του την οφείλει σε αυτή την ιστορία. Όταν πήγαιναν οι κάτοικοι του Μαγγανίτη στα πανηγύρια των χωριών της Μεσαριάς και των Ραχών για να μη χαλάσουν τα καλά τους τα παπούτσια περπατώντας στα ανηφορικά πέτρινα μονοπάτια, τα κρατούσαν στο χέρι και όταν έφθαναν στην κορυφή έκρυβαν στο βράχο τα παλιά τους παπούτσια και φορούσαν τα καλά τους για να πάνε στα πανηγύρια καλοντυμένοι. Έτσι το βουνό πήρε την ονομασία Παπουτσοκρύφτης. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία) (Πηγή photo: google maps)

Μηλεωπό

Μηλεωπό

Το Μηλεωπό βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ικαρίας. Στο χωριό ο επισκέπτης θα δει την Παλαιοχριστιανική βασιλική του Ταξιάρχη και το μεγάλο Κάστρο στα βράχια του Γέρακα, με τον οικισμό του, την εκκλησία, τα τείχη με τις πύλες και τις επάλξεις. Λίγο πριν την είσοδο του Κάστρου, υπάρχει η παμπάλαια εκκλησία του Αγίου Κηρύκου. Για τους πεζοπόρους αξίζει να επιχειρήσουν τη διαδρομή από Περδίκι μέσα στο φαράγγι Αυγολιμή, με τα πελώρια πλατάνια, το πυκνό δάσος της Αρένιας και να δουν το Δρακόσπηλο, σπηλιά που γινόταν στην αρχαιότητα κάποια μυστηριακή λατρεία. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία)

Μονοκάμπι

Μονοκάμπι Ικαρία

Παλιά ονομαζόταν ανεμοτάφια, γιατί οι παλιοί κάτοικοι του νησιού θέλοντας να σταματήσουν τους δυνατούς ανέμους γέμιζαν πήλινα κιούπια και τα έθαβαν πιστεύοντας έτσι πως φυλάκιζαν τους ανέμους. Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι του χωριού σκάβοντας τα χωράφια τους βρίσκουν κιούπια σφραγισμένα. Εδώ βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας με τα λείψανα της ίδιας και των τριών παιδιών της Πίστη, Αγάπη και Ελπίδα. Επίσης στο χωριό βρίσκεται και το μοναδικό φελλόδεντρο στην Ελλάδα. Όλος ο κορμός αποτελείται από φελλό.  Οι κάτοικοι για να το προστατέψουν, το περιέφραξαν με πετρότοιχο. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία) (Πηγή photo: google maps)

Νέγια

Το χωριό Νέγια είναι μεταξύ των χωριών Περδίκι και Μονοκάμπι, καταπράσινο με άφθονα νερά και τρείς ωραίες παραλίες το Κιόνι, το Αυγολυμί και την Λειβάδα για κολύμπι και ψάρεμα. Στο χωριό ο επισκέπτης θα δει απομεινάρια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής στον Αϊ Γιώργη, το αρχαίο μεταλλευτικό καμίνι στη θέση Σιδεροκαψό και θα απολαύσει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία)

Ξυλοσύρτης

Ξυλοσύρτης Ικαρία

Ο Ξυλοσύρτης είναι ένα χωριό με ωραίες παραλίες και εκκλησίες με περίτεχνα καμπαναριά. Κοντά στο Ξυλοσύρτη στην παραλία, αναβλύζει το Αθάνατο Νερό, άριστο για ίαση των νευρολιθιάσεων. Στα βράχια της παραλίας στέκεται ακίνητη, ατενίζοντας το πέλαγος η Γριά του Κακοπέρατου. Η παράδοση αναφέρει ότι μια μάνα κατέβαινε κάθε μέρα στα βράχια της παραλίας περιμένοντας να επιστρέψει ο ξενιτεμένος της γιος κι αγνάντευε το πέλαγος. Κάποτε πληροφορήθηκε ότι το καράβι του γιου της βούλιαξε κι εκείνος πνίγηκε. Ήταν αβάσταχτος ο πόνος της και ο Θεός την λυπήθηκε και την «πέτρωσε». Στη δεκαετία του 50 ο γλύπτης Νίκος Ίκαρης λάξευσε τον βράχο, τον χρωμάτισε και παρουσίασε μια νέα κοπέλα, που την ονόμασαν «η Νεράιδα του Γιαλού που ξανάνιωσε», γιατί ο ξενιτεμένος της γιος γύρισε πίσω στο νησί. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία) (Πηγή photo: google maps)

Περδίκι

Περδίκι Ικαρία

Το Περδίκι είναι ένα καταπράσινο χωριό  με πλήθος εκκλησιών από το 17ο και 18ο αιώνα, τους ανεμόμυλους και τα παραδοσιακά σπίτια. Εδώ οι επισκέπτες θα αντιληφθούν τον τρόπο ζωής των Ικαριωτών των περασμένων εποχών. Η ευρύτερη περιοχή Περδίκι παρουσιάζει επίσης μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Βόρεια του χωριού βρίσκεται το Κάστρο της Λέφας. Το όνομά του χωριού προέρχεται από τον πρώτο οικιστή Περδίκης, ο οποίος αναφέρεται σε μια σύμβαση του 1681. Επίσης στο χωριό λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο το οποίο περιλαμβάνει σπάνια αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία) (Πηγή photo: google maps)

Πλαγιά

Πλαγιά Ικαρία

Το χωριό Πλαγιά βρίσκεται νοτιοδυτικά του Αγίου Κηρύκου, είναι ένας γραφικός οικισμός, χτισμένος στις πλαγιές των βουνών εξού και η ονομασία του χωριού. Είναι ένα χωριό με πολλούς οικισμούς και πολλά παραδοσιακά σπίτια χτισμένα από πέτρα. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου. Η εκκλησία της Πλαγιάς τα Γενέθλια της Θεοτόκου χτίστηκε το 1953 πάνω στα θεμέλια μιας παλαιότερης εκκλησίας. Το χωριό της Πλαγιάς έχει ενδιαφέροντα αξιοθέατα όπως το παραδοσιακό ελαιοτριβείο με ένα μύλο για το άλεσμα ελιών και  ερείπια Ελληνορωμαϊκών Λουτρών. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία) (Πηγή photo: google maps)

Στελί

Το Στελί βρίσκεται σε υψόμετρο 299 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην όμορφη πλατεία του χωριού υπάρχει και μια εκκλησία, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Γίνονται δύο πανηγύρια στο χωριό στις 29 Ιουνίου και 10 Αυγούστου. Αξιοθέατο είναι ο κοιμητηριακός ναός Ζωοδότη Χριστού που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Τραπάλο

Τραπάλο Ικαρία

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της Ικαρίας δίπλα στο Καρκινάγρι. Είναι μια εξαιρετική τοποθεσία, ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, που συνδυάζει τη γαλαζοπράσινη παραλία με τα απόκρημνα βουνά (Όρος Μέλισσα) που ξεπετιούνται και υψώνονται απότομα πάνω από τον αμφιθεατρικά χτισμένο οικισμό. Στην άκρη του χωριού και πάνω από την παραλία, μέσα σε ένα πανέμορφο πευκοδάσος δεσπόζει το παμπάλαιο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο συνδέεται ιστορικά και φυσικά με το ξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου με ένα καταπληκτικής διαδρομής μονοπάτι. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία) (Πηγή photo: google maps)

Φάρος

Φάρος Ικαρία

Το Φανάρι ή ο Φάρος είναι μικρό χωριό της Ικαρίας στο ανατολικότερο άκρο του νησιού. Η αρχαία ονομασία του ήταν Δράκανον. Το όνομά του Φανάρι και Φάρος προέρχεται από φάρο που υπήρχε στην περιοχή, που σήμερα ονομάζεται «Πύργος του Δρακάνου» και παλιότερα είχε χρησιμοποιηθεί και ως πολεμικό παρατηρητήριο. Το χειμώνα διατηρεί περίπου πενήντα μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι έχει αρκετή τουριστική κίνηση και είναι από τα αναπτυσσόμενα θέρετρα της Ικαρίας. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Φραντάτο

Φραντάτο Ικαρία

Το Φραντάτο είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων στο κέντρο του νησιού. Βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή γεμάτη καταπράσινα δέντρα, παλιούς ανεμόμυλους, τον Πύργο,  και αμπελώνες από τους οποίους παράγεται ο περίφημος «Περιμερίτικος» οίνος.  Κοντά στον οικισμό βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι της Υπαπαντής καθώς και το πανάρχαιο Δάσος Ράντη με τις υπεραιωνόβιες Αριές. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία) (Πηγή photo: google maps)

Χριστός Ραχών

Χριστός Ραχών Ικαρία

Ο Χριστός είναι ορεινό χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα της Ικαρίας. Βρίσκεται στις βορειοδυτικές κλιτύς της κορυφής «Αμμούδια» (913 μ.), σε υψόμετρο 420 μέτρα. Ο Χριστός Ραχών Ικαρίας είναι γνωστός για την ιδιαιτερότητα των κατοίκων του να κρατάνε τα εμπορικά καταστήματα, τα καφενεία και τα εστιατόρια ανοικτά, ή και να τα ανοίγουν τις βραδινές ώρες μέχρι το ξημέρωμα της επομένης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα επικρατεί σχετική «ερημιά», ενώ στη 1 τα μεσάνυχτα η ζωή έχει «φυσιολογικό» ρυθμό, με πολύ κόσμο να κυκλοφορεί στην κεντρική πλατεία. Μόνο τα σχολεία και το ταχυδρομείο λειτουργούν πριν τις 10 το πρωί. Το έθιμο αυτό, που στη γλώσσα των ντόπιων λέγεται «Ικαριώτικος χρόνος», φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην παράδοση του χωριού και αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τους επισκέπτες που, συνήθως, μυούνται στο συγκεκριμένο «ωράριο» κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο χωριό. Αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού από την οποία πήρε την ονομασία του το χωριό, η εκκλησία της Παναγίτσας, στη βόρεια είσοδο του οικισμού, το φαράγγι του Χάλαρη, εξαιρετικού κάλλους, με πολλά νερά, που ξεκινάει από τα δυτικά του οικισμού και καταλήγει στην παραλία του Να, τα «Αμμούδια», πέτρινο μπαλκόνι πάνω από το χωριό, με όμορφη θέα, η θέση «Λίτανη» με θέα στο ηλιοβασίλεμα. Επίσης, στο χωριό δραστηριοποιείται ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών, με εργαστήριο και κατάστημα λιανικής πώλησης παραδοσιακών προϊόντων. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Χρυσόστομος

Χρυσόστομος Ικαρία

Ο Χρυσόστομος βρίσκεται μετά το Ξυλοσύρτη και πριν την Πλαγιά. Είναι το χωριό στο οποίο γεννήθηκε ο Νίκος Ίκαρης ξακουστός γλύπτης που τα έργα του κοσμούν εκτός από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Εκεί αξίζει να δει ο επισκέπτης τη Μάνα του Νερού, {μικρό σπήλαιο μέσα από το οποίο τρέχει άφθονο κρυστάλλινο νερό}. Περιβάλλεται από μεγάλα δάση και πολλές εκκλησίες του 17ου και 18ου αιώνα. Ανεβαίνοντας στην πλαγιά του βουνού πάνω από το Χρυσόστομο συναντάμε το παλιό χωριό με ερειπωμένα αντιπειρατικά σπίτια κρυμμένα στην πυκνή βλάστηση. Όταν η πειρατεία τελείωσε στην Ικαρία οι κάτοικοι  σταδιακά μετακινήθηκαν κάτω στην παρούσα θέση του Χρυσοστόμου. Στο Χρυσόστομο ο μάρτυρας της Ικαριακής Επανάστασης Γιώργος Σπανός έπεσε το 1912. Το μνημείο στήθηκε προς τιμήν του και θυμίζει τις ηρωικές ημέρες που  οι Ικαριώτες απελευθερώθηκαν από τους Τούρκους. (Πηγή πληροφοριών: Νήσος Ικαρία) (Πηγή photo: google maps)

Πηγές πληροφοριών: Βικιπαίδεια, Νήσος Ικαρία

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

You don't have permission to register