Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ικαρία εκκλησίες μοναστήρια

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Ικαρία

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Ικαρία

Αγία Σοφία

Ικαρία εκκλησίες, μονές

Το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στο χωριό Μονοκάμπι. Σύμφωνα με τοπική παράδοση ένας μοναχός που έφυγε από την πόλη κρυφά για να γλυτώσει τους διωγμούς από τους Τούρκους, πήρε μαζί του τα λείψανα της Αγίας Σοφίας. Το ταξίδι του δεν ήταν καλό και η μοίρα τον έφερε σε αυτήν την γωνιά του νησιού της Ικαρίας. Το θεώρησε θεϊκό σημάδι και αποφάσισε να ασκητέψει εδώ. Αργότερα φτιάχτηκε κι αυτό το εκκλησάκι στην χάρη της. Κάθε χρόνο στην εορτή της γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Γεώργιος

Ικαρία εκκλησίες, μονές

Βρίσκεται κάτω από το φάρο Πάπα στο Καρκινάγρι, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου δεν ξεχωρίζει από μακριά γιατί είναι κτισμένο με την πέτρα του τοπίου, λιτό και φυσικό! Το μονοπάτι αριστερά, στην απότομη κοφτή βραχώδη πλαγιά, που δύσκολα διακρίνεται, οδηγεί στο φάρο. Κάτω από το εκκλησάκι είναι η παραλία των φαροφυλάκων. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Δημήτρης στο Καταφύγι

Στο χωριό Καταφύγι βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου. Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε το 284 μ.Χ. και πέθανε το 305 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο.  Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό που βρισκόταν στο στάδιο και έτσι ο Νέστορας αποκεφαλίστηκε και ο Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά.

Άγιος Κήρυκος

Άγιος Κήρυκος Ικαρία

Στο δυτικό άκρο της πόλης του Αγίου Κηρύκου δεσπόζει η Ιερά Μητρόπολη του νησιού ο Άγιος Κήρυκος χάρης στον οποίο πήρε την ονομασία του η πρωτεύουσα του νησιού. Είναι ο νεαρότερος Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος θανατώθηκε σε ηλικία μόλις 3 ετών. Η εκκλησία ήταν πολύ σημαντική κατά τα χρόνια των πειρατικών επιθέσεων, γιατί οι νησιώτες διέφευγαν από την κρυφή πόρτα της Μητρόπολης για να βρουν καταφύγιο στις πολλές σπηλιές της Ικαρίας. Το ξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Κήρυκο και τη μητέρα του Ιουλίτα, ίδρυσαν ναυτικοί που ταξίδευαν στην Αττάλεια της Μ. Ασίας, βρίσκεται στο χωριό Πλωμάρι και χρονολογείται περίπου 2000 χρόνων. Σύμφωνα με τους Βίους Αγίων η Αγία Ιουλίτα, έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Επειδή όμως τότε κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της τον Κήρυκο και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό. Στην Ταρσό συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της. Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό. Το παιδάκι όμως δεν δεχόταν και μάλιστα αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα. Αυτός εξοργίστηκε τόσο πού το πέταξε από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου. Μ’ αυτόν τον τρόπο έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου ο μικρός Κήρυκος. Η μητέρα του μετά από λίγο, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα της στο Χριστό. Τα ιερά λείψανα των δύο Μαρτύρων ρίχτηκαν με διαταγή του Επάρχου στον τόπο που έριχναν τα πτώματα των εκτελούμενων καταδίκων και εγκληματιών. Οι δύο όμως πιστές υπηρέτριες που παρακολουθούσαν κρυφά το μαρτύριο των Αγίων, πήγαν τη νύχτα και πήραν τα ιερά λείψανα. Αφού τα έρραναν με τα δάκρυά τους, τα έθαψαν σε ένα σπήλαιο, κοντά στην πόλη Ταρσό. Μέρος από τα λείψανα του Αγίου Κηρύκου βρίσκονται στο ιερό νησί της Πάτμου. Οι πιστοί που επισκέπτονται  την εκκλησία του Αγίου Κηρύκου μετά  το τέλος της λειτουργίας  έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία  των μαρτύρων της και  να δεχθούν ως δώρα εικόνες τους. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Κήρυκος στο Πλωμάρι

Το εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Κήρυκο και τη μητέρα του Ιουλίτα, ίδρυσαν ναυτικοί που ταξίδευαν στην Αττάλεια της Μ. Ασίας, βρίσκεται στο χωριό Πλωμάρι και χρονολογείται περίπου 2000 χρόνων.

Άγιος Νεκτάριος

Άγιος Νεκτάριος Ικαρία

Ανηφορίζοντας από το χωριό Παναγιά Αγίου Κηρύκου προς το Μαυράτο περίπου στη μέση της διαδρομής θα συναντήσουμε το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου που χτίστηκε με δωρεές από κατοίκους του χωριού Παναγιάς. Ο Άγιος Νεκτάριος επίσης θεωρείται και θαυματουργός διότι όπως λέγεται από τις λαϊκές παραδόσεις, πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή. Η χάρη του τιμάται στις 9 Νοεμβρίου. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Νικόλαος στο Καταφύγι

Βρίσκεται στο χωριό Καταφύγι. Την εποχή της τουρκοκρατίας και τη στιγμή που γινόταν λειτουργία μέσα στο εκκλησάκι, οι τούρκοι αποφάσισαν να σφάξουν τους Ικαριώτες που βρίσκονταν μέσα σε αυτή. Ο παπάς ζήτησε να σεβαστούν τη θρησκεία μας και να αφήσουν να τελειώσει πρώτα η λειτουργία. Οι τούρκοι δέχτηκαν και περίμεναν έξω. Κάτω από την Αγία Τράπεζα υπήρχε μυστικό πέρασμα που έβγαζε στα Θέρμα. Ο παπάς είχε τελειώσει τη λειτουργία και για να προλάβει να φύγει όλος ο κόσμος συνέχισε να ψέλνει «Άνω φύγει κάτω φύγει και στη μέση καταφύγι». Οι τούρκοι όταν μπήκαν μέσα δε βρήκαν κανέναν.

Ανάληψη στο Γιαλισκάρι

Ανάληψη Γιαλισκάρι Ικαρία

Η εκκλησία της Ανάληψης βρίσκεται στο Γιαλισκάρι της Ικαρίας. Η τοποθεσία που βρίσκεται, αρχικά ήταν ένα νησάκι απέναντι ακριβώς από το Γιαλισκάρι. Στο νησάκι αυτό αποφάσισε να χτίσει μια εκκλησία ένας Ικαριώτης μετανάστης που επέστρεψε στην πατρίδα του. Το 1980 το νησάκι ενώθηκε με το κυρίως νησί με τεράστιες πέτρες. Στην πορεία κατασκευάστηκε και ένα μικρό λιμανάκι για την εξυπηρέτηση των ψαράδων του χωριού. (Πηγή photo: el.wikipedia.org)

Κοίμηση της Θεοτόκου

Βρίσκεται στο χωριό της Λαγκάδας, στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι μια παλιά εκκλησία που φιλοξενεί θαυμάσια σκαλιστά ξύλινα εικονοστάσια και υπέροχες εικόνες που διακοσμούν τα τείχη της. Η παραδοσιακή της στέγη είναι χτισμένη από πλάκα Ικαρίας.

Μοναστήρια

Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ικαρία

Η Μονή του Ευαγγελισμού βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ικαρίας, δυτικά του Αγ. Κηρύκου κοντά στον Ξυλοσύρτη. Ιδρυτές της ήταν δύο «Καλλυβάδες» από το Άγιο Όρος: ο ιερομόναχος Νήφων όπου καταγόταν από τα Πατρικά της Χίου και ο Άγιος Μακάριος Νοταράς, επίσκοπος Κορίνθου. Αφού έφυγαν από το «Περιβόλι της Παναγιάς» πήγαν αρχικά στη Σάμο και κατόπιν στους Λειψούς, εξαιτίας πειρατικών επιδρομών κατέφυγαν στην Ικαρία και στη Λευκάδα ανήγειραν τη Μονή προς ανάμνηση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το έτος 1775 μ.Χ. Ο Άγιος Μακάριος Νοταράς διέμεινε για μακρύ διάστημα στην μονή και ασκήτευσε σε κελί του οποίου σώζονται τα ερείπια ανατολικότερα. (δείτε περισσότερα) (Πηγή photo: google maps)

Μονή Ευαγγελισμού Παναγίας Μαυριανού

Μονή Ευαγγελισμού Παναγίας Μαυριανού

Η Μονή κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα και βρίσκεται μεταξύ των χωριών Βρακάδες και Αμάλου στην Ικαρία. Αποτελείται από ένα κύριο και πέντε ξεχωριστά κτίρια, τα οποία περιλαμβάνουν 10 κελιά. Κατοικούσαν 2 μοναχές, οι οποίες εγκατέλειψαν τη Μονή το 1960. Στην περιοχή βρίσκονται τμήματα ιστορικών μνημείων, ενώ η Μονή κατέχει εικόνες από τις αρχές του 19ου αιώνα. Έχει ξεκινήσει χρηματοδότηση εργασιών ανακαίνισης και συντήρησης της Μονής και του κεντρικού κτιρίου, καθώς και γενικών εργασιών αναβάθμισης του χώρου. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ικαρία

Γυναικεία μονή εγκαταλελειμμένη από το 1955 κοντά στον οικισμό Χριστός – Γλαρέδο στην Πατέλα της περιοχής του Αγίου Κηρύκου. Πριν μερικά χρόνια κάτοικος του Χριστού Αγίου Κηρύκου επισκεύασε με δικά του έξοδα ένα από τα κελιά. Δυστυχώς τα υπόλοιπα κτίσματα παραμένουν σε κατάσταση ερείπωσης. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Οσίας Θεοκτίστης

Μονή Οσίας Θεοκτίστης Ικαρία

Η Μονή Οσίας Θεοκτίστης βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ικαρίας, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ευδήλου και κοντά στο χωριό Πηγή. Είναι αφιερωμένη στην Οσία Θεοκτίστη από τη Λέσβο, την οποία η εκκλησιαστική παράδοση έχει συνδέσει με τα νησιά της Πάρου και της Ικαρίας, αν και οι πληροφορίες για το βίο της είναι πολλές και συγκεχυμένες. Είναι άγνωστη η χρονολογία ίδρυσης της Μονής, είναι ωστόσο βέβαιο ότι λειτουργούσε το 1688, όταν αγιογραφήθηκε το Καθολικό, όπως μας πληροφορεί επιγραφή σωζόμενη στο νότιο τοίχο του, δεξιά για τον εισερχόμενο. (δείτε περισσότερα) (Πηγή photo: google maps)

Πηγή πληροφοριών: ikaria2.webnode.gr, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ekklisia online

Πηγή photo slider: google maps

You don't have permission to register