Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ψαρά

Χωριά στα Ψαρά

Χωριά στα Ψαρά

Στα Ψαρά υπάρχει μόνο ένας οικισμός με περίπου 400 κατοίκους ο οποίος έχει δημιουργηθεί πάνω στην παλιά πόλη. Τα μικρά ψαροκάικα στο λιμάνι δημιουργούν μια ατμοσφαιρική εικόνα στο νησί που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Ο οικισμός του νησιού έχει χτιστεί αμφιθεατρικά γύρω από το ιστορικό λιμάνι του νησιού, με βασικό του χαρακτηριστικό το Φάρο που βρίσκεται στο πέρασμα ανάμεσα στη Xίο και τα Ψαρά που στην κορυφή του δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικόλαου. Στα υψώματα του οικισμού μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τη μοναδική πανοραμική θέα προς το μυχό του κόλπου της Λήμνου αλλά και τον Κάτω Γιαλό που βλέπει από τη δυτική μεριά στο νησί Αντίψαρα.

Ο οικισμός αρχιτεκτονικά έχει ακολουθήσει την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη παράδοση με σπιτάκια κατάλευκα με κόκκινες κεραμοσκεπές και λουλούδια. Όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα γραφική, καθαρά νησιώτικη και συγχρόνως μαρτυρούν τη συνοχή όλου του νησιού.

Τα Ψαρά είναι γνωστά κυρίως από τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν το 1824, κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Τούρκων. Στο κέντρο της Χώρας βρίσκεται η πλατεία με το «Ηρώον», το γνωστό μνημείο όπου έχουν χαραχτεί τα ονόματα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ανάμεσα στα γραφικά σπιτάκια βρίσκεται και η κατεστραμμένη πλέον κατοικία του Κωνσταντίνου Κανάρη.

Στο νησί κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα καθότι τα πάντα είναι προσβάσιμα με τα πόδια. Μια ηρεμία πλανάται παντού και σου δημιουργεί το αίσθημα της ανεμελιάς και της ξεγνοιασιάς. Οι κάτοικοι των Ψαρών είναι απλοί και φιλόξενοι και δε χάνουν ευκαιρία να εξιστορήσουν τα γεγονότα που έχουν σημαδέψει το νησί.

Γύρω από το γραφικό λιμάνι των Ψαρών, που εκτείνεται ο οικισμός, λειτουργούν ελάχιστα καταλύματα για διαμονή που προσφέρουν άνετη διαμονή. Οργανωμένες εμπειρίες δεν υπάρχουν ακόμα στο νησί, παρά μόνο οι κάτοικοι που από μόνοι τους θα σας οδηγήσουν ή θα σας πληροφορήσουν για τα μονοπάτια ή τις διαδρομές.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register