Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ψαρά εκκλησίες, μοναστήρια, μονές, ξωκλήσια

Εκκλησίες & Μοναστήρια στα Ψαρά

Εκκλησίες & Μοναστήρια στα Ψαρά

Άγιος Νικόλαος

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στα Ψαρά, ένα «σπίτι» μεγαλόπρεπο για τον προστάτη των ναυτικών, άρχισε να κτίζετε από το 1785. Χρόνια της μαύρης σκλαβιάς, αλλά και χρόνια που η ναυτιλία των Ψαρών άρχισε να αναπτύσσεται. Κουβαλούσαν οι Ψαριανοί τα μάρμαρα από τα Θυμιανά της Χίου, από νησιά του Αιγαίου, αλλά και από πιο μακριά: από τη Μάλτα και την Θεσσαλία. Το μήκος του ναού είναι 28 μέτρα, 14 το πλάτος και φτάνει μέχρι τα 24 μέτρα ύψος. Για το φωτισμό του είχαν σχεδιαστεί 67 παράθυρα και 8 πόρτες. Σήμερα υπάρχουν 51 και 7 αντίστοιχα. Τα σκεύη του ναού, αφιερώματα μεγάλης αξίας όπως και τα ιερά σκεύη που είχε δωρίσει ο Βαρβάκης, όλα λεηλατηθήκαν κατά την καταστροφή του νησιού το 1824. Από αυτά μόνο το ιερό ευαγγέλιο σώζεται σήμερα. Τη χρονιά που γεννήθηκε ο Κανάρης (1793), χρονολογία σημαδιακή, ολοκληρώθηκε ο ναός. Καταστράφηκε το 1824 και ανακαινίστηκε το 1863, όταν μετά την καταστροφή οι Ψαριανοί άρχισαν να ξαναμαζεύονται στο νησί τους. Αξίζει να ανέβει κανείς τα 60 σκαλοπάτια και να επισκεφτεί την εκκλησία που προσκύνησε ο Κανάρης πριν ξεκινήσει για το μεγάλο κατόρθωμά του.

Άι Νικολάκι

Απέναντι υπάρχει ένα νησάκι, το Άι Νικολάκι. Έχει ονομαστεί έτσι από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται εκεί. Ολόκληρο το νησάκι αυτό, είναι ποτισμένο με το αίμα των Ψαριανών. Ίχνη αιματοβαμμένου σώματος υπάρχουν στο δάπεδο της εκκλησίας τα οποία σχηματίστηκαν από το αίμα αφανούς ήρωα που πότισε τις πλάκες του δαπέδου με αποτέλεσμα έως και σήμερα να διακρίνεται αχνά.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος χτίστηκε πριν από το 1770. Ο νάρθηκας και το κελί του χρησιμοποιηθήκαν και ως μαθητικές αίθουσες. Ο ναός μέχρι και σήμερα παραμένει ο Καθεδρικός του νησιού.

Μοναστήρι της Παναγίας

Το Μοναστήρι της Παναγίας είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Παναγίας. Βρίσκεται 9 χλμ. από την πόλη. Η ιστορία της Μονής δεν είναι γνωστή με ακρίβεια. Υπολογίζετε ότι χτίστηκε το 1780 σε θέση που προηγουμένως υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι. Ο αρχιτέκτονας του ναού ήταν Ρουμελιώτης και τον έκτισε όμοιο με τους ναούς του Αγίου Όρους. Στην καταστροφή του νησιού οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά για να το καταστρέψουν και να το λεηλατήσουν. Όμως το μοναστήρι γλίτωσε προσωρινά χάρη στα μελίσσια που πέταξαν οι καλόγεροι στον εχθρό. Στην βιβλιοθήκη της Μονής σώζονται σπάνια χειρόγραφα και ιερατικά βιβλία τυπωμένα στην Βενετία και στην Μόσχα. Υπήρχε και μια εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την υπογραφή του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο). Οι Ψαριανοί που γλύτωσαν στην καταστροφή θέλοντας να την περισώσουν τη μετέφεραν στη Σύρο όπου υπάρχει και μέχρι σήμερα στο ναό της Κοίμησης η Παναγιά των Ψαριανών.

Ξωκλήσια

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ψαρών είναι τα 67 εξωκλήσια. Τα μικρά αυτά στολίδια του νησιού, ανήκουν στην ενορία αλλά συντηρούνται από τους κατοίκους καθώς κάθε οικογένεια έχει αναλάβει να φροντίζει από ένα εκκλησάκι. Ιδιαίτερης ομορφιάς χρίει το τέμπλο που κοσμεί την Μονή Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο Γ. Λούρος αγιογράφος από την Χίο, χρησιμοποιώντας σχέδια από τα κεντήματα των Ψαριανών νοικοκυρών. Ο ίδιος έχει επιμεληθεί και τις τοιχογραφίες του Μοναστηριού αλλά και της εκκλησίας του Αγίου Θύμιου.

Πηγή πληροφοριών: Psara Travel

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register