Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ψαρά αξιοθέατα

Αξιοθέατα στα Ψαρά

Αξιοθέατα στα Ψαρά

Μαύρη Ράχη των Ψαρών

Το Παλαιόκαστρο, η Μαύρη Ράχη των Ψαρών: Η Μαύρη Ράχη, το σήμα κατατεθέν των Ψαρών βρίσκεται στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Παλαιοκάστρου, που περικλείει το λιμάνι από τη δυτική του πλευρά. Πάνω στο Παλαιόκαστρο βρίσκονται δυο ναοί σε ένα κτίσμα. Είναι αφιερωμένοι στην Αγία Άννα και στον Άι Γιάννη τον Πρόδρομο. Κατά την επανάσταση οι Ψαριανοί τοποθέτησαν κανόνια πάνω στην Μαύρη Ράχη κι έκτισαν κανονιοστάσιο που το ονόμαζαν και φρούριο. Η Μαύρη Ράχη έμεινε στην ιστορία για την αντίσταση των 120 υπερασπιστών της το 1824 και την αυτοθυσία τους με το να ανατιναχτούν όταν είδαν ότι ο αγώνας τους είναι πια μάταιος. Σήμερα μερικά τείχη κι ένας βράχος στη θέση της πυριτιδαποθήκης μένουν από το παρελθόν αυτό κι ένα λιτό μνημείο προς τιμή εκείνων των ηρώων που την υπερασπιστήκαν.

Μυκηναϊκοί τάφοι

Έξω από τον οικισμό, στην περιοχή Αρχοντίκι, αξίζει κανείς να επισκεφθεί τους Μυκηναϊκούς τάφους που έχει φέρει στο φως η  Κ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Σπιτάλια

Δίπλα στη θάλασσα, απομακρυσμένα λίγο από τον οικισμό, βρίσκονται τα Σπιτάλια (κατάλοιπο της λέξης hospital = νοσοκομείο). Ήταν παλιά λοιμοκαθαρτήρια στα οποία έπρεπε να παραμείνουν οι Ψαριανοί γυρνώντας από τα ταξίδια τους, μήπως κι εκδηλωθεί κάποια αρρώστια. Και μόνο όταν αποδεικνυόταν ότι ήταν υγιείς τους επιτρέπονταν να πάνε στις οικογένειες τους. Αποτελούνται από 5 δωμάτια, τα οποία είναι πετρόκτιστα, λιτά, με θολωτές σκεπές με το δικό του τζάκι το καθένα. Το 1976 ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού πήρε τα λοιμοκαθαρτήρια και υπό τη διεύθυνση του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη τα διαμόρφωσε σε εστιατόριο.

Πηγή πληροφοριών: Psara Travel

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register