Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Χίος παραλίες

Παραλίες στη Χίο

Παραλίες στη Χίο

Άγιος Γεώργιος Κρασάς

Η παραλία Άγιος Γεώργιος Κρασάς βρίσκεται στη βορειοδυτική Χίο σε απόσταση 68 χλμ από την πόλη και 4.5 χλμ από το χωριό Νενητούρια. Πρόκειται για μία απομονωμένη παραλία με λίγους επισκέπτες. Έχει βότσαλο και τα νερά της είναι κρύα και καθαρά. Πήρε το όνομα της από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί.

Αγελή

Η παραλία Αγελή βρίσκεται στη νοτιοδυτική Χίο σε απόσταση 41 χλμ από την πόλη και 6 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Πρόκειται για μία μικρή και ήσυχη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου. Αποτελείται από βότσαλο και χοντρή άμμο ενώ τα νερά της είναι καθαρά και κρυστάλλινα. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μέσω χωματόδρομου 1,5 χλμ.

Αγία Δύναμη

Η παραλία Αγία Δύναμη (ή Αγία Θεοδοσία) βρίσκεται στη νοτιοδυτική Χίο σε απόσταση 38 χλμ από την πόλη και 7.3 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι, στο δρόμο μετά το σπήλαιο. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Αποτελείται από λευκή άμμο, ψηλά δέντρα και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Πήρε το όνομα της από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί.

Αγία Ειρήνη

Η παραλία Αγία Ειρήνη βρίσκεται στη δυτική Χίο σε απόσταση 26.5 χλμ από την πόλη και 4 χλμ από το χωριό Ελάτα. Βρίσκεται σε ένα μικρό κόλπο που πλαισιώνεται από ένα υπέροχο τοπίο συνδυάζοντας το γαλάζιο της θάλασσας με την πλούσια βλάστηση της γύρω περιοχής. Η παραλία αποτελείται από άμμο και μικρό βότσαλο. Δίπλα υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο που φιλοξενεί τους ψαράδες της περιοχής. Πήρε το όνομα της από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί.

Αγία Μαρκέλλα

Η παραλία Αγία Μαρκέλλα βρίσκεται στη βορειοδυτική Χίο σε απόσταση 45 χλμ από την πόλη και 6.5 χλμ από το χωριό Βολισσός. Αποτελείται από χοντρή άμμο και λίγα βότσαλα. Τα νερά της είναι καθαρά, κρυστάλλινα και βαθιά. Πήρε το όνομα της από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται εκεί. Στο τέλος της παραλίας ξεκινάει το μονοπάτι που καταλήγει στο Αγίασμα της Αγίας Μαρκέλλας που είναι η πολιούχος του νησιού.

Αγία Φωτιά

Η παραλία Αγία Φωτεινή ή Αγία φωτιά για τους ντόπιους, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Χίο σε απόσταση 11 χλμ από την πόλη και 3 χλμ από το χωριό Νεοχώρι. Είναι από τις ωραιότερες και πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού. Αποτελείται από μεγάλα βότσαλα και καθαρά νερά. Η περιοχή διαθέτει πολλά διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καφετέριες καθώς επίσης και πολλά εστιατόρια και ταβέρνες που προσφέρουν θαλασσινό φαγητό και ντόπιους μεζέδες. Πήρε το όνομα της από την ομώνυμη εκκλησία που υπάρχει στον οικισμό.

Αγιάσματα

Τα Αγιάσματα βρίσκονται στη βόρεια Χίο, σε απόσταση 56 χλμ από την πόλη και 4,5 χλμ από το χωριό Κέραμος. Πρόκειται για μία παραλία με άγρια φυσική ομορφιά. Ο βόρειος προσανατολισμός της ακτής δικαιολογεί τα μεγάλα κύματα της θάλασσας και τα μεγάλα βότσαλα της παραλίας. Η διαδρομή μέχρι την παραλία, ανάμεσα σε ψηλά βουνά και λαγκάδια με νερά και πλούσια βλάστηση, είναι υπέροχη όλες τις εποχές του χρόνου. Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τα ιαματικά νερά που αναβλύζουν από τη γη, σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου! Στην γύρω περιοχή υπάρχουν τα χωριά Λεπτόποδα και Κέραμος που είναι αμφιθεατρικά χτισμένα μέσα σε πευκοδάσος.

Άγιος Γιάννης

Η παραλία Άγιος Γιάννης βρίσκεται στη νοτιοανατολική Χίο 25 χλμ από την πόλη και 6 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Βουνό. Πρόκειται για μία ήσυχη παραλία με καθαρά νερά και χοντρά βότσαλα. Πήρε το όνομα της από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί.

Άγιος Ισίδωρος

Η παραλία του Αγίου Ισιδώρου βρίσκεται στη βορειανατολική Χίο σε απόσταση 14 χλμ από την πόλη, κοντά στο χωριό Συκιάδα. Αποτελείται από χοντρή άμμο και μικρά βότσαλα ενώ στο εσωτερικό της έχει βότσαλα και άμμο. Πήρε το όνομα της από το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου που βρίσκεται εκεί και αποτελεί ένα τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Χίου.

Άγιος Νικήτας

Η παραλία του Αγίου Νικήτα βρίσκεται στη νότια Χίο σε ένα πανέμορφο κόλπο με γαλαζοπράσινα νερά. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο από τη θάλασσα. Αποτελείται από βότσαλο με κύριο χαρακτηριστικό της τα καθαρά και κρυστάλλινα νερά, ενώ ο βυθός της είναι ιδανικός για τους λάτρεις του ψαροντούφεκου. Πάνω από την παραλία υπάρχει και μία μισογκρεμισμένη βίγλα (μεσαιωνικός πύργος-παρατηρητήριο) που χρησίμευε στην άμυνα του νησιού απέναντι στους πειρατές.

Αποθήκα

Η παραλία Αποθήκα βρίσκεται στη νοτιοδυτική Χίο σε απόσταση 41 χλμ από την πόλη και 6.5 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Αποτελείται από χοντρή άμμο και μικρά βότσαλα. Τα νερά της είναι καθαρά και κρυστάλλινα. Στην παραλία υπάρχει beach-bar όπου μπορείτε να απολαύσετε το κοκτέιλ σας, καθώς επίσης και σχολή κατάδυσης.

Αυλωνιά

Η παραλία Αυλωνιά βρίσκεται στη νοτιοδυτική Χίο 40 χλμ από την πόλη και 5.7 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες παραλίες της Χίου μέσα σε φυσικό κόλπο. Αποτελείται από λεπτό βότσαλο ενώ τα νερά της είναι καθαρά και κρυστάλλινα.

Αυλωνιά Πυργίου

Η παραλία Αυλωνιά Πυργίου ή Πυργούσικη Αυλωνιά όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, βρίσκεται στη νότια Χίο σε απόσταση 33 χλμ από την πόλη και 9 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Πυργί. Πρόκειται για μία ερημική παραλία που βρίσκεται μέσα σε κόλπο στη νότια ακτογραμμή του νησιού. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μέσω μονοπατιού μήκους 700μ. Είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες της Χίου με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά και ωραίο βυθό. Η παραλία αποτελείται από μικρά βότσαλα και χοντρή άμμο. Η άγρια ομορφιά του φυσικού τοπίου μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Βίρι

Η παραλία Βίρι βρίσκεται στη νοτιοανατολική Χίο σε απόσταση 24 χλμ από την πόλη, δίπλα στην κοσμοπολίτικη παραλία της Κώμης. Πρόκειται για μία παραλία με μεγάλα βότσαλα και καθαρά κρυστάλλινα νερά.

Βρουλίδια

Η παραλία Βρουλίδια βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Χίου σε απόσταση 33 χλμ από την πόλη και 10.5 χλμ από το Μεσαιωνικό χωριό Πυργί. Είναι μια από τις γραφικότερες και σπάνιας φυσικής ομορφιάς παραλίες του νησιού, με κύριο χαρακτηριστικό τα γαλάζια νερά και τα κάτασπρα βράχια που της προσδίδουν ένα εξωτικό χαρακτήρα. Αποτελείται από χοντρή άμμο και πολύ μικρά βότσαλα.

Γιόσωνας

Η παραλία του Γιόσωνα βρίσκεται στη βορειοανατολική Χίο σε απόσταση 33 χλμ από την πόλη και 6 χλμ από το χωριό Καρδάμυλα. Πρόκειται για μία μεγάλη παραλία με μήκος ακτής 1 χλμ. Έχει βότσαλα και καθαρά κρυστάλλινα νερά. Το φυσικό τοπίο είναι μοναδικό και προσθέτει άγρια ομορφιά με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι την ακτή.

Γυάλι

Η παραλία Γυάλι βρίσκεται στη Δυτική Χίο σε απόσταση 24 χλμ από την πόλη και 8 χλμ από το Μεσαιωνικό χωριό Αυγώνυμα. Πρόκειται για μία μικρή και ήσυχη παραλία με απέραντη φυσική ομορφιά καθώς τα πεύκα φτάνουν μέχρι την ακτή. Αποτελείται από βότσαλο και χοντρή άμμο, ενώ τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα και κρυστάλλινα με ωραίο βυθό. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μέσω χωματόδρομου.

Δίδυμα

Η παραλία Δίδυμα βρίσκεται στη δυτική Χίο σε απόσταση 31 χλμ από την πόλη και 6 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Όπως μαρτυρά και το όνομα της πρόκειται για δύο ίδιες μικρές παραλίες με καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Αποτελείται από βότσαλο και λίγη άμμο στο εσωτερικό της.

Ελίντα

Η παραλία Ελίντα βρίσκεται στη δυτική Χίο σε απόσταση 25 χλμ από την πόλη και 9.5 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Αυγώνυμα. Πρόκειται για ένα μεγάλο και κλειστό κόλπο με ένα μαγευτικό τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με πολύ ψηλά βουνά και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Αποτελείται από μεγάλα βότσαλα και γαλαζοπράσινα, καθαρά και κρυστάλλινα νερά.

Καρίντα

Η παραλία Καρίντα βρίσκεται στη νοτιοδυτική Χίο σε απόσταση 32 χλμ από την πόλη και 6 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Πυργί. Αποτελείται από βότσαλα στην ακτή ενώ μέσα είναι αμμώδης. Τα νερά της είναι καθαρά και κρυστάλλινα.

Καρφάς

Η παραλά Καρφάς βρίσκεται κοντά στην πόλη της Χίου σε απόσταση 7 χλμ. Αποτελεί το πιο αναπτυγμένο τουριστικά θέρετρο της Χίου με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες-μπαρ. Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και μπορείτε να απολαύσετε ακόμα και θαλάσσια σπορ. Αποτελείται από ψιλή χρυσαφένια άμμο και τα νερά της είναι πολύ ρηχά και ζεστά. Είναι η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού και συγκεντρώνει πλήθος τουριστών αλλά και ντόπιων.

Κλεφτολίμανο

Από το φόβο των πειρατικών επιδρομών ο Εμπορειός όπως και οι άλλοι παραθαλάσσιοι οικισμοί της Χίου εγκαταλείφτηκαν και οι κάτοικοι κλείστηκαν σε χωριά κάστρα, τα Μεσαιωνικά καστροχώρια της Νότιας Χίου. Οι βίγλες (παρατηρητήρια), σε ψηλά σημεία κατά μήκος των ακτών που συνδέονταν οπτικά μεταξύ τους εντάχτηκαν στην οχυρωματική άμυνα του νησιού, που οργανώθηκε για την αντιμετώπισή τους.

Λευκάθια

Η παραλία Λευκάθια βρίσκεται στη βορειοδυτική Χίο σε απόσταση 40 χλμ από την πόλη και 2 χλμ από το χωριό Βολισσός. Πρόκειται για αμμώδη παραλία με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα αλλά και βαθιά νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη με beach bar που προσφέρει ξαπλώστρες και ομπρέλες ενώ στη γύρω περιοχή υπάρχουν ψαροταβέρνες που προσφέρουν φρέσκα θαλασσινά καθώς και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας.

Λήμνος

Η παραλία Λήμνος βρίσκεται στη βορειοδυτική Χίο σε απόσταση 40 χλμ από την πόλη και 2.5 χλμ από το χωριό Βολισσός. Πρόκειται για αμμώδη παραλία με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα αλλά και βαθιά νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη με beach bar που προσφέρει ξαπλώστρες και ομπρέλες ενώ στη γύρω περιοχή υπάρχουν ψαροταβέρνες που προσφέρουν φρέσκα θαλασσινά καθώς και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας.

Λιθί

Η παραλία Λιθί βρίσκεται στη δυτική Χίο σε απόσταση 26 χλμ από την πόλη και 2 χλμ από το χωριό Λιθί. Είναι ένας φυσικός κόλπος με μεγάλη αμμώδη παραλία. Τα νερά είναι ρηχά και ζεστά. Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Αξίζει να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά σε μία από τις ταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή. Δίπλα στην παραλία υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο που φιλοξενεί τους ψαράδες της περιοχής.

Μακριά Άμμος

Η παραλία Μακριά Άμμος βρίσκεται στη βορειοδυτική Χίο σε απόσταση 33 χλμ από την πόλη και 6 χλμ από το χωριό Σιδηρούντα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού που προσελκύει ελάχιστους επισκέπτες. Αποτελείται από ψιλό βότσαλο και άμμο. Τα νερά της είναι καθαρά και κρύα.

Μάναγρος

Η παραλία Μάναγρος βρίσκεται στη βορειοδυτική Χίο σε απόσταση 35 χλμ από την πόλη και 4 χλμ από το χωριό Βολισσός. Είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με μήκος ακτής 2.5 χλμ. περίπου. Αποτελείται από χοντρή άμμο και ψιλά βότσαλα. Τα νερά της είναι κρύα, βαθιά και κρυστάλλινα. Αξίζει να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα όπου το τοπίο είναι μαγευτικό.

Μαύρα Βόλια

Η παραλία Μαύρα Βόλια ή Μαύρος γιαλός για τους ντόπιους βρίσκεται στη νοτιοανατολική Χίο σε απόσταση 30 χλμ από την πόλη και 7 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Πυργί. Είναι μία ξεχωριστή παραλία, η ωραιότερη του νησιού, που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Το χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα ολόμαυρα βότσαλά της, αποτέλεσμα έκρηξης του κοντινού ηφαιστείου Ψάρωνας που είχε γίνει στην αρχαιότητα. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα, βαθιά και συνήθως παγωμένα, ενώ παίρνουν το σκούρο χρώμα τους από το χρώμα των βότσαλων. Η παραλία χωρίζεται σε δύο μέρη, από τα οποία το δεύτερο είναι γνωστό και ως Φώκι.

Μερικούντα

Η παραλία Μερικούντα βρίσκεται στη νοτιοδυτική Χίο σε απόσταση 40 χλμ από την πόλη και 4.5 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Είναι μία ήσυχη παραλία που αποτελείται από χοντρή άμμο και ψιλά βότσαλα. Τα νερά της είναι καθαρά και κρυστάλλινα.

Μυρσινίδι

Η παραλία Μυρσινίδι βρίσκεται στο Βροντάδο της Χίου, σε απόσταση 9 χλμ από την πόλη. Είναι μία μικρή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που μαγεύει κάθε επισκέπτη. Αποτελείται από μικρά βότσαλα, ενώ τα νερά της είναι καθαρά και κρυστάλλινα με καταπληκτικό βυθό. Πήρε το όνομα της από το Μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας που βρίσκεται εκεί.

Ναγός

Η παραλία Ναγός βρίσκεται στη βορειοανατολική Χίο σε απόσταση 28,6 χλμ από την πόλη και 5 χλμ από τα Καρδάμυλα. Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες παραλίες της Χίου με καθαρά κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση στην γύρω περιοχή που οφείλεται στα άφθονα κρυστάλλινα νερά των πηγών που καταλήγουν στη θάλασσα. Τα πλατάνια, τα ψηλά δέντρα και τα μικρά ρυάκια που ξεχειλίζουν προσφέρουν απλόχερη δροσιά στους επισκέπτες ακόμα και τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Η παραλία αποτελείται από μικρά βότσαλα ενώ στο εσωτερικό έχει χοντρή άμμο. Αξίζει να επισκεφτείτε και το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, ακριβώς πάνω από την παραλία, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της παραλίας από ψηλά καθώς και την εξαιρετική ομορφιά του τοπίου.

Πραστιά

Η παραλία Πραστιά βρίσκεται στη βορειοδυτική Χίο σε απόσταση 38 χλμ από την πόλη και 3.5 χλμ από το χωριό Σιδηρούντα. Πρόκειται για μία απομονωμένη παραλία με λιγοστούς επισκέπτες. Είναι αμμώδης με ρηχά καθαρά νερά και αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η μοναδική αμμουδιά στη Βορειοδυτική Χίο. Λόγω του μικρού κόλπου που δημιουργείται είναι συνήθως απάνεμη τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Στην άκρη της υπάρχει μικρός μόλος για ψαρόβαρκες. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μέσω χωματόδρομου από το χωριό Σιδηρούντα ή από την παραλία του Μανάγρου.

Σαλάγωνα

Η παραλία Σαλάγωνα βρίσκεται στη νοτιοδυτική Χίο 36.5 χλμ από την πόλη και 4.5 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι. Αποτελείται από βότσαλο ενώ στο εσωτερικό της έχει και άμμο. Τα νερά της είναι καθαρά και γαλαζοπράσινα με καταπληκτικό βυθό.

Σφηκούντα

Η παραλία Σφηκούντα βρίσκεται στη Βόρεια Χίο σε απόσταση 46 χλμ από την πόλη και 7 χλμ από το χωριό Βίκι. Πρόκειται για μία ήσυχη παραλία με χοντρή άμμο και βότσαλα στο εσωτερικό της. Τα νερά της είναι κρύα ενώ έχει έντονο κυματισμό όταν πνέουν βόρειοι άνεμοι στο νησί.

Της Γριάς ο Φούρνος

Η παραλία Της Γριάς ο Φούρνος βρίσκεται στη νότια Χίο σε απόσταση 26 χλμ από την πόλη, δίπλα στην κοσμοπολίτικη παραλία της Κώμης. Πρόκειται για μία ήσυχη παραλία, με καθαρά νερά, ιδανική για οικογένειες. Λόγω της θέσης της τα νερά είναι ήρεμα ακόμα και τις μέρες που οι άνεμοι είναι ενισχυμένοι. Η παραλία είναι βοτσαλώδης ενώ στο εσωτερικό της υπάρχει άμμος.

Τραχήλι

Η παραλία Τραχήλι βρίσκεται στη δυτική Χίο σε απόσταση 25 χλμ από την πόλη και 9.5 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Αυγώνυμα. Είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού με ειδυλλιακό τοπίο όπου τα πεύκα φτάνουν μέχρι την ακτή. Αποτελείται από βότσαλο και χοντρή άμμο, ενώ τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα και κρυστάλλινα με καταπληκτικό βυθό. Είναι μία ήσυχη παραλία που προσελκύει λίγους επισκέπτες. Αξίζει να επισκεφθείτε τη Βίγλα (παρατηρητήριο για τους πειρατές) που βρίσκεται στο ύψωμα δίπλα στην παραλία.

Τραχίλια

Η παραλία Τραχήλια βρίσκεται στη νοτιοδυτική Χίο σε απόσταση 40 χλμ από την πόλη και 5.5 χλμ από το μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Πρόκειται για μία γραφική παραλία που αποτελείται από δύο μικρότερους όρμους. Τα σπιτάκια των ψαράδων αποτελούν την μοναδική ανθρώπινη παρέμβαση στην περιοχή. Έχει μικρά βότσαλα και χοντρή άμμο ενώ τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα και κρυστάλλινα. Αξίζει να εξερευνήσετε τον καταπληκτικό βυθό της.

Πηγή πληροφοριών: Chios Photos | by Konstantinos Anagnostou
Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register