Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Θύμαινα

Η φύση στη Θύμαινα

Η φύση στη Θύμαινα

Η Θύμαινα, που χαρακτηρίζεται από απότομες βραχώδεις ακτές και βραχώδεις παραλίες, εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), λόγω της περιβαλλοντικής σημασίας των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων της περιοχής, καθώς και των ειδών πανίδας και χλωρίδας. Επίσης είναι στον κατάλογο βιοτόπων του ευρωπαϊκού προγράμματος Corine, ως παράκτια περιοχή οικολογικής σημασίας, με τον κωδικό A00010082.

Χλωρίδα

Θύμαινα φύση

Η βλάστηση στη Θύμαινα αλλά και στις βραχονησίδες γύρω από αυτήν είναι κυρίως θαμνώδης. Ο θάμνος που συναντάται περισσότερο στο νησί είναι ο σχίνος ή αλλιώς Πιστακιά (Pistacia). Πολλά αρωματικά φυτά, όπως το θυμάρι, το θρούμπι, η φασκομηλιά και η ρίγανη αφθονούν επίσης στα σχιστολιθικά εδάφη της Θύμαινας. Τα δέντρα που επικρατούν στο νησί είναι κυρίως η ελιά και η φίδα, ένα είδος αγριοκυπάρισσου. Κατά τόπους υπάρχουν αρκετές συκιές, φραγκοσυκιές, αμυγδαλιές και χαρουπιές. (Πηγή photo: Γεωπονικό Κέντρο Κήπου)

Πανίδα

Θύμαινα φύση

Η Θύμαινα συμπεριλαμβάνεται στις 196 σημαντικές για τα πουλιά περιοχές της Ελλάδας (Σ.Π.Π.Ε.), καθώς στα εδάφη της αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών, όπως ο θαλασσοκόρακας, ο μαυροπετρίτης (είδος γερακιού) και ο φιδαετός. Στη θαλάσσια περιοχή του νησιού συναντάμε την απειλούμενη μεσογειακή φώκια monachus monachus και πληθυσμούς από διάφορα είδη δελφινιών και θαλάσσιων χελώνων. Αισθητή κάνουν την παρουσία τους τα αιγοπρόβατα που είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί καθώς και μικρά κοπάδια από τη νησιώτικη πέρδικα, της οποίας όμως οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. (Πηγή photo: commons.wikimedia.org)

Μονοπάτια

Η Θύμαινα έχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, που διασχίζουν το νησί από άκρη σε άκρη αποκαλύπτοντας μοναδικές διαδρομές μέσα στην φύση και φυσικά τοπία που κόβουν την ανάσα. Ο βαθμός δυσκολίας τους είναι μικρός μιας και μιλάμε για αρκετά βατά μονοπάτια μέσα σε χαμηλή βλάστηση. Το καθένα από αυτά καταλήγει σε ενδιαφέροντα σημεία με εντυπωσιακή θέα.

Θύμαινα – Σελάδα – Πάπας: Το σημαντικότερο και εντυπωσιακότερο από αυτά είναι αυτό που ξεκινάει από τον κεντρικό οικισμό και πηγαίνει στο διάσελο της Σελάδας. Εκεί το μονοπάτι χωρίζεται στα δύο με το πρώτο να συνεχίζει προς στο ψηλότερο σημείο του νησιού, την κορυφή του Πάπα με υψόμετρο 470 μέτρα. Η θέα από το σημείο αυτό είναι μοναδική, αφού αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα της ακτογραμμής του συμπλέγματος των Φούρνων Κορσεών και το απέραντο γαλάζιο του Ανατολικού Αιγαίου.

Σελάδα –  Καριώτικο – Άγιος Νικόλας – Θύμαινα: Το δεύτερο μονοπάτι περνάει από την θέση «Πηγάδι» στο Καριώτικο, κατεβαίνει μέχρι την παραλία του και μετά από μια σχεδόν παράκτια διαδρομή  μέσα από πουρνάρια και φίδες καταλήγει στον  όρμο του Άγιου Νικόλα. Από τον Άγιο Νικόλα ο επισκέπτης μπορεί να επιστρέψει στον οικισμό της Θύμαινας ακολουθώντας μια πολύ ευχάριστη διαδρομή από το χωματόδρομο που ενώνει τις δύο περιοχές. Έτσι ακολουθείται μια κυκλική διαδρομή που δίνει την δυνατότητα στον κάθε πεζοπόρο να δει κυριολεκτικά την μισή Θύμαινα με το πλεονέκτημα να μην επιστρέψει πίσω από το ίδιο μονοπάτι.

Θύμαινα φύση

Θύμαινα –  Κάμπος – Άγιος Γεώργιος: Ένα άλλο όμορφο μονοπάτι, πολύ βατό και μικρότερης διαδρομής είναι αυτό που ξεκινάει από τον Κάμπο και καταλήγει στο όρος Τσίμπες, όπου βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ακολουθώντας στην αρχή τον χωματόδρομο που καταλήγει στον Κάμπο, περνώντας μέσα από ελαιόδεντρα και μικρά καλύβια και στην συνέχεια βαδίζοντας το ανηφορικό ευδιάκριτο μονοπάτι, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει πολλές εναλλαγές τοπίων που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον. Η άφιξη στην κορυφή και η θέα προς τα Δωδεκάνησα θα σας αφήσει εκστασιασμένους. (Πηγή photo: Πολιτιστικός Σύλλογος Θύμαινας)

Υπάρχουν ακόμα μερικά μονοπάτια που διασχίζουν το νησί και πηγαίνουν σε διαφορετικά σημεία όπως το Αμπελάκι, το Τραχήλι, το Κλεφτολίμανο κ.ά., τα οποία όμως δεν είναι ακόμα σηματοδοτημένα. Παρόλα αυτά αποκαλύπτουν εξαιρετικές πτυχές του νησιού που αξίζει τον κόπο να ανακαλύψετε. Οι ντόπιοι τα γνωρίζουν και μπορούν να σας παρέχουν σχετικές πληροφορίες.

Πηγή πληροφοριών: Πολιτιστικός Σύλλογος Θύμαινας

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

You don't have permission to register