Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Θύμαινα

Γενικές Πληροφορίες για τη Θύμαινα

Γενικές πληροφορίες για τη Θύμαινα

Η Θύμαινα είναι ένα μικρό νησί του ανατολικού Αιγαίου που ανήκει στο νησιώτικο σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών και βρίσκεται μεταξύ Σάμου και Ικαρίας. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος μετά τους Φούρνους και χαρακτηρίζεται από απότομες βραχώδεις ακτές και βραχώδεις παραλίες. Η ακτογραμμή της αγγίζει τα 25 χιλιόμετρα, είναι απόκρημνη με πολλές κοιλότητες δημιουργώντας αρκετούς κολπίσκους και αθέατους υπήνεμους όρμους, γεγονός που εξηγεί απόλυτα την επιλογή του νησιού ως πειρατικό λημέρι τα παλιότερα χρόνια.

Νησάκια - Βραχονησίδες

Γύρω από τη Θύμαινα υπάρχουν διάφορες ακατοίκητες βραχονησίδες όπως το Αλατσονήσι, το Θυμαινάκι, τα Κατεργάκια, η Κισηριά και οι Λεμονόπετρες.

Ονομασία

Μέχρι τα μέσα περίπου του αιώνα το όνομα του νησιού ήταν Φύμαινα και η σημερινή ονομασία θεωρούνταν εσφαλμένη. Ύστερα όμως από τη γενική απογραφή του πληθυσμού το 1940, το νησί μετονομάστηκε σε Θύμαινα.

Ιστορία

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του, το νησί της Θύμαινας ήταν ακατοίκητο ή λημέρι πειρατών. Στην αρχαιότητα ίσως να κατοικήθηκε κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή, παράλληλα με τους γειτονικούς Φούρνους. Στην αρχαία και μεσαιωνική γραμματεία διασώζονται επιγραμματικές αναφορές για την Θύμαινα, κυρίως σε έργα γεωγραφικού ενδιαφέροντος, όπως θαλασσοπορικούς χάρτες, όπου απλά επισημαίνεται η θέση του νησιού και μια παραλλαγή του ονόματος του νησιού, που τα παλιότερα χρόνια λεγόταν Φύμαινα λόγω των πολλών θυμαριών που υπάρχουν στο νησί. Από την περίοδο της ύστερης Τουρκοκρατίας (2ο μισό του 18ου αιώνα) και έπειτα διασώζεται προφορική παράδοση και αρχειακό υλικό που μαρτυρεί ότι η Θύμαινα κατοικήθηκε εκ νέου, αρχικά από Πάτμιους και Δωδεκανήσιους, στους οποίους πολύ γρήγορα προστέθηκαν νέοι κάτοικοι από Ικαρία, Σάμο, Κυκλάδες, Μικρά Ασία, Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα. Στη σύγχρονη εποχή η κατοίκηση της Θύμαινας ξεκινά μετά τα μέσα του 18ου αιώνα.

Κάτοικοι

Η Θύμαινα έχει πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους και μερικές μικρές επιχειρήσεις. Ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της επιστροφής των Θυμαινιωτών που ζουν σε άλλα μέρη καθώς και από έναν μικρό αριθμό τουριστών που μπορεί να φιλοξενήσει το νησί. Διαθέτει Δημοτικό σχολείο με επτά μαθητές και νηπιαγωγείο με ένα μαθητή. Τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου μεταφέρονται καθημερινά στους Φούρνους με ένα μικρό καραβάκι.

Οικονομία

Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αλιεία, η μελισσοκομία με την παραγωγή του θυμαρίσιου μελιού να αναπτύσσεται συνεχώς και λιγότερο η κτηνοτροφία.

Τοπικά Προϊόντα

Η Θύμαινα λόγω της αφθονίας του θυμαριού στο νησί παράγει γευστικό θυμαρίσιο μέλι, αλλά και κατσικίσιο τυρί.

Γαστρονομία

Μοναδικές γεύσεις βασισμένες σε τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές σερβίρονται στους επισκέπτες της Θύμαινας. Δοκιμάστε φρέσκια τηγανητή αθερίνα ή μαριδάκι, γαύρο μαρινάτο, ντόπια μυζήθρα και λαδοτύρι, ντόπιο κατσικάκι, κακαβιά με ολόφρεσκα ψάρια και λαχταριστές αστακομακαρονάδες. Αν είστε τυχεροί ενώ περιπλανιέστε στα σοκάκια της Θύμαινας κάποια νοικοκυρά μπορεί να σας φιλέψει κατιμέρια (παραδοσιακά πιτάκια με ντόπιο τυρί της άρμης) ή μπουρέκια (πιτάκια με κολοκύθι).

Ήθη και Έθιμα

Οι κάτοικοι της Θύμαινας διατηρούν αναλλοίωτες τις παραδόσεις και τα έθιμα. Ιδιαίτερα είναι τα έθιμα κατά την περίοδο του Πάσχα, με το μάζεμα των κλαδιών από τα παιδιά του νησιού και το κάψιμο του σωρού τη νύχτα της Ανάστασης. Την ημέρα του Πάσχα τα βεγγαλικά και τα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα συνθέτουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Εκδηλώσεις

Πανηγύρι της Θύμαινας

Το πανηγύρι της Θύμαινας γίνεται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Σερβίρονται παραδοσιακοί μεζέδες όπως γίδα βραστή, καλαμαράκια, ντόπια τυριά και κεφτέδες. Τζατζίκι, σουβλάκια, πατάτες, σαλάτες και λοιπά ορεκτικά συμπληρώνουν το μενού της βραδιάς. Το κρασί είναι αυστηρά σπιτικό και οι μπύρες παγωμένες. Η ζωντανή μουσική κρατάει μέχρι το πρωί και η πίστα είναι συνέχεια γεμάτη από ντόπιους και τουρίστες που λικνίζονται στους ρυθμούς του δοξαριού.

Οι επισκέπτες μεταφέρονται από τους γειτονικούς Φούρνους δωρεάν με τοπικό καραβάκι. Οι πιο ανεξάρτητοι έρχονται με τα δικά τους σκάφη από τα γύρω νησιά. Το πανηγύρι της Θύμαινας δεν είναι άλλο ένα τουριστικό-εισπρακτικό πανηγύρι. Είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Μια εμπειρία που αν τύχει και τη ζήσεις δε θα την ξεχάσεις ποτέ. (Πηγή πληροφοριών: Πολιτιστικός Σύλλογος Θύμαινας «ο Άγιος Γεώργιος»)

Δραστηριότητες

Κολυμβητικός Μαραθώνιος «Ο γύρος της Θύμαινας»

Ο Κολυμβητικός Μαραθώνιος «Ο Γύρος της Θύμαινας» είναι ένας αθλητικός θεσμός που λαμβάνει χώρα στην ακριτική Θύμαινα. Οι αθλητές κολυμπούν μια εκπληκτική διαδρομή 18 χιλιομέτρων με εναλλασσόμενα υποβρύχια τοπία από κοφτά βαθιά νερά σε απόκρημνους κάβους, περάσματα από στενούς διαύλους που δημιουργούνται με τις γύρω βραχονησίδες, πρασινογάλαζα ρηχά νερά σε αμμουδερούς κόλπους μέχρι κολύμπι πάνω από βυθισμένα αρχαία ναυάγια.

Διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2017 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θύμαινας σε συνεργασία με το Δήμο Φούρνων Κορσεών και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Ο αγώνας ξεκινάει με υποδοχή των αθλητών στον όρμο κάτω από τον οικισμό της Θύμαινας και επιβίβαση των αθλητών στο σκάφος συνοδείας. Μετά τον τερματισμό και τις θερμότατες υποδοχές από τα παιδιά και τους κατοίκους του νησιού, ακολουθεί γεύμα με ντόπιους μεζέδες και απονομές στους αθλητές, στους χορηγούς και στους υποστηρικτές του θεσμού. Το γεύμα και τις απονομές ακολουθεί μουσική και χορός μέχρι τελικής πτώσεως.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά που στην Ελλάδα που ορίστηκε ως διαδρομή γύρος ενός ελληνικού νησιού. Η ιδιαιτερότητα αυτή σε συνδυασμό με τα μαγευτικά νερά, την άψογη οργάνωση και την φιλοξενία των κατοίκων της Θύμαινας συντέλεσαν στην αναγνώριση του αγώνα από τους ίδιους τους αθλητές ως μια από τις καλύτερες διοργανώσεις του είδους και την καθιέρωση του Γύρου της Θύμαινας σε αθλητικό θεσμό. (Πηγή πληροφοριών: Πολιτιστικός Σύλλογος Θύμαινας ο «Άγιος Γεώργιος»

Εναλλακτικός Τουρισμός

Η Θύμαινα αποτελεί ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες που αγαπάνε την παρατήρηση της φύσης και τους περιπάτους και ψάρεμα στους όρμους και τους κολπίσκους.

Διαμονή

Η Θύμαινα είναι ένα νησί με πολύ μικρή τουριστική ανάπτυξη. Στον οικισμό της Θύμαινας υπάρχουν λιγοστά ενοικιαζόμενα δωμάτια, δυο μικρά παντοπωλεία και δυο παραδοσιακά καφενεία στα οποία μπορείτε να γευτείτε ποικιλία μεζέδων και θαλασσινών. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του οικισμού βρίσκονται λίγα σκαλοπάτια πάνω από το λιμάνι. Φτιαγμένα με μεράκι παρέχουν όλες τις ανέσεις που μπορεί να ζητήσει ο επισκέπτης. Η πρόσβαση από αυτά στην παραλία και στα καταστήματα του χωριού είναι θέμα λίγων λεπτών. Στην Κεραμιδού τα ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται σε μια γραφική παραλία μόλις 20 μέτρα από το κύμα. Προσφέρουν την απόλυτη ησυχία για αυτούς που επιθυμούν να αποτοξινωθούν από τους έντονους αστικούς ρυθμούς. Κάτω ακριβώς από τα δωμάτια υπάρχει εστιατόριο για υπέροχα πρωινά και παραδοσιακά γεύματα.

Πρόσβαση

Η Θύμαινα συνδέεται ακτοπλοϊκά μόνο με Φούρνους, Ικαρία και Σάμο.

Μετακινήσεις

Το μεταφορικό μέσο στη Θύμαινα δεν είναι απαραίτητο, γιατί το οδικό δίκτυο είναι μικρό και οι αποστάσεις πολύ μικρές.

Από την ομάδα του Greece Destination και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θύμαινας «ο Άγιος Γεώργιος»

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

You don't have permission to register