Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Θύμαινα

Εκκλησίες & Μοναστήρια στη Θύμαινα

Εκκλησίες και ξωκλήσια στη Θύμαινα

Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος είναι δίκλιτη Εκκλησία και αποτελεί τον ενοριακό ναό του νησιού. Στο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου υπάρχει η χρονολογία 1894, αλλά θεωρείται μεταγενέστερο του ναού. Το τέμπλο είναι ξύλινο, διακοσμημένο με ανάγλυφες παραστάσεις λουλουδιών. Το ιερό είναι ευρύχωρο και η Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε κυλινδρική βάση.

Άγιος Γεώργιος στις Τσίμπες

Θύμαινα εκκλησίες ξωκλήσια

Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη θέση Τσίμπες σε υψόμετρο 180 μέτρων. Η ανέγερση του μικρού αυτού ξωκλησιού έγινε μεταξύ των ετών 1954 – 1960. Στην αυλή υπάρχει τσιμεντένια δεξαμενή νερού και ένα μικρό κελί που μπορεί ο επισκέπτης να ξεκουραστεί. (Πηγή photo: Πολιτιστικός Σύλλογος Θύμαινας)

Άγιος Δημήτριος (θέση κάβος)

Η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του κάβου απέναντι από τον οικισμό της Θύμαινας. Χτίστηκε το 1998 από ιδιώτες. Εσωτερικά ο ναός κοσμείται με εντυπωσιακές αγιογραφίες και στην τεράστια αυλή του υπάρχει ένα τριπλό χτιστό καμπαναριό με καμάρες. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Δημήτριος (θέση Ψιλή Άμμος)

Θύμαινα εκκλησίες ξωκλήσια

Η γραφική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην περιοχή Ψιλή Άμμος και χτίστηκε από ιδιώτη. Στον περίγυρο υπάρχουν φυτεμένα δέντρα και ένα μικρό κελί. Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου γίνεται λειτουργία και παρέχονται εδέσματα και ποτά στους επισκέπτες. Απέχει μόλις λίγα μέτρα από την παραλία. (Πηγή photo: Πολιτιστικός Σύλλογος Θύμαινας)

Aϊ Νικολάκι

Θύμαινα εκκλησίες ξωκλήσια

Η εκκλησία του Αϊ Νικολάκι χτίστηκε το 1958 και βρίσκεται στην τοποθεσία Λιμνιώνας. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την εκσκαφή των θεμελίων βρέθηκαν ανθρώπινα οστά, τούβλα και κεραμίδια. Τα ευρήματα δηλώνουν την ύπαρξη παλαιότερου ναού, κάτι που αναφέρεται και σε χειρόγραφο της Πάτμου του 1863. Το τέμπλο είναι χτιστό και καταλήγει σε καμπύλες και οι εικόνες του είναι μεγάλες φορητές τοποθετημένες σε εσοχές, της εποχής του ’60. Εντύπωση προκαλεί η εικόνα του Προδρόμου με το χιτώνα και το εκφραστικό πρόσωπό του. Στο ιερό υπάρχουν ελάχιστες εικόνες, ενώ στον κυρίως ναό υπάρχουν εικόνες διακοσμημένες με κοχύλια, ενώ σε ένα παράθυρο είναι τοποθετημένες αρκετές εικόνες, κυρίως του Αγίου Νικολάου. Το εκκλησάκι πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου. (Πηγή photo: google maps)

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Η εκκλησία της Ύψωσης του Σταυρού είναι δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τα ιερά τους επικοινωνούν μεταξύ τους. Στο θόλο υπάρχει ανάγλυφη διακόσμηση με λουλούδια, μαργαρίτες, αστέρια και τμήματα αυτών βρίσκονται και στο χτιστό τέμπλο δίπλα και κάτω από τις παλιές εικόνες.

Άλλες Εκκλησίες και Ξωκλήσια

Θύμαινα εκκλησίες ξωκλήσια

Στη Θύμαινα υπάρχουν μερικές ακόμα εκκλησίες όπως ο Άγιος Θεολόγος στη θέση Καλυβάκι, Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κεραμιδού, αλλά και πάμπολλα όμορφα μικρότερα ξωκλήσια ή προσκυνητάρια σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού. (Πηγή photo: google maps)

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

You don't have permission to register