Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές Πληροφορίες για το Νομό Ημαθίας

Είναι ένας από τους 13 νομούς της Μακεδονίας. Βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και η πρωτεύουσά της είναι η Βέροια. Συνορεύει βόρεια με το νομό Πέλλας, ανατολικά με το νομό Θεσσαλονίκης, νοτιοανατολικά με το νομό Πιερίας και νοτιοδυτικά με το νομό Κοζάνης. Ο νομός Ημαθίας αποτελεί σημαντικό κέντρο της Μακεδονίας με ενδιαφέρουσα ιστορία, πλούσια πολιτιστική παράδοση και αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους.

Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελείται από 3 δήμους. Το δήμο Βέροιας, το δήμο Αλεξάνδρειας και το δήμο Νάουσας.

Το κλίμα του Νομού είναι μεσογειακό και επηρεάζεται από τη γειτνίαση με τη θάλασσα. Οι ορεινοί όγκοι του Βερμίου και των Πιερίων, συμβάλουν σημαντικά στη διαφοροποίηση των μετεωρολογικών και κλιματικών στοιχείων του νομού σε σχέση με το πεδινό μέρος. Ο νομός είναι πλούσιος σε φυσικούς πόρους. Έχει μεγάλες και εύφορες πεδινές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, άφθονο υδάτινο δυναμικό και μάλιστα επιφανειακό. Χαρακτηρίζεται αγροτικός από άποψη κύριας απασχόλησης και πηγής εισοδήματος, με έμφαση στις εντατικές καλλιέργειες (φρούτα, τεύτλα, βαμβάκι, κηπευτικά κ.λ.π.) καθώς επίσης και στην κτηνοτροφία. Τα δάση του Βερμίου και των Πιερίων καλύπτουν το 28% της έκτασης του νομού και αποτελούν χώρους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ιστορία – Αξιοθέατα

Ο νομός Ημαθίας διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, αξιόλογους τουριστικούς και φυσικούς πόρους και πλούσια πολιτιστική παράδοση. Στην Ημαθία, ανθρώπινες εγκαταστάσεις εμφανίζονται από τα προϊστορικά χρόνια. Στη Νέα Νικομήδεια υπάρχει ένας από τους παλαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης (6.000 π.Χ.). Στη θέση της σημερινής Βεργίνας, ήταν κτισμένες οι ΑΙΓΕΣ, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Εκεί βρίσκονται οι Βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, ο τάφος του Φιλίππου και τα μοναδικά ευρήματα τους. Στην περιοχή της Νάουσας, βρίσκεται η αρχαία Μίεζα και η σχολή του Αριστοτέλη, εκεί όπου ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχθηκε από το μεγάλο φιλόσοφο.

Στην περιοχή των Ανθεμίων, στον οικισμό των Λευκαδίων, υπάρχουν σημαντικοί μακεδονικοί τάφοι καθώς και το αρχαίο θέατρο της Μίεζας. Στα ρωμαϊκά χρόνια η Βέροια γίνεται θρησκευτικό κέντρο, ενώ το 54 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κηρύσσει τη νέα Χριστιανική Πίστη, στο «Βήμα». Η περιοχή ακμάζει στη Βυζαντινή περίοδο, από την οποία σώζονται πολυάριθμες Εκκλησίες με καταπληκτικές τοιχογραφίες, καθώς επίσης και πολυάριθμα δείγματα της μακεδονικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, στη Βέροια και τη Νάουσα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ορεινά τοπία, όπου συναντώνται μοναδικά φυσικά οικοσυστήματα και σημαντικοί τόποι παραθερισμού και προσκυνήματος. Η Παναγία Σουμελά στην Καστανιά, ο Άγιος Νικόλαος στη Νάουσα, η Γραμμένη στο Βέρμιο. Τα ορεινά Πιέρια και το Βέρμιο αποτελούν χώρους ορεινών διαδρομών μεγάλης ομορφιάς. Οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις και πίστες στα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των Πηγαδιών προσφέρουν άνετη εξυπηρέτηση και αξέχαστες ώρες στους φίλους των χειμερινών σπορ.

Το Νομό διαρρέουν οι ποταμοί: Αλιάκμονας, Λουδίας (συνολικό μήκος 35 Km), Τριπόταμος (που διασχίζει την πόλη της Βέροιας), Αράπιτσα (που διασχίζει την πόλη της Νάουσας), Κουτίχας, Κρασοπούλης κ.α. επίσης μικρά ποτάμια που καταλήγουν στον Αλιάκμονα.

Το μεγαλύτερο μέρος του νομού έχει δοθεί στη γεωργική καλλιέργεια και έχει μοιραστεί στους αγρότες του νομού και ένα μικρό μέρος χρησιμοποιείται για βοσκή. Ανεπτυγμένη επίσης είναι η κτηνοτροφία καθώς και η ελαφρά βιομηχανία και βιοτεχνία, που σχετίζεται άμεσα με τις πρώτες ύλες του νομού και την παράδοση. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις νωπών και επεξεργασμένων είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες, τόσο σε πλήθος μονάδων όσο και σε ποσότητα προϊόντος. Επισημαίνεται ότι το 65% της παγκόσμιας παραγωγής κομπόστας, δηλ. περίπου 250.000 τόνοι φρούτων ετησίως, επεξεργάζονται και τυποποιούνται στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας. Σημαντική παρουσία έχουν επίσης οι βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας (Κλωστήρια Ναούσης, Βαρβαρέσος κ.α.), που τροφοδοτούν τις ποιοτικές και ποσοτικές απαιτήσεις ολόκληρης της Ελληνικής αγοράς. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η εξαγωγή των προϊόντων.

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register