Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Ημαθίας αξιοθέατα

Αξιοθέατα στο Νομό Ημαθίας

Αξιοθέατα στο Νομό Ημαθίας

Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών

Ο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του αρχαίου Μακεδονικού κράτους βρίσκεται στις υπώρειες των Πιερίων και απέχει από τη Βέροια περίπου δεκατρία χιλιόμετρα. Το όνομά της πόλης προέρχεται από τη λέξη «αἴξ» που σημαίνει κατσίκα και το «Αιγές» στην κυριολεξία σημαίνει «πόλη των κατσικιών». Το όνομα προήλθε από χρησμό που έλαβε ο βασιλιάς Περδίκκας ο Α’ από την Πυθία, η οποία τον συμβούλευσε να χτίσει την πρωτεύουσά του εκεί όπου θα τον οδηγούσαν τα κατσίκια. Αργότερα, τον 5ο π.Χ. αιώνα η πρωτεύουσα των Μακεδόνων μεταφέρθηκε στην Πέλλα. Εκτός από τους περίφημους βασιλικούς τάφους του Φιλίππου Β’ και του Αλεξάνδρου Δ’ (γιού του Μέγα Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης), στις Αιγές ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το αρχαίο θέατρο και τα εντυπωσιακά  Ανάκτορα, το ιερό της Εύκλειας, καθώς και την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης. (Πηγή πληροφοριών: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)

Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Παταπίου

Αποτελούσε το κέντρο της αρχαίας, αλλά και της παλαιοχριστιανικής Βέροιας, καθώς βρισκόταν στην ανατολική πλευρά κεντρικής οδικής αρτηρίας, που οδηγούσε από τη βόρεια πύλη του οχυρωματικού περιβόλου στο εσωτερικό της αρχαίας πόλης. Στα ερείπια κτιρίων της ρωμαϊκής περιόδου ανασκάφηκε το πιο εκτεταμένο σύνολο, που παρέχει μια πολύ σημαντική εικόνα για την οργάνωση της πόλης κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο. Στη θέση αυτή αποκαλύφθηκαν τμήματα ενός κτιριακού συγκροτήματος με εκτεταμένα ψηφιδωτά δάπεδα, ενός παλαιοχριστιανικού βαπτιστηρίου που οργανώθηκε στους χώρους προγενέστερου ρωμαϊκού οικοδομήματος (πιθανότατα του Νυμφαίου), μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής μαζί με τα προσκτίσματά της, καθώς και τμήματος πιθανόν από το επισκοπείο της πόλης. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Εβραϊκή Συναγωγή

Στην καρδιά της πρώην εβραϊκής συνοικίας της Βέροιας, της Μπαρμπούτας, βρίσκεται το πέτρινο κτίριο της Συναγωγής, με περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο. Πίσω από τη συναγωγή διασώζεται ακόμη το Μίκβε (θρησκευτικός λουτρώνας), και σε αντίθεση με τις χριστιανικές συνοικίες που είχαν την εκκλησία στη μέση, στην εβραϊκή συνοικία η Συναγωγή ήταν στην ίδια ευθεία με τα σπίτια. Εδώ κήρυξε ο Απόστολος Παύλος όταν επισκέφθηκε την πόλη το 51 και το 57 μ.Χ. Η συναγωγή σήμερα είναι ανοιχτή για επισκέπτες ως ιστορικό μνημείο και ανοίγει για λειτουργία σε ορισμένες εβραϊκές γιορτές και επετείους. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Μεντρεσέ Τζαμί

Το Μεντρεσέ Τζαμί είναι οθωμανικό τζαμί το οποίο βρίσκεται στη Βέροια, στη βόρεια Ελλάδα. Το τζαμί καταλαμβάνει τη θέση της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Παύλου, στο νότιο τμήμα της πόλης, έξω από το τείχος της πόλης. Αφού κατέλαβαν την πόλη το 1430, οι Οθωμανοί μετέτρεψαν την εκκλησία στο Τζαμί του Μουσά Τσελεμπή. Αυτό αργότερα γκρεμίστηκε για άγνωστους λόγους και το οικοδομικό του υλικό επαναχρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του σημερινού οικοδομήματος. Το τζαμί πήρε το όνομά του από τον κοντινό μεντρεσέ, ο οποίος κάηκε κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1920. Κατά την Οθωμανική περίοδο, αυτό ήταν το μεγαλύτερο τζαμί της πόλης, και ξεχώριζε για την ιδιαίτερη ομορφιά του γύρω χώρου. Ο περιηγητής του 17ου αιώνα Εβλιγιά Τσελεμπή αναφέρει επίσης ότι ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο υπήρχε κοντά. Το τζαμί παραμένει το καλύτερα διατηρημένο από τα εναπομείναντα τζαμιά της πόλης. Είναι μια απλή τετράγωνη κατασκευή, με τρούλο διαμέτρου 11,5 μέτρων, που υποστηρίζεται από ένα δωδεκαγωνικό τύμπανο. Στο εσωτερικό, ωστόσο, το τύμπανο δεν φαίνεται και ο τρούλος φαίνεται να ακουμπάει απευθείας στους τοίχους της κύριας αίθουσας. Ο τρούλος ήταν επενδυμένος με μπρούτζο και το εσωτερικό του ήταν διακοσμημένο με φυτικά μοτίβα τυπικά της ισλαμικής τέχνης και στίχους από το Κοράνι. Το μιχράμπ σώζεται επίσης, αν και κατεστραμμένο, διατηρώντας ίχνη από την πλούσια χρωματιστή διακόσμησή του. Το κτίριο διαθέτει επίσης τον μοναδικό μιναρέ που σώζεται αλώβητος στην πόλη. Στα θεμέλιά του διακρίνεται ένα μαρμάρινο θραύσμα από τον αρχαίο ναό της Ευνομίας. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Πρόσφατα ανακαινισμένο, ελκύει τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον από κάθε σημείο της γης εδώ και πολλά χρόνια και προσφέρει μια αναδρομή στο πλούσιο παρελθόν της Βέροιας, ενώ μας παραπέμπει στο ιστορικό μεγαλείο της Αρχαίας Πόλης εκείνων των χρόνων. Στις τρεις αίθουσες του Μουσείου μπορεί κανείς να δει ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή ως και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τα νεολιθικά ευρήματα προέρχονται από τον οικισμό Νέα Νικομήδεια, που θεωρείται ο παλαιότερος γνωστός μόνιμος οικισμός στο ευρωπαϊκό έδαφος. Τα ευρήματα από την πρώιμη εποχή του Σιδήρου προέρχονται από το νεκροταφείο της Βεργίνας. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν μια χάλκινη υδρία του 4ου αιώνα π.Χ., η στήλη του Γυμνασιαρχικού Νόμου, στην οποία περιγράφεται η λειτουργία της μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο της Βέροιας, καθώς επίσης η προτομή του θεού Ολγάνου, του 2ου αιώνα μ.Χ., που ανακαλύφθηκε στον Κοπανό. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Βλαχογιάννειο Μουσείο Νεότερης Ιστορίας & Τέχνης

Το Βλαχογιάννειο Μουσείο Νεότερης Ιστορίας και Τέχνης ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας. Είναι δωρεά της οικογένειας Βλαχογιάννη, οι οποίοι ευγενώς παραχώρησαν το πατρικό τους σπίτι στην Ιερά Μητρόπολη. Το Βλαχογιάννειο Μουσείο βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία στη λεγόμενη «παραλία» της Βέροιας και πίσω, ως μέρος της αυλής του, έχει το ιερό του παλαιού βυζαντινού ναΐσκου του Αγίου Νικολάου (του επιλεγομένου της Γούρνας). Αρχικά λειτούργησε ως Μουσείο Νεότερης Ιστορίας και Τέχνης και φιλοξένησε εκτός από το υλικό για τον Μακεδονικό Αγώνα και ένα δείγμα από τον πλούτο των Βυζαντινών εικόνων, κειμηλίων, αμφίων κλπ της συλλογής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Πρόσφατα η συλλογή αυτή αφαιρέθηκε για να συμπεριληφθεί στο Κειμηλιοφυλάκειο της Μονής Δοβρά και στη θέση της εκτίθεται η εξαιρετική συλλογή στρατιωτικών στολών και υλικών του κ. Κανέλλου Ντόντου. (Πηγή πληροφοριών: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Η Βέροια κατά τη βυζαντινή περίοδο αποτελούσε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Μακεδονίας. Η πλούσια βυζαντινή παράδοση της πόλης, καθώς και οι σχέσεις της με τις άλλες μεγάλες πόλεις εκείνης της περιόδου (Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη κ.α.) αναδεικνύονται μέσα από τις ενδιαφέρουσες συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. Το μουσείο στεγάζεται σε παραδοσιακό βιομηχανικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε ως κυλινδρικός αλευρόμυλος και αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του κτιρίου ως ιστορικού διατηρητέου το αναπαλαίωσε και το μετέτρεψε σε Βυζαντινό Μουσείο. Στις προθήκες του εκτίθενται πλούσια ευρήματα από όλες τις βυζαντινές περιόδους και περιλαμβάνουν αγιογραφίες,  φορητές εικόνες, νομίσματα, ψηφιδωτά δάπεδα κ.α. (Πηγή πληροφοριών: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας

Βρίσκεται δίπλα από τον Άγιο Δημήτριο και ανήκει στο Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας, ενώ συνέβαλε σημαντικά στον εμπλουτισμό του το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας. Σκοπός του μουσείου είναι η διαφύλαξη των κειμηλίων της πόλης και η μετάδοση της ιστορίας και της παράδοσης στις νεότερες γενιές. Στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης (του 1842), ένα αριστούργημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στο ισόγειο του μουσείου θα δείτε τον αργαλειό και τα εργαλεία της Ναουσαίικης οικιακής υφαντικής. Επίσης εκτίθενται διάφορα σκεύη του νοικοκυριού. Στον πρώτο όροφο θα δείτε τον οντά με όλα τα έπιπλα, υφαντά και σκεύη που τον χαρακτηρίζουν. Το τζάκι με όλα τα χρειώδη, τα καθιστικά πλάι στο τζάκι και ο σοφράς, χαμηλό τραπέζι όπου η οικογένεια έτρωγε. Το σεντούκι όπου έβαζαν τα ρούχα, κούκλες με τοπικές φορεσιές και λίγο πιο κάτω ο καλός νοντάς (το δωμάτιο υποδοχής) με το μαγκάλι στη μέση και στολισμένος με χειροποίητα χαλιά, υφαντά και κεντήματα. Θα θαυμάσετε επίσης στο μουσείο πολλές αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές της Νάουσας, ανάμεσά τους ξεχωρίζει της νύφης, καθώς και οι φορεσιές της Μπούλας και του Γενίτσαρου από το φημισμένο παραδοσιακό δρώμενο της Αποκριάς. Ακολουθεί η τραπεζαρία και ύστερα, στην τελευταία αίθουσα εκτίθενται όπλα και ξίφη από το 1821, το Μακεδονικό αγώνα και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και φορεσιές και οπλισμός οπλαρχηγών και αγωνιστών που πολέμησαν για την ελευθερία της Μακεδονίας. (Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου) (Πηγή πληροφοριών: Golden Greece)

Ιστορικό Μουσείο Νησίου Ημαθίας

Το Ιστορικό Μουσείο Νησίου βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της Κοινότητας, στο κέντρο του χωριού. Στο χώρο αυτό θα δει ο επισκέπτης όλη την ιστορία της περιοχής μέσα από πολλά εκθέματα, τη συμβολή της στον Μακεδονικό Αγώνα, στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, θα γνωρίσει τα ήθη και τα έθιμά της, παλιά αντικείμενα και εργαλεία της καθημερινής ζωής, την προσφορά της στον πολιτισμό αλλά και στην πολιτική της νεότερης Ελλάδας. (Πηγή πληροφοριών: Δημοτικό Σχολείο Νησίου Ημαθίας)

Λαογραφικό Μουσείο

Στεγάζεται στο παλαιό αρχοντικό Σαράφογλου. Το μουσείο εστιάζει στη λαογραφία του τόπου, αναδεικνύοντας το πλούσιο ιστορικό των συνηθειών των κατοίκων της Βέροιας. Παρουσιάζει εκπληκτικό ενδιαφέρον το υλικό του μουσείου, ενώ παράλληλα στεγάζεται εντός ενός παλιού αρχοντικού, που σου επιτρέπει να δεις και εσωτερικά την αρχιτεκτονική της πόλης. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων

Σε διατηρητέο οίκημα δίπλα από την πλατεία Ωρολογίου στεγάζεται το Μουσείο αναδεικνύοντας την πολιτισμική κληρονομιά των Βλάχων. Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα όπως παραδοσιακές στολές, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και συλλογή παραδοσιακού υλικού σχετικά με την παράδοση των Βλάχων της περιοχής. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Μουσείο Εκπαίδευσης

Λειτουργεί μόνιμη έκθεση, που παρουσιάζει την εξέλιξη της εκπαίδευσης και των μέσων διδασκαλίας της στην Ελλάδα, από τους χρόνους των κηρωμένων πινακίδων, των περγαμηνών, της αρχαίας μελάνης και των κονδυλοφόρων μέχρι την εποχή των τετραδίων, των θρανίων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια)

Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Νάουσας

Το Μουσείο Αμπέλου και Οίνου της Νάουσας παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας από τον 17o αιώνα ως τις μέρες μας. Στόχος του μουσείου είναι να παρουσιάσει τη σημαντική θέση της αμπελουργίας και οινοποιίας στη Νάουσα, την εξέλιξή της στο χρόνο και την ομαλή μετάβαση από την παραδοσιακή στη σύγχρονη μορφή της. Ο χαρακτήρας του μουσείου είναι εκπαιδευτικός. Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το κρασί και ειδικότερα για το κρασί της Νάουσας. Τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι όλα παλιά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής από την περιοχή της Νάουσας. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των σύγχρονων οργανωμένων οινοποιείων της περιοχής, παρέχοντας στον επισκέπτη μια σαφή εικόνα για τη σημασία της σύγχρονης αμπελοοινικής δραστηριότητας στη Νάουσα. Το Μουσείο ανήκει στο Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας και στεγάζεται στο ισόγειο του παραδοσιακού κτιρίου Ιωάννου Μπουτάρη- το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της Νάουσας (1908). (Συντάκτης: Φωτεινή Αναστασοπούλου) (Πηγή πληροφοριών: Golden Greece)

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register