Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Άγιος Ευστράτιος Αιγαίο Βορειοανατολικό

Χωριά στον Άγιο Ευστράτιο

Χωριά στον Άγιο Ευστράτιο

Ο μοναδικός οικισμός και το γραφικό λιμανάκι του Αγίου Ευστρατίου βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Είναι χτισμένος στην κοιλάδα που σχηματίζεται από τους χείμαρρους του Παραδείση και του Τενεδιώτη.

Ο οικισμός του νησιού βρισκόταν αρχικά στην κορυφή του μικρού λοφίσκου, όπου οι κάτοικοι ακολουθώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Αιγαίου είχαν χτίσει τις κατοικίες τους μαζί με τους απαραίτητους για την εποχή ανεμόμυλους.

Ο νέος οικισμός χτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1968, όταν οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα παλιά τους σπίτια και να εγκατασταθούν στη περιοχή όπου είχαν τα περιβόλια τους. Στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από μικρές μονοκατοικίες και μόνο λίγα παραδοσιακά διώροφα σπίτια στην είσοδο του λιμανιού θυμίζουν την παλιά του αρχιτεκτονική. Οι περιποιημένοι μικροί κήποι, οι μπαχτσέδες και η πατίνα του χρόνου προσδίδουν πλέον ένα ιδιαίτερο τοπικό χρώμα.

Τα λιγοστά σπιτάκια πλάι στην προκυμαία, ανακαινισμένα πια τονίζουν την πολύχρονη ιστορία τους. Οι ρυθμοί στον οικισμό είναι χαλαροί.  Ήσυχες βόλτες στην παραλία αγναντεύοντας το πέλαγος, σεργιάνι στα σοκάκια, στο μικρό λιμάνι, γεμάτο ψαροκάικα, όλο και κάποιος ψαράς θα καθαρίζει τα δίχτυα του. Τα πάντα είναι μαζεμένα γύρω από το λιμανάκι, συνθέτοντας ένα σκηνικό απόλυτης γαλήνης.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

You don't have permission to register