Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αντίπαρος χωριά

Χωριά στην Αντίπαρο

Χωριά στην Αντίπαρο

Χώρα ή Κάστρο

Χώρα ή Κάστρο Αντίπαρος

Η Χώρα ή Κάστρο, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι λόγω του φημισμένου κάστρου, είναι η πρωτεύουσα του Δήμου και η κύρια πόλη και λιμάνι της Αντιπάρου. Ο οικισμός απλώνεται γύρω από το ενετικό κάστρο, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, στο βάθος ενός φυσικά προστατευμένου όρμου και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού είναι τα πολύχρωμα ψαροκάικα, τα γιοτ και πλοία με τουρίστες. Ταβερνάκια, εστιατόρια, καφετέριες στον πλατύ δρόμο που περιζώνει το λιμάνι και πιο πάνω τα σπίτια.

Απέναντι από την προβλήτα ο κεντρικός δρόμος, ο παλιός λιθόστρωτος Κόμπιακας, που αποτελεί το εμπορικό κέντρο του χωριού, οδηγεί προς το κέντρο της παλιάς Αντιπάρου, με κάθε είδους μαγαζιά, για να καταλήξει στη μοναδική, γραφική πλατεία του χωριού, στην είσοδο της εκκλησίας, τον Αϊ Νικόλα, τη μητρόπολη της Αντιπάρου. Από δω ένας δρόμος οδηγεί στην πύλη του κάστρου, ο δυτικός φτάνει ως τον Σιφνέικο Γιαλό και ο νότιος προχωρεί σε άλλα σπιτάκια. Ο δρόμος από τη Χώρα προς το παρεκκλήσι του Σταυρού προσφέρει μια μοναδική θέα με όλη την Αντίπαρο, την Πάρο και τις γειτονικές νησίδες.

Ο οικισμός με τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, τα κάτασπρα σπίτια στολισμένα με μπουκαμβίλιες, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τη γραφική πλατεία με τον ευκάλυπτο και τα ερείπια του ενετικού κάστρου να συνθέτουν μια απαράμιλλη εικόνα, θυμίζουν πτυχές του παρελθόντος και αποτελούν εικόνες αναγνωρίσιμες σε κάθε σχεδόν Κυκλαδονήσι.

Στην Αντίπαρο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει αυτή την ομορφιά, να χαρεί τους ρομαντικούς περιπάτους στον οικισμό και να ονειροπολήσει περπατώντας αργά στα καλντερίμια του Κάστρου, χωρίς να ενοχλείτε από την πολυκοσμία και τη φασαρία που επικρατεί σε άλλα νησιά. Αξιοθέατα της Χώρας είναι το Ενετικό Κάστρο με τις εκκλησίες του και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Η Χώρα κάθε χρόνο πραγματοποιεί τιμά τους αγίους του νησιού με πανηγύρια, για να γνωρίσουν οι νεότεροι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού, τη ζωντανή παράδοση που εξακολουθεί να αντιστέκεται στο χρόνο και στις προκλήσεις της εποχής μας. Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακή μουσική και την αναβίωση του πολιτισμού του νησιού. Οι κοντινές παραλίες της Χώρας είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο Θεολόγος ή Κάμπινγκ, το Σιφνέϊκο ή Σιφνέικος Γιαλός και οι Ψαραλυκές.

Η Χώρα της Αντιπάρου διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών, όπως supermarket, ΑΤΜ, περιφερειακό ιατρείο και μια μικρή αγορά από καταστήματα εστίασης για φαγητό, καφέ και ποτό και καταλύματα διαμονής. Στη Χώρα υπάρχει δημόσια συγκοινωνία ή ταξί για τις μετακινήσεις για το υπόλοιπο νησί και για τα νησάκια της ευρύτερης περιοχής. Άλλοι γνωστοί παραθαλάσσιοι οικισμοί είναι ο παραθεριστικός οικισμός του Αϊ-Γιώργη στο νοτιοδυτικό άκρο, ο οποίος και έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, ο Σωρός και ο Κάμπος. (Πηγή photo: google maps)

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register