Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Ηρακλείου παραλίες

Παραλίες στο Νομό Ηρακλείου

Παραλίες στο Νομό Ηρακλείου

Αγία Πελαγία

Η Αγία Πελαγία είναι η κύρια παραλία του ομώνυμου οικισμού και βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου. Ο κόλπος είναι κλειστός και γι’ αυτό στην παραλία δεν πιάνει σχεδόν ποτέ κύμα. Έχει ρηχά σχετικά νερά και χοντρή άμμο. Η παραλία είναι άρτια οργανωμένη και στην ευρύτερη περιοχή θα έχετε πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Άγιος Αντώνιος

Ο Άγιος Αντώνιος βρίσκεται στη νότια πλευρά του νομού Ηρακλείου ανάμεσα στο χωριό Άη Γιάννης και στη Μονή Κουδουμά. Η παραλία είναι πολύ απομονωμένη και προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης ή ενός μονοπατιού που είναι γεμάτο πεύκα και χαρουπιές και συνδέει το χωριό με τη Μονή Κουδουμά. Η παραλία πήρε το όνομά της από το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου μέσα στο οποίο υπάρχει ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Άγιο. Είναι ένας μικρός κολπίσκος με χοντρή άμμο και πεντακάθαρα, αλλά βαθιά, νερά. Λόγω της δύσκολης πρόσβασης η παραλία του Αγίου Αντωνίου είναι σχεδόν ερημική και δεν υπάρχει καμιά οργάνωση. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Άγιος Νικήτας

Η παραλία Άγιος Νικήτας βρίσκεται στη νότια πλευρά του νομού Ηρακλείου, στα ανατολικά της οροσειράς των Αστερουσίων διανύοντας μια συναρπαστική διαδρομή με απότομους γκρεμούς και βράχια. Μέσα από το ομώνυμο μοναστήρι υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι που καταλήγει σε περίπου 200 σκαλιά που κατεβαίνοντάς τα σε οδηγούν στην πανέμορφη, βοτσαλωτή παραλία με τα βαθιά καταπράσινα νερά. Στην παραλία του Αγίου Νικήτα δεν υπάρχει καμιά οργάνωση. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Αγιοφάραγγο

Η καλά κρυμμένη παραλία του Αγιοφάραγγου, είναι απόληξη του ομώνυμου φαραγγιού και τόπος μοναχισμού χάρη στο πλήθος βραχοσπηλιών- φυσικών «κελιών» που χρησίμευαν κατά καιρούς σαν καταφύγια- ασκηταριά. Το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου μερικές δεκάδες μέτρα πριν την έξοδο του χειμάρρου στην ακτή με το μόνιμα γεμάτο πηγάδι από όπου ξεδιψάνε οι επισκέπτες, το Ηγουμενόσπηλιο και ο Βουρβουλίτης, μια δολίνη με νερό που επικοινωνεί με το ανοιχτό πέλαγος μέσα από υπόγεια περάσματα είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τόπου αυτού που μπορεί να προσεγγίζει κάποιος μόνο με τα πόδια από το βουνό, ή διασχίζοντας το φαράγγι ή από τη θάλασσα με σκάφος. Η παραλία του Αγιοφάραγγου έχει χοντρή άμμο και βαθιά νερά και δεν υπάρχει καμιά οργάνωση. (Πηγή πληροφοριών: Περιφέρεια Κρήτης)

Αμμουδάρα

Η Αμμουδάρα βρίσκεται στα δυτικά της πόλης του Ηρακλείου και είναι μια τεράστια αμμουδιά που ξεκινάει από τις εκβολές του ποταμού Αλμυρού και εκτείνεται μέχρι το Παγκρήτιο Στάδιο. Κάποια σημεία της συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο, αλλά υπάρχουν και σημεία όπου μπορεί κάποιος να βρει μια σχετική απομόνωση. Είναι μια από τις πιο καλά οργανωμένες παραλίες με κάθε είδους παροχή και στην περιοχή θα έχετε πληθώρα επιλογών για διαμονή, φαγητό, ψώνια και διασκέδαση. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Αμνισός

Ανατολικά του Ηρακλείου σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται η παραλία της Αμνισού, όπου υπήρχε μινωική έπαυλη στην οποία βρέθηκε η φημισμένη τοιχογραφία των κρίνων που σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η μεγάλη παραλία της περιοχής διαθέτει σημαντικές και σύγχρονες υποδομές ψυχαγωγίας, για μπάνιο και θαλασσινές απολαύσεις. (Πηγή πληροφοριών: Περιφέρεια Κρήτης)

Ανάληψη Χερσονήσου

Η παραλία της Ανάληψης βρίσκεται περίπου 23 χλμ. ανατολικά από το Ηράκλειο, λίγο μετά τις Γούβες και πριν τον Ανισαρά. Ο επισκέπτης φτάνοντας στην παραλία της Ανάληψης συναντά ένα μικρό μόλο όπου υπάρχει κτισμένη μια μικρή γραφική εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα. Ανατολικά από την εκκλησία υπάρχει η κύρια, μεγάλη παραλία της περιοχής με άμμο, κρυστάλλινα νερά και είναι πολύ καλά οργανωμένη. Δυτικά η παραλία είναι βραχώδης. Στο δυτικότερο τμήμα της παραλίας βρίσκεται και το σημείο εκβολής του Αποσελέμη ποταμού στη θάλασσα, όπου δημιουργείται ένας σημαντικός υδροβιότοπος, στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά μεταναστευτικά πουλιά. Ο παραλιακός δρόμος εκτείνεται σε μήκος 2 χλμ. περίπου, και κατά μήκος του, ο επισκέπτης θα βρει τις παραλίες της περιοχής μαζί με πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Ανισαράς

Η παραλία του Ανισαρά βρίσκεται 24 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου και μόλις 1 χλμ. δυτικά της Χερσονήσου. Η περιοχή του Ανισαρά είναι απαράμιλλης ομορφιάς καθώς βρίσκεται σε μια μεγάλη λοφώδη περιοχή και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την Κρητική ακτογραμμή που ξεκινά από Κοκκίνη Χάνι και φτάνει ως τα Μάλια. Το μεγαλύτερο κομμάτι της παραλίας του Ανισαρά είναι βραχώδες, υπάρχουν ωστόσο εξαιρετικές αμμουδιές, ειδικά μπροστά από τα μεγάλα ξενοδοχεία με καταγάλανα, καθαρά νερά. Ο βραχώδης βυθός είναι γεγονός που κάνει τις παραλίες αυτές δημοφιλείς για καταδύσεις και βουτιές για εξερεύνηση με μάσκα. Η παραλία Ανισαρά είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες ενώ υπάρχουν και αρκετά σνακ – μπαρ. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Αποσελέμη

Σε απόσταση 21 χλμ από το Ηράκλειο ανάμεσα στους οικισμούς Κάτω Γούβες και Ανάληψη βρίσκεται η παραλία του Αποσελέμη. Σε αυτήν εκβάλει ο Αποσελέμης ποταμός και αποτελεί ένα σημαντικό υδροβιότοπο της βόρειας Κρήτης, όπου βρίσκουν καταφύγιο μεταναστευτικά πουλιά και σπάνια ζώα. Στις εκβολές του ποταμού σχηματίζεται μια παραλία που εκτείνεται γύρω στα 750 μέτρα με ψιλή άμμο και ρηχά νερά. Η παραλία δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες παραλίες ωστόσο διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Άρβη

Η παραλία Άρβη βρίσκεται στα νοτιοανατολικά παράλια του νομού Ηρακλείου. Δυτικά από το λιμανάκι του χωριού, είναι η κεντρική παραλία με χοντρή άμμο και βότσαλα και διαθέτει πολύ καλή οργάνωση. Ανατολικά από το λιμανάκι της Άρβης, βρίσκεται άλλη μια στενή αλλά αρκετά μεγάλη σε μήκος παραλία η οποία σε αρκετά σημεία έχει βράχια. Η περιοχή έχει πολύ καλή τουριστική υποδομή και θα βρείτε καταλύματα και ταβέρνες. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Αρμενόπετρα

Η Αρμενόπετρα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού Ηρακλείου και ανατολικά από τον οικισμό του Κερατόκαμπου. Η παραλία βρίσκεται νότια του οικισμού Καψάλοι (ή Καψάλη) και είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της ευρύτερης περιοχής του Κερατόκαμπου. Η παραλία της Αρμενόπετρας οριοθετείται στα ανατολικά από τον ποταμό Σκουτάρη και στα δυτικά από τον οικισμό της Μονομπούκας. Το όνομα της το πήρε από έναν υπέροχο βράχο που βρίσκεται στο μέσο της παραλίας και θυμίζει καράβι που αρμενίζει. Η παραλία έχει άμμο ανακατεμένη με ψιλό βοτσαλάκι, ρηχά καταγάλανα νερά και δεν είναι καθόλου οργανωμένη. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Άσπες

Η παραλία Άσπες βρίσκεται στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου σε πολύ δύσβατο και απομονωμένο σημείο στα Αστερούσια Όρη. Η παραλία έχει μαύρη χοντρή άμμο, είναι περιτριγυρισμένη από ψηλούς βράχους που σχηματίζουν σπηλιές και γαλαζοπράσινα νερά. Ο πανύψηλος βράχος ακριβώς από πάνω προστατεύει την παραλία από τον ήλιο, ενώ οι επισκέπτες της μπορούν να κολυμπήσουν και μέσα στις σπηλιές που δημιουργούνται από τα «κοψίματα» στους βράχους. Μάλιστα, οι σχισμές έχουν τέτοιο σχήμα που μοιάζουν σμιλεμένες από ανθρώπινο χέρι. Είναι προσβάσιμη μόνο δια θαλάσσης. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Βαθειανός Kάμπος

Η παραλία Βαθειανός Kάμπος βρίσκεται 14 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου. Ονομάζεται έτσι από το χωριό Βάθεια, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα. Στην παραλία αυτή εκβάλει ο Βαθειανός ποταμός, ο οποίος το καλοκαίρι ξηραίνεται. Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί συνεχόμενοι μικροί κολπίσκοι, με άμμο και κρυστάλλινα, καταγάλανα, ρηχά νερά. Ο επισκέπτης συναντά αμμώδεις παραλίες με βραχώδεις σχηματισμούς στα άκρα της, ανοιχτές στους βόρειους ανέμους. Γι’ αυτό το λόγο σε μερικά σημεία έχουν κατασκευαστεί μικροί μόλοι, για να κόβουν το κύμα. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Βαθύ

Η παραλία Βαθύ βρίσκεται στην έξοδο ενός μικρού φαραγγιού της Μεσαράς, κοντά στο ακρωτήριο Λίθινο κι είναι νοτιοδυτικά του Ηρακλείου. Είναι αμμώδης, ερημική και δε διαθέτει καθόλου οργάνωση. Το Βαθύ αγκαλιάζει έναν πολύ στενό μικρό κόλπο, που σχεδόν δεν είναι ορατός από τη μεριά της θάλασσας, και γι’ αυτό με μια πρώτη εντύπωση δίνει την εικόνα της λίμνης. Έχει γαλαζοπράσινα και όχι πολύ βαθιά νερά της βοτσαλωτής αυτής παραλίας, περιτριγυρίζονται από αλμυρίκια και αμμόλοφους. Είναι προσβάσιμη από ένα δύσκολο χωματόδρομο ή μέσω θαλάσσης. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Βοϊδομάτης

Η παραλία Βοϊδομάτης είναι κοντά στον οικισμό Τρεις Εκκλησιές στις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων. Στην έξοδο του φαραγγιού Μεσοσφήνη βρίσκεται μια υπέροχη παραλία με χοντρή άμμο και καταγάλανα, βαθιά νερά. Η παραλία πήρε το όνομά της από το τεράστιο υποθαλάσσιο σπήλαιο με τις πολλές υποσπηλαιώσεις, το ονομαζόμενο Μάτι του Βοδιού. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός παλιού χωματόδρομου από τις Τρεις Εκκλησιές και στο τέλος του υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι με σκαλιά. Η παραλία δεν είναι καθόλου οργανωμένη. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Γούβες

Η υπέροχη παραλία Γουβών βρίσκεται 20 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου, έχει κρυστάλλινα νερά και καθαρή άμμο. Πρόκειται για διαδοχικούς κόλπους με ρηχά και ζεστά νερά. Στην πλειοψηφία τους είναι οργανωμένες παραλίες με ευκολίες για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Στην παραλία Γουβών υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαρ και ένα σύγχρονο κάμπινγκ. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Γούρνες

Η παραλία Γουρνών βρίσκεται ανάμεσα στο Κοκκίνη Χάνι και τις Γούβες, στο χωριό Γούρνες. H ονομασία αυτή οφείλεται στις γούρνες (urna), δηλαδή δοχεία με νερό για το πότισμα των ζώων. Διαθέτει μικρούς, αμμώδεις κολπίσκους που είναι ανοικτοί στους ανέμους και για αυτό το λόγο έχουν κατασκευαστεί κυματοθραύστες. Η παραλία Γουρνών είναι βαθιά και έχει ψιλή ξανθή άμμο. Διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Εκτός από τη θαυμάσια θάλασσα, στην παραλία Γουρνών λειτουργεί το πιο σύγχρονο ενυδρείο της Ελλάδος και το μεγαλύτερο ενυδρείο στη νότια Ευρώπη: Θαλασσόκοσμος ή Cretaquarium. Το ενυδρείο βρίσκεται μέσα στην πρώην αμερικανική βάση. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Δέρματος

Η παραλία Δέρματος βρίσκεται στα ανατολικά του Τσούτσουρα. Σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Αναποδάρη, του μεγαλύτερου ποταμού της Κρήτης. Είναι μια όμορφη, αλλά χωρίς οργάνωση, παραλία με βότσαλα στην ανατολική πλευρά της και με άμμο στη δυτική της με πολλά αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Ελληνοπεράματα

Τα Ελληνοπεράματα ή Λινοπεράματα βρίσκονται στα δυτικά της πόλης του Ηρακλείου μετά τις εκβολές του Αλμυρού ποταμού. Είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία που στην ουσία είναι η συνέχεια της παραλίας της Αμμουδάρας. Παρά το ότι βρίσκεται κοντά σε εγκαταστάσεις τσιμεντοβιομηχανίας και δεξαμενών καυσίμου τα νερά είναι καθαρά. Η παραλία δε διαθέτει οργάνωση. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Εσταυρωμένος

Η παραλία Εσταυρωμένος (Αρίνα) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες και βρίσκεται 15 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου. Πρόκειται για την παραλία που είναι γνωστή ως Αρίνα, λόγω του ξενοδοχείου που βρίσκεται χτισμένο εδώ. Η παραλία είναι μεγάλη σε έκταση και έχει πολύ κόσμο. Έχει πεντακάθαρα νερά και εξαιρετικής ομορφιάς αμμουδιά, προσβάσιμη επίσης σε ΑμεΑ. Η δυτικότερη πλευρά της είναι καλά οργανωμένη γεμάτη ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bars, ενώ έχει πολλές επιλογές για θαλάσσια σπορ καθώς επίσης και ένα γήπεδο beach volley. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Καλαμάκι

Η παραλία του Καλαμακίου βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό περίπου στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Ηρακλείου κοντά στις Μοίρες. Είναι μια εντυπωσιακά μεγάλη αμμουδιά αλλά σε αρκετά σημεία της υπάρχουν βραχώδεις επίπεδες πλάκες που γλιστρούν. Η παραλία διαθέτει πλήρη οργάνωση και στην περιοχή υπάρχουν αρκετά καταλύματα και ταβέρνες. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Καλοί Λιμένες

Μερικά χιλιόμετρα πριν από τη νοτιοδυτική μύτη του νομού, το ακρωτήριο Λίθινο, το ποικιλόμορφο ανάγλυφο του εδάφους διαμορφώνει σειρά παραλιών με γνωστότερη τους Καλούς Λιμένες. Παραλίες τόσο γραφικές ώστε η εγκατάσταση πριν πολλά χρόνια του σταθμού ανεφοδιασμού πλοίων σε νησάκι απέναντι από τους Καλούς Λιμένες δεν μείωσε ούτε την ομορφιά ούτε την επισκεψιμότητά τους. Η τελευταία, λόγω θέσης, σπάνια πλήττεται από ανέμους, επιβεβαιώνοντας έτσι την ονοματοθεσία των τόπων βάσει των φυσικών τους γνωρισμάτων. (Πηγή πληροφοριών: Περιφέρεια Κρήτης)

Καμπουλά

Η παραλία Καμπουλά βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού Ηρακλείου, κοντά στον Τσούτσουρα. Έχει μεγάλα βότσαλα και ήρεμα, καταγάλανα νερά. Η παραλία δε διαθέτει ιδιαίτερη οργάνωση αλλά σε αρκετά σημεία υπάρχουν αλμυρίκια για φυσική σκιά. Στην περιοχή μπορείτε να βρείτε λιγοστά καταλύματα και ταβέρνες. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Καρτερός

Η παραλία Καρτερός βρίσκεται 9 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου. Ονομάστηκε έτσι από τον στρατηγό Καρτερό που το 824 μ.Χ. αποβιβάστηκε στην παραλία για να απελευθερώσει την Κρήτη από τους Σαρακηνούς αλλά νικήθηκε. Η παραλία είναι τεράστια και πλατιά με ψιλή ξανθιά άμμο, ανακατεμένη με βότσαλο. Εκτείνεται 3 χλμ περίπου και είναι εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους. Το νερά είναι καθαρά και ρηχά χωρίς βράχια. Η παραλία Καρτερός είναι ιδανική για το άθλημα της ιστιοσανίδας. Απέναντι από την παραλία, 200 μέτρα από την ακτή, βρίσκεται μία βραχονησίδα έκτασης περίπου ενός στρέμματος, το Μονοχάρακο, στο οποίο μπορείτε να πάτε κολυμπώντας. Η παραλία Καρτερός είναι οργανωμένη με πολλά εστιατόρια και μπαρ ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών και διαθέτει παροχές για κολύμπι, ξαπλώστρες, ομπρέλες και φυσικά ναυαγοσώστες. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Κερατόκαμπος

Η παραλία του Κερατόκαμπου βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού Ηρακλείου κοντά στον Τσούτσουρα. Είναι μια μεγάλη παραλία που το μήκος της ξεπερνά τα 7 χιλιόμετρα. Η δυτική πλευρά της έχει άμμο με καταγάλανα νερά και διαθέτει μια αρκετά καλή οργάνωση. Στην περιοχή υπάρχουν καταλύματα και ταβέρνες. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Κλαδισός

Η παραλία Κλαδισός βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νομού Ηρακλείου κοντά στην Αγία Πελαγία, στις εκβολές του ποταμού Κλαδισός από όπου πήρε και το όνομα της. Έχει ψιλό βοτσαλάκι και καταπράσινα, σχεδόν πάντα ήρεμα νερά. Διαθέτει πάρα πολύ καλή οργάνωση. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω ενός ξενοδοχείου. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Κλωτζανή

Η παραλία Κλωτζανή βρίσκεται μέσα στον οικισμό των Μαλίων, ένα χιλιόμετρο από το κέντρο. Είναι μια μαγευτική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσαφένια άμμο που εκτείνεται για 600μ. περίπου προς τα ανατολικά. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ υπάρχει πληθώρα με παραλιακά μπαρ και εστιατόρια. Απέναντι από την παραλία Κλωτζανή βρίσκεται η νησίδα Αφέντης Χριστός όπου υπάρχει ένα εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο οποίο μπορεί να πάει κάποιος κολυμπώντας. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Κόκκινη Άμμος

Η Κόκκινη Άμμος βρίσκεται 68 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, μόλις 800 μέτρα νότια των διάσημων Ματάλων, στην περιοχή Μούδια. Για να έρθετε εδώ θα πρέπει να περπατήσετε ένα μονοπάτι που ξεκινάει βόρεια του οικισμού των Ματάλων και διασχίζει το λόφο που χωρίζει τα Μάταλα με την Κόκκινη Άμμο. Ως τώρα υπήρχαν και πινακίδες για την παραλία. Στα αρχικά σημεία θα πρέπει να σκαρφαλώσετε κάποιους βράχους και στο τέλος να κατεβείτε μια απότομη πλαγιά, αλλά όχι τίποτα ιδιαίτερα δύσκολο. Μετά από 15-25’ λεπτά πεζοπορίας από τα Μάταλα και αφού περάσετε μια πόρτα βοσκών (κλείστε την ξανά), θα αντικρίσετε την υπέροχη Κόκκινη παραλία από ψηλά. Η θέα από το λόφο είναι υπέροχη και είναι ότι πρέπει για ηλιοβασίλεμα. Αν επίσης δεν θέλετε να περπατήσετε, μπορείτε να πάρετε βάρκα από το λιμάνι. (Πηγή πληροφοριών: Περιφέρεια Κρήτης)

Κόκκινη Άμμος

Η Κόκκινη Άμμος βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Ηρακλείου, πολύ κοντά στα Μάταλα. Το όνομά της το πήρε από τα κεραμιδί πετρώματα της περιοχής που έδωσαν ένα κοκκινωπό χρώμα στην αμμουδιά. Είναι μια από τις καλύτερες παραλίες στην Κρήτη, απομονωμένη, αμμώδης, με υποτυπώδη οργάνωση και αρκετά εκτεθειμένη στους δυτικούς ανέμους. Το βόρειο τμήμα της παραλίας είναι για γυμνιστές και έχει τεράστιους βράχους κάτω από τους οποίους υπάρχουν πολλές σπηλιές. Η πρόσβαση στην παραλία μπορεί να γίνει με περπάτημα μέσα από ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι με απότομη ανάβαση-κατάβαση ή ανηφορίζοντας ένα λοφίσκο πάνω από τον οικισμό των Ματάλων ο οποίος στο τέλος του καταλήγει στην παραλία, ή μέσω θαλάσσης. Η Κόκκινη Άμμος, καθώς και η ευρύτερη περιοχή, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, καθώς εκεί, βρίσκουν καταφύγιο οι Μεσογειακές φώκιες, και οι χελώνες caretta-caretta. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Κόκκινος Πύργος

Η παραλία του Κόκκινου Πύργου βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Ηρακλείου, πολύ κοντά στο Τυμπάκι, μπροστά στον ομώνυμο οικισμό. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη, αμμουδερή παραλία που εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα και φτάνει ως τον Κομό. Διαθέτει πάρα πολύ καλή οργάνωση και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά καταλύματα καθώς και επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. Στην παραλία του Κόκκινου Πύργου βρίσκουν καταφύγιο οι θαλάσσιες χελώνες caretta caretta για να γεννήσουν τα αυγά τους. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Κοκκίνη Χάνι

Η ακτογραμμή στο χωριό Κοκκίνη Χάνι αποτελείται από πολλές μεγάλες και μικρές παραλίες με άμμο και ρηχά γαλάζια νερά, ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι οργανωμένη παραλία όπου ο επισκέπτης έχει ευκολίες για κολύμπι και θαλάσσια σπορ και βρίσκεται 14 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bars, και τουριστικές υποδομές, όπως εστιατόρια και ξενοδοχειακές μονάδες. Αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό σε συνδυασμό με την μαγευτική θέα της νήσου Ντία που βρίσκεται απέναντι. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Κομός

Ο Κομός βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Ηρακλείου κοντά στο Τυμπάκι. Είναι μια μεγάλη παραλία με μήκος πάνω από 3 χιλιόμετρα με χοντρή, άσπρη άμμο και πάρα πολύ καλή οργάνωση στο νότιο τμήμα της. Στο βόρειο τμήμα που είναι γεμάτο αλμυρίκια, κέδρους και αμμόλοφους τριγύρω από τα βράχια, συχνάζουν γυμνιστές. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολλά τουριστικά καταλύματα και έχει αρκετές επιλογές για φαγητό. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Κουδουμάς

Εδώ η κόψη του βουνού υψώνεται απότομα, ενώ η διάβρωσή του από την άγρια χειμερινή θάλασσα είναι εμφανέστατη από το πλήθος βράχων που είναι σπαρμένοι στην ακτογραμμή, σχηματίζοντας ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Ακολουθώντας σχεδόν την ακτογραμμή σε αυτό το σημείο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια από τις πιο παρθένες περιοχές του νομού Ηρακλείου. Γυμνό, ανέγγιχτο τοπίο από κοκκινόχρωμα βράχια που άλλοτε βυθίζεται, μέσα στο βαθύ μπλε της θάλασσας, άλλοτε ενώνεται με το απέραντο γαλάζιο του ουρανού. Άλλοτε πάλι διακόπτεται απότομα από πράσινες γραμμές άγριας βλάστησης κατά μήκος των ρεμάτων που χαράζουν το άγονο βουνό, που σε κάποιες περιπτώσεις εκπλήσσουν αποκαλύπτοντας οάσεις από φοίνικες! Η μοναδική αυτή πορεία καταλήγει στον όρμο του Ακρωτηρίου Μάρτελος, η ομορφιά του οποίου σίγουρα έπαιξε ρόλο στην επιλογή του από τους μοναχούς που εγκαταστάθηκαν εδώ για να κτίσουν το όμορο μοναστήρι του Κουδουμά. Η παραλία έχει πεντακάθαρα νερά που πρασινίζουν καθώς χάνονται κάτω από το πλήθος ενάλιων σπηλαίων που κατακλύζουν την ακτή. (Πηγή πληροφοριών: Περιφέρεια Κρήτης)

Λέντας

Το σύμπλεγμα παραλιών που συναντάμε προς τα δυτικά είναι του Λέντα, του αρχαίου Λεβήνος με το περίφημο Ιερατείο και Ναό του Ασκληπιού που διακρίνει ο επισκέπτης καθώς προσεγγίζει οδικά τον κολπίσκο από βόρεια. Η παραλία διαθέτει επάρκεια υποδομών εστίασης και διαμονής και αποτελεί καλοκαιρινό θέρετρο κυρίως για ντόπιους.  Δεξιά και αριστερά του όρμου του Λέντα υπάρχουν αναρίθμητοι γραφικοί όρμοι, κολπίσκοι, και πεντακάθαρες παραλίες με λεπτό βότσαλο ή λειασμένες κροκάλες που δίνουν γκριζοπράσινες αποχρώσεις στα βαθιά νερά των θαλασσών. Οι πιο γνωστές είναι της Λούτρας όπου πρόσφατα κατασκευάστηκε αγκυροβόλιο για την προσάραξη ιδιωτικών τουριστικών πλοιαρίων, του Τράφουλα, απόληξη του μικρού αλλά θαυμάσιου στενού φαραγγιού το οποίο χρειάζεται να διασχίσει κάποιος να φτάσει στην πανέμορφη παραλία με τις εντυπωσιακές ορθοπλαγές όπου ασκούνται δεκάδες ομάδες αναρριχητών όλο το χρόνο. (Πηγή πληροφοριών: Περιφέρεια Κρήτης)

Ληστής

Ο Ληστής βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού Ηρακλείου, ανάμεσα στον Κερατόκαμπο και στον Τσούτσουρα. Για να φτάσετε στην παραλία θα πρέπει να κατεβείτε μια απότομη πλαγιά. Η παραλία είναι μια από τις ωραιότερες στην Κρήτη και δεν είναι πολύ μεγάλη. Έχει άμμο και ρηχά πεντακάθαρα νερά, δεν είναι οργανωμένη αλλά πλέον μαζεύει πολύ κόσμο. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι οι μεγάλοι βράχοι που βρίσκονται δίπλα και μέσα στη θάλασσα. Ανατολικά της παραλίας υπάρχει ένας τεράστιος βράχος, ο βράχος του Ληστή όπως ονομάζεται. Στην πάνω πλευρά του βράχου σχηματίζονται μερικές όμορφες σπηλιές. Σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτές ζούσε κάποτε ένας ληστής, ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Στις σπηλιές μπορείτε να φτάσετε αρκετά εύκολα από τον κεντρικό δρόμο. Στην κορυφή του βράχου υπήρχε μικρό ιερό κατά την αρχαιότητα. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Λούτρα

Η παραλία Λούτρα βρίσκεται ανατολικά του Λέντα στη νότια πλευρά του νομού Ηρακλείου, στην έξοδο του φαραγγιού της Λούτρας. Στα ανατολικά της παραλίας είναι το ακρωτήριο Τράφουλας στο οποίο βρίσκεται το μικρό λιμανάκι του Λέντα. Εκεί δίπλα στο λιμάνι υπάρχουν δύο κολπάκια με χοντρή άμμο και σχετικά βραχώδη βυθό. Η παραλία δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη αλλά κοντά υπάρχουν κάποια καταλύματα και ταβέρνες. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Λυγαριά

Η Λυγαριά βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νομού Ηρακλείου, λίγο πριν την Αγία Πελαγία, μέσα σε ένα προστατευμένο κόλπο. Έχει χοντρή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά και είναι πολύ καλά οργανωμένη. Στην παραλία θα βρείτε ταβέρνες και καφέ και αρκετά καταλύματα για τη διαμονή σας. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Μάρτσαλο

Η παραλία Μάρτσαλο βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Ηρακλείου στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού. Είναι μια απομονωμένη, απαράμιλλης ομορφιάς παραλία, βοτσαλωτή με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και φοίνικες. Είναι προσβάσιμη μέσω του φαραγγιού με πεζοπορία περίπου δύο χιλιομέτρων ή μέσω θαλάσσης. Στην παραλία δεν υπάρχει κανενός είδους οργάνωση. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Μάλια

Η παραλία Μαλίων (στα Μάλια, περίπου 36Km ανατολικά του Ηρακλείου) αποτελεί το ανατολικό κομμάτι της τεράστιας παραλίας μήκους 6 χλμ. που ξεκινάει από τη Σταλίδα. Είναι μεγάλη, φαρδιά παραλία με ψιλή άμμο και ρηχά νερά. Μετά την παραλία Κλωτζανή, προχωρώντας ανατολικά η επόμενη παραλία που θα συναντήσετε είναι η παραλία Μαλίων. Είναι μια παραλία που κατακλύζεται από κόσμο, πολύ καλά οργανωμένη και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των επισκεπτών. Σε αυτήν θα βρείτε ξαπλώστρες, ομπρέλες και πολλές επιλογές για θαλάσσια σπορ καθώς και ταβέρνες, εστιατόρια και μπαράκια. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Μάταλα

Βόρεια του Βαθύ, συναντάμε την περίφημη παραλία των Ματάλων. Ένα μπράτσο γης από πωρόλιθο, φαγωμένο από τη μανία των κυμάτων, των ανέμων και της αλμύρας που σχημάτισαν δεκάδες βραχοσπηλιές και κοιλότητες. Ο κόλπος επιλέχθηκε από τους μινωίτες να γίνει λιμάνι της Φαιστού μετά την καταστροφή του Κομού και το λιμάνι της Γόρτυνας, κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, όταν η Γόρτυνα επελέγη πρωτεύουσα της Κρήτης από τους Ρωμαίους. Κατά τη δεκαετία ’60-’70 τα Μάταλα αποτέλεσαν σημείο συνάθροισης νέων από όλο τον κόσμο οπαδών των επαναστατικών κινημάτων της εποχής. Ψήγματα της περιόδου αυτής διασώζονται και στις μέρες μας στα φεστιβάλ μουσικής που διοργανώνονται κάθε χρόνο, τα οποία προσελκύουν εκατοντάδες νέους εντός και εκτός της Κρήτης. (Πηγή πληροφοριών: Περιφέρεια Κρήτης)

Μονοναύτης

Από το Μονοναύτη και πέρα, το ανάγλυφο γίνεται πολύ έντονο καθώς και τα κωνικά βουνά του Κουλούκωνα υψώνονται κατακόρυφα για να εισδύσουν απότομα στη θάλασσα, αφήνοντας πίσω τους απόκρημνες αλλά άκρως εντυπωσιακές βραχώδεις ακτές, δημιουργώντας ένα επιβλητικό και άγριο τοπίο. Κατά τόπους, μεταξύ των δαντελωτών ακτών σχηματίζονται ορισμένες θαυμάσιες παραλίες, άλλες άγνωστες και αναξιοποίητες που έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι οπαδοί του τουρισμού σκαφών, άλλες αξιοποιημένες οικιστικά και τουριστικά, εφόσον στις παρυφές τους έχουν χτιστεί είτε καλαίσθητα ξενοδοχεία είτε ψαράδικα (άλλοτε) και τουριστικά σήμερα χωριά. (Πηγή πληροφοριών: Περιφέρεια Κρήτης)

Παλαιόκαστρο

Η παραλία του Παλαιόκαστρου βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ηρακλείου. Η μικρή παραλία του συνδυάζει τα βότσαλα στη δεξιά πλευρά και την αμμουδιά στην αριστερή. Μένει ανεπηρέαστη από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους της περιοχής λόγω των ψηλών βράχων που την περικλείουν. Είναι οργανωμένη και στην περιοχή υπάρχουν τουριστικές υποδομές. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Παντάνασσα

Η παραλία της Παντάνασσας βρίσκεται στα δυτικά του νομού Ηρακλείου και πήρε το όνομά της από το μοναστήρι της Παναγίας της Παντάνασσας που βρίσκεται πάνω από την παραλία. Η αμμουδερή παραλία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο γραφικό λιμανάκι της περιοχής. Τριγύρω υπάρχουν αρκετά δέντρα που κρέμονται από τους γκρεμούς και δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη οργάνωση αλλά υπάρχουν κάποιες επιλογές για φαγητό. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Πετράκης

Η παραλία Πετράκης βρίσκεται στα ανατολικά του νομού Ηρακλείου, δίπλα στο Λέντα. Είναι βοτσαλωτή και υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια για φυσική σκιά  και ένα μέρος της είναι σχετικά οργανωμένο. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν καταλύματα και ταβέρνες. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Ποταμός

Η παραλία Ποταμός βρίσκεται στα ανατολικά του νομού Ηρακλείου κοντά στο Μινωικό Ανάκτορο Μαλίων και τον υδροβιότοπο για τα ενδημικά πουλιά της περιοχής. Είναι μια πανέμορφη και μεγάλη παραλία με αμμοθίνες και το φθινόπωρο εμφανίζονται και τα λευκά κρινάκια. Η μεγάλη αυτή αμμουδιά διαθέτει αλμυρίκια και έχει πεντακάθαρα κρυστάλλινα και δροσερά νερά αλλά επηρεάζεται από τους βόρειους ανέμους. Η παραλία είναι πολυσύχναστη και διαθέτει πολύ καλή οργάνωση αλλά υπάρχουν και σημεία ποιο απομονωμένα και χωρίς οργάνωση. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πάρα πολλά καταλύματα για διαμονή και πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Σκιαδάκι

Η παραλία Σκιαδάκι βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού Ηρακλείου στην έξοδο του φαραγγιού Κακοπέρατου, σε μια από τις πιο απομονωμένες περιοχής της Κρήτης. Έχει ψιλό βοτσαλάκι και είναι περιτριγυρισμένη από ψηλά βράχια που προσφέρουν φυσική σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Δε διαθέτει καθόλου οργάνωση και η πρόσβαση γίνεται μέσω θαλάσσης ή με πεζοπορία περίπου μιας ώρας μέσω των διπλανών παραλιών στο Καλάμι. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Σταλίδα

Η παραλία Σταλίδα βρίσκεται 34 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου και μόλις 3χλμ ανατολικά της Χερσονήσου και αμέσως πριν τα Μάλια. Στην πραγματικότητα είναι προέκταση της παραλίας της Χερσονήσου και ενωμένη με αυτή των Μαλίων. Το όνομα της προέρχεται από το ρήμα σταλίζω (αναπαύομαι στη σκιά) καθώς στην περιοχή της Σταλίδας ξεκούραζαν τα πρόβατα και τα κατσίκια οι κτηνοτρόφοι. Η παραλία Σταλίδα ουσιαστικά αποτελείται από 2 τμήματα. Το πρώτο ξεκινάει από τα δυτικά και φτάνει μέχρι το ξενοδοχείο Ανθούσα, ενώ το δεύτερο ξεκινάει ανατολικά από το Ανθούσα με κατεύθυνση προς τα Μάλια. Η θάλασσα της βαθαίνει σταδιακά ενώ είναι ιδανική για μικρά παιδιά και οικογένειες αφού έχει άμμο και είναι μήκους περίπου στα 3χλμ. Λόγω του βορεινού προσανατολισμού της συνήθως έχει κύμα. Η παραλία είναι οργανωμένη με ναυαγοσώστες, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Υπάρχουν εστιατόρια, καφέ προσφέροντας πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση στον επισκέπτη. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Σαραντάρης

Η δημοτική παραλία του Σαραντάρη, ανήκει στα φημισμένα λιμανάκια της Χερσονήσου και είναι 26 χλμ. περίπου ανατολικά του Ηρακλείου. Πρόκειται για μια σειρά από μικρά κολπάκια που ξεκινούν δυτικά από το ακρωτήρι του Σαραντάρη και συνεχίζουν ανατολικά ως το Λιμένα Χερσονήσου. Είναι κολπάκια με λευκή άμμο, βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά. Η κεντρική παραλία του Σαραντάρη είναι κατάλληλη για παιδιά, έχει ρηχά νερά και λεπτή άμμο, μέσα και έξω από τη θάλασσα. Η παραλία είναι απάνεμη καθώς το ακρωτήρι προστατεύει την περιοχή από τον αέρα και διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στη γύρω περιοχή υπάρχει πληθώρα εστιατορίων και καφέ. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Τέρτσα

Η παραλία Τέρτσα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού Ηρακλείου, κοντά στην Ψαρή Φοράδα. Πρόκειται για μια ήρεμη παραλία με χοντρή άμμο και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, χωρίς οργάνωση. Στην περιοχή υπάρχουν κάποια καταλύματα για διαμονή και λίγες ταβέρνες. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Τομπρούκ

Η παραλία Τομπρούκ είναι το τελευταίο κομμάτι του παραλιακού κόλπου του Καρτερού. Αποτελεί το ανατολικότερο τμήμα της μεγάλης παραλίας, έχει βόρειο προσανατολισμό και συχνά έχει κύμα λόγω των βορείων ανέμων (μελτέμια) που υπάρχουν την καλοκαιρινή περίοδο. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και η παραλία Τομπρούκ έχει απέραντη αμμουδιά με πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ-μπαρ. Αν αναζητάτε την απομόνωση και ηρεμία, περπατήστε ανατολικά αυτής της παραλίας καθώς είναι ιδανική για όσους θέλουν να χαλαρώσουν. Σε αυτό το σημείο όμως η παραλία δεν είναι οργανωμένη και δεν έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

Τρυπητή

Η παραλία Τρυπητή βρίσκεται στη νότια πλευρά του νομού Ηρακλείου στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού. Το όνομά της το πήρε από την εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής που είναι χτισμένη σε μια σπηλιά του φαραγγιού. Είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία, με βαθιά, κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και σκούρο ψιλό βοτσαλάκι, χωρίς καμία οργάνωση. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Τσούτσουρας

Η παραλία του Τσούτσουρα βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό στη νότια πλευρά του νομού Ηρακλείου, στην έξοδο των φαραγγιών Μίντρη και Τσούτσουρα. Δεξιά κι αριστερά από το μικρό λιμανάκι του οικισμού υπάρχουν δύο κολπίσκοι με μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων, χοντρή άμμο και καταγάλανα νερά. Διαθέτει υποτυπώδη οργάνωση. Στην περιοχή υπάρχουν κάποια καταλύματα για διαμονή και ταβέρνες. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Φόδελε

Η παραλία του Φόδελε βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή του νομού Ηρακλείου, πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό και σχηματίζεται στην έξοδο του ποταμού Παντομάντρη. Είναι μια μεγάλη αμμουδιά με καταγάλανα νερά αλλά εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους. Το δυτικό τμήμα της παραλίας διαθέτει πολύ καλή οργάνωση αλλά το ανατολικό είναι τελείως ανοργάνωτο. (Από την ομάδα του Greece Destination)

Χερσόνησος

Ανατολικά του Λιμένα Χερσονήσου υπάρχουν οι πιο πολύβουες και πολυσύχναστες παραλίες του οικισμού. Η πρώτη παραλία, που είναι μεγάλη σε μήκος αλλά στενή και κατακλύζεται από πολύ κόσμο. Είναι αμμώδης, και έχει κρυστάλλινα νερά. Ανατολικότερα υπάρχουν πολλοί κολπίσκοι, οι οποίοι σχηματίζονται μπροστά από τα ξενοδοχεία. Λίγο πιο κάτω συναντάμε την μεγάλη και δημοφιλή αμμουδερή παραλία του υδάτινου πάρκου Star Beach. Είναι οργανωμένη παραλία με πολλά beach bar, ταβέρνες, καταστήματα καθώς και αρκετές επιλογές για θαλάσσια σπορ που καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Χερσονήσου)

You don't have permission to register