Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Τήνος εκκλησίες, μοναστήρια, μονές, ξωκλήσια

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Τήνο

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Τήνο

Συνολικά στο νησί της Τήνου απαντώνται πάνω από 1000 εκκλησίες και ξωκλήσια, πολλά από τα οποία είναι οικογενειακά αλλά επισκέψιμα. Δεν είναι λίγα σε αριθμό και τα μοναστήρια, είτε ορθόδοξα είτε καθολικά.

Αγία Ιουλιανή

Αγία Ιουλιανή Τήνος

Ένα μικρό ξωκλήσι έξω από το χωριό Αγάπη με απλή εσωτερική διακόσμηση και πανέμορφη θέα. Γιορτάζει στις 21 Δεκεμβρίου. (Πηγή photo: google maps)

Αγία Παρασκευή (Καραμπούσα)

Αγία Παρασκευή (Καραμπούσα) Τήνος

Το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής (Καραμπούσα) βρίσκεται περίπου 2 χλμ από την παραλία Ρόχαρη μετά τον όρμο του Πανόρμου. Ο χωματόδρομος για το ξωκλήσι ξεκινάει πίσω από τα σπίτια του οικισμού και είναι βατός με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. Στο ξωκλήσι θα δείτε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με λουλούδια, πικροδάφνες, συκιές και φοίνικες. Στο προαύλιο του ξωκλησιού υπάρχουν μαρμάρινα τραπέζια και καθίσματα από όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει την απεραντοσύνη της θάλασσας. Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου όπου γίνεται και παραδοσιακό πανηγύρι. (Πηγή photo: google maps)

Αγία Τριάδα

Αγία Τριάδα Τήνος

Το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας βρίσκεται έξω από το χωριό του Πύργου απέναντι σχεδόν από τη Μονή Καταπολιανής. Είναι προσβάσιμη με το αυτοκίνητο. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Γεώργιος στο Ρας

Άγιος Γεώργιος στο Ρας Τήνος

Απέναντι από το χωριό Μαμάδος, στην κορυφή ενός λόφου, βρίσκεται το πανέμορφο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Για να φτάσεις στο ξωκλήσι πρέπει να διασχίσεις ένα εύκολο μονοπάτι που ξεκινάει από τη βόρεια άκρη του χωριού. Το φυσικό περιβάλλον είναι άγριο με την πέτρα να κυριαρχεί τριγύρω και κάποιοι λιγοστοί κέδροι που υπάρχουν έχουν γείρει από τους δυνατούς βοριάδες που χτυπάνε την περιοχή. Η θέα είναι μοναδική και αν τύχει να βρεθείτε την άνοιξη, θα εκπλαγείτε από την ομορφιά του τοπίου με τα χρωματιστά αγριολούλουδα να δημιουργούν ένα πανόραμα. Το ξωκλήσι γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Γεωργίου όπου πραγματοποιείται μικρό πανηγύρι. Μετά τη λειτουργία προσφέρονται γλυκά, μεζέδες και ρακί. (Πηγή photo: google maps)

Άγιοι Θεόδωροι στο Στενό

Άγιοι Θεόδωροι στο Στενό Τήνος

Το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται στο Στενό Τήνου και απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από το χωριό Μαμάδος. Είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμο είτε με το αυτοκίνητο από βατό χωματόδρομο είτε με πεζοπορία. Το ξωκλήσι είναι απομονωμένο αλλά πολύ περιποιημένο με την υπέροχη αυλή του να προσφέρει απίστευτη θέα στη θάλασσα. Γιορτάζει το Σάββατο της πρώτης βδομάδας των νηστειών όπου πραγματοποιείται τοπικό πανηγύρι με ρακί και μεζέδες. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Μάρκος

Άγιος Μάρκος Τήνος

Η εκκλησία Άγιος Μάρκος βρίσκεται κοντά στον Πάνορμο. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Μηνάς στην Καρδιανή

Άγιος Μηνάς στην Καρδιανή Τήνος

Ο Άγιος Μηνάς είναι ένα μικρό εκκλησάκι λίγο έξω από το χωριό της Καρδιανής. Γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου όπου τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία και μετά ο τοπικός σύλλογος προσφέρει τοπικά εδέσματα. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Νικόλαος ο Θαλασσινός

Άγιος Νικόλαος ο Θαλασσινός Τήνος

Το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται κοντά στον Πάνορμο. Μπορείτε να πάτε στο ξωκλήσι είτε με το αυτοκίνητο από ένα βατό χωματόδρομο είτε περπατώντας για περίπου 15 λεπτά. Ο Άγιος Νικόλαος είναι χτισμένος ακριβώς πάνω από τη θάλασσα στο μονοπάτι που ενώνει τις παραλίες Αγιά Θάλασσα και το Καβαλουρκό. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Φανούριος

Άγιος Φανούριος Τήνος

Το πανέμορφο ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου βρίσκεται κοντά στα Δύο Χωριά. Κάθε χρόνο στη γιορτή του στις 27 Αυγούστου τελείται λειτουργία και ακολουθεί κέρασμα.

Άγιος Φραγκίσκος

Άγιος Φραγκίσκος Τήνος

Ο Άγιος Φραγκίσκος είναι καθολική εκκλησία και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι για Ξώμπουργο, Φαλατάδο, Στενή. Γιορτάζει στις 4 Οκτωβρίου όπου τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. (Πηγή photo: google maps)

Ιερά Καρδία Ιησού

Ιερά Καρδία Ιησού Τήνος

Η Ιερά Καρδία Ιησού βρίσκεται στο όρος Εξώμβουργο στην Τήνο. Αρχικά ο ιερομόναχος Ιησουίτης Μιχ. Αλβερτίνης, το 1661, εγκαταστάθηκε έξω από τα τείχη του φρουρίου. Αργότερα ο επίσκοπος του παραχώρησε μία εκκλησία μέσα στο φρούριο μέχρι που το νησί κατέλαβαν οι Τούρκοι. Κατάφερε όμως με τη βοήθεια των κατοίκων να χτιστεί ο ναός της Αγίας Σοφίας που δυστυχώς εγκαταλείφτηκε το 1846.  Αργότερα ένας νέος ιερομόναχος, ο Αλούσιο Δέστρο, ανοικοδόμησε το ναό και τον ονόμασε Ιερά Καρδία. Σιγά σιγά άρχισαν να προσθέτουν βοηθητικούς χώρους και μετατράπηκε σε ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα που είναι ικανό σήμερα να φιλοξενήσει τις ορδές των πιστών που έρχονται από όλα τα μήκη της γης τον Ιούλιο που γιορτάζεται πανηγυρικά με πανηγύρι που διαρκεί μία εβδομάδα. Επίσης κάθε Παρασκευή τελείται Θεία Λειτουργία που παρακολουθείται από πολύ κόσμο. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Αγίας Ξένης

Μονή Αγίας Ξένης Τήνος

Η Μονή της Αγίας Ξένης βρίσκεται κοντά στο χωριό Μαρλάς. Η ίδρυσή της χρονολογείται το 1755 και σήμερα πλέον δε λειτουργεί. Γιορτάζει την πρώτη Κυριακή μετά το Δεκαπενταύγουστο. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Αγίας Τριάδας της Γύρλας

Μονή Αγίας Τριάδας της Γύρλας Τήνος

Η Μονή Αγίας Τριάδας της Γύρλας βρίσκεται λίγο έξω από τη Χώρα στα ανατολικά της στο δρόμο που πηγαίνει προς την Αγία Βαρβάρα και την περιοχή του Άι Γιάννη Πόρτο. Ιστορική τοποθεσία που ιδρύθηκε το 1744 και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας φιλοξένησε 20 μοναχούς από το Άγιο Όρος. Οι μοναχοί αυτοί, θέλοντας να διατηρήσουν τον ελληνισμό και την ιστορία μας ίδρυσαν σχολείο και δίδασκαν γραφή και ανάγνωση στους κατοίκους καθώς επίσης και ιεροσπουδαστήριο για την διατήρηση της πίστης. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Καταπολιανής

Μονή Καταπολιανής Τήνος

Η Μονή της Καταπολιανής έχει μία ξεχωριστή ιστορία όπως ξεχωριστή ήταν και η Μοναχή Μελανθία που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα χτίζοντας τη Μονή στο σημείο που επέλεξε. Η Μονή της Καταπολιανής βρίσκεται ψηλά σε μία βουνοπλαγιά κοντά στον οικισμό Υστέρνια της Τήνου. Νεαρή η Μελανθία έφυγε από την Κρήτη από όπου καταγόταν και ξεκίνησε το ταξίδι της προς τη βαθιά πίστη της και αγάπη για το Θεό από τις Κυκλάδες. Στην Πάρο ολοκλήρωσε τη δοκιμασία της ως μοναχή, στο μοναστήρι της Εκατονταπυλιανής το οποίο, όμως, δεν ήταν αυτό που χρειαζόταν. Έτσι μετακόμισε στην Τήνο και άρχισε την αναζήτηση της ιδανικής τοποθεσίας. Βρέθηκε στην τοποθεσία που βρισκόταν ένα ξωκλήσι των Εισοδίων και η θέα στο απέραντο γαλάζιο της προσέφερε τη γαλήνη που χρειαζόταν για να αφιερωθεί στον Θεό που ήταν ταγμένη.  Με τα χρήματα που εισέπραξε από την κληρονομιά της οικογένειας της και από εράνους στην Κωνσταντινούπολη κατάφερε να ανεγερθεί η Μονή που την ονόμασε Καταπολιανή από σεβασμό στη Μονή της Πάρου που της έδωσε το χρίσμα. Η  ολοκληρωμένη πια Μονή είναι ένα υπέροχο κτίσμα με ατελείωτη θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Κοιμήθηκε το 1835 και η Μονή γιορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Κεχροβουνίου

Μονή Κεχροβουνίου Τήνος

Η Μονή του Κεχροβουνίου στην Τήνο είναι ένα μοναστήρι χτισμένο σε μία απότομη πλαγιά δίπλα στον οικισμό του Αρνάδου και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι η μονή που ασκήτεψε η Αγία Πελαγία και μέσα στο κελί της είδε το όραμα που την οδήγησε στην εύρεση της εικόνας της Παναγίας. Μία ειδυλλιακή τοποθεσία, όπου η Θεία Χάρη σε καταλαμβάνει περπατώντας στα σοκάκια ανάμεσα στους βοηθητικούς χώρους, τις εκκλησίες και τα κελιά των μοναχών. Ιδρύθηκε πιθανόν τον 11ο ή το 12ο αιώνα από τις κόρες μίας εύπορης ντόπιας οικογένειας. Είναι ένα μεγάλο συγκρότημα με την αρχιτεκτονική του τόπου χτισμένο, περιποιημένο με λουλούδια παντού, καθαρά κάτασπρα κτίρια. Το κελί της Αγίας Πελαγίας είναι επισκέψιμο και στις εκκλησίες μπορεί ο επισκέπτης να προσκυνήσει αξιόλογες εικόνες και να θαυμάσει εκκλησιαστικά κειμήλια από το 18ο και 19ο αιώνα, όπως επίσης το ξυλόγλυπτο τέμπο και τις εξαιρετικές τοιχογραφίες. (δείτε περισσότερα) (Πηγή photo: google maps)

Μονή Ουρσουλίνων

Μονή Ουρσουλίνων Τήνος

Η μονή των Ουρσουλίνων ξεκινά την ιστορία του το 1862 στα Λουτρά της Τήνου. Ιδρύθηκε από την Αγγλίδα Μαρία – Άννα Ληβς που είχε πολίτικη καταγωγή. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να σχηματίσει μία κοινότητα που αποτελούνταν από τέσσερις αδερφές και είκοσι τέσσερις μαθήτριες.  Κατάφερε η σχολή που ίδρυσε να γίνει γνωστή και να δέχεται αιτήσεις για φοιτήτριες και ο αριθμός των καλογριών να αυξάνεται σημαντικά το 1890. Στις αρχές του 19ου αιώνα η σχολή είχε 300 μαθήτριες από τον ελλαδικό χώρο. Δυστυχώς κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο με τις συνθήκες που επικρατούσαν η σχολή έκλεισε και τα μετέπειτα χρόνια η μετανάστευση των κατοίκων προς εύρεση εργασίας δυσχέρανε την επαναλειτουργία της. Παρόλα αυτά συνέχισε το έργο της με μαθητές του δημοτικού σχολείου και τελικά το 1960 λειτούργησε η σχολή ταπητουργίας και αργαλειού στην προσπάθεια να βοηθήσει τις νεαρές κοπέλες της Τήνου να μάθουν τέχνες και να βοηθήσει την οικονομία του τόπου και των οικογενειών τους. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι σχολές έκλεισαν και οι μοναχές απασχολούνται με την ποιμενική διακονία. Σήμερα ένα τμήμα της σχολής έχει παραχωρηθεί στο δημοτικό σχολείο το υ δήμου Εξώμβουργου και το υπόλοιπο έχει μετατραπεί σε μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία και τις εργασίες των μοναχών από την ίδρυσή του. (Πηγή photo: google maps)

Παναγία Βουρνιώτισσα

Παναγία Βουρνιώτισσα Τήνος

Η Παναγία η Βουρνιώτισσα είναι ένα λευκό κτίσμα που η μεγαλοπρέπεια του τονίζεται μέσα στο φυσικό περιβάλλον που βρίσκεται. Στα βόρεια της Τήνου και κοντά στον οικισμό Αγάπη, στέκει αγέρωχη και ατενίζει προς τον όρμο Κολυμπήθρα και απέραντο μπλε του Αιγαίου πελάγους. Το μαρμάρινο τέμπλο της θαυμαστό όπως ο απλός και σεμνός διάκοσμος της. Η Μονή της Βουρνιώτισσας είναι αφιερωμένη στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε από ψαράδες του χωριού Σκλαβοχώρι στις 8 Σεπτεμβρίου του 1670 να επιπλέει στη θάλασσα. Την περισυνέλλεξαν και στο δρόμο για το χωριό τους θέλησαν αν κάνουν μία στάση σε ένα ξωκλήσι. Ακούμπησαν την εικόνα πάνω στην Αγία Τράπεζα και όταν θέλησαν να φύγουν, η εικόνα είχε αποκτήσει τόσο βάρος που ήταν ασήκωτη. Σαν ενημερώθηκαν όλοι στο νησί, εκπρόσωποι της Ορθόδοξης και της Καθολικής εκκλησίας κατέφθασαν στο ξωκλήσι, έκαναν παράκληση και τέθηκαν τα θεμέλια του Ναού. Με τον καιρό, οι κάτοικοι μεγάλωναν το χώρο της εκκλησίας κα κατέληξαν να γκρεμίσουν το ξωκλήσι. Η εκκλησία γιορτάζει την ημέρα της εύρεσης της που είναι και η ημερομηνία που γιορτάζονται τα γενέθλια της Θεοτόκου. (Πηγή photo: google maps)

Παναγία στα Δυο Χωριά

Παναγία στα Δυο Χωριά Τήνος

Στα Δύο Χωριά είναι χτισμένος ο Ιερός Ναός της Παναγίας, τρίκλητη βασιλική αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Η παλαιότητα του ναού, που αρχικά ήταν μικρότερος, αποκαλύπτει και την ύπαρξη του χωριού από τα μεσαιωνικά χρόνια. Για πρώτη φορά αναφέρεται γραπτά περί το 1700, επί ενετοκρατίας, όταν συντάχθηκε κτηματολόγιο των εκκλησιών της Τήνου. Γύρω στο 1840 έγινε ανακαίνιση, με διεύρυνση στα δύο πλαϊνά κλίτη και επέκτασή κατά μήκος. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 1972, χωρίς επέμβαση στο μέγεθος και τη μορφή του. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Παναγία Μαλαματένια

Παναγία Μαλαματένια Τήνος

Η Εκκλησία της Παναγίας της Μαλαματένιας βρίσκετε στην χώρα της Τήνου και εορτάζει στις 23 Αυγούστου την ημέρα απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. (Πηγή photo: google maps)

Παναγία Φανερωμένη στη Στενή

Παναγία Φανερωμένη Στενή Τήνος

Η Παναγία η Φανερωμένη βρίσκεται στα ανατολικά του Τσικνιά, κοντά στο χωριό Στενή. Έχει δύο εισόδους που η καθεμιά οδηγεί σε έναν ξεχωριστό ναό, ένα για τους ορθόδοξους και ένα για τους καθολικούς που συμβιώνουν εδώ και οχτώ αιώνες στο ίδιο χωριό. Ο εξωτερικός χώρος της εκκλησίας είναι ημιυπαίθριος με στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η εκκλησία γιορτάζει πανηγυρικά στις 23 Αυγούστου. (Πηγή photo: google maps)

Παναγία Τήνου

Παναγία Τήνου

Η Παναγιά, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι είναι ένας μεγαλοπρεπής ναός από λευκό μάρμαρο που ιδρύθηκε το 1823. Η Αγία Πελαγία μετά από όραμα που είχε, έσπευσε στο σημείο που της υποδείκνυε όπου και βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Η Παναγία της Τήνου είναι το πρώτο ιστορικό μνημείο μετά την Τουρκοκρατία. Χτισμένος πάνω στα θεμέλια μίας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, στο ισόγειο του ναού βρίσκεται ο Ναός της Ευρέσεως, αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή. Ο βράχος που βρέθηκε η εικόνα εκτίθεται. Στον επάνω όροφο, στα αριστερά βρίσκεται το εικονοστάσι που φυλάσσεται η εικόνα και είναι γεμάτη αφιερώματα όπως και όλη η εκκλησία εσωτερικά. Το περίτεχνο μαρμάρινο τέμπλο της ξεχωρίζει με τις λεπτομέρειες που το χαρακτηρίζουν. Το μαυσωλείο της Έλλης βρίσκεται κι αυτό στο ισόγειο του κτιρίου και εκτός από τα κομμάτια του τορπιλισμένου καταδρομικού και της τορπίλης που το βούλιαξε, βρίσκονται και τα οστά των πρώτων θυμάτων του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. Το προαύλιο της εκκλησίας είναι στρωμένο με βότσαλο με την χαρακτηριστική λαϊκή τέχνη. Στα βοηθητικά κτίρια φιλοξενούνται το μουσείο των Τηνίων καλλιτεχνών, Πινακοθήκη, έκθεση με εκκλησιαστικά κειμήλια και αντικείμενα, το σκευοφυλάκιο και το αρχείο του Ιδρύματος. Η Παναγία της Τήνου γιορτάζεται με όλη τη μεγαλοπρέπεια που της πρέπει και την 25 Μαρτίου και το Δεκαπενταύγουστο μαζί με τους καθολικούς οι οποίοι τη γιορτάζουν και την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. (Πηγή photo commons.wikimedia.org)

Προφήτης Ηλίας κοντά στο Μαρλά

Προφήτης Ηλίας κοντά στο Μαρλά Τήνος

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται περίπου 1,5 χλμ μετά το χωριό του Μαρλά. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός μονοπατιού που θα το βρείτε μετά την πλατεία του χωριού. Ο χωματόδρομος είναι βατός αλλά ανηφορικός σε κάποια σημεία του. Καθ’ όλη τη διαδρομή θα συναντάτε βράχια που έχουν σμιλευτεί από τους δυνατούς βοριάδες κι έχουν πάρει περίεργους σχηματισμούς. Η θέα από τον Προφήτη Ηλία κυριολεκτικά θα σας κόψει την ανάσα. Ανατολικά φαίνεται ο Πάνορμος με το νησάκι του Πλανήτη, νότια βλέπεις τον Πύργο, δυτικά τα χωριά Μαρλάς και Μαμάδος, το Στενό Τήνου- Άνδρου και στα βόρεια την Άνδρο. Στο εσωτερικό όλα είναι φτιαγμένα από μάρμαρο και στο προαύλιο υπάρχουν μαρμάρινα τραπέζια όπου μπορείτε να κάτσετε και να απολαύσετε την υπέροχη θέα. (Πηγή photo: google maps)

Τίμιος Σταυρός

Τίμιος Σταυρός Τήνος

Το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται λίγο έξω από τη Χώρα πριν τα Κιόνια. Είναι χτισμένο πάνω στα βράχια με πανοραμική θέα και γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου. (Πηγή photo: google maps)

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Teo Zac on Unsplash

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register