Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Τήνος αξιοθέατα, μουσεία

Αξιοθέατα στην Τήνο

Αξιοθέατα στην Τήνο

Ανεμόμυλοι

Ανεμόμυλοι Τήνος

Οι ανεμόμυλοι, στο νησί του Αιόλου με τους δυνατούς αγέρηδες ιδανικούς για τη μέγιστη λειτουργεία τους, είναι σημαντικά μνημεία της λαϊκής τέχνης της Τήνου. Απαντώνται πάνω από 80 ανεμόμυλοι σε όλη την επικράτεια του νησιού, πολλοί από αυτούς διατηρούνται σε καλή κατάσταση και μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μετατραπεί σε σύγχρονες κατοικίες, διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Ο ρόλος τους ήταν σπουδαίος πάντα, αφού κάτοικοι από τα γύρω νησιά μετέφεραν τα σιτηρά τους για να τα αλέσουν στην Τήνο. Επί Τουρκοκρατίας και στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο η ύπαρξή τους ήταν σημαντική προσφέροντας το πολύτιμο αλεύρι στους κατοίκους κι έτσι κατάφεραν να επιβιώσουν. Η επίσκεψη σε έναν τουλάχιστον θα ξεναγήσει τον επισκέπτη στο παρελθόν δείχνοντας την εφευρετικότητα του ανθρώπου. (Πηγή photo: Δήμος Τήνου)

Βρυόκαστρο

Βρυόκαστρο Τήνος

Ο λόφος του Βρυόκαστρου έχει κωνικό σχήμα και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Χώρας της Τήνου, σε απόσταση περίπου δύο περίπου χιλιομέτρων από αυτή. Αποτελεί το νοτιότερο όριο της αμμώδους παραλίας του Αγίου Φωκά. Στην κορυφή του λόφου υπάρχουν λείψανα προϊστορικής ακρόπολης. Επιφανειακά όστρακα μαρτυρούν κατοίκηση της περιοχής από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000-2300 π.χ.). Κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού (2300-1600 π.χ.), ο οικισμός οχυρώθηκε με ισχυρό τείχος γύρω από την κορυφή του λόφου. Ερείπια του τείχους αυτού είναι ορατά και σήμερα. Ο λόφος δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά. (Πηγή photo: google maps)

Κάστρο Εξώμβουργου

Κάστρο Εξώμβουργου Τήνος

Το Εξώμβουργο κάποτε ήταν το πιο δυνατό κάστρο των Κυκλάδων. Ήταν από τα τελευταία κάστρα στην Ελλάδα που έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Όταν οι Τούρκοι το κυρίευσαν το 1715, το ανατίναξαν και το κατέστρεψαν. Βρίσκεται σε προνομιακή θέση στη νότια πλευρά του νησιού που πρόσφερε καλή οπτική σε ένα μεγάλο μέρος του νησιού και στο στενό Τήνου – Μυκόνου και είχε πολύ καλή φυσική οχύρωση. Παλιά ονομαζόταν «Κάστρο της Αγίας Ελένης» και μετά την καταστροφή του ονομάστηκε Εξώμβουργο. (Πηγή photo: google maps)

Μαυσωλείο ΕΛΛΗΣ

Μαυσωλείο ΕΛΛΗΣ Τήνος

Στο ισόγειο της εκκλησίας της Μεγαλόχαρης, βρίσκεται το μαυσωλείο ΕΛΛΗΣ που παρουσιάζει ένα τμήμα από το τορπιλισμένο το 1940, καταδρομικό Έλλη. Εκεί βρίσκονται και τα οστά του πληρώματός του όπως επίσης και των πρώτων θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. (Πηγή photo: google maps)

Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος της Αγίας Θέκλας

Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος της Αγίας Θέκλας Τήνος

Ο Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος της Αγίας Θέκλας βρίσκεται κοντά στο χωριό Μαρλάς. (Πηγή photo: google maps)

Ναός Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης

Ναός Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης Τήνος

Ο Ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης βρίσκεται στην παραλία Κιόνια, νοτιοδυτικά της Χώρας. Η Τήνος κατείχε σημαντική θέση στην Αρχαιότητα παράλληλα με της Δήλου. Ως θρησκευτικό κέντρο του θεού Ποσειδώνα που λατρευόταν και ως θεραπευτής, άκμασε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. Κάπου τον 3ο αιώνα έγινε ανακατασκευή του ναού του και καθιερώθηκε η λατρεία και στην Αμφιτρίτη, σύζυγο του Ποσειδώνα, που την πίστευαν ως προστάτιδα της γονιμότητας. Από την Τήνο, έπρεπε να περάσουν όσοι ήθελαν να επισκεφτούν τη Δήλο, για να εξευμενιστούν στα λουτρά στο ναό του Ποσειδώνα και να προχωρήσουν στα ιερά εδάφη της Δήλου. Οι ταξιδιώτες, θεωρούσαν απαραίτητη τη στάση στο ναό του Ποσειδώνα για να τον εξευμενίσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τις καλύτερες συνθήκες. Ο συγκεκριμένος ναός ήταν εξίσου σημαντικός με τον Ασκληπιό της Επιδαύρου. Πιστοί έσπευδαν για να τους θεραπεύσει ο θεός Ποσειδώνας παίρνοντας μέρος σε τελετές και ακολουθώντας τις αγωγές που σύστηναν οι ιερείς. Σήμερα μπορούμε να δούμε τμήματα από τα θεμέλια των ναών, του λουτρού, των ξενώνων και μίας εξέδρας. Ο χώρος είναι οργανωμένος με τέτοιο τρόπο που να μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τα ευρήματα, χωρίς όμως να καταστρέφονται. (Πηγή photo: google maps)

Περιστεριώνες

Περιστεριώνες Τήνος

Στην Τήνο οι περιστερώνες κατέχουν κυριαρχική θέση αφού ο αριθμός τους αγγίζει τους 1300. Μνημεία παραδοσιακής λαϊκής τέχνης, οι περιστερώνες κοσμούν τις πλαγιές των βουνών του νησιού. Ο σκοπός τους ήταν να συγκεντρώνονται τα περιστέρια που αποτελούσε βασική πηγή τροφής και των περιττωμάτων τους για λίπασμα στις καλλιέργειες. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός πως οι περισσότεροι βρίσκονται στις εύφορες κοιλάδες των οικισμών Αγάπης, Ταραμπάδου, Καρδιανής, Λειβάδας και Ποταμιάς. Όλοι οι περιστερώνες είναι χτισμένοι από σχιστόλιθο που αφθονεί στο νησί, έχουν προσανατολισμό προς την πηγή νερού με τα ανοίγματα τους νότια ενώ η είσοδος για τον άνθρωπο είναι στα βόρεια. Αποτελούνται από δύο ορόφους, ο πάνω για τα περιστέρια και το ισόγειο χρησίμευε ως αποθήκη. Τα εξαίσια σχέδια που κοσμούν τα πέτρινα αυτά κτίρια είναι μοναδικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής που δε συναντιόνται αλλού. (Πηγή photo: google maps)

Πινακοθήκη Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας

Πινακοθήκη Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνος

Από το 1961 στο Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας φιλοξενείται η πινακοθήκη που περιλαμβάνει πολλά γνωστά έργα εκπροσωπώντας διαφορετικές εποχές και τάσεις που αναπτύχθηκαν μέσα στο χρόνο. Έργα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Νικηφόρος Γκύζης με τα έργα όπως ο «Βοσκός», ο «Αράπης», το «Τοπίο», του Νικολάου Γκύζη η «Πηνελόπη Γκύζη», «η Μητέρα μου η Κυρά Ταρώ» και άλλα από τους Δοξαρά, Δούκα, Θωμόπουλο και τόσων άλλων παγκοσμίως αναγνωρισμένων ζωγράφων. Επίσης εκτίθενται έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών όπως οι Βελάσκεθ, Βερονέζε, Καστέλι, Κορέτζιο, Μαλί κ.α. Στην πινακοθήκη υπάρχει και ένα τμήμα που περιέχει συλλογή από ευρωπαϊκά αντικείμενα και αφρικανικά από ελεφαντόδοντο. (Πηγή photo: google maps)

Πέτρινο αρχαίο γεφύρι

Πέτρινο αρχαίο γεφύρι Τήνος

Βρίσκεται έξω από τον Πάνορμο. (Πηγή photo: google maps)

Σκευοφυλάκιο

Σκευοφυλάκιο Τήνος

Το σκευοφυλάκιο στο χώρο της Ιεράς Μονής της Παναγίας στη Χώρα της Τήνου φιλοξενεί πολλά αφιερώματα, ξεχωριστής αργυροχοϊκής τέχνης και κεντήματος. Πολλά αντικείμενα όπως σταυροί, καντήλια, εξαπτέρυγα, δισκοπότηρα, Ευαγγέλια και πολλά άλλα βρίσκονται προστατευμένα μέσα σε ειδικούς χώρους. Ιδιαίτερης αξίας είναι ο Σταυρός του Αγιασμού αφιέρωμα από τους Έλληνες στρατιώτες του 1940. Η αργυρεπίχρυση παλιά θήκη της εικόνας της Παναγίας που φιλοτέχνησε τους αγγέλους ο Νικηφόρος Λύτρας. Ο Επιτάφιος της Κοκόνας Ρολογά από το 1833, χρυσοκεντημένος από την ίδια. Τα ρώσικα άμφια που χρονολογούνται από το 19ο αιώνα. Η διαθήκη των Κτητόρων, που είναι ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας του Ιδρύματος. (Πηγή photo: google maps)

Φάρος Λιβάδας

Φάρος Λιβάδας Τήνος

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1910. Το ύψος του πύργου του είναι 10 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 41 μέτρα. Ο φάρος είναι εγκατεστημένος κοντά στο χωριό Λειβάδα στο ακρωτήριο του Παπάργυρα λίγα χιλιόμετρα μετά την παραλία του χωριού. Η διαδρομή από τη Χώρα προς το φάρο ξεκινά με πορεία προς το χωριό της Στενής και κατεύθυνση προς το ψηλότερο βουνό του νησιού τον Τσικνιά. Περνώντας μέσα από τη Στενή προς Μυρσίνη καταλήγουμε στην αρχή ενός χωματόδρομου που κάνει το γύρο του Τσικνιά. Μετά από 2 περίπου χιλιόμετρα κατηφορικού και δύσβατου δρόμου, φθάνουμε στον φάρο ο οποίος είναι παρατημένος στην «τύχη» του και οι φθορές τόσο στον εσωτερικό του χώρο όσο και στον περίβολο από τη μακρόχρονη εγκατάλειψη του είναι σημαντικές. (Πηγή πληροφοριών: Φάροι της Ελλάδας) (Πηγή photo: faroi.com)

Φάρος Πλανήτη

Φάρος Πλανήτη

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1886. Το ύψος του πέτρινου πύργου του είναι 8 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 85 μέτρα. Είναι εγκατεστημένος στη μικρή νησίδα Πλανήτης στο νησί της Τήνου απέναντι από την Πάνορμο. Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος με ορατά τα σημάδια φθοράς του από το χρόνο. (Πηγή πληροφοριών: Φάροι της Ελλάδας) (Πηγή photo: faroi.com)

Φάρος Δύσβατο

Φάρος Δύσβατο Τήνος

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1903. Το ύψος του πύργου του ειναι 9 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 31 μέτρα. Βρίσκεται στο ερημικό νησάκι Δύσβατο στο στενό ανάμεσα στην Ανδρο και στην Τήνο. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται με βάρκα από την Πάνορμο της Τήνου. (Πηγή πληροφοριών: Φάροι της Ελλάδας) (Πηγή photo: google maps)

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικό μουσείο Τήνος

Το αρχαιολογικό μουσείο Τήνου στεγάζεται σε κτίριο στον κεντρικό δρόμο από το λιμάνι προς την εκκλησία της Μεγαλόχαρης. Στις αίθουσές του παρουσιάζει συλλογές από οικιακά αντικείμενα διαφορετικών περιόδων της Αρχαιότητας, αγγεία και βάζα, μεγάλους αμφορείς, επιτύμβιες στήλες από τον 5ο αιώνα που βρέθηκαν στο νησί. Μία σημαντική συλλογή από σπάνια αρχαία νομίσματα εκτίθενται σε ένα τμήμα του μουσείου, όπως επίσης ένα μωσαϊκό πάτωμα που βρέθηκε στην εκκλησία της Παναγίας. Στην αυλή του αρχαιολογικού μουσείου βρίσκονται κομμάτια από το ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. (Πηγή photo: google maps)

Εικονικό Μουσείο

Εικονικό Μουσείο Τήνου

Το Εικονικό Μουσείο Τήνου (ΕΜΤ) διερευνά και αναδεικνύει τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και το τοπίο της Τήνου, χαρτογραφώντας τα στοιχεία που συνιστούν το υλικό και άυλο πολιτιστικό απόθεμα. Εστιάζει στις συνθήκες που διαμόρφωσαν την ιδιαίτερη καλλιτεχνία που αναπτύχθηκε στο νησί, στη μαρμαροτεχνία, τη σιδηρουργία, την καλαθοπλεχτική και άλλα τοπικά επαγγέλματα. Η μόνιμη συλλογή Εικονικού Μουσείου Τήνου (ΕΜΤ) με ολιστική προσέγγιση αφηγείται σε επτά βασικές θεματικές ενότητες (γεωλογία, ορυκτά και πετρώματα, ιστορία, αρχιτεκτονική και ναοδομία, λαϊκός πολιτισμός και καλές τέχνες), κάθε μία από τις οποίες καθόρισε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το τεράστιο πολιτιστικό και πολιτισμικό τοπίο του νησιού. (Πηγή πληροφοριών: Εικονικό Μουσείο Τήνου) (Πηγή photo: Tinos Virtual Museum)

Εκκλησιαστικό Μουσείο Αρνάδου

Εκκλησιαστικό Μουσείο Αρνάδου Τήνος

Στο χωριό Αρνάδος συναντάμε το εκκλησιαστικό μουσείο που εκθέτει παλιές εικόνες από εκκλησίες του νησιού, άμφια, εκκλησιαστικά αντικείμενα και παλαιά βιβλία, όλα σημαντικής ιστορικής αξίας και πολύτιμα. (Πηγή photo: Τήνος – Ο Αρνάδος μας)

Λαογραφικό Μουσείο Βώλαξ

Λαογραφικό Μουσείο Βώλαξ Τήνος

Το Λαογραφικό Μουσείο Βώλαξ βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, δίπλα στην εκκλησία. Στο μουσείο θα δείτε αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του χωριού από το 19ο αιώνα. Αντικείμενα από την οικογενειακή ζωή, την αγροτική και την εκκλησιαστική, όπως ρούχα, εργαλεία, έπιπλα, βιβλία, σκεύη είναι μερικά από τα εκθέματα του μουσείου, τα οποία έχουν δωρίσει οι κάτοικοι. (Πηγή photo: google maps)

Λαογραφικό Μουσείο Μονής Ιησουητών

Λαογραφικό Μουσείο Μονής Ιησουητών Τήνος

Το λαογραφικό μουσείο φιλοξενείται σε χώρο της Μονής Ιησουητών και περιλαμβάνει αγροτικά εργαλεία παλαιότερων εποχών που οι μοναχές χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή απασχόληση τους με τη γη. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά ένα παραδοσιακό λιοτρίβι και όλα τα εργαλεία που βοηθούσαν στην παραγωγή λαδιού, πατητήρι σταφυλιών και τον αποστακτήρα για το ρακί. Επίσης, μπορεί να θαυμάσει εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή ρολογιών, επίπλων και υποδημάτων. Μάρμαρα από την Αρχαιότητα και από την Ενετική κατοχή φυλάσσονται σε ξεχωριστή αίθουσα. Ιερά σκεύη και άμφια είναι άλλη μία ενότητα του μουσείου. Μία συλλογή από μηχανές προβολής με τις ζωγραφισμένες πλάκες που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν και τα σλάιτς της σημερινής εποχής, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. (Πηγή photo: google maps)

Λαογραφικό Μουσείο Τριποτάμου

Λαογραφικό Μουσείο Τριποτάμου Τήνος

Το Λαογραφικό Μουσείο Τριποτάμου ιδρύθηκε το 1987 και στεγάζεται σε δωρηθέν κτίριο με τη συμβολή του Συλλόγου και των κατοίκων. Στο μουσείο μπορείτε να δείτε αγροτικά εργαλεία, είδη καθημερινής χρήσης, έπιπλα, αργαλειό, κεραμικά είδη και ένα μικρό λιοτρίβι. Σκοπός του μουσείου είναι η διάσωση και η διατήρηση του λαογραφικού υλικού του χωριού. (Πηγή photo: Τριπόταμος Τήνου (Tripotamos)

Μουσείο Αντωνίου Σώχου

Μουσείο Αντωνίου Σώχου Τήνος

Στην ανατολική πτέρυγα του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας, βρίσκεται το μουσείο του ακαδημαϊκού Αντωνίου Σώχου, καθηγητή πολυτεχνείου. Ο Αντώνης Σώχος με το ιδιαίτερο προσωπικό του ύφος, ένας συνδυασμός παράδοσης, Ευρωπαϊκών τάσεων με στοιχεία αντλημένα από την πρωτογονική αφαίρεση, την αρχαϊκή πλαστική και τις λαϊκές τέχνες, δώρισε στο Ίδρυμα της Παναγίας το 1966, 16 γλυπτά του φιλοτεχνημένα σε ξύλο, μάρμαρο και πηλό παρουσιάζοντας μέσα από αυτά όλη την πορεία της τέχνης του. (Πηγή photo: google maps)

Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά

Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά Τήνος

Μέσα στον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας, βρίσκεται και το μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, στο Πνευματικό Κέντρο. Παρουσιάζονται έργα από τις τρεις περιόδους καλλιτεχνικής δράσης του. Από την πρώτη και το 1875 θα δούμε τη «Φιλοστοργία», ενώ από τη δεύτερη μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει 19 έργα του και από την τρίτη «Ο Ευαγγελισμός σε γύψο». Επίσης, στον Πύργο όπου γεννήθηκε ο μεγάλος καλλιτέχνης, το σπίτι του έχει μετατραπεί σε μουσείο όπου παρουσιάζονται γλυπτά και προσωπικά του αντικείμενα. (Πηγή photo: google maps)

Μουσείο Κεχροβουνίου

Μουσείο Κεχροβουνίου

Το μουσείο βρίσκεται μέσα στη Μονή Κεχροβουνίου και εκθέτει παλαιές εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα μεγάλης αξίας. Αξιοπρόσεχτα είναι τα χειροποίητα αντικείμενα που οι καλόγριες κατασκευάζουν οι ίδιες. (Πηγή photo: google maps)

Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Μουσείο Κώστα Τσόκλη Τήνος

Στον οικισμό του Κάμπου βρίσκεται το μουσείο του Κώστα Τσόκλη, αυτού του μεγάλου και παγκοσμίως αναγνωρισμένου καλλιτέχνη. Η έκθεση ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανανεώνει τη συλλογή και την εμπλουτίζει με έργα άλλων καλλιτεχνών που έχουν σχέση με τον ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται θεματικές εκθέσεις δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει μεγαλύτερο αριθμό έργων. Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο του Κώστα Τσόκλη, από συνεντεύξεις, βιβλία, φωτογραφίες και πολλές άλλες στιγμές του. Το μουσείο οργανώνει δράσεις όπως οργάνωση διαλέξεων βιβλιοθήκη σεμινάρια για εκπαιδευτικούς προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για όλες τις ηλικίες. (Πηγή photo: google maps)

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνος

Στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, ενώ παράλληλα περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών. Ταυτόχρονα, με την έμφαση που δίνεται στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, του σημαντικότερου νεοελληνικού κέντρου μαρμαροτεχνίας, αναδεικνύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει ποικίλα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.), πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμευσης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό, καθώς και την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα. Αυτός ο αριθμός αυθεντικών αντικειμένων συγκεντρώθηκε κυρίως χάρη στην ευαισθητοποίηση ιδιωτών αλλά και φορέων, οι οποίοι τα δώρισαν ή τα παραχώρησαν στο Ίδρυμα. Σε συνδυασμό, εξάλλου, με τις αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου, εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής δεσποτικού θρόνου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακές τεχνικές και διαδικασίες που αφορούν την εξόρυξη, την πρώτη επεξεργασία και μεταφορά του μαρμάρου, καθώς και τη μορφοποίηση και τοποθέτηση μιας κατασκευής· με άλλα λόγια, τη διαδρομή από την πρώτη ύλη έως το ολοκληρωμένο έργο. Παράλληλα, το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει με τρόπο άμεσο τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη, ενώ οι εικόνες του οδοιπορικού καταγράφουν την έντονη παρουσία του μαρμάρου σε ολόκληρο το νησί και παροτρύνουν τους επισκέπτες σε δικές τους περιηγήσεις. Τέλος, η έκθεση επεκτείνεται στους υπαίθριους χώρους του μουσείου. Στην πλατεία μπροστά από την είσοδο εκτίθενται ανυψωτική μηχανή μαρμάρων (μπίγα) και βαγονέτο για τη μεταφορά όγκων, από το λατομείο της Βαθής στον εξώστη, μπαζοβαγονέτο (σέσουλα), στροφή και ράγες από το λατομείο της Πατέλας, μαζί με ολοκληρωμένα και ημικατεργασμένα μαρμάρινα έργα. (Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια) (Πηγή photo: google maps)

Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής

Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου

Το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής βρίσκεται στην Αετοφωλιά που ήταν το επίκεντρο της αγγειοπλαστικής δραστηριότητας στην Τήνο ως το 1960 όπου και σταμάτησε να λειτουργεί το τελευταίο καμίνι. Το μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοφωλιανών. Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνομται πάνω από 200 κεραμικά που δωρήθηκαν από τους κατοίκους της Αετοφωλιάς αλλά και των γύρω χωριών. (Πηγή photo: google maps)

Μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών Πύργου

Μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών Πύργου Τήνος

Στον παραδοσιακό οικισμό του Πύργου, βρίσκεται το μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών. Μέσα στις αίθουσές του εκτίθενται γλυπτά και ανάγλυφα παγκοσμίων αναγνωρισμένων Τηνίων καλλιτεχνών όπως οι, Γ. Χαλεπάς, Δ. Φιλιππότης, Ευρ. Λαμπαδίτης, Ι. Βούλγαρης, Γ. Βιτάλη, Λ. Σώχος και πολλών άλλων. Μεταξύ των έργων βρίσκονται και κάποια αυθεντικά πρωτοπλάσματα των ιδίων. (Πηγή photo: google maps)

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register