Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αμοργός εκκλησίες μοναστήρια

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Αμοργό

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Αμοργό

Αγία Άννα

Αγία Άννα Αμοργός

Το μικρό ξωκλήσι της Αγίας Άννας βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία, κάτω από το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στη Χώρα και γιορτάζει 25 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα από τα περισσότερο φωτογραφημένα μέρη στην Αμοργό, γιατί έγινε γνωστό από την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο». Είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο δίπλα στη θάλασσα και διακρίνεται για το καθαρό παραδοσιακό στυλ του. Πολλά ζευγάρια έρχονται στην Αμοργό για να παντρευτούν σε αυτό το πολύ ρομαντικό μέρος. (Πηγή photo: google maps)

Αγία Παρασκευή

Αγία Παρασκευή Αμοργός

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αμοργού στα Καλοφάνα της Κάτω Μεριάς. Χτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού για να τους προστατεύει από το Σατανά και τους πειρατές. Γιορτάζεται κάθε χρόνο παραμονή της Αγίας Παρασκευής στις 25 και 26 Ιουλίου και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες που γεύονται Αμοργιανές σπεσιαλιτέ, μουσική και χορό. (Πηγή photo: google maps)

Αγία Τριάδα

Αγία Τριάδα Αμοργός

Ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στη Λαγκάδα της Αιγιάλης με καταπληκτική θέα προς τον όρμο. Χτίστηκε στα χρόνια της πειρατείας και χρησιμοποιήθηκε ως περιστασιακή κρυψώνα. Το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας πραγματοποιείται 50 ημέρες μετά τον ελληνικό εορτασμό του Πάσχα. (Πηγή photo: google maps)

Άγιοι Ανάργυροι

Άγιοι Ανάργυροι Αμοργός

Το παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων Καταπόλων βρίσκεται στη νότια πλευρά του κόλπου και γιορτάζει 1η Ιουλίου. Διατηρεί τοιχογραφίες και είναι μάρτυρας της ζωής στην Αμοργό κατά την ταραγμένη περίοδο της εικονομαχίας, την πρωτοβυζαντινή περίοδο. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος Αμοργός

Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος βρίσκεται στην περιοχή Καψάλα της Χώρας, ακριβώς κάτω από το μονοπάτι για τη Μονή της Χοζοβιώτισσας. Διαθέτει αίθουσα με θολωτή οροφή και διατηρημένες βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και ερείπια κελιών και μύλος. Γιορτάζει 50 μέρες μετά το Πάσχα. (Πηγή photo: google maps)

Ευαγγελίστρια

Ευαγγελίστρια Αμοργός

Η Ευαγγελίστρια βρίσκεται στα βόρεια του οικισμού Ξυλοκερατίδι των Καταπόλων, χτισμένος σε θέση αθέατη από τη θάλασσα. Είναι μικρός ναός ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, της πρώιμης βυζαντινής περιόδου και διακοσμείται με ανεικονικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται στην ταραχώδη περίοδο της εικονομαχίας. Γιορτάζει στις 25 Μαρτίου, στον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. (Πηγή photo: google maps)

Παναγία Επανοχωριανή

Παναγία Επανοχωριανή Αμοργός

Η Παναγία Επανοχωριανή αφιερωμένη στην Παναγία, βρίσκεται στη Λαγκάδα της Αιγιάλης. Στις 14 και 15 Αυγούστου πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια στην Αμοργό, με τοπικά εδέσματα, μουσική και χορό. (Πηγή photo: google maps)

Παναγία Καταπολιανή

Παναγία Καταπολιανή Αμοργός

Η Παναγία Καταπολιανή βρίσκεται στα Κατάπολα, στη συνέχεια του εμπορικού δρόμου 50 μέτρα από την παραλία. Είναι από τις παλιότερες εκκλησίες του νησιού, κτισμένη πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής και αρχαίου ιερού του Απόλλωνα, ανάμεσα σε γραφικά σπίτια, που δεσπόζουν στον οικισμό των Καταπόλων. Μονόχωρος ναός με κυκλαδίτικη, εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και με χαρακτηριστικό βενετσιάνικης τεχνοτροπίας καμπαναριό πάνω από την είσοδο στο νότιο τοίχο. Στην τοιχοδομία του ναού και στον περιβάλλοντα χώρο είναι ορατά αρχαία και παλαιοχριστιανικά μέλη. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και η εικόνα της Παναγίας περιφέρεται στο λιμάνι των Καταπόλων. (Πηγή photo: google maps)

Μοναστήρια

Άγιος Γεώργιος του Βαλσαμίτη

Άγιος Γεώργιος του Βαλσαμίτη Αμοργός

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη βρίσκεται 3 χλμ νότια της Χώρας στο δρόμο προς την Κάτω Μεριά, περιτριγυρισμένο από πυκνή βλάστηση. Είναι ένα από τα πρώτα μοναστήρια που χτίστηκαν σε παραδοσιακό βυζαντινό ρυθμό, στη θέση ενός αρχαίου ναού αφιερωμένου σύμφωνα με τους μύθους στο θεό Απόλλωνα και ήταν επίσης αρχαίο μαντείο. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί βρισκόταν ένα από τα τρία μαντεία που υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα. Ονομαζόταν υδρομαντείο του Αιγαίου εξαιτίας της πηγής που ανάβλυζε νερό το οποίο όπως πίστευαν τότε οι άνθρωποι έδειχνε το μέλλον. Τον 8ο αιώνα στο ίδιο σημείο βρέθηκε η εικόνα του Αϊ Γιώργη και οι κάτοικοι για να τον τιμήσουν έχτισαν το ναό. Ο ναός είναι τρίκλιτη, καμαροσκέπαστη βασιλική του 16ου αιώνα, χτισμένος πάνω σε παλαιότερους ναούς, με πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Αγιογραφήθηκε σε διάφορες περιόδους και σήμερα σώζονται οι τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και ίσως προγενέστερες. Μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο ήταν αυτόνομο μοναστήρι και στη συνέχεια έγινε μετόχι της Χοζοβιώτισσας. Το μοναστήρι εδώ και λίγα χρόνια φιλοξενεί μια μοναχή που θα χαρεί να σας ξεναγήσει στο χώρο. Το Μοναστήρι γιορτάζει κανονικά στις 23 Απριλίου, αλλά αν το Πάσχα είναι μετά τις 23 Απριλίου, τότε γιορτάζει τη Δευτέρα του Πάσχα. Αν οι εορτασμοί συμπίπτουν με τη Μεγάλη Σαρακοστή ή τη Μεγάλη Εβδομάδα, μεταφέρονται αναβάλλονται για την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Ιωάννης του Θεολόγου

Άγιος Ιωάννης του Θεολόγου Αμοργός

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος βρίσκεται βορειοανατολικά της Λαγκάδας, στην περιοχή της Αιγιάλης και σήμερα αποτελεί μετόχι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Το μοναστήρι έχει πρόσβαση μόνο με μονοπάτι που ξεκινάει από τη Λαγκάδα με πεζοπορία περίπου μία ώρα. Ο ναός του είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελιστή Ιωάννη και χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους (μεταξύ 7ου και 9ου αιώνα). Είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και διασώζονται καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες της βυζαντινής περιόδου. Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία χτίστηκε από έναν καπετάνιο που έδωσε υπόσχεση στον άγιο να σώσει το πλοίο του που έπλεε στην επικίνδυνη θαλάσσια περιοχή στη βορειοανατολική περιοχή της Αιγιάλης. Γιορτάζει με πανηγύρι 2 φορές το χρόνο, Μάιο και Σεπτέμβριο. (Πηγή photo: google maps)

Παναγία Χοζοβιώτισσα

Παναγία Χοζοβιώτισσα Αμοργός

Το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό βρίσκεται 1 χλμ έξω από τη Χώρα και είναι το δεύτερο παλαιότερο στην Ελλάδα που χτίστηκε το 1017 και ανακαινίστηκε το 1088, χτισμένο από τον Αλέξιο Κομνηνό Α’. Χτισμένο στην πρόσοψη ενός βράχου -κρεμασμένο στην πλευρά του γκρεμού 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα- προσφέρει μια εκπληκτική θέα στα απαστράπτοντα γαλάζια νερά του Αιγαίου Πελάγους. Το μοναστήρι δημιουργήθηκε ως ωδή (ποίημα) στη Χάρη της Παναγίας, γνωστής ως Παναγίας, που είναι η πολιούχος του νησιού. Ένα τέλειο μείγμα της φύσης και της ομορφιάς της ανθρώπινης δημιουργίας, το μοναστήρι συμβολίζει το αφιέρωμα του ανθρώπου στην Παναγία, όπου η εικόνα μεταφέρεται κάθε χρόνο σε όλα τα χωριά του νησιού. Είναι αναμφίβολα το καμάρι της Αμοργού, με τα παρθένα τείχη της που είναι επενδεδυμένα με πορτρέτα μοναχών και άλλων ηγετών, τη μυρωδιά του θυμιάματος και τους πολυάριθμους μικρούς θησαυρούς. Οι μοναχοί, που λειτουργούν ως φύλακες αυτού του αρχιτεκτονικού θαύματος, σερβίροντας ψημένη ρακή (τοπικό λικέρ) και λουκούμι. Η σημερινή εξωτερική όψη του μοναστηριού είναι αποτέλεσμα διαφόρων αλλαγών που συνέβησαν στο πέρασμα του χρόνου. Το κτίριο έχει ύψος 40 μέτρα και πλάτος 5 μέτρα έχει 8 ορόφους που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερο πλάτος χρησιμοποιώντας λειτουργικές εσοχές τοίχων από βράχο. Υπάρχει εσωτερικός λαβύρινθος με την εκκλησία, τα κελιά και τους διάφορους βοηθητικούς χώρους να σχηματίζουν ένα σύνολο που με ευρηματικότητα και χρηστικότητα καλύπτει τις ανάγκες της μοναστικής αδελφότητας. Οι επισκέπτες παρακαλούνται να είναι ντυμένοι αξιοπρεπώς, οι άνδρες πρέπει να φορούν παντελόνια και οι γυναίκες μακριές φούστες. Το Μοναστήρι γιορτάζει 21 Νοεμβρίου. (Πηγή photo: google maps)

Φωτοδότης Χριστός

Ο Φωτοδότης βρίσκεται στη Χώρα και αποτελεί βυζαντινό μνημείο, αφιερωμένο στο Φωτοδότη Χριστό. Έχει έκταση με δένδρα και αμπέλια, κελιά και αποθήκες. Στο βάθος ξεχωρίζει ο ιερός ναός όπου εορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του «Χριστού» (6 Αυγούστου) προς τιμήν του και στήνεται το καθιερωμένο και ετήσιο γλέντι και πανηγύρι στη Χώρα.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register