Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ίος εκκλησίες μοναστήρια

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Ίο

Εκκλησίες & Μοναστήρια στην Ίο

Στην  Ίο υπάρχουν 365 εκκλησίες και ξωκλήσια, χαρακτηριστικό της μεγάλης πίστης των Νιωτών. Πολλές από αυτές είναι βυζαντινές και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες ως ιστορικά μνημεία της μεταβυζαντινής περιόδου. Σύμφωνα με τις παραδόσεις διαδραματίζουν ενεργό ρόλο έως και σήμερα. Οι κάτοικοί του φροντίζουν για τη συντήρησή τους και περιποιούνται τον περιβάλλοντα χώρο. Η αρχιτεκτονική τους είναι λίγο πολύ η ίδια σε όλες. Διαθέτουν στην κορυφή τους θόλο και είναι σε ορθογώνιο σχήμα. Στο εσωτερικό τους είναι λιτά φτιαγμένες με λιγοστές καρέκλες  και εικόνες, ενώ εξωτερικά είναι ασβεστωμένες. Μόνο η Χώρα έχει 26 εκκλησίες και οι πιο δημοφιλείς σε όλο το νησί είναι: η Αγία Αικατερίνη, Αγία Ειρήνη, η Αγία Θεοδότη,  ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο Άγιος Νικόλαος του Λαζάρου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Μητρόπολη του Νησιού), η Ζωοδόχος Πηγή, η Παναγία την Γκρεμιώτισσα, η Παναγία Φανερωμένη, η Παναγία Κουντουτιανή, η Παναγιά Χρυσοπηγή, η Φραγκοκλησιά που ιδρύθηκε στη διάρκεια του 14ου αιώνα και αποτελεί και τη μοναδική καθολική εκκλησία του νησιού.

Αγία Αικατερίνη

Αγία Αικατερίνη Ίος

Η εκκλησία Αγία Αικατερίνη βρίσκεται στη Χώρα, χτισμένη πάνω σε ένα βράχο. Είναι μεταβυζαντινή μονόκλιτη και από ανασκαφές που γίνανε το 1903 στο προαύλιο της εκκλησίας πιστεύεται ότι έχει χτιστεί στα ερείπια του αρχαίου ναού του Πυθίου Απόλλωνα και ότι ανάμεσα στους Αγίους Αναργύρους και στην Αγία Αικατερίνη βρισκόταν η αγορά της αρχαίας πόλης. Η Αγία Αικατερίνη είναι μια ασβεστωμένη εκκλησία με λιτό και κομψό εσωτερικό. (Πηγή photo: google maps)

Αγία Ειρήνη

Αγία Ειρήνη Ίος

Η εκκλησία Αγία Ειρήνη βρίσκεται στο Γιαλό και είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζεις όσο πλησιάζεις στο λιμάνι, καλωσορίζοντας κάθε πλοίο που φτάνει στην Ίο. Είναι ορθόδοξη εκκλησία που χτίστηκε το 17ο αιώνα, με δυο καμπαναριά. Ένα πάνω από την είσοδο στην εκκλησία και άλλο ένα πάνω στην πύλη με επτά και τρεις καμπάνες αντίστοιχα. Το μονοπάτι από την Αγία Ειρήνη οδηγεί στο Βαλμά και μετά στην Κολιτσάνη, δύο μικρές, απομακρυσμένες αμμουδιές. (Πηγή photo: google maps)

Αγία Θεοδότη

Αγία Θεοδότη Ίος

Η εκκλησία Αγία Θεοδότη βρίσκεται βορειοανατολικά της Ίου, εντός του ομώνυμου όρμου, με εκπληκτική θέα προς την Ηρακλειά, Σίκινο και την Αμοργό. Η συγκεκριμένη εκκλησία είναι γνωστή και με την ονομασία Παναγιά το Γενέσιο. Αποτελεί την πιο παλιά εκκλησία του νησιού, χτισμένη το 16ο αιώνα πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού. (Πηγή photo: google maps)

Άγιος Γεώργιος

Άγιος Γεώργιος Ίος

Το εκκλησάκι Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στον Γιαλό, στην περιοχή Κάστρο, έχει κηρυχθεί διατηρητέο ως ιστορικό μνημείο, γιατί στην ανακαίνιση που έγινε ανακαλύφθηκαν υστεροβυζαντινές τοιχογραφίες. Ο παλαιότερος ναός είχε δυο πόρτες, μια στο δυτικό τοίχος και η άλλη στο νότιο. Σήμερα ο ναός παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον ψηφιδωτό πάνω από την πόρτα του. (Πηγή photo: google maps)

Καθεδρικός Ναός

Καθεδρικός Ναός Ίος

Ο Καθεδρικός Ναός στέκεται επιβλητικός στη Χώρα του νησιού και είναι μία από τις πιο όμορφες Κυκλαδίτικες εκκλησίες. Είναι άσπρος με γαλάζιο τρούλο και στο εσωτερικό του υπάρχουν εξαιρετικές αγιογραφίες και εικόνες αφιερωμένος στον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. (Πηγή photo: google maps)

Παναγιά Γκρεμιώτισσα

Παναγιά Γκρεμιώτισσα Ίος

Η εκκλησία Παναγιά Γκρεμιώτισσα, χτισμένη το 1797, είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού και βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Χώρας στην Ίο. Το όνομά της η εκκλησία το οφείλει στη βραχώδη τοποθεσία που βρίσκεται. Η πρόσβαση γίνεται με ένα 15λεπτο μονοπάτι που ξεκινάει από τον κύριο δρόμο, πάνω από την Ψάθη. Η αρχιτεκτονική της είναι βυζαντινή, εξαιρετικά απλή και λιτή, με μπλε τρούλο, λευκούς τοίχους και ψηλό καμπαναριό. Οι διαστάσεις του ναού είναι 20,52 και 4,94μ. Η δυτική καμάρα έχει μεγαλύτερο μήκος από την ανατολική, ενώ ο τρούλος εξωτερικά είναι οκταγωνικός και σε κάθε πλευρά εναλλάσσονται παράθυρο και κόγχη. Ξεχωρίζει για τους φοίνικες αλλά και για την τοποθεσία της που την καθιστά ιδιαίτερα γραφική. Είναι ένα από τα περισσότερα φωτογραφημένα αξιοθέατα της Ίου με καταπληκτική θέα στον όρμο και τη γειτονική Σίκινο. Σύμφωνα με το θρύλο, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας κάποιοι Κρητικοί φυγάδευσαν την εικόνα της Παναγίας πάνω σε μία σχεδία για να τη σώσουν και η σχεδία αυτή έφτασε στην Ίο. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν μία εκκλησία για να τη στεγάσουν, όμως ότι έχτιζαν τη μέρα το βράδυ γκρεμιζόταν, μέχρι που κατάλαβαν ότι η Παναγία ήθελε να βλέπει την ιδιαίτερη πατρίδα της και για αυτό επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία όπου όταν είναι ο ορίζοντας καθαρός, φαίνεται η Κρήτη. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή ακόμα και σήμερα. Πίσω από τη μεγάλη εκκλησία στην κορυφή, υπάρχει ένα λιθόστρωτο μονοπάτι με λουλούδια που πηγαίνει στην κορυφή του λόφου και το συνδέει με τις άλλες τέσσερις μικρότερες εκκλησίες, καθεμία με το δικό της όνομα. Η Παναγιά Γκρεμιώτισσα γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο με καταπληκτικό πανηγύρι με παραδοσιακά όργανα και χορούς. (Πηγή photo: google maps)

Μονή Αγίου Ιωάννη

Μονή Αγίου Ιωάννη Ίος

Η βυζαντινή Μονή Αγίου Ιωάννη βρίσκεται στο δρόμο προς την παραλία του Καλάμου. Η είσοδος στο χώρο γίνεται μέσω ενός τριώροφου καμπαναριού με καμάρες και τριπλό κωδωνοστάσιο. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από το ναό του Αγίου Ιωάννη, ισόγεια κτίσματα (ξενώνες) και ευρύχωρες αυλές με πάγκους (για τους επισκέπτες). Ο ναός είναι λευκός, σε κυκλαδίτικο στυλ, με τριγωνική πρόσοψη και καμπαναριό στην είσοδο.  Εσωτερικά φέρει ξυλόγλυπτο, λευκό τέμπλο μερικώς επιχρυσωμένο. Η Μονή εορτάζει στις 29 Αυγούστου και πραγματοποιεί πανηγύρι. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς σε άσφαλτο μέχρι ενός σημείου και μετά με χωματόδρομο. (Πηγή photo: google maps)

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register