Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Αχαΐας

Γενικές Πληροφορίες για το Νομό Αχαΐας

Γενικές Πληροφορίες για το Νομό Αχαΐας

Ο Νομός Αχαΐας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου και αποτελεί την παραθαλάσσια πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη και τον πιο ιστορικό τόπο της Πελοποννήσου. Από το 2004 συνδέεται μέσω της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου με τη Στερεά Ελλάδα που είναι σε πολύ κοντινή απόσταση και θεωρείται από τις πιο σύγχρονες γέφυρες στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου σε ολικό μήκος, η οποία σχεδιάστηκε με εντυπωσιακές αντοχές και ολοκληρώθηκε το 2004.

Γεωγραφία

Η Αχαΐα συνορεύει ανατολικά με το νομό Κορινθίας, νότια με το νομό Αρκαδίας, νοτιοδυτικά με το νομό Ηλείας και βόρεια βρέχεται από τον Πατραϊκό κόλπο και τον Κορινθιακό κόλπο.

Ο νομός Αχαΐας υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αποτελείται από τους δήμους Αιγιαλείας με έδρα το Αίγιο, Δυτικής Αχαΐα με έδρα την Κάτω Αχαΐα, Ερυμάνθου με έδρα τη Χαλανδρίτσα, Καλαβρύτων με έδρα τα Καλάβρυτα και τον δήμο Πάτρας με έδρα την Πάτρα. Ο πληθυσμός του νομού είναι συγκεντρωμένος στις μεγαλύτερες πόλεις, το Αίγιο και την Πάτρα.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Πάτρα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και το σημαντικότερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο του νομού. Το λιμάνι της θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και χαρακτηρίζεται ως βασική ακτοπλοϊκή πύλη της χώρας προς τη Δυτική Ευρώπη. Η Πάτρα είναι μια σύγχρονη πόλη που σφύζει από ζωή, ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και τη ρυμοτομία της, για τη μεγάλη ανάπτυξη στις τέχνες και για το φημισμένο καρναβάλι της.

Ο νομός Αχαΐας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινός ή ημιορεινός, με κυριότερους ορεινούς όγκους το Χελμό (2.355 μ.), Ερύμανθος (2.224 μ.) και το Παναχαϊκό όρος (1.928 μ.) που διασχίζονται από μικρούς σχετικά ποταμούς και μικρότερους χείμαρρους που εκβάλλουν στον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο. Έχει αρκετά ακρωτήρια με κυριότερο αυτό στην Άραξο. Στις πεδινές εκτάσεις του νομού μεγαλύτερη είναι η επαρχία των Πατρών. Στη Δημοτική Ενότητα Αιγείρας μεγάλο τμήμα της περιοχής καλύπτεται από δάσος με πεύκα και θάμνους. Στο βορειοδυτικό άκρο της Αχαΐας, κοντά στο ακρωτήριο του Αράξου και τα Μαύρα Βουνά (249 μ.) σχηματίζεται ένα δίκτυο από λιμνοθάλασσες, με τη λιμνοθάλασσα Πάπα ή λιμνοθάλασσα του Αράξου, τη λιμνοθάλασσα του Προκόπου ή λιμνοθάλασσα της Καλογριάς και τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αλλά και τη λίμνη Λάμια. Στο ορεινό ανατολικό τμήμα του νομού στο Δήμο Αιγιαλείας σχηματίζεται η λίμνη Τσιβλού σε υψόμετρο περίπου 710 μέτρων.

Οικονομία

Στο νομό Αχαΐας η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη συνδέοντας το νομό με την υπόλοιπη Ανατολική Ελλάδα και την Ευρώπη. Η οικονομία του νομού βασίζεται κυρίως στη γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, ξυλεία, ζωοκομία, εμπόριο και τον τουρισμό.

Στη γεωργία η Αχαΐα είναι η 2η περιοχή της χώρας σε παραγωγή πατάτας, 6η στην παραγωγή εσπεριδοειδών και 8η στην παραγωγή ελαιόλαδου. Κυριότερες καλλιέργειες είναι οι ελαιώνες και αμπελώνες, οπωροκηπευτικά, θερμοκηπιακές καλλιέργειες (πρώιμα και όψιμα οπωροκηπευτικά), δενδρώδεις καλλιέργειες (εσπεριδοειδή-πυρηνόκαρπα κ.ά.). Κύρια αγροτικά προϊόντα είναι η κορινθιακή σταφίδα, σταφύλια, λεμόνια, αχλάδια, φράουλες, πατάτες, λαχανικά,  δημητριακά, αραβόσιτος, λάδι, αμύγδαλα και κρασί όπου υπάρχουν 38 ενεργές οινοποιητικές μονάδες.

Η κτηνοτροφία είναι μία από τις σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στην ενδοχώρα του νομού, καθώς υπάρχουν χιλιάδες αιγοπρόβατα και βοοειδή. Στον τομέα της κτηνοτροφίας είναι 7η στην παραγωγή τυριού.

Η αλιεία έχει αξιόλογη παρουσία στην οικονομία του νομού. Η Πάτρα, το Αίγιο, οι Αλυκές της Κάτω Αχαΐας, η Ακράτα, το Διακοφτό, η Αιγείρα και ο Ψαθόπυργος είναι τα σημαντικότερα αλιευτικά κέντρα με 28 σκάφη. Η παραγωγή διατίθεται μέσω Ιχθυόσκαλας Πατρών.

Στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, γίνεται ιχθυοκαλλιέργεια στη λιμνοθάλασσα Πάπα και στις Αλυκές οι κάτοικοι απασχολούνται κυρίως με την αλιεία και εκεί υπάρχει μικρός αλιευτικός λιμένας. Στον Δήμο Καλαβρύτων στην περιοχή Πλανητέρο υπάρχει ιχθυοτροφείο πέστροφας και σολωμού.

Ο τουρισμός στις παραθαλάσσιες περιοχές έχει αξιόλογη παρουσία με κατάλληλη τουριστική υποδομή και τα τελευταία χρόνια στην ενδοχώρα αναπτύσσονται διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Στη Δημοτική Ενότητα της Ωλενίας βρίσκεται η Βιομηχανική Περιοχή με πάνω από 100 Επιχειρήσεις.

Ο Δήμος Πάτρας, είναι ο ισχυρότερος νομός της Αχαΐας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αποτελεί το κέντρο της επιχειρηµατικότητας, των υπηρεσιών και των εξυπηρετήσεων για ολόκληρη την Αχαΐα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου. Το λιμάνι της ομώνυμης πόλης αποτελεί διεθνές εμπορικό κέντρο και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την Ευρώπη.

Η Πάτρα βασίζεται κυρίως στη βιοτεχνία και στη βιομηχανική δραστηριότητα. Διαθέτει Βιομηχανικό Πάρκο με αρκετές επιχειρήσεις να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη. Στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας έχει χαμηλή δραστηριότητα.

Ένας άλλος σημαντικός κλάδος για την τοπική οικονομία είναι τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο και ΑΤΕΙ Πατρών).

Τοπικά προϊόντα

Η Αχαΐα φημίζεται για το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, την κορινθιακή σταφίδα, τα δημητριακά, τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά (ντομάτες, φασολάκια, πατάτες, καρπούζι της Μόβρης). Γαλακτοκομικά (ανθότυρο, γιαούρτι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, μυζήθρα, φέτα Καλαβρύτων, φορμαέλα), χωριάτικα ζυμαρικά (τραχανάς, χυλοπίτες λαζάνια, κριθαράκι) και ψάρια (πέστροφα, σολομός). Εξαιρετικής ποιότητας κρέας από το Δήμο Τριταίας που είναι και από τους βασικούς τροφοδότες του νομού.

Από κρασιά γνωστά είναι Μοσχάτο Πατρών, Μοσχάτο Ρίου, Ροδίτης και η γνωστή Μαυροδάφνη Πάτρας ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να κατέχει τον τίτλο του πλέον δημοφιλούς ερυθρού γλυκού κρασιού της Ελλάδας. Διάσημο και ιδιαίτερο προϊόν η τεντούρα, ένα παραδοσιακά ηδύποτο που χρονολογείται από το 15ο αιώνα και βασίζεται σε μια παλιά ιταλική συνταγή.

Αρωματικά Φυτά (Τσάι – Ρίγανη), Μέλι (Ελάτη), Λουκούμια (Πάτρα), Καρύδια (Aροάνια), Αναψυκτικά Λουξ και Τεντούρα (παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας)

Γαστρονομία

Η διατροφή της Αχαΐας είναι Μεσογειακή και στηρίζεται στα φρέσκα υλικά με ποιότητα και στο εξαιρετικής ποιότητας κρασί. Ντόπια κρέατα (κατσίκι, αρνί, μοσχάρι, αγριογούρουνο, λαγό, κουνέλι, κοτόπουλο) ψήνονται στα κάρβουνα ή μαγειρεύονται με ντόπιες συνταγές.

Δοκιμάστε αρνί γιούλμπασι στη Ζαχλωρού, χοιρινό με σέλινο στα Βραχνέικα Πάτρας.

Απολαύστε άφθονο ψάρι στις παραλιακές ταβέρνες, αθερίνα, γαύρο, σαρδέλες, καπόνι ή γαλέο, μαριδάκι, τσιπούρες, συναγρίδες, μπακαλιαράκια, γλώσσες, καλαμαράκια, χταπόδι και μπουργέτο με σκορπιούς. Νοστιμότατα τα ψάρια και τα χέλια της λιμνοθάλασσας Πάπα και Προκόπου.

Στο ψαροχώρι Αλυκές θα γευθείτε ψάρι μπουργέτο και τον ασυναγώνιστο λαδωτό γαύρο.

Στην περιοχή Πλατηνέρο στα Καλάβρυτα γευθείτε περίφημη πέστροφα ή σολομό.

Τα παραδοσιακά ζυμαρικά, τραχανάς και τουτουμάκια (χυλοπίτες) μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, είτε ως σούπα, είτε με κοτόπουλο ή με μοσχάρι κ.ά.

Από γλυκά θα απολαύσετε γαλακτομπούρεκο, μπακλαβά και άλλα σιροπιαστά καθώς και λουκουμάδες. Αυτό όμως που θεωρείται σήμα κατατεθέν της Πάτρας είναι τα λουκούμια και ο ντόπιος χαλβάς.

Στις παραδοσιακές ταβέρνες των Καλαβρύτων θα γευθείτε ντόπια κρέατα, λουκάνικα χωριάτικα και φασολάδα. Φημισμένα είναι το αγριογούρουνο με παπαρδέλες λαχανικών, η φέτα Καλαβρύτων τυλιγμένη σε φύλο με ελατίσιο μέλι και παπαρουνόσπορο, τα γαλακτοκομικά και τα ζυμαρικά.

Στις τοπικές ταβέρνες της Πάτρας θα γευθείτε κουνέλι στιφάδο, μακαρονάδα με κόκορα, μοσχάρι γιουβέτσι, αρνάκι και κατσικάκι στη γάστρα με λαδορίγανη, γίδα βραστή ή βεργάδι, φακές σαλάτα.

Στην Τριταία Ερύμανθου η τοπική κουζίνα διατηρεί όλα τα παραδοσιακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, όπως μαγείρεμα στη γάστρα, ζυμωτό ψωμί, πίτες, γλυκά του κουταλιού ή του ταψιού και πολλά άλλα.

Στα χωριά της ορεινής Αχαΐας θα γευτείτε την ξακουστή φορμαελόπιτα, χωριάτικα ζυμαρικά, καγιανά με φρέσκια ντομάτα, τα ξεσπυριστά φασολάκια με ζυμωτό ψωμί φτιαγμένο από ντόπιο σιτάρι, ψημένο συχνά σε ξυλόφουρνους.

Άλλες ιδιαίτερες γεύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στα ορεινά χωριά αλλά και στις πόλεις της Αχαΐας είναι: βεργάδι (κατσικάκι χρονιάρικο) βραστό ή με χόρτα, γαρδουμπάκι στον φούρνο, κοτόπουλο με μπάμπιες, χοιρινή κρασοτηγανιά, χοιρινό κότσι με μέλι, σπετζοφάι καυτερό και σπληνάντερο. Πρασοκρεατόπιτα, κολοκυθομητζυθρόπιτα, πατζαροσαλάτα με γιαούρτι και φύτρες, πράσινη σαλάτα με σπαράγγια και τρούφα

Διασκέδαση - Εκδηλώσεις

Πανηγύρια με αφορμή διάφορες θρησκευτικές γιορτές, ιστορικά γεγονότα και σημαντικά πολιτιστικά φεστιβάλ διεξάγονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο το νομό. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Αιγειράτεια και Πολιτιστικό Καλοκαίρι

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαία Αιγειράτεια και το Πολιτιστικό Καλοκαίρι που πραγματοποιούνται στην Αιγείρα του Δήμου Αιγιαλείας από 1 Ιουλίου ως 31 Αυγούστου.

Ανθεστήρια

Τα Ανθεστήρια είναι η παραδοσιακή γιορτή των λουλουδιών και πραγματοποιείται κάθε Μάη από το Δήμο Αιγίου. Αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του νομού Αχαΐας που αναβιώνει από το 1930. Είναι ένας ύμνος στη φύση που κινητοποιεί ολόκληρη την πόλη σε πυρετώδεις προετοιμασίες για τον στολισμό της. Είναι ένα τριήμερο από άνθινα άρματα, εκδηλώσεις, συναυλίες και παραστάσεις για το μύθο των λουλουδιών.

Γιορτή Κερασιού στο Άνω Καστρίτσι

Η Γιορτή Κερασιού πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου στο Άνω Καστρίτσι του Δήμου Πάτρας. Η γιορτή κρατάει δύο ημέρες με μουσική, χορό και δωρεάν κεράσια.

Γιορτή Κρασιού στους Αμπελόκηπους

Η Γιορτή Κρασιού πραγματοποιείται το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου στους Αμπελόκηπους Αιγιαλείας, με ζωντανή μουσική και το ονομαστό Αρφαρέϊκο κρασί να ρέει άφθονο και δωρεάν για όλους.

Γιορτή Κρασιού στα Λουσικά

Η Γιορτή Κρασιού πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου στα Λουσικά του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με ζωντανή μουσική και δωρεάν κρασί.

Γιορτή Χωριάτικης Παραδοσιακής Πίτας

Κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος στα Άνω Σουδεναίικα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, πραγματοποιεί τη Γιορτή Χωριάτικης Παραδοσιακής Πίτας, αποτελώντας ένα από τα κύρια πολιτιστικά δρώμενα του χωριού.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας πραγματοποιείται τον Οκτώβρη και αποτελεί ένα φορέα τέχνης και πολιτισμού που επιβραβεύει την κινητοποίηση της ελεύθερης έκφρασης και του πνευματικού διαλόγου σε νέους Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Οι εκδηλώσεις αφορούν το θέατρο, την φωτογραφία, την ποίηση, την έντεχνη μουσική καθώς και την εικαστική δημιουργία. Αυτή η προσπάθεια είναι πρωτοπόρα για την χώρα μας, μιας και είναι το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο.

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας πραγματοποιείται από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβρη με διάφορες παραστάσεις και δραστηριότητες (θέατρο, μουσική, κινηματογράφο, χορό και εικαστικά).

Ελίκεια

Τα «Ελίκεια- Ανθεστήρια» πραγματοποιούνται στο Αίγιο κάθε καλοκαίρι στο τέλος Ιουλίου με 20 Αυγούστου στο πλαίσιο των Ελικείων, τα οποία πήραν το όνομά τους από την αρχαία Ελίκη που χάθηκε στο βυθό της θάλασσας. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν Ελληνικά και ξένα φολκλορικά συγκροτήματα, αλλά και όλοι οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης με παραδοσιακούς χορούς, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ χορωδιών, μουσικές και ποιητικές βραδιές.

Εν Συρμώ

Κάθε Μάη από το 2016 ο Δήμος Αιγιαλείας γιορτάζει τον Οδοντωτό στο φαράγγι του Βουραϊκού, με εκδηλώσεις περιήγησης και φυσιολατρίας, τέχνης και πολιτισμού, γεύσης και γαστρονομίας, χαράς και απόλαυσης. Είναι μια μοναδική εμπειρία για τους ταξιδιώτες, ένα ταξίδι στον τόπο και το χρόνο.

Καρναβάλι Αποκριάτικο Ακράτας

Το 1997 ξεκίνησε ένα πρωτότυπο και θεαματικό Καρναβάλι που το αγκάλιασε και το μορφοποίησε ο τοπικός σύλλογος Ακράτας «Αναγέννηση» με στήριξη του Δήμου Αιγιαλείας. Δε λείπει ο έντονος ανταγωνισμός που διανθίζει το Καρναβάλι με “αψιμαχίες” και διασκεδαστικές καταστάσεις. Πέρα από την παρέλαση αρμάτων και τη λαμπαδηδρομία, η εκδήλωση κορυφώνεται με το διασκεδαστικό παιχνίδι, το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού.

Καρναβάλι Αποκριάτικο Πάτρας

Το Καρναβάλι της Πάτρας είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Ευρώπης. Η κορυφαία εκδήλωση συνδυάζεται κάθε χρόνο με ποικίλες άλλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Όλη η πόλη μασκαρεύεται και κόσμος από όλα τα μέρη της Ελλάδας παίρνει μέρος, χορεύει και διασκεδάζει. Στη διάρκεια της Αποκριάς γίνονται και άλλες εκδηλώσεις, όπως το καρναβάλι των μικρών, τα μπουρμπούλια, τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης, το κυνήγι του χαμένου θησαυρού το οποίο ολοκληρώνεται την τελευταία Κυριακή με την μεγάλη παρέλαση, όπου καίγεται ο βασιλιάς καρνάβαλος, με συναυλίες, χορούς και πολλά πυροτεχνήματα.

Καρναβάλι Αποκριάτικο στην Κάτω Αχαΐα

Στην Κάτω Αχαΐα κατά την διάρκεια του καρναβαλιού στο πλαίσιο του δεκαήμερου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, όπως το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, ο διαγωνισμός εφευρετικότητας, χοροί και τραγούδια, παντομίμα, αλλά και αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες κορυφώνονται με τη μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς.

Οινοξένεια

Ο Δήμος Αιγαλείας πραγματοποιεί από το 2013 μια ξεχωριστή εκδήλωση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και μας ταξιδεύει σε διαδρομές γεύσης και πολιτισμού, όπου η αμπελοοινική παράδοση χιλιετιών και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον συναντούν τη γαστρονομική ιδιαιτερότητα, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία της περιοχής. Τα Οινοξένεια είναι ένας καινοτόμος θεσμός, μια πολυήμερη πολιτιστική και γαστρονομική διαδρομή στα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας, με μια πλειάδα εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής αξίας σε ιδιαίτερα σημεία και σε επισκέψιμα οινοποιεία καθώς και γαστρονομικές εμπειρίες και γευστικά ταιριάσματα σε επιλεγμένα σημεία εστίασης.

Πριμαρόλια

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο εμβληματικό διατηρητέο κτίριο σταφιδαποθήκης του 1900 στην παραλία Αιγίου, όπου κάθε χρόνο πλέον φιλοξενούνται και παρουσιάζονται  σημαντικές και αξιόλογες δράσεις που στοχεύουν, εκτός από το  να φέρουν κοντά σημαντικό αριθμό ανθρώπων και καλλιτεχνών και  στη δικτύωση με χώρες και λιμάνια της μαύρης σταφίδας. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Πριμαρόλια, τον Δήμο Αιγιαλείας και τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας από το 2019 με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της μαύρης σταφίδας μέσα από διεπιστημονικές και δια-καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Ρυπικά

Κάθε χρόνο Ιούλιο και Αύγουστο στην περιοχή Ερινέος του Δήμου Αιγιαλείας πραγματοποιούνται πλούσιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των αρχαίων Ρυπών, με τη συμμετοχή και παρουσίαση πολλών χορευτικών συγκροτημάτων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών.

Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος

Το Φεστιβάλ Θεσμός Αρχαίου Δράματος Πάτρας πραγματοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο με σημαντικές θεατρικές παραστάσεις.

Τουρισμός Εναλλακτικός - Δραστηριότητες

Σε όλο το νομό Αχαΐας υπάρχουν πανέμορφα φυσικά τοπία με εύφορες πεδινές ζώνες και εύκολα βουνά για πολλές δραστηριότητες που μπορούν να ικανοποιήσουν τους λάτρεις των σπορ και του εναλλακτικού τουρισμού.

Αλεξίπτωτο Πλαγιάς

Οι θέσεις για αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι πολλές και προσφέρουν πολλές συγκινήσεις.

Προτεινόμενες τοποθεσίες είναι:

  • στο Γιαννισκάρι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για πτήσεις πάνω από την θάλασσα, όπου ξεχωρίζουν λόγω της υπέροχης θέας στη θάλασσα
  • στο Σανταμέρι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπου οργανώνονται και αγώνες πρωταθλήματος λόγω ευνοϊκών συνθηκών
  • στο Σκιαδά Τριταίας του Δήμου Ερυμάνθου όπου διοργανώνονται Πανελλήνιοι Αγώνες
  • στο όρος Ερύμανθος του Δήμου Ερυμάνθου
  • στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων του Δήμου Καλαβρύτων
  • στο όρος Ομπλός του Δήμου Πάτρας με καλύτερους μήνες για ανεμοπορία από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο
  • στο Παναχαϊκό όρος ή γνωστό σε όλους Βουνό της Πάτρας του Δήμου Πάτρας, με υψομετρική διαφορά απογείωσης – προσγείωσης 800 μέτρων

Στην Πάτρα δραστηριοποιείται λέσχη αλεξιπτωτιστών η οποία είναι μέλος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας.

Αναρρίχηση

Η Αχαΐα έχει πολλές αναρριχητικές διαδρομές, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας και ορισμένες  πίστες είναι πάντα υπό σκιά. Προτεινόμενα αναρριχητικά πεδία:

  • Αλεποχώρι στους πρόποδες του Ερύμανθου με κάθετες βουνοπλαγιές και μαγευτική θέα
  • Σπαρτιά στους πρόποδες του Ερύμανθου με κάθετες βουνοπλαγιές και μαγευτική θέα
  • Σανταμέρι σε κάθετες βουνοπλαγιές με μαγευτική θέα
  • Η Καλογριά με κάθετες βουνοπλαγιές και μαγευτική θέα στη θάλασσα. Ιδανική εποχή είναι από Απρίλιο ως Οκτώβριο.
  • Όρος Σκόλλις με ανατολικό προσανατολισμό στην περιοχή
  • Όρος Χελμός
  • Πόρτες
  • Χατζούρι

Ιππασία

Στο νομό Αχαΐας υπάρχουν αρκετές ιππικές εγκαταστάσεις, αλλά και ξενοδοχεία, που δραστηριοποιούνται στην εκμάθηση, αλλά και για βόλτες σε παραλία ή σε δάσος. Η Δυτική Αχαΐα είναι μια περιοχή με ξεχωριστές δυνατότητες και λόγω του ήπιου κλίματος η ιππασία προσφέρεται για όλο το χρόνο. Διαθέτει πλήθος λόφων που περιβάλλονται σε ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον από δάση με χαμηλή βλάστηση και αγροτικές εκτάσεις με αμπελώνες, ελαιώνες και  πορτοκαλεώνες. Προτεινόμενες τοποθεσίες είναι:

  • Το δάσος της Στροφυλιάς στη Δυτική Αχαΐα είναι ένα από τα καλύτερα ιππικά πεδία της χώρας, γιατί εκτείνεται παράλληλα με την ακρογιαλιά και προσφέρει μια μαγευτική εμπειρία.
  • Στον Ερύμανθο μπορείς να απολαύσεις μικρές διαδρομές σε μονοπάτια και όμορφα δάση με ειδικά εκπαιδευμένα άλογα και έμπειρους εκπαιδευτές.

Ιστιοπλοΐα

Στην Πάτρα δραστηριοποιείται ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών που διοργανώνει πολλούς τοπικούς αγώνες, ενώ στην περιοχή θα βρείτε και δυο σχολές ιστιοπλοΐας.

Ιστιοσανίδα (Windsurf-Kitesurf)

Σε όλη την Αχαΐα μπορείτε να απολαύσετε ιστιοσανίδα:

  • η πλαζ του ΕΟΤ στην Πάτρα
  • η παραλία Δρεπάνου λίγο έξω από την Πάτρα, είναι  ιδανική όταν πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι
  • η παραλία Αλυκής στο Αίγιο είναι ιδανική όταν πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι
  • η παραλία Μαύρη Μύτη, κοντά στον Άραξο, ενδείκνυται για τους πεπειραμένους του αθλήματος

Καγιάκ

Ερύμανθος: Είναι ορμητικό ποτάμι όπου στα νερά του πραγματοποιούνται αγώνες. Ιδανική περίοδος είναι ο Ιανουάριος και Φεβρουάριος.

Λάδωνας: Το επίπεδο του ποταμού θεωρείται δύσκολο, παρόλα αυτά και αρχάριοι μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με τα κύματα του Λάδωνα. Είναι μια διαδρομή περίπου επτά χιλιομέτρων ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, έτοιμο να μαγέψει μικρούς και μεγάλους  με την απαράμιλλη ομορφιά του.

Καταδύσεις

Στα νερά του Πατραϊκού και Κορινθιακού κόλπου κρύβεται ένας πλούσιος βυθός με θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα, με μεγάλη ποικιλία ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών, συμπλέγματα βράχων και υφάλων. Στον πυθμένα των κόλπων υπάρχουν περισσότερα από δέκα ναυάγια -απομεινάρια της ιστορίας- που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την έκτασή τους. Στις μεγάλες πόλεις του νομού Αχαΐας λειτουργούν οργανωμένες σχολές καταδύσεων.

Κωπηλασία

Η λίμνη Τσιβλού του Δήμου Αιγιαλείας είναι ιδανική για κωπηλασία. Η διαδρομή περιμετρικά της λίμνης είναι πολύ ευχάριστη και μπορεί να γίνει σε λιγότερο από δύο ώρες.

Λουτρά Χαμάμ Πατρών

Τα Λουτρά-Χαμάμ Πάτρας λειτουργούν σήμερα ως ιδιωτικός χώρος, βρίσκονται στην Άνω πόλη της Πάτρας και κτίστηκαν το 1500 από τους Ενετούς.

Moto Cross

Για Moto Cross προτείνεται ο ορεινός όγκος του Χελμού.

Ορειβασία

Για ορειβασία προτείνονται τα όρη: Παναχαϊκός, Ερύμανθος και Χελμός μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Στην Πάτρα υπάρχει ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών Πάτρας “Ωλενός” που οργανώνουν πολυάριθμες πεζοπορικές, ορειβατικές, αναρριχητικές και ποδηλατικές διαδρομές.

Paintball

Το Patras Paintball Village βρίσκεται 5 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της Πάτρας. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχει το γήπεδο περιφραγμένο με ειδικό προστατευτικό δίχτυ, χτιστά σπιτάκι, γέφυρες, ξεχωριστό χώρο παικτών- επισκεπτών και γενικά μια εικόνα από σκηνικό πεδίου μάχης, όπως ακριβώς αρμόζει δηλαδή σε ένα πεδίο μάχης.

Πεζοπορία

Ερύμανθος: Ο Ερύμανθος φιλοξενεί τρία από τα πιο ενδιαφέροντα σκέλη του Εθνικού Μονοπατιού Ο31, που περνάνε από την Καλανίστρα, το Μίχα, τη Βλασία, το Γερμοτσανίτικο διάσελο και την Πλατανίτσα. Πάνω στα μονοπάτια αυτά, αλλά και πάνω στις αέρινες κόψεις των ραχών του, έχουν χαρτογραφηθεί μια δεκάδα πεζοπορικές διαδρομές, οι περισσότερες αρκετά μεγάλες και με κάποιες δυσκολίες. Η δυσκολότερη πορεία είναι η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή.

Λίμνη Τσιβλού: Δίπλα στα πιο γραφικά χωριά της περιοχής, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή γεμάτη με έλατα και καστανιές, βρίσκεται η λίμνη Τσιβλού, η οποία προσφέρεται για πεζοπορία.

Μαύρα Βουνά: Τα Μαύρα Βουνά βρίσκονται στην περιοχή της Καλόγριας, στη Δυτική Αχαΐα και έχουν μέγιστο ύψος 250μ. περίπου. Όλη η διαδρομή έχει απότομη κλίση, με θέα προς την παραλία και το δάσος της Στροφυλιάς, την παραλία Καλόγρια και όλη την ακτογραμμή ως Κουνουπέλι. Έχει αραιή βλάστηση από ήρεμες βελανιδιές και φρύγανα

Παναχαϊκό όρος: μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και καταπράσινη φύση.

Υγρότοπος Κοτυχιού – Στροφυλίας: Στον υγρότοπο Κοτυχιού – Στροφυλίας μπορείτε να κάνετε ατελείωτες βόλτες με τα πόδια. Εδώ βρίσκονται επίσης οι παραλίες Καλογριά και Γανισκάρι, κοντά στο δάσος της Στροφυλιάς, ένα γαλήνιο πευκοδάσος από Pinus pinea με ρηχές λίμνες και πεδίο αναρρίχησης.

Φαράγγι Βουραϊκού Ποταμού: Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει μονοπάτι που παλιότερα χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα η ίδια χάραξη έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 και χρησιμοποιείται από Έλληνες και ξένους πεζοπόρους.

Χελμός ή Αροάνια όρη: Υπάρχουν πολλά μονοπάτια στο Χελμό, αλλά το ωραιότερο είναι το μονοπάτι από τα Καλάβρυτα προς το Διακοπτό, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού. Από το Διακοπτό κάντε την ανάβαση με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο ως τα Καλάβρυτα.

Χιονοδρομικό κέντρο – Ψηλή Κορυφή Χελμός: Η θέα είναι εκπληκτική, με τον Ερύμανθο στα δυτικά και την Ντουρντουβάνα, την Κυλλήνη και τις απότομες κόψεις των άλλων κορφών του Χελμού να κλέβουν την παράσταση.

Ποδηλασία βουνού

Μπορείτε να απολαύσετε θαυμάσιες διαδρομές με το ποδήλατο βουνού μέσα στην μοναδική ομορφιά της φύσης του νομού Αχαΐας. Προτεινόμενες διαδρομές είναι:

  • στην περιοχή της Τριταίας μεταξύ Αλεποχωρίου και Καλέντζι
  • στον ποταμό Λάδωνα
  • στην ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων με τα υπέροχα δάση
  • στη λίμνη Τσιβλού μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή γεμάτη με έλατα και καστανιές
  • στα όρη Παναχαϊκό και Ερύμανθο

Rafting

Στα ποτάμι της Αχαΐας υπάρχει καθοδήγηση από έμπειρους συνοδούς και εκπαιδευτές.

Ερύμανθος: Αποτελεί το φυσικό ορεινό σύνορο των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Διατρέχει με τα άγρια νερά του μια απόσταση 60 περίπου χιλιομέτρων με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Είναι ένα πανέμορφο ποτάμι με μεγάλη συχνότητα περασμάτων 3ου- 4ου βαθμού δυσκολίας που απαιτεί προηγούμενη εμπειρία και αρκετά καλή φυσική κατάσταση από τους συμμετέχοντες. Η κατάβαση διαρκεί περίπου 5 – 7 ώρες. Στα νερά του πραγματοποιούνται αγώνες και ιδανική περίοδος είναι ο Ιανουάριος και Φεβρουάριος.

Λάδωνας: Το επίπεδο του ποταμού θεωρείται δύσκολο, παρόλα αυτά και αρχάριοι μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με τα κύματα του Λάδωνα. Είναι μια διαδρομή περίπου επτά χιλιομέτρων ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, έτοιμο να μαγέψει μικρούς και μεγάλους  με την απαράμιλλη ομορφιά του. Κέντρα εναλλακτικού τουρισμού που βρίσκονται στην περιοχή θα σας προτείνουν συγκεκριμένες διαδρομές και δραστηριότητες παρέχοντάς σας τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ski – Snowboard

Ο νομός Αχαΐας διαθέτει ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Λειτουργεί καθημερινά κατά τη χειμερινή περίοδο, η οποία διαρκεί από τα μέσα Δεκεμβρίου ως τα τέλη Απριλίου.

Τουριστική Υποδομή - Διαμονή

Ο νομός Αχαΐας έχει αναπτυγμένη τουριστική υποδομή, αφού προσφέρεται για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου καθώς συνδυάζει το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο της φύσης. Για διασκέδαση προσφέρει πλήθος επιλογών από τις σύγχρονες πόλεις μέχρι και τα χωριά του. Αγορά με πληθώρα καταστημάτων βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις της Αχαΐας, αλλά και σε κάθε τουριστικό χωριό υπάρχει μια μικρή αγορά, με καταστήματα τουριστικά και παραδοσιακά. Για διαμονή όλος ο νομός έχει πολλές επιλογές από μεγάλα τουριστικά θέρετρα, μικρά ξενοδοχεία, διαμερίσματα και δωμάτια, παραδοσιακά ξενοδοχεία ή ξενώνες, αλλά και πολυτελείς βίλες. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με σύγχρονες εγκαταστάσεις, βρίσκει κανείς σε όλα τα μεγάλα κέντρα του νομού. Τα παραδοσιακά και αγροτουριστικά καταλύματα είναι προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Αχαϊκής υπαίθρου.

Πρόσβαση

Στο νομό Αχαΐας μπορεί να φθάσει κάποιος οδικώς, σιδηροδρομικώς, με πλοίο ή ακόμα και με αεροπλάνο.

Οδικώς: Δύο εθνικές οδοί (παλιά και νέα) συνδέουν την Αχαΐα με την Αθήνα και την Πελοπόννησο.

Αεροπορικώς: Το αεροδρόμιο στον Άραξο Δύμης από Μάιο ως Οκτώβριο πραγματοποιεί αρκετές πτήσεις όπως και πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό.

Ακτοπλοϊκώς: Το λιμάνι της Πάτρας συνδέεται με την Ηγουμενίτσα και τα νησιά του Ιονίου (Ιθάκη, Κεφαλονιά), αλλά και με τακτικά δρομολόγια με τα λιμάνια της Ιταλίας (Ανκόνα, Βενετία, Γένοβα, Κατανία, Μπάρι, Μπρίντιζι, Ραβένα, Τεργέστη). Στο λιμάνι της Πάτρας, όπως και σε πολλά άλλα του νομού Αχαΐας, μπορούν να εξυπηρετούνται και ιδιώτες που ταξιδεύουν με δικά τους σκάφη. Το λιμάνι του Αιγίου συνδέεται με το Άγιο Νικόλαο Φωκίδας, ενώ προσφέρει φιλοξενία και σε εμπορικά πλοία. Το λιμάνι στο Ρίο διευκολύνει τη μετάβαση προς το Αντίρριο. Η Πάτρα δε συνδέεται απευθείας με τον Πειραιά.

Σιδηροδρομικώς: Το Αίγιο συνδέεται με Κιάτο και από εκεί με τον προαστιακό της Αθήνας φτάνεις στο σταθμό Λαρίσης.

ΚΤΕΛ: Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια από την Αθήνα, την Ακράτα, το Αίγιο, την Κόρινθο, το Διακοπτό και τα Καλάβρυτα για την Πάτρα.

Ιστορία

Προϊστορικά Χρόνια

Η ιστορία της Αχαΐας ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους, ενώ ο πολιτισμός στην περιοχή εμφανίστηκε από το τέλος της νεολιθικής εποχής, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα. Πρώτοι κάτοικοι της τότε ονομαζόμενης Αιγιάλειας, όπως αναφέρει και ο Παυσανίας, υπήρξαν οι Πελασγοί, μάλλον από τη Μικρά Ασία, περίπου τον 22ο π.Χ. αιώνα, ιδρύοντας πολλούς οικισμούς στην περιοχή. Η γλώσσα των Πελασγών συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση της ελληνικής. Μετά από περίπου εφτά αιώνων κυριαρχίας των Πελασγών, η περιοχή κατακτήθηκε, γύρω στα 1406 π.Χ., από τους Ίωνες της Αττικής, οι οποίοι διαίρεσαν την περιοχή σε 12 μέρη και σε κάθε ένα από αυτά σχημάτισαν μια κωμόπολη. Τότε, ο παλαιός Αιγιαλός ή Αιγιάλεια, ονομάστηκε Ιωνία, με πρωτεύουσα την Ελίκη, που καταστράφηκε από το φοβερό σεισμό του 373 π.Χ. Η περιοχή ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τα σημαντικότερα κέντρα του μεγάλου Μυκηναϊκού πολιτισμού, ενώ μετά τον Τρωικό πόλεμο, οι Δωριείς την χρησιμοποίησαν ως πέρασμα από την κεντρική Ελλάδα (1100 π.Χ.), ώστε να εξαπλωθούν στην Πελοπόννησο και να καταλάβουν τελικά την Αχαΐα το 1088 π.Χ. Οι κυρίαρχοι Αχαιοί, μετονόμασαν την περιοχή σε Αχαΐα και φρόντισαν την αμυντική θωράκιση των πόλεων – οικισμών, που κατοίκησαν. Μετασχημάτισαν τους παλαιούς οικισμούς σε πόλεις, κάθε μία από τις οποίες περιλάμβανε εφτά ή οχτώ δήμους και ίδρυσαν δύο εντελώς νέες πόλεις, την Πάτρα (πιθανολογείται στο 1082 ή 1041 π.Χ.) και το Λεόντιο. Παρόλα αυτά, οι Αχαιοί διατήρησαν δύο θεσμούς των Ιώνων, τον διοικητικό που ήταν η ένωση των δώδεκα πόλεων με πρωτεύουσα την Ελίκη και τον θρησκευτικό που ήταν ο λεγόμενος αμφικτιονικός θεσμός, ο οποίος συσπείρωνε όλους τους κατοίκους της χώρας στην Ελίκη για κοινή θυσία στο ιερό του Ελικώνιου Ποσειδώνα. Γύρω στο 800 π.Χ. οι Αχαιοί ίδρυσαν την Α΄ Αχαϊκή Συμπολιτεία (Κοινό των Αχαιών) με τελική έδρα το Αίγιο. Ο θεσμός αυτός αποτελούσε υπόδειγμα δημοκρατικής ομοσπονδίας των πόλεων τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους.

Αρχαϊκή Εποχή

Κατά την Αρχαϊκή Εποχή (7ος-6ος π.Χ. αιώνας), από τα ανασκαφικά δεδομένα, φαίνεται ότι η Αχαΐα παρήκμασε, ίσως γιατί αυτοπεριορίστηκε στα όριά της, με αποτέλεσμα την απομόνωσή της από τα πανελλαδικά δρώμενα. Αποκορύφωμα του απομονωτισμού των Αχαιών, ήταν η αποχή τους από τους Ελληνο-περσικούς πολέμους (500-479 π.Χ.) που είχαν παγκόσμια σημασία. Ωστόσο, αυτός ο απομονωτισμός είχε και ευεργετικά αποτελέσματα. Αυτή την περίοδο, η ταχεία ανάπτυξη της Αχαΐας, εκφράστηκε στη γλυπτική, στην αρχιτεκτονική, όπως μαρτυρούν τα ανασκαφικά ευρήματα και με την κυκλοφορία των πρώτων ασημένιων νομισμάτων, που έκοψε η πόλη Αιγές, γύρω στα 480 π.Χ. Ο λεγόμενος «Ιερός Πόλεμος» (355-345 π.Χ.) προσέφερε στους Μακεδόνες τις ευκαιρίες που ζητούσαν, για να επέμβουν στα ελληνικά πράγματα. Μετά τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.), όπου αναδείχτηκε περίτρανα η ανωτερότητα του στρατού του Φιλίππου Β΄, ο Ελλαδικός χώρος ενοποιήθηκε, κατά πρώτη φορά, με τη δύναμη των μακεδονικών όπλων. Στις δυναστικές έριδες των Μακεδόνων, συμμετείχαν και οι Αχαϊκές πόλεις, που, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, είχαν διχαστεί και η κάθε μία αντιστρατευόταν το συμφέρον της άλλης. Οι Μακεδόνες «κατακτητές», τότε, τοποθέτησαν φρουρές στις Αχαϊκές πόλεις, εξόρισαν πολίτες και άλλαξαν το Δημοκρατικό πολίτευμα, με αποτέλεσμα την οικονομική αποδιοργάνωση.

Β’ Αχαϊκή Συμπολιτεία

Την επιδείνωση της οικονομικής δυσπραγίας, επέφεραν οι καταστροφικές επιδρομές των Γαλατών, που εξάντλησαν την ήδη μειωμένη στρατιωτική ισχύ των Μακεδόνων, κάτι που πρώτοι οι Αχαιοί το αντιλήφθηκαν και μάλιστα οι Πατρινοί, οι οποίοι επαναστάτησαν κατά της Μακεδονικής φρουράς. Τότε με πρωτοβουλία της Δύμης και με την ενεργό συμμετοχή των Φαρρών, της Τριταίας και των Πατρών, ιδρύθηκε η νέα ομοσπονδία των Αχαιών, η λεγόμενη «Β΄ Αχαϊκή Συμπολιτεία», που έμελλε να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις, καθώς περιέκλειε στους κόλπους της κάθε ελληνική πόλη και στηριζόταν στην ιδέα της οικειοθελούς ενοποίησης της Ελλάδας.

Ρωμαιοκρατία

Με την επικράτηση στη Σπάρτη του μεταρρυθμιστή Kλεομένη, αναζωπυρώθηκε το παλαιό μίσος των Δωριέων Λακεδαιμονίων κατά των Αχαιών, που διογκώθηκε λόγω της θεαματικής εξάπλωσης της «B΄ Αχαϊκής Συμπολιτείας». Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει ο «Kλεομενικός Πόλεμος» (229-222π.X.) και στη συνέχεια ο επονομαζόμενος «Συμμαχικός Πόλεμος» (220-217π.X.) που είχαν σαν συνέπεια να εξαντληθούν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις, την περίοδο όπου η ρωμαϊκή ισχύς εμφανιζόταν όλο και πιο απειλητική για την ανεξαρτησία των ελληνικών πόλεων. Παρά την προσωρινή κορύφωση της ισχύος της «Αχαϊκής Συμπολιτείας», από το 191π.X. περίπου, οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που ρύθμιζαν τις εξελίξεις στις ελληνικές πόλεις, με βασικό τους στόχο τη μείωση της επιρροής των Αχαιών και τη μετατροπή τους σε υποχείρια της εξωτερικής πολιτικής τους. Μάλιστα, η προκλητικότητα των Ρωμαίων, έφθασε στο σημείο να ζητά τη συρρίκνωση της «Αχαϊκής Συμπολιτείας» και τον περιορισμό της στα γεωγραφικά όρια της Αχαΐας. Τελικά το ολοκληρωτικό χτύπημα από τους Ρωμαίους το δέχθηκε η «Αχαϊκή Συμπολιτεία» το 147π.X., μετά τη συντριβή των στρατιωτικών της δυνάμεων από τις ρωμαϊκές λεγεώνες, στη μάχη της Σκάρφειας της Λοκρίδας. Την επόμενη χρονιά ολόκληρη η Ελλάδα τέθηκε κάτω από τη δικαιοδοσία του Ρωμαίου στρατηγού της Μακεδονίας και μετονομάστηκε σε Αχαΐα. Καταστράφηκαν πολλές αχαϊκές πόλεις όπως η Δύμη, αλλά κάποιες, ιδιαίτερα η Πάτρα ωφελήθηκε ιδιαίτερα με την χριστιανική διδασκαλία.

Βυζαντινή & Νεότερη Περίοδος

Κατά την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο η Αχαΐα γνώρισε οικονομική ανάπτυξη, η οποία ανακόπηκε πολλές φορές από τις επιδρομές των Γότθων, αλλά κυρίως των Σλάβων τον 8ο αιώνα μ.Χ. Στις αρχές του 13ου αιώνα η Αχαΐα, ακολουθώντας την τύχη και πολλών άλλων ελληνικών περιοχών, καταλήφθηκε από τους Φράγκους. Από τους Φράγκους απελευθερώθηκε ολοκληρωτικά το 1430 όταν ο μετέπειτα αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος κατέλαβε το Κάστρο της Πάτρας. Το 1460 ακολούθησε η κατάκτησή της από τους Τούρκους, οι οποίοι έδωσαν προσωρινά τη θέση τους στους Ενετούς το 1687, για να πάρουν πάλι την εξουσία το 1715 μέχρι την απελευθέρωση του ελληνικού κόσμου το 1828. Σπουδαίο γεγονός της εποχής, εκτός από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπήρξαν τα Ορλωφικά, αφού στις 29 Μαρτίου 1770, ο μητροπολίτης Πατρών Παρθένιος, συγκέντρωσε τους προκρίτους στο Αίγιο και κήρυξε την επανάσταση εναντίον του κατακτητή, η οποία είχε άδοξο τέλος και δυσμενείς επιπτώσεις για τον ελληνικό πληθυσμό.

Νεότερη περίοδος

Όσον αφορά την ίδια την επανάσταση του 1821, λίγα χρόνια πριν την έναρξή της, εκπρόσωπος της Φιλικής Εταιρίας, ο Αντώνιος Πελοπίδας, έφτασε στην Πάτρα από την Κωνσταντινούπολη για να παρακινήσει επιφανείς Αχαιούς να γίνουν μέλη της οργάνωσης. Τελικά η επανάσταση ξεκίνησε με την απελευθέρωση των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821 αφού προηγούμενος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ ύψωσε το λάβαρο του Αγώνα στην Αγία Λαύρα, ενώ στις 23 Μαρτίου άρχισε η πολιορκία του κάστρου της Πάτρας. Η Αχαΐα όμως γνώρισε τη μανία των κατακτητών κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, αφού καταστράφηκαν τα Καλάβρυτα το 1943 ενώ είχε σφαγιαστεί ο άμαχος πληθυσμός της Πάτρας το 1940 από τους Ιταλούς.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Miltiadis Fragkidis on Unsplash

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register