Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ακρωτήρι Σαντορίνη

Ακρωτήρι στη Σαντορίνη

Το διάσημο χωριό με τη θαμμένη προϊστορική πόλη

Το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη είναι χωριό και έδρα της Κοινότητας Θηρών και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, χτισμένο στην κορυφή του υψώματος. Γεωγραφικά αποτελεί πραγματικό ακρωτήριο, με απόκρημνες ακτές εκτάσεως 3 μιλίων και είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτική πεδινή περιοχή που περιλαμβάνει και τους οικισμούς Άγιος Νικόλαος και Φάρος-Μέσα Χωριό.

Έχει αναπτυχθεί πολύ κοντά στη θάλασσα και στους πρόποδες του Γούλα του Ακρωτηρίου, προσφέροντας υπέροχη θέα σε όλη την καλντέρα. Μικρά κάτασπρα κυκλαδίτικα σπιτάκια με περιποιημένες αυλές, διάσπαρτες εκκλησίες με χρωματιστούς τρούλους και στενά σοκάκια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής.

Το Ακρωτήρι ήταν ένα από τα πέντε καστέλια του νησιού, χτισμένο γύρω στο 1335 επί ενετοκρατίας και λεγόταν καστέλι Πούντα ή La Ponta, που στα μεσαιωνικά ιταλικά σημαίνει «κορυφή» αλλά σημαίνει και «ακρωτήρι». Λίγα πράγματα διασώζονται σήμερα από το καστέλι του Ακρωτηρίου. Στη μέση του οικισμού βρισκόταν ο γουλάς του Ακρωτηρίου, που ήταν σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι το σεισμό του 1956, όταν υπέστη σοβαρές ζημιές. Ο πύργος σήμερα δεσπόζει στην κορυφή του λόφου με διαφορετική μορφή από την αρχική, λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστη το 1956. Σήμερα ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος μεταξύ των ετών 2012 και 2017 φιλοξενούσε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις ενώ στέγαζε και εκθετήριο παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Αξιοθέατα είναι ο προϊστορικός οικισμός που θεωρείται η σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Ανατολικής Μεσογείου, που χρονολογείται στη Νεολιθική εποχή.

Ο φάρος που χτίστηκε το 1892 είναι ένας από τους καλύτερους του ελληνικού δικτύου. Ο Μπάλος ή Πάλος είναι μικρός όρμος στα βορειοδυτικά, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ονομάζεται έτσι γιατί «εκεί οι κοπέλες χόρευαν Μπάλο». Το 19ο αιώνα ήταν το λιμάνι με το οποίο διακινούνταν τα προϊόντα της περιοχής. Σήμερα η πρόσβαση γίνεται με δυσκολία, κυρίως λόγω της μη συντήρησης του διαμορφωμένου μονοπατιού.

Πάνω στα βράχια, δίπλα στο λιμανάκι, υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Στη θέση αυτή υπάρχουν παλιά κτίρια που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες και υπόσκαφες κατοικίες.

Στην περιοχή του Μπάλου υπάρχει και το υπόσκαφο παρεκκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου, που είναι γνωστό και ως Παναγιά του (Μ)Πάλου, στο οποίο η πρόσβαση είναι πολύ πιο εύκολη μέσω ενός τσιμεντοστρωμένου μονοπατιού. Κεντρική σπηλιά αποτελούσε υπόσκαφο ναό της Αγίας Τριάδας.

Ο Μπάλος Ακρωτηρίου Μπάλος ή Πάλος είναι ένας μικρός όρμος λίγο έξω από το χωριό. Η παράδοση της περιοχής θέλει να υπάρχουν στις σπηλιές αυτές σήραγγες διαφυγής, οι οποίες προστάτευαν τις μοναχές σε περίπτωση επιδρομής.

Το Ακρωτήρι έχει πάρα πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια. Οι κυριότερες στο κέντρο του χωριού είναι η Αγία Θεοδοσία,  η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Δημήτριος,  ο Άγιος Ελευθέριος, η Παναγία Χωστή, η Παναγία η Φλεβαριώτισσα. Στην πλατεία είναι ο Άγιος Επιφάνειος, η Αγία Τριάδα.

Κοντινές παραλίες του χωριού είναι η Άσπρη Παραλία, η Κάμπια, η Κόκκινη και η Caldera becah που είναι η πιο κοντινή.

Η περιοχή έχει αρκετά καλή τουριστική υποδομή από τουριστικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης για φαγητό και καφέ και καταλύματα διαμονής. Στην παραλία θα βρείτε μια σειρά από ταβέρνες δίπλα στο κύμα που σερβίρουν γνήσια σαντορινιά κουζίνα σε προσιτές τιμές. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και αρκετά καλός, μέχρι την Κόκκινη παραλία και το Φάρο στο ακρωτήριο. Το χωριό συνδέεται καθημερινά με τα Φηρά με λεωφορείο.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register