Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Κατάπολα Αμοργός

Κατάπολα στην Αμοργό

Ένας παραδοσιακός οικισμός, με παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια

Τα Κατάπολα στην Αμοργό βρίσκονται βόρεια του νησιού, μέσα σε έναν φυσικό και προστατευμένο από τους ανέμους κόλπο. Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις «Κάτω πόλη» και αποτελεί το κύριο λιμάνι του νησιού και ασφαλές αγκυροβόλιο για μικρά αλιευτικά και  σκάφη αναψυχής. Χωρίζεται σε τρεις οικισμούς, τα Κατάπολα, το μικρό χωριό Ραχίδι με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το Ξυλοκεράτιδι με την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών. Ιδιαίτερα γραφικό το τοπίο, η θέα των τριών οικισμών, οι ιστορικές εκκλησίες, οι πανέμορφες παραλίες, το λιμάνι με τα ψαροκάϊκα και τις βάρκες, ο απέραντος κάμπος στο βάθος.

Τα Κατάπολα έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με εκατοντάδες παραδοσιακά άσπρα και μπλε κυκλαδίτικα σπιτάκια, πολλά στενά δρομάκια, γραφικούς ανεμόμυλους και ένα εντυπωσιακό ενετικό κάστρο.

Εκκλησίες του οικισμού είναι της Παναγίας Καταπολιανής με το χαρακτηριστικό βενετσιάνικο καμπαναριό, χτισμένη στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που περιβάλλεται από κίονες και άλλα απομεινάρια αρχαίας αρχιτεκτονικής και ο Βυζαντινός ναός της Ευαγγελίστριας. Αριστερά και δεξιά των Καταπόλων υπάρχουν διάσπαρτες και άλλες αξιόλογες εκκλησίες όπως του Αγίου Παντελεήμονος με τη γιορτή της Ψημένης, του Αγίου Ιωάννη και των Αγίων Αναργύρων.

Αξιοθέατα του οικισμού είναι η παλιά βρύση με τις αρχαίες πέτρες, η αρχαία πόλη Μινώα στον λόφο της Μουντουλιάς και ένα Μυκηναϊκό νεκροταφείο με αξιόλογα ιστορικά ευρήματα. Παραλίες στην περιοχή των Καταπόλων είναι η ομώνυμη παραλία, Άγιοι Σαράντα, Άγιος Παντελεήμων, Κάτω Ακρωτήρι, Λεύκες, Μαλτέζι, Πλάκες, Τρεις Ιεράρχες, Τυροκόμος και οι Φοινικιές.

Τα Κατάπολα έχουν εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο, με τουριστικά και εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, δημοτικό camping και πλήθος καταλυμάτων, προσελκύοντας περισσότερο οικογένειες.

Τα Κατάπολα φημίζονται για την αστακομακαρονάδα, κατσικάκι Αμοργιανό στη γάστρα, πατατάτο, φάβα, καυτερή, πορτοκαλόπιτες και σοκολατόπιτες. Φημισμένα τοπικά προϊόντα είναι το ξυδάτο, παστέλι σε λεμονόφυλλα, ξεροτήγανα, ρακόμελο, μυζήθρα, παξιμάδια και μέλι.

Από τα Κατάπολα ξεκινάνε τα μονοπάτια υπ’ αριθμόν 2, 3, 6 και 8.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register