Αξιοθέατα στον Άγιο Ευστράτιο
Αρχαία πόλη
Η αρχαία πόλη βρίσκεται στο ξωκλήσι του Αγίου Μηνά όπου σώζονται μαρμάρινες πλάκες μπροστά από την είσοδο με εμφανή τα σημάδια από τις υποδοχές στήριξης των θυρόφυλλων. Στο λόφο που βρίσκεται ο Άγιος Μηνάς έχουν βρεθεί επίσης θραύσματα κιόνων και αγγείων, που υποδηλώνουν κατοίκηση της περιοχής από τα μυκηναϊκά χρόνια και το κενοτάφιο του εξόριστου.
Αρχαία Νεκρόπολη
Η Αρχαία Νεκρόπολη βρίσκεται στην Εβραϊκή και έχει αναλήμματα (τοίχοι που συγκρατούν χώμα και δημιουργούν υπερυψωμένο πλάτωμα) στο νεκροταφείο.
Ελληνιστικοί Τάφοι στο Λιμάνι
Οι Ελληνιστικοί τάφοι βρίσκονται στο λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου.
Ερείπια παλιού κάστρου
Ερείπια παλιού κάστρου βρίσκονται πάνω από το λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου.
Μαράσλειος Σχολή
Η Μαράσλειος Σχολή βρίσκεται στον παλιό οικισμό και λειτούργησε αρχικά ως διδακτήριο μέχρι το 1968 και ως αναρρωτήριο στα χρόνια των εξορίστων. Χτίστηκε την περίοδο 1906-1909 με δαπάνη της παροικίας των Αγιοστρατιτών στην Αίγυπτο. Ο σεισμός του 1968 προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στο κτήριο με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του και το 2007 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αναστήλωσή του. (Πηγή photo: Δήμος Αγίου Ευστρατίου)
Μνημείο Νίκου Σιαλμά
Το μνημείο του Νίκου Σιαλμά βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι (Tρυπητή, η παλαιότερη ονομασία του). O υποσμηναγός της Πολεμικής Aεροπορίας έχασε τη ζωή του ύστερα από πτώση του αεροσκάφους του στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Aγίου Eυστρατίου, στις 18 Iουνίου του 1992, ενόσω υπερασπιζόταν τον εθνικό εναέριο χώρο. Η επιγραφή ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ συγκινεί και παραδειγματίζει. (Πηγή photo: google maps)
Μουσείο Δημοκρατίας
Το Μουσείο Δημοκρατίας είναι το πρώτο δημόσιο Ελληνικό μουσείο για μια κρίσιμη, από πολιτική και κοινωνική άποψη, περίοδο της νεότερης ιστορίας μας. Ως έδρα του επιλέχθηκε το νησί του Άι-Στράτη, καθώς για ένα μεγάλο διάστημα – από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 έως και το 1943 και από το 1948 έως το 1963 – ήταν τόπος υποδοχής πολιτικών εξόριστων και στεγάζεται στη Μαράσλειο Σχολή. Εκθέτει φωτογραφίες, αυθεντικά αντικείμενα, χειρόγραφες εφημερίδες και προβολές βίντεο από τη ζωή των εξόριστων στο νησί. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο, είχε χτιστεί αρχικά ως διδακτήριο – ήταν το πρώτο του νησιού. Στα χρόνια του εκτοπισμού πολιτικών εξόριστων στον Άι-Στράτη χρησιμοποιήθηκε ως αναρρωτήριο. Ο σεισμός του 1968 προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στο κτήριο με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του. Το 2005 άρχισαν οι εργασίες για την αναστήλωσή του από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Β. Αιγαίου του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2007. Τη συγκέντρωση των εκθεμάτων και την οργάνωση του Μουσείου ανέλαβε η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. (Πηγή photo: google maps)
Παλιός Οικισμός
Ο παλιός οικισμός ήταν χτισμένος πάνω από το λιμάνι, σκαρφαλωμένος στην κορυφή του λόφου, με λιθόχτιστα, διώροφα ή τριώροφα σπίτια, με ξύλινα υποστυλώματα και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ο οποίος υπέστη καταστροφικές ζημιές από τον σεισμό του 1968.
Πορφύριος Σχολή στον παλιό οικισμό
Η Πορφύριος Σχολή χτίστηκε την περίοδο 1906-1909 με δαπάνη της παροικίας των Αγιοστρατητών στην Αίγυπτο και του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή.
Προϊστορικός οικισμός
Προϊστορικός οικισμός βρίσκεται στο Αλονίτσι, στη θέση Άγιος Αλέξιος, της πρώιμης εποχής του χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.).
Τάφος του Οσίου Ευστρατίου
Ο τάφος του Οσίου Ευστρατίου βρίσκεται στο ναό του Αγίου Ευστρατίου.
Τάφος των 36 Εξόριστων
Ο «τάφος των 36 εξόριστων» που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου βρίσκεται κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Μηνά. Τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν από φρουρούς, ενώ οι υπόλοιποι πέθαναν από ασιτία κλεισμένοι στο παλιό σχολείο, που τότε λειτουργούσε ως νοσοκομείο.
Από την ομάδα του Greece Destination
Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org