Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στη Σάμο

Η Σάμος είναι γεμάτη από αξιοθέατα και αρχαιολογικούς θησαυρούς που σας καλούν να τους ανακαλύψετε, όπως τα ερείπια από το Πολυκράτειο Τείχος, το Αρχαίο Θέατρο και τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Ευπαλίνειο όρυγμα και φυσικά το περίφημο Ηραίον.

Ηραίο Σάμου

Οκτώ χιλιόμετρα έξω από το Πυθαγόρειο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, ίσως του μεγαλύτερου ναού στην Ελλάδα. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Ήρας, συζύγου του Δία. Είναι δίπτερος ιωνικού ρυθμού και έχει 155 τεράστιες κολόνες. Επίσης, στο ναό υπάρχει και δίκτυο με πήλινους αγωγούς για την αποχέτευση των νερών της βροχής. Εντύπωση κάνει ο μεγάλος βωμός του ναού που χρονολογείται από το 560 π.Χ., καθώς επίσης και η Ιερά οδός, ο δρόμος που οδηγούσε από την πόλη της Σάμου στο ιερό. Η Ιερά οδός έχει μήκος 5 χμ και κατά μήκος της υπάρχουν ερείπια από σπουδαία οικοδομήματα. Τα ευρήματα από το Ηραίο βρίσκονται εκτεθειμένα στο Αρχαιολογικό μουσείο της Σάμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουνέσκο έχει ανακηρύξει το Ηραίον ως έναν από τους Θησαυρούς της Παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου

Στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου του Πυθαγορείου, κτήριο της δεκαετίας του 1920. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα της ευρύτερης περιοχής του οικισμού, όπως αρχαϊκές στήλες, γλυπτά και κεραμικά από τον 9ο μέχρι και τον 2ο αιώνα π.Χ. Ξεχωρίζουν ένα καθιστό άγαλμα του πατέρα του Πολυκράτη, τυράννου της Σάμου, και μια μνημιακή ναόσχημη σαρκοφάγος.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, και στεγάζεται σε δύο κτίρια στο κέντρο της πόλης. Το ένα κτίριο είναι το «Πασχάλειον αρχαιοφυλάκειον», το παλιό μουσείο του 1912 και το άλλο κτίριο είναι αυτό του «Νέου Μουσείου» που χτίστηκε με δαπάνες γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας και εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του 1980. Το μουσείο φιλοξενεί συλλογές αρχαϊκής γλυπτικής, καθώς και κεραμικά, χάλκινα και ξύλινα αντικείμενα από διάφορες εποχές. Το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου είναι ο, 5,5 μέτρων κούρος, ιωνικού ρυθμού (6ος αι. π.Χ.), ένα γυναικείο μαρμάρινο άγαλμα, ένα ανάθημα στην Ήρα (570-560 π.Χ.), ένα μαρμάρινο επιτύμβιο που απεικονίζει έναν γυμνό νεαρό να κρατά μια πυξίδα στο αριστερό του χέρι και απλώνει το δεξί σε μια καθιστή ντυμένη μορφή με σκήπτρο (5ος αι. π.Χ.), ένα χάλκινο αγαλμάτιο ιππέα 20 εκατοστών (5ος αι. π.Χ.) και -τέλος- μια ξύλινη γονατιστή γυναικεία μορφή 17 εκατοστών (7ος αι. π.Χ.).

Εκκλησιαστικό Μουσείο Σάμου

Ιδρύθηκε στη Σάμο το 1975 και στεγάζεται πλέον στο Πολιτιστικό-Εκκλησιαστικό Κέντρο της Μητρόπολης του 2006. Τα εκθέματα της συλλογής προέρχονται από μοναστήρια και εκκλησίες της Σάμου και της Ικαρίας, και περιλαμβάνουν εικόνες, άμφια, σκεύη, βιβλία, έργα αργυροχρυσοχοΐας, έργα υφαντικής και έργα ξυλογλυπτικής. Ξεχωρίζουν ο αρχιερατικός μανδύας του πατριάρχη Γρηγορίου Ε, τα επιμανίκια του Χρυσοστόμου Σμύρνης και μια εικόνα του 17ου αιώνα φιλοτεχνημένη από τον Θεόδωρο Πουλάκη.

Λαογραφικό Μουσείο Παγώνδας

Το Λαογραφικό Μουσείο Παγώνδας είναι διαμοιρασμένο σε δύο αίθουσες. Στη μία αίθουσα προβάλλονται γωνίες ενός παραδοσιακού Σαμιώτικου σπιτιού, όπως η κουζίνα, η τραπεζαρία, το σαλόνι, η γωνιά του τζακιού καθώς και έπιπλα και χειροποίητα υφάσματα. Στη δεύτερη αίθουσα εκτείθονται τα εργαλεία και τα αντικείμενα του κατωγιού, με τον αργαλειό, αγροτικά εργαλεία καλλιέργειας ή συγκομιδής και διάφορους τύπους αποθήκευσης τροφίμων και άλλων ειδών. Σ’ αυτήν την αίθουσα υπάρχουν και επαγγελματικά εργαλεία από διάφορα επαγγέλματα.

Λαογραφικό Μουσείο Πυθαγορείου

Το μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου Νικόλαος Δημητρίου φιλοδοξεί να δώσει μια πλήρη εικόνα της ζωής στην Σάμο πριν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πλούσια συλλογή χωρίζεται σε θεματικές ενότητες απεικονίζοντας την γεωργική ζωή, την παρασκευή του ψωμιού, την ζωή του ψαρά, του τσαγκάρη και άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων. Θα δείτε έχετε την ευκαιρία να δείτε παραδοσιακά έπιπλα, αργαλειό, δείγματα ενδυμάτων και τοπικές ενδυμασίες της Σάμου. Στον υπαίθριο χώρο αναπαρίσταται ένα παραδοσιακό χωριό με τους χώρους εργασίας των διαφόρων επαγγελματιών.

Λαογραφικό Μουσείο Σάμου

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σάμου ιδρύθηκε από το Πνευματικό Ίδρυμα Νικολάου Δημητρίου το 1997. Βρίσκεται στην περιοχή του Πυθαγόρειου και ιδρύθηκε για να δώσει στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού ως το 1940. Στο μουσείο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα γεωργικά εργαλεία τα οποία συνόδευαν κάθε γεωργό στις καθημερινές του δραστηριότητες. Επίσης, υπάρχουν σύνεργα που απεικονίζουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριού, σύνεργα του ψαρά, του τσαγκάρη, του καλαθοποιού και του μελισσοκόμου. Στον προαύλιο χώρο του μουσείου υπάρχει αναπαράσταση του παλιού πλυσταριού, του σιδεράδικου, του αγγειοπλαστείου, του ξυλουργείου και του βαρελάδικου, καθώς και αναπαράσταση από το παλιό πατητήρι. Τη συλλογή του μουσείου πλαισιώνουν οι παραδοσιακές φορεσιές του νησιού αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από υφαντά και κεντητά, τα γνωστά ασπροκέντια της Σάμου. Κύριος στόχος του Λαογραφικού Μουσείου, είναι να δυναμώσει τη μνήμη και να ξαναζωντανέψει τα συναισθήματα των επισκεπτών για το χθες καθώς επίσης να διδάξει τους νέους το Σαμιακό παραδοσιακό πολιτισμό.

Μουσείο Σαμιακού Οίνου

Το γνωστότερο προϊόν του νησιού είναι το περίφημο σαμιακό κρασί που προκύπτει από την περίφημη ποικιλία Μικρόρωγο Μοσχάτο Λευκό Σάμου. Το προϊόν αυτό ήταν γνωστό τόσο για την ποιότητά του, όσο και για τη γεύση του από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με την παράδοση το χάρισε ο θεός Διόνυσος στους κατοίκους της Σάμου όταν τον βοήθησαν να νικήσει τις Αμαζόνες που τον είχαν περιφρονήσει. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον Μουσείο Σαμιακού Οίνου εγκαινιάστηκε το 2005 και αποτελεί αποτέλεσμα της σύγχρονης μουσειακής επιστήμης. Ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί τα πάντα για τις παραδοσιακές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του κρασιού στο νησί και στο τέλος, μπορεί να δοκιμάσει ή και να αγοράσει τα κρασιά της Ένωσης των οινοπαραγωγών από το ειδικό κατάστημα του Μουσείου.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου

Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου βρίσκεται στην κοινότητα των Μυτιληνιών, σε κτίριο που έχει ανεγερθεί με δαπάνες του Ιδρύματος Κωνσταντίνου και Μαρίας Ζημάλη καθώς και του ευρωπαϊκού προγράμματος Leader. Στο μουσείο φιλοξενείται από το 1994 και η συλλογή του Παλαιοντολογικού Μουσείου που λειτουργούσε από το 1967. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές του J Melentis που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχή κοντά στο χωριό Μητιληνιοί τη δεκαετία του 1960. Είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες ανασκαφές στην περιοχή στο παρελθόν, τα σπουδαιότερα ευρήματα των οποίων βρίσκονται διάσπαρτα στα μεγαλύτερα μουσεία Φυσικής Ιστορίας του κόσμου (Λοζάνη, Βέρνη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη). Τα ευρήματα της Σάμου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρονολογούνται 8-10.000.000 χρόνια. Το μουσείο περιλαμβάνει πέντε τμήματα: το Παλαιοντολογικό, το Ορυκτολογικό, το Γεωλογικό, το Βοτανολογικό και το Ζωολογικό. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι το Σαμοθήριο, μια μοναδική στον κόσμο καμηλοπάρδαλη μήκους πέντε μέτρων και ύψους τριών μέτρων, καθώς και το καπλάνι, ένα αιμοβόρο αιλουροειδές που ζούσε στη Μικρά Ασία και το οποίο αναγκάστηκε να κολυμπήσει ως τη Σάμο για να σωθεί είτε από πυρκαγιά είτε από πλημμύρα του ποταμού Μαίανδρου («Το Καπλάνι της Βιτρίνας», το γνωστό βιβλίο της Άλκης Ζέη έχει εμπνευστεί από το καπλάνι του μουσείου.) Επίσης, στο μουσείο υπάρχει ένας κυνόδοντας που ανήκε στον Μαχαιρόδοντα, ένα από τα πιο επικίνδυνα ζώα που έζησαν πάνω στη γη και λέγεται ότι ήταν ο πρόγονος του σημερινού Ασιατικού λιονταριού και τίγρης. Στο μουσείο υπάρχουν, επίσης, φωλιές εντόμων και οστά ανάμεικτα με διάφορα πετρώματα, καθώς και ιππάρια ύψους 80 εκατοστών έως ένα μέτρο. Λέγεται ότι τα ιππάρια έζησαν 50.000.000 χρόνια πριν.

Διαμονή στη Σάμο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register