Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Δράμας φύση

Η φύση στο Νομό Δράμας

Η φύση στο Νομό Δράμας

Αχλαδόρεμα και οι καταρράκτες του

Το Αχλαδόρεμα (μαζί με τις τριγύρω μικρότερες ρεματιές), που διασχίζει το Φρακτό, σχηματίζει έξι εντυπωσιακούς καταρράκτες. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Παρανεστίου)

Καταρράκτης Αγίας Βαρβάρας

Κοντά στον Οικισμό Διπόταμα και στην κοιλάδα του Αρκουδορέματος, συναντάμε τον πρώτο καταρράκτη, της Αγίας Βαρβάρας, με ύψος πάνω από 15μ. Τα νερά του σχηματίζουν μια μικρή λίμνη και ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής από το Δασαρχείο. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Παρανεστίου)

Καταρράκτης του Λεπίδα

Βορειότερα, στην επικράτεια πια του Δάσους Λεπίδα, ο ομώνυμος καταρράκτης φανερώνεται μετά από 700μ. καθόδου μέσα σε ένα τοπίο όπου κυριαρχούν οι οξιές και οι βελανιδιές. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Παρανεστίου)

Καταρράκτης Τραχωνίου Διποτάμων

Ο καταρράκτης, που η πλειοψηφία των περιηγητών προσδιορίζει το ύψος του γύρω στα 40 μέτρα, αν και πολλοί το ανεβάζουν στα 60 ή και τα 70, σχίζει κάθετα το βράχο σε μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Παρανεστίου)

Κορύλοβος

Ο Κορύλοβος είναι ένα σχετικά χαμηλό βουνό, με υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και αποτελεί τη νότια απόληξη του Φαλακρού Όρους. Βρίσκεται στο νομό Δράμας και στους πρόποδές του απλώνεται η πόλη της Δράμας. Από την κορυφή, του βουνού, φαίνεται η πόλη και ο κάμπος, ενώ στην κορυφή του βρίσκονται υπολείμματα της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας της Κοριλιώτισσας που χρονολογείται περίπου το 1050. Με παρέμβαση του δασαρχείου, το άλλοτε άγονο και γυμνό βουνό, μετατράπηκε σε σημαντικό περιαστικό δάσος, όπου φυτεύτηκαν χιλιάδες κωνοφόρα δέντρα, κυρίως χαλέπιο, πέυκη, κυπαρίσσια και έλατα. Το δάσος αυτό αποτελεί χώρο αναψυχής και τόπο καθημερινών περιπάτων για τους κατοίκους της Δράμας, διασχίζεται από περιπατητικά μονοπάτια και διαθέτει, ξύλινους πάγκους και τραπέζια για πικ-νικ. Στην είσοδο του δάσους του Κορύλοβου έχει στηθεί μνημείο για τα δεκάδες χιλιάδες θύματα της γερμανοβουλγαρικής κατοχής την περίοδο 1941-1944. Στην κορυφή του βουνού, εκτός από ένα ορειβατικό μονοπάτι, οδηγεί και ασφαλτοστρωμένος δρόμος, μήκους 4 χιλιομέτρων. Λίγο πριν από την κορυφή του βουνού και στη δεξιά άκρη του ασφαλτοστρωμένου δρόμου υπάρχει ένας τεράστιος τσιμεντένιος σταυρός, τοποθετημένος το 1997, προς τιμήν και αυτός, των θυμάτων της βουλγαρογερμανικής κατοχής, ορατός και από το κέντρο της Δράμας. Τα εγκαίνια του έγιναν την 14η Σεπτεμβρίου 1997 ανήμερα της Παγκόσμιας ημέρας Ανύψωσης του Τιμίου Σταυρού στα 75 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η εγκατάσταση του Σταυρού έγινε από τον Νικόλαο Λατσίσταλη από προσωπική επιθυμία του, ως τάμα στη μνήμη του πατέρα του αλλά και για όλους τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής. Δίπλα από τον σταυρό ανέγειρε και το μικρό εκκλησάκι, όπου μνημονεύει την ημέρα της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και ονομαστικά την Παναγία Εικοσιφοίνισσας καθώς και πολλούς Αγίους ύστερα από τις επιθυμίες των περιπατητών του Κορυλόβου. Κοντά στην κορυφή του Κορύλοβου, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα πέτρινο υπαίθριο θέατρο για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ λειτουργεί και καφετέρια. Η κορυφή του Κορύλοβου είναι σημείο αφετηρίας για τους αεροπτεριστές, με δύο πίστες απογείωσης που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τα ρεύματα του αέρα που εξυπηρετούν τις πτήσεις! (Πηγή πληροφοριών: Ένωση Ξενοδόχων Νομού Δράμας)

Λίμνη Κατάφυτου

Μια μικρή τεχνητή λίμνη κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία που μέσα σε λίγα χρόνια έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη της πανίδας της περιοχής ενώ ταυτόχρονα είναι μια όαση αναψυχής για τους περιπατητές. Η λίμνη περιβάλλεται από βιότοπους που είναι φημισμένοι για τον πλούτο της πανίδας και της χλωρίδας που φιλοξενούν. Βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο του νομού Δράμας και το κοντινότερο χωριό από το οποίο πήρε και το όνομα της η λίμνη είναι το Κατάφυτο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Στα βόρειά της υψώνεται απότομα ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Όρβηλου και στα νότια αγκαλιάζεται από τις βόρειες απολήξεις του περίφημου δάσους της Κύκλας που συνδέει τα όρη της Βροντούς με το Μενοίκιο. Στα ανατολικά απλώνεται η πεδιάδα του Βαθυτόπου για την άρδευση της οποίας κατασκευάστηκε η λίμνη, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων, έχει έκταση 125 στρέμματα και η περίμετρος της φτάνει τα 2,3 χλμ. με χωρητικότητα στα 72.000 κ.μ. Τροφοδοτείται από τους χειμάρρους Περσέκ και Σινέ και άλλα μικρότερα ρέματα, ενώ τροφοδοτεί με την σειρά της το ρέμα Βαθυτόπου που φεύγει προς τα ανατολικά. Η λίμνη Κατάφυτου διακρίνεται για το ειδυλλιακό της τοπίο, τις δαντελωτές όχθες και το μικρό νησάκι που βρίσκεται στα δυτικά που ενώνεται με τις όχθες με ένα μικρό γεφυράκι. Περιμετρικά της λίμνης έχουν τοποθετηθεί ξύλινα τραπέζια και παγκάκια και έτσι μπορεί κανείς να παρατηρήσει με την άνεση του πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που έρχονται στη μικρή λίμνη για τροφή, δροσιά και προστασία. Από τις όχθες της λίμνης ξεκινάει και ένα όμορφο μονοπάτι 18 χιλιομέτρων που φτάνει μέχρι την κορυφή Τσολιάς του Όρβηλου στα 2.200 μ. Η τεχνητή λίμνη Κατάφυτου αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, αν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να είναι ωφέλιμη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την άγρια φύση. (Πηγή πληροφοριών: Ένωση Ξενοδόχων Νομού Δράμας)

Λίμνη Λευκογείων

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Κάτω Νευροκόπι βρίσκεται ένα η τεχνητή λίμνη Λευκογείων. Η λίμνη σχηματίστηκε με την κατασκευή φράγματος, για τη συγκράτηση των υδάτων του Μυλορέματος, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες άρδευσης της γύρω καλλιεργούμενης γης. Η δασική βλάστηση της περιοχής αποτελείται κυρίως από δάση πεύκης και βαλανιδιάς. Το πανέμορφο τοπίο, το οποίο συνδυάζει το υγρό στοιχείο με τη δασική βλάστηση, καθώς και οι διαμορφωμένοι χώροι αναψυχής που κατασκευάστηκαν στις όχθες της λίμνης έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό χώρο άσκησης και υπαίθριας αναψυχής. (Πηγή πληροφοριών: Ένωση Ξενοδόχων Νομού Δράμας)

Νέστος ποταμός

Ο «ταξιδευτής» ποταμός Νέστος μας δελεάζει να τον ακολουθήσουμε με οποιοδήποτε μέσο και να έρθουμε σε άμεση επαφή με καταπράσινα δάση, γραφικά χωριουδάκια από άλλες εποχές, πνιγμένα στην φύση μονοπάτια, δασικά χωριά και προστατευόμενους υγροβιότοπους. Το πώς θα μπορούσε ένα ποτάμι να σε παρασύρει σε μέρη μαγευτικά και ονειρεμένα, με το να ακολουθήσεις απλά την πορεία του, το γνωρίζουν μόνο όσοι είχαν την τύχη να συναντήσουν τον μυθικό Νέστο στην διαδρομή του από την Ξάνθη προς την Δράμα και μπήκαν στον να τον ακολουθήσουν στα Στενά του μέχρι την στιγμή που θα σχηματίσει το φημισμένο Δέλτα. Μια υδάτινη διαδρομή σπάνιας ομορφιάς και φυσιολατρικού χαρακτήρα που επιφυλάσσει στον απροετοίμαστο οδοιπόρο (ή ταξιδιώτη) μοναδικές συγκινήσεις και εμπειρίες. Απροετοίμαστο, γιατί δεν είχε συνειδητοποιήσει πως ακολουθώντας την ροή του ποταμού είτε με αυτοκίνητο είτε με τον σιδηρόδρομο θα ερχόταν σε επαφή με την μαγεία της φύσης στην πιο «καθαρή» της μορφή. Εν ολίγοις, στην περίπτωση του Νέστου, σημασία πειρασμό έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Ο τελικός προορισμός του Νέστου – και δικός μας- εκεί που ο ποταμός συναντά την θάλασσα σχηματίζοντας ένα μεγάλο Δέλτα, είναι μια περιοχή η οποία προστατεύεται από όποια συνθήκη μπορείτε να φανταστείτε: Ramsar, Natura 2000 και ένα σωρό ακόμα. Η ανθρώπινη επέμβαση έχει αφήσει και εδώ το στίγμα της, αλλά για έναν μυστήριο λόγο η περιοχή δεν παύει να παραμένει μαγευτική. Σε συνολική έκταση περίπου πεντακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων, ο σημαντικότερος υγρότοπος της χώρας περιλαμβάνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, αμμοθίνες (λόφοι από άμμο), καλαμιώνες, μικρές λιμνούλες, υγρά λιβάδια και το -επίσης ταλαιπωρημένο από τον άνθρωπο- «Μεγάλο Δάσος» (Κοτζά – Ορμάν), στο οποίο, σπάνια πλέον, καταφεύγουν πουλιά και θηλαστικά. Σημαντικό κομμάτι της πανίδας του Δέλτα και ένας από τους κύριους πόλους έλξης των φίλων της φύσης, είναι οι Νεροβούβαλοι, ένα σπάνιο είδος βουβαλιών, το οποίο πασχίζει να επιβιώσει στο φυσικό του περιβάλλον. Ο υγρότοπος που σχηματίζεται στο Δέλτα του Νέστου, συνδέεται άρρηκτα με την μυθική λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, ο υγροβιότοπος της οποίας επίσης προστατεύεται από την διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ και αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για να ολοκληρώσετε το οδοιπορικό σας. Εικόνες γαλήνιες, οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο παρατηρητές πουλιών από κάθε γωνιά του κόσμου, οι οποίοι έρχονται να παρατηρήσουν τα μεταναστευτικά πουλιά που περνούν από την λίμνη. Μάλιστα, ο χλωρός τάπητας που δημιουργείται από τα φυτά που επιπλέουν στην επιφάνεια της λίμνης, όπως τα νούφαρα και τα νεροκάστανα, φιλοξενεί τις φωλιές σπάνιων πουλιών, όπως το μουστακογλάρονο και το μαυρογλάρονο. (Πηγή πληροφοριών: Ένωση Ξενοδόχων Νομού Δράμας)

Πηγές Κεφαλαρίου Δράμας

Ανάμεσα στους Νομούς Δράμας-Καβάλας, βρίσκεται το Κεφαλάρι Δράμας με το πανέμορφο ποτάμι που το διασχίζει και την καταπράσινη βλάστηση με τα πλατάνια. Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Δράμας, που χαρακτηρίζεται από το καταπράσινο τοπίο λόγω της ύπαρξης των υδάτων. Στο Κεφαλάρι λειτουργεί ιχθυοτροφείο παραγωγής ψαριών γλυκού νερού. Στο βουνό που βρίσκεται πίσω από το χωριό υπάρχουν 4 ξωκλήσια, των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας και του Προφήτη Ηλία, τα οποία περιστοιχίζονται από πολλά δέντρα και κατακλύζονται από πλήθος προσκυνητών τις ημέρες εορτασμού των Αγίων. Το Κεφαλάρι φημίζεται για τις πηγές του και για την ποιότητα του πόσιμου νερού του. Το νερό που αναβλύζει από τις δεκάδες πηγές είναι άφθονο, αφού τροφοδοτεί ολόκληρη την πόλη της Καβάλας και την περιοχή του Καλαμπακίου. Τέλος, στο χωριό υπάρχουν αξιόλογα ταβερνάκια και καφέ, στα οποία απολαμβάνεις τη δροσιά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες! (Πηγή πληροφοριών: Ένωση Ξενοδόχων Νομού Δράμας)

Σπήλαιο Αλιστράτης

Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια. Το σπήλαιο Αλιστράτης απέχει 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κωμόπολης της Αλιστράτης Σερρών, στη θέση «Πετρωτό» και είναι προσβάσιμο τόσο από την Δράμα και την Καβάλα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας). Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, που διασχίζει την περιοχή Αλιστράτης στη θέση «Πετρωτό» εμφανιζόταν η σφίγγα. Ακόμη αναφέρεται ότι ο Πλούτωνας ο θεός του Άδη, όταν έκλεψε την Περσεφόνη, θυγατέρα της θεάς Δήμητρας, την οδήγησε στη φυσική διώρυγα (φαράγγι), όπου βρίσκεται η Πύλη του Άδη. Η περιοχή που αναφέρει η μυθολογία είναι αυτή που βρίσκεται κοντά στο τουριστικό Σπήλαιο Αλιστράτης και στα άλλα σπήλαια αυτής. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Όσο ο επισκέπτης προχωρεί, τόσο ο διάκοσμος γίνεται πλουσιότερος σε κατάλευκους σταλακτίτες σε μορφή παραπετάσματος. Από την οροφή κρέμονται τεράστιοι και μεγαλοπρεπείς σταλακτίτες μήκους 15 μ. Υπάρχουν και όροφοι στο σπήλαιο που είναι αμέτρητοι και δεν είναι ακόμη γνωστοί. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου – που το κάνει και μοναδικό στον ελληνικό χώρο – η πολύ μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών. Χαρακτηρίζεται επίσης, από τους μοναδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς (3 χιλστ.) που απαντώνται εντός του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισοπόδου. Οι επισκέψιμοι διάδρομοι έχουν μήκος 3 χλμ. περίπου. (Πηγή πληροφοριών: Ένωση Ξενοδόχων Νομού Δράμας)

Σπήλαιο Αγγίτη

Ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ανατολικής Μακεδονίας είναι το σπήλαιο του Αγγίτη ποταμού, το οποίο έχει την μοναδικότητα να είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο. Το σπήλαιο Αγγίτη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ. Βορειοδυτικά της Δράμας, στο δήμο Προσοτσάνης, δίπλα στο χωρίο Πηγές, είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων, ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χιλιομέτρων. Η πορεία μέσα στο σπήλαιο είναι εντυπωσιακή, καθώς γίνεται πάνω σε έναν «πεζόδρομο» που διασχίζει κατά μήκος το σπήλαιο με τους πανέμορφους σταλακτίτες, άλλοτε πάνω από τα ήρεμα νερά του ποταμού και άλλοτε πάνω από τα θορυβώδη όταν ακολουθούν πορεία σε επικλινή κοίτη. Εντυπωσιακή είναι και η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό, από ένα μικρό τοξοειδές άνοιγμα στη βάση στη βάση ενός μικρού θολωτού σπηλαίου (αίθουσα του τροχού). Η αίθουσα αυτή έχει διάμετρο 40 μέτρα και μέγιστο ύψος 15 μέτρα, ενώ ήταν γνωστή λόγω του φυσικού ανοίγματος και αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τους σπηλαιολόγους. Η άλλη ονομασία του σπηλαίου είναι «Μααρά», ονομασία που πιθανώς ετυμολογείται στα αραβικά ως «μικρό σπήλαιο», είτε στα εβραϊκά που σημαίνει «νερό από το βουνό». Το ποτάμι, εξερχόμενο ορμητικά από το σπήλαιο, ακολουθεί μια πορεία ανάμεσα σε μια πυκνή βλάστηση από πλατάνια και δημιουργεί μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα για ρέμβασμα, για πικ-νικ, αλλά και για χαλαρή και πιο αναπαυτική ξεκούραση στα παρακείμενα ταβερνάκια και χώρους για καφέ. Ο Αγγίτης, ο μεγαλύτερος από τους παραποτάμους του Στρυμόνα ποταμού, με περίπου 50 χλμ. Μήκος – συνεχίζει το ταξίδι του και στο ύψος του χωριού Συμβολή, δέχεται τα νερά από τις πηγές της Δράμας, απ’ όπου ξεκινά μια δαιδαλώδη διαδρομή ανάμεσα σε κάθετους βράχους, σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι του Αγγίτη. (Πηγή πληροφοριών: Ένωση Ξενοδόχων Νομού Δράμας)

Φαλακρό Όρος

Με υψόμετρο 2.232 μέτρα το Φαλακρό δεσπόζει με τον όγκο του στο βόρειο τμήμα του νομού Δράμας. Είναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελληνικής φύσης, γιατί παρά την ονομασία του, που οφείλεται στην χαρακτηριστική κορυφή του, μόνον γυμνό δεν είναι. Κανείς δε μένει απογοητευμένος από μια επίσκεψη στο Φαλακρό. Ο απλός πεζοπόρος θ’ ανακαλύψει φιλικές πλαγιές και ήπια μονοπάτια, όπως το περίφημο Ε6, που θα τον κάνουν να νιώσει τη χαρά της επιστροφής στη φύση. Οι αναρριχητές και οι άνθρωποι της περιπέτειας, θα νιώσουν την έντονη πρόκληση, να δοκιμάσουν την αντοχή και τις ικανότητές τους στις πανύψηλες και απόκρημνες ορθοπλαγιές. Το Φαλακρό είναι το υψηλότερο βουνό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ύψος 2232μ. Ορθώνεται κυρίαρχο στο κέντρο του νομού Δράμας και δίνει τον πιο όμορφο εαυτό του σε δύο, κυρίως, εποχές. Την άνοιξη, όταν λιώνουν τα χιόνια και τα ορεινά λιβάδια του καταλαμβάνονται με μιας από πολύχρωμα λουλούδια, και το φθινόπωρο, όταν στη δασωμένη βορινή πλευρά του βουνού το πράσινο χρώμα των φυλλωμάτων μεταλλάσσεται σε χρυσοκίτρινο και μετά σε κόκκινο της φωτιάς. Πρόκειται για ένα βιότοπο ιδιαίτερου βοτανικού ενδιαφέροντος που έχει χαρακτηριστεί ως «βουνό των λουλουδιών». Άγριες ορχιδέες, δρυάδες, παχύφυτα, κρόκοι, ερυθρώνια, πρίμουλες, ρίγανη, θυμάρι, μέντα και πολλά, πολλά άλλα σπάνια και κοινά συνθέτουν μια συμφωνία για όλες τις αισθήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Φαλακρό παρουσιάζει η βόρεια πλευρά του. Στις πυκνά δασωμένες σήμερα πλαγιές του, πάνω από το ρου του ποταμού Νέστου, βρίσκονται ερείπια από τα παλιά εγκαταλειμμένα χωριά πνιγμένα κυριολεκτικά από βαλανιδιές, γαύρους, καστανιές, φράξους και οξιές. Το Φαλακρό όρος είναι διάσημο για τα σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη πεταλούδας που ζούνε εδώ, παρατηρητές άγριας ζωής και λάτρεις της εντομολογίας έρχονται για μια σπάνια ευκαιρία για να φωτογραφίσουν είδη όπως οι Maculinea alcon, Neptis sappho και άλλα. Επίσης στα υψόμετρα πάνω από τα 1000 μέτρα μπορεί κανείς να πετύχει τα κοπάδια από άγρια άλογα που έχουν τα λιβάδια του φαλακρού για σπίτι τους εδώ και αρκετά χρόνια. (Πηγή πληροφοριών: Ένωση Ξενοδόχων Νομού Δράμας)

Φαρασινό Ρέμα και οι καταρράκτες του

Ο Φαρασινός ποταμός, αποτελεί παραπόταμο του ποταμού Νέστου, πηγάζει από τις νότιες πλαγιές του Φρακτού κοντά στην υψηλότερη κορυφή του Δελημπόσκα, στα 1.953 μέτρα. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Παρανεστίου)

Φράγματα Θησαυρού και Πλατανόβρυσης

Παρά τη γενική γνώση και τις φωτογραφίες από αντίστοιχα έργα, η εικόνα των φραγμάτων της Δράμας δημιουργεί αισθήματα δέους. Δέος για την κλίμακα της παρέμβασης στο τοπίο και τη νέα σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στην παρθένα φύση και τα γιγάντια ανθρώπινα κατασκευάσματα. Δέος, επίσης, για μία παρέμβαση που «δαμάζει» το ποτάμι. Η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στη μέση στάθμη του νερού πριν από το φράγμα του Θησαυρού και μετά το είναι της τάξης των 250 μ., ενώ τα πλημμυρισμένα τμήματα εκτείνονται σε μήκος 50 χλμ. Συνειδητοποιούμε την ανθρώπινη ενέργεια που απαιτείται για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν αυτές οι υποδομές που υποστηρίζουν το παραγωγικό σύστημα και το επίπεδο ζωής στις γύρω περιοχές. Τα φράγματα βρίσκονται στα βορειοανατολικά του Παρανεστίου, όπου υπάρχει και οδική πρόσβαση. Το φράγμα του Θησαυρού είναι ένα ψηλό χωμάτινο φράγμα με αδιαπέραστο αργιλικό πυρήνα, άρχισε να λειτουργεί το 1997. Το ύψος του φτάνει τα 175 μ., γεγονός που το καθιστά ένα από τα ψηλότερα γεωφράγματα της Ευρώπης. Το φράγμα της Πλατανόβρυσης έχει κατασκευαστεί περίπου 7,5 χλμ. (σε ευθεία γραμμή – 12 οδικά χιλιόμετρα περίπου) νοτιοανατολικά του Θησαυρού. Είναι φράγμα σκυροδέματος και άρχισε να λειτουργεί το 1999. Η τεχνητή λίμνη που δημιουργείται συγκρατεί ποσότητα νερού της τάξης των 90.000.000 κ.μ. Τα δύο φράγματα λειτουργούν συμπληρωματικά ως ενιαίο σύστημα. Συγκεκριμένα, πέρα από τη δυνατότητα επανάχρησης των υδάτων που απελευθερώνονται από το φράγμα Θησαυρού, υπάρχει δυνατότητα άντλησης του νερού από την τεχνητή λίμνη της Πλατανόβρυσης σε αυτή του Θησαυρού, διαδικασία που συνήθως επαναλαμβάνεται κάθε 24ωρο, στη διάρκεια της νύχτας. Η συνολική ηλεκτροπαραγωγός ισχύς των φραγμάτων φτάνει τα 500 MW. Για την αποτελεσματική λειτουργία των φραγμάτων έχει υπάρξει διακρατική συμφωνία με τη βουλγαρική πλευρά, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να επιτρέπει την παροχέτευση τουλάχιστον του 29% των υδάτων του ποταμού στο ελληνικό έδαφος. (Πηγή πληροφοριών: Ένωση Ξενοδόχων Νομού Δράμας)

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register