Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Μήλος αξιοθέατα

Αξιοθέατα στη Μήλο

Αξιοθέατα στη Μήλο

Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο

Το αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο της Μήλου αρχικά κατασκευάστηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης του Κλήματος, πιθανότατα κατά την Ελληνιστική εποχή (3ος αιώνας π.Χ.). Μετά όμως την καταστροφή της πόλης από τους Αθηναίους, κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, πάνω από τις σωζόμενες βάσεις του κλασσικού χτίστηκε ένα μεγαλύτερο με παριανό ολόλευκο μάρμαρο και θαυμαστά ανάγλυφα, το οποίο υπολογίζεται ότι χωρούσε περίπου 7.000 θεατές. Αυτή είναι και η μορφή του θεάτρου που θα δείτε σήμερα. Από το θέατρο σώζονται επτά μαρμάρινες κερκίδες, έξι σειρές καθισμάτων, το κοίλο, η ορχήστρα, το δάπεδο της σκηνής, καθώς και πολλά αρχιτεκτονικά περίτεχνα μέρη. Οι ανασκαφές άρχισαν το 1989, ενώ η εντολή για τον πρώτο του καθαρισμό δόθηκε από τον Λουδοβίκο Β’, πατέρα του Όθωνα, ύστερα από προτροπή του L.Ross, ο οποίος μαζί με τον Όθωνα ήταν ο πρώτος που επισκέφτηκε το αρχαίο θέατρο κατά τα νεώτερα χρόνια. Χτισμένο σε περίοπτη θέση, στην πλαγιά του λόφου έχει μαγευτική θέα προς το λιμάνι και πολύ καλή ακουστική. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που διατίθεται για θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, μιας και στη σημερινή του κατάσταση μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 700 άτομα.

Παλαιοχριστιανικές Κατακόμβες

Οι κατακόμβες βρίσκονται κοντά στο χωριό της Τρυπητής, σε σπηλιές 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το 2009 η Ιερά Σύνοδο ανακήρυξε τη Μήλο ως ιερό νησί, μιας και οι Κατακόμβες αποτελούν το αρχαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης. Ήταν ο πρώτος τόπος συγκέντρωσης των πρώτων Χριστιανών και το πρώτο κοινοτικό νεκροταφείο στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα. Οι Κατακόμβες της Μήλου είναι μοναδικές σε μέγεθος σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και από τα πιο γνωστά και αξιόλογα Χριστιανικά μνημεία παγκοσμίως. Το δαιδαλώδες αυτό συγκρότημα αποτελείται από τρεις μεγάλες  υπόγειες στοές (Α,Β,Γ) λαξευμένες στο πορώδες ηφαιστειογενές πέτρωμα, από πέντε διαδρόμους και έναν ορθογώνιο νεκρικό θάλαμο στη μορφή των cubicula των Κατακομβών της Ρώμης. Η κάθε κατακόμβη έχει διαφορετικό πλάτος και διαφορετικό ύψος . Το συνολικό του μήκος είναι 185 μέτρα και σήμερα σώζονται στα τοιχώματα των στοών 126 «αρκοσόλια» (λαξεμένοι αψιδωτοί τάφοι). Η σημερινή μορφή των κατακομβών οφείλεται σε κάποιες επεμβάσεις του 20ού αιώνα. Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε μόνο τη στοά Β, την Κατακόμβη των «Πρεσβυτέρων» όπως αποκαλείται και να κάνετε τον γύρω της πάνω σε μια ξύλινη πλατφόρμα. Στη δεξιά πλευρά αυτής της κατακόμβης σώζεται ο μοναδικός διώροφος τάφος των Κατακομβών και σπαράγματα της πιο σημαντικής επιγραφής γραμμένης με κεφαλαία κόκκινα γράμματα μέσα σε ορθογώνιο πλαίσιο. Στο κέντρο βρίσκεται ένας βράχος, όπου πιθανότατα να είχε ενταφιαστεί ένας από τους πρώτους επισκόπους της χριστιανικής κοινότητας της Μήλου και οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Aγία Tράπεζα στις λειτουργίες τους.

Προϊστορική Πόλη Φυλακωπής

Στον δρόμο προς τα Πολλώνια θα βρείτε στα αριστερά σας τα ευρήματα της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής, η οποία είναι από τους σημαντικότερους οικισμούς του Κυκλαδικού πολιτισμού και η σημαντικότερη πόλη του προϊστορικού Αιγαίου. Σε αυτήν σώζονται λείψανα 2 χιλιετιών. Υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από την αρχή της Πρώιμης εποχής του Χαλκού (περίπου 3000 π.Χ.) έως και το τέλος της Ύστερης εποχής (1100 π.Χ.). Χτισμένη στο βόρειο τμήμα του νησιού, η Φυλακωπή έγινε μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Χάρη στην εμπορία της πολύτιμης πέτρας του οψιδιανού, αναπτύχθηκε ραγδαία, απέκτησε δύναμη, όρθωσε κυκλώπεια τείχη για τους εισβολείς και καταστράφηκε και αναστήθηκε τρεις φορές. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά αξίζει να την επισκεφτείτε για να θαυμάσετε ότι σώζεται από το επιβλητικό κυκλώπειο τείχος του οικισμού, το Ιερό, καθώς και το Μέγαρο του οικισμού. Με την επίσκεψή σας στο Αρχαιολογικό Μουσείο μπορείτε να βρείτε θαυμαστά δείγματα κεραμικής τέχνης από την πόλη της Φυλακωπής, όπως πήλινα αγγεία, λίθινα, πήλινα και χάλκινα ειδώλια, πινακίδα Γραμμικής Α΄, ποικίλα χρηστικά αντικείμενα και την περίφημη «Κυρά της Φυλακωπής».

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου βρίσκεται στην Πλάκα και στεγάζεται σ’ ένα όμορφο νεοκλασικό κτίσμα του Ernst Ziller. Στο μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε τις εξής συλλογές:

  • Προϊστορική συλλογή από τη Φυλακωπή
  • Συλλογή γλυπτών και ανάγλυφων
  • Συλλογή οψιδιανού
  • Συλλογή επιγραφών

Λαογραφικό Μουσείο

Πίσω από την εκκλησία της Παναγίας της Κορφιάτισσας στην Πλάκα, θα βρείτε το Λαογραφικού & Ιστορικό Μουσείου Μήλου. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1967 από την «Ένωση των εν Aθήναις Mηλίων» και σε αυτό έχετε την ευκαιρία να μάθετε για τη ζωή των Μηλίων μετά τον 17ο αιώνα (κυρίως από το 1850 μέχρι το 1930, που ήταν μία περίοδος ακμής για την Μηλιακή κοινωνία). Με την επίσκεψή σας σε αυτό το μουσείο θα ταξιδέψετε σε μία άλλη εποχή, μιας και θα δείτε πώς ήταν ένα αστικό Μηλέικο νοικοκυριό του 19ου αιώνα. Το μουσείο δεν αποτελεί πιστή αναπαράσταση ενός τύπου μηλέικου νοικοκυριού, αλλά με αφετηρία συχνά ετερόκλητα αντικείμενα, φωτίζονται οι πτυχές της ζωής των κατοίκων εκείνης της εποχής: οι ασχολίες τους εντός και εκτός του σπιτιού, οι επιρροές από άλλους τόπους, οι διατροφικές και ενδυματολογικές προτιμήσεις τους, ο τρόπος που διασκέδαζαν, η οργάνωση του χώρου και του χρόνου τους και η αξιοποίηση των τοπικών πόρων. Στο διώροφο αυτό μουσείο αποτελείται από το σαλόνι και τα μοναδικά εκθέματα που υπάρχουν σε αυτό, από το χώρο εργασίας όπου βρίσκεται ο αργαλειός, από την κουζίνα του σπιτιού, το υπνοδωμάτιο, το κελάρι (που χρησίμευε και ως αποθήκη των αγροτικών προϊόντων), και από το υπερώο που αποτελεί ένα ιστορικό αρχείο. Μέσα σε όλα αυτά τα δωμάτια μπορείτε να θαυμάσετε επίσης, έπιπλα, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες εκείνης της εποχής, σκεύη για το σπίτι διακοσμητικά και καθημερινά αντικείμενα καθώς και παλιές φωτογραφίες.

Μεταλλευτικό Μουσείο

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, δημιουργήθηκε από την S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. το 1998 με στόχο να τιμήσει και να προβάλει τη μεταλλευτική ιστορία καθώς και τη γεωλογική και φυσική κληρονομιά της Μήλου. Στην αίθουσα του ισογείου παρουσιάζεται η κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική διάσταση της μεταλλευτικής ιστορίας και παράδοσης της Μήλου. Η έκθεση του πρώτου ορόφου είναι αφιερωμένη στο φυσικό και γεωλογικό πλούτο του νησιού, όπου παρουσιάζονται τα ορυκτά που εξορύσσονταν στο νησί από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τα σημερινά βιομηχανικά ορυκτά, με ιδιαίτερη έμφαση στις χρήσεις τους στην καθημερινή μας ζωή. Συμπληρωματικά, προβάλλονται ταινίες για την εξόρυξη και διαδικασία παραγωγής των ορυκτών, ενώ στην αίθουσα προβολών, οι επισκέπτες «ταξιδεύουν» σε παλαιότερες εποχές μέσα από τις αφηγήσεις των παλαιών μεταλλωρύχων.

Ναυτικό Μουσείο

Το Μουσείο άνοιξε τον Σεπτέμβρη του 2008 και στεγάζεται πάνω από το λιμάνι του Αδάμαντα, στο κτίριο της παλιάς Κοινότητας του νησιού. Δημιουργήθηκε από τις προσπάθειες του γιατρού Πέτρου Αρμένη να συγκεντρώσει πλήθος εκθεμάτων σχετικών με τη ναυτική δραστηριότητα στη Μήλο. Τα εκθέματα ξεκινούν από την προϊστορική εποχή, με εργαλεία από οψιδιανό, προχωρούν στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και καταλήγουν στα νεότερα χρόνια. Στο Ναυτικό Μουσείο έχετε την ευκαιρία να δείτε επίσης σπάνιους χάρτες, από τα χέρια ειδικών χαρτογράφων, και τη φημισμένη ξυλόβαρκα «Ειρήνη».

Πολεμικό Μουσείο

Το Μουσείο στεγάζεται στους χώρους του παλιού Καταφυγίου, κατασκευασμένου στη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Περιλαμβάνεται έκθεση φωτογραφιών και ενθυμημάτων από την εποχή τού Α′ και του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μήλο.

Πηγή πληροφοριών: Δήμος Μήλου

Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register