Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Κουφονήσια

Αξιοθέατα στα Κουφονήσια

Αξιοθέατα στα Κουφονήσια

Γάλα

Λίγο μετά την παραλία Πορί, υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί στο Γάλα. Πρόκειται για έναν παράξενο γεωλογικό σχηματισμό, που καταλήγει σε μια μικροσκοπική παραλία η οποία εισχωρεί κάτω από το βράχο και δημιουργεί μια φυσική πισίνα. Την ονόμασαν «γάλα» γιατί τα νερά της έχουν λευκό χρώμα εξ’ αιτίας της σκόνης που πέφτει από τα τοιχώματα των γύρω βράχων.

Ιδιωτική Λαογραφική & Αρχαιολογική Συλλογή του Νικήτα Σίμου

Αξίζει να επισκεφθείτε την ενδιαφέρουσα Λαογραφική & Αρχαιολογική Συλλογή του Νικήτα Σίμου, που εκτίθεται στον κήπο της Villa Ostria, στον οικισμό Άγιος Γεώργιος. Η μικρή αλλά αξιόλογη συλλογή δίνει στον επισκέπτη πολλές πληροφορίες για το παρελθόν της περιοχής.

Κάτω Κουφονήσι

Συμπληρώσετε την ταξιδιωτική σας εμπειρία με μια εξερεύνηση στο Κάτω Κουφονήσι, μόλις λίγα λεπτά απόσταση από το Άνω Κουφονήσι με τουριστικό καΐκι. Τα Κουφονήσια είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και εάν τα έχετε επισκεφθεί, προφανώς θα έχετε μείνει στο Άνω Κουφονήσι, το ένα από τα δύο νησάκια που συνήθως ονομάζουμε «Κουφονήσια», που είναι κατοικημένο νησί. Ωστόσο, προτείνουμε να συμπληρώσετε την ταξιδιωτική σας εμπειρία με μια εξερεύνηση στο Κάτω Κουφονήσι, που υπάρχουν ελάχιστα εξοχικά σπιτάκια και βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά απόσταση από το Άνω Κουφονήσι, και στο οποίο θα πάτε με τουριστικά καΐκια και βάρκες. Το Κάτω Κουφονήσι με έκταση 4,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ιδανικός προορισμός για εκδρομή μισής η μίας ημέρας και θα σας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα ενός παρθένου και ερημικού νησιού. Στο Κάτω Κουφονήσι, σας περιμένει ένας κυκλαδίτικος παράδεισος με παραλίες, κρυστάλλινα νερά και ελάχιστα σημάδια πολιτισμού, πέρα από μια ταβέρνα που είναι ανοιχτή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας, που χαιρετά τους επισκέπτες στο μικρό λιμανάκι. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να εξερευνήσουν το νησί με τα πόδια, έχοντας κατά νου ότι το νησί δεν έχει σηματοδοτημένα μονοπάτια, αλλά αγροτικά μονοπάτια, τα οποία ωστόσο δεν είναι δυσπρόσιτα και οι επισκέπτες μπορούν να τα διασχίσουν με προσοχή.

Κέρος

Η Κέρος, βρίσκεται ανάμεσα στα Κουφονήσια και την Αμοργό και στην κυκλαδική περίοδο υπήρξε τόσο σημαντική όσο η Δήλος στην κλασική αρχαιότητα. Πλούσια σε λευκό λεπτόκοκκο μάρμαρο, αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού με την αρχαία πόλη της χτισμένη στο κομμάτι που την ένωνε με τη γειτονική νησίδα Δασκαλειό, που σήμερα είναι βυθισμένο στη θάλασσα. Οι ανασκαφές στο δυτικό τμήμα του νησιού, έχουν φέρει στο φως ευρήματα εξαιρετικής σημασίας που περιλαμβάνουν πάνω από 100 μαρμάρινα ειδώλια, μεταξύ των οποίων τα αγαλματίδια σύμβολα του αρπιστή και του αυλητή, που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας καθώς και το εντυπωσιακό σε μέγεθος ειδώλιο της Μεγάλης Μητέρας ύψους 1,40 μέτρων. Η παλαιότερη γνωστή αρχαιολογική αναφορά είναι αυτή του U. Kohler το 1884, o οποίος αποδίδει σε τάφο του νησιού (χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τη θέση) τα δύο διάσημα ειδώλια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τον αρπιστή («τριγωνιστή») και τον αυλητή μαζί με δύο γυναικεία ειδώλια του κανονικού τύπου με διπλωμένα τα χέρια, που όπως γνωρίζουμε σήμερα, ανήκουν στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο. Ένα ακόμη ειδώλιο αρπιστή, σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, φέρεται να έχει προέλθει από εκεί, όπως επίσης και μια μεγάλη κεφαλή ειδωλίου, η οποία εκτίθεται στο Λούβρο. Στα κλασικά χρόνια ήταν γνωστή με το όνομα Κέρεια και υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Τον μεσαίωνα υπήρξε ορμητήριο πειρατών, ενώ αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία της μονής της Παναγίας Χοζοβιώτισσας της Αμοργού. Σήμερα χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος και ανήκει στα Κουφονήσια.

Κοιμώμενο Αρχαίο Ζευγάρι

Οι βραδιές με πανσέληνο στο Κουφονήσι, προσφέρουν μια επιπλέον εμπειρία, τη θέα στην κορυφογραμμή της γειτονικής Κέρου, που στο σεληνόφως φαντάζει σαν περίγραμμα ξαπλωμένου ζευγαριού. Η γυναίκα έγκυος, είναι νωχελικά ξαπλωμένη, ακουμπώντας το κεφάλι της στο κεφάλι του άντρα, η προτομή του οποίου διαγράφεται καθαρά.

Κοινοτική Λαογραφική Συλλογή

Η Λαογραφική Συλλογή του Κουφονησίου είναι το αποτέλεσμα μια πολύχρονης προσπάθειας διάσωσης της μνήμης, από πλήθος φίλων και κατοίκων του νησιού, που εργάστηκαν εθελοντικά ή δώρισαν αντικείμενα από τα σπίτια τους. Η συλλογή περιλαμβάνει εκτός των άλλων χρηστικά και μαγειρικά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, παραδοσιακές ενδυμασίες, έπιπλα, κεντήματα, εξαρτήματα και στολίδια, που πρόθυμα προσέφεραν οι κάτοικοι, ώστε να εκτεθούν, με στόχο τη διατήρηση της ιστορίας, των εθίμων και της παράδοσης του νησιού.

Λίμνη ή Πισίνα

Η Λίμνη ή Πισίνα είναι ένα φυσικό αξιοθέατο του νησιού, που βρίσκεται μεταξύ της παραλίας Πλατιά Πούντα και της παραλίας Πορί. Είναι μια τεράστια τρύπα σε έναν μεγάλο βράχο δίπλα στη θάλασσα που γεμίζει με θαλασσινό νερό και γίνεται φυσική πισίνα.

Μάτι του Διαβόλου

Ανάμεσα στις παραλίες Πλατιά Πούντα και Πορί βρίσκεται το «Μάτι του Διαβόλου». Πρόκειται για μια σπηλιά στα βράχια με μια τεράστια τρύπα στο εσωτερικό της, από όπου περνάει με δύναμη το θαλασσινό νερό που φέρνουν τα κύματα. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι γεωλογικοί σχηματισμοί, αλλά το Μάτι του Διαβόλου είναι το πιο εντυπωσιακό.

Παραδοσιακό Καρνάγιο

Το παραδοσιακό καρνάγιο είναι το πρώτο καρνάγιο που φτιάχτηκε στο νησί (1965). Βρίσκεται στην περιοχή Λουτρό στη Χώρα. Η επίσκεψη στο καρνάγιο ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές, καθώς οι εργασίες συντήρησης των αλιευτικών σκαφών γίνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που χρησιμοποιούσαν οι παραδοσιακοί τεχνίτες αρκετές δεκαετίες πριν.

Σπηλιές στον Ξυλομπάτη

Βόρεια από την παραλία Πορί βρίσκεται ο όρμος Ξυλομπάτης που φιλοξενεί δύο εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές. Η πρώτη είναι μακρόστενη και διαμπερής ενώ η δεύτερη έχει μια μικρή παραλία στο εσωτερικό της και είναι ιδανική για χαλάρωση.

Πηγή πληροφοριών: Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register