Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Καλλιθέα Ζάκυνθος

Καλλιθέα στη Ζάκυνθο

Χτισμένη αμφιθεατρικά με πλούσια φύση

Η Καλλιθέα στη Ζάκυνθο είναι οικισμός που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βραχίοντα, σε υψόμετρο 60 μέτρων. Απέχει 3 χλμ από το Καταστάρι και το Άνω Γερακάρι και 12 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου. Το χωριό Καλλιθέα είναι ένα ήσυχο παραδοσιακό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά με ιστορία και πλούσια φύση κι ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει και να θαυμάσει την απέραντη θέα από ψηλά.

Η πρώτη ονομασία του χωριού το 1509 ήταν το Χωριό του Σέληνα ή Αγία Μαρίνα στα Σεληνάτα. Οικογένεια Αλβανικής καταγωγής που ήρθε στο χωριό το 1520, ζήτησε από τον Ενετό Προβλεπτή, προς αντάλλαγμα των υπηρεσιών που προσέφερε, να ονομαστεί η περιοχή Κούκεσι και το 1565 το χωριό ονομάζεται Κούκεσι ή Κούκιεσι. Το 1955 το Κούκεσι μετονομάζεται σε Καλλιθέα. Το χωριό επλήγει από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό του 1953 όπως και ολόκληρη η Ζάκυνθος.

Στην Καλλιθέα στη Ζάκυνθο μπορεί κάποιος να εξερευνήσει σπηλιές όπως η Μαύρη Σπηλιά. Η Μαύρη Σπηλιά, στην οποία οδηγεί ένα απότομο μονοπάτι, έχει ιδιόμορφα κοιλώματα και μοιάζουν σαν να κατασκευάστηκαν από άνθρωπο. Η σπηλιά έχει δυο εισόδους μια μικρή στα δεξιά και μια μεγαλύτερη στ’ αριστερά. Τον 19ο αιώνα έμενε στη σπηλιά βοσκός που είχε χτισμένο τοίχο στο στόμιο της σπηλιάς. Η σπηλιά έχει 10,5 μετρά πλάτος και 12 μέτρα μήκος.

Στους πρόποδες του όρους Βραχίονα υπάρχουν τα ερείπια του προσεισμικού οικισμού της Καλλιθέας. Στο Παλιό Χωριό βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αγίας Μαρίνας (16ου αιώνα), όπου σώζονται οι περίτεχνες σιδεριές των παραθύρων, το πέτρινο καμπαναριό και τα πεζούλια.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με κηπευτικά, ελαιοκαλλιέργεια αλλά και με την κτηνοτροφία. Από τις καλλιεργημένες εκτάσεις του χωριού παράγονται σταφίδα, σταφύλια, ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κρασί, φρούτα, λαχανικά αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Λόγω της πλούσιας βλάστησης, στην Καλλιθέα στη Ζάκυνθο βρίσκουν καταφύγιο αρκετά είδη πανίδας, θηλαστικά όπως σκαντζόχοιροι, λαγοί, κουνάβια, νυφίτσες, κ.α, αλλά και αποτελεί σταθμό για πολλά είδη μεταναστευτικών πτηνών.

Στο χωριό υπάρχει λαϊκή μουσική και χορευτική παράδοση.

Διαμονή στη Ζάκυνθο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register