Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Θηρασιά Μικρές Κυκλάδες

Χωριά στη Θηρασιά

Χωριά στη Θηρασιά

Αγία Ειρήνη

Αγία Ειρήνη Θηρασιά

Η Αγία Ειρήνη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Θηρασιάς, με επίνειο το σύγχρονο λιμάνι του νησιού τη Ρίβα και απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα από τον Μανωλά. Η Αγία Ειρήνη που αναγνωρίστηκε επίσημα το 1991, είναι από τους πιο γραφικούς οικισμούς του νησιού. Αξιοθέατο είναι η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην οποία οφείλεται η ονομασία του οικισμού και γιορτάζει στις 5 Μαΐου όπου διοργανώνεται το μεγαλύτερο ίσως πανηγύρι της Θηρασιάς. Η παραλία του οικισμού είναι μεγάλη με μαύρα βότσαλα και έχει λίγα αλμυρίκια για σκιά. Υπάρχουν παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες για φρέσκο ψάρι και τοπικούς μεζέδες. Για διαμονή στο λιμάνι της Ρίβας υπάρχει ένα συγκρότημα με σουίτες. Από τη Ρίβα ξεκινούν και τα δρομολόγια του τοπικού λεωφορείου, που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους, ενώ εκεί βρίσκεται και η αφετηρία των ταξί. Λόγω της μικρής έκτασης του νησιού, μπορείς να το γυρίσεις ολόκληρο και με τα πόδια μέσα σε μία ημέρα. (Πηγή photo: google maps)

Αγριλιά

Αγριλιά Θηρασιά

Η Αγριλιά είναι παλιό ερειπωμένο χωριό που βρίσκεται στο κέντρο της Θηρασιάς, σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Ποταμό και το Μανωλά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και παλιότερο χωριό στο νησί ως το 1928. Είναι χτισμένη μέσα σε λαγκάδι, ενώ χαρακτηριστικά είναι τα υπόσκαφα σπίτια του (κάποια κυριολεκτικά αθέατα) και οι κάναβες (παραδοσιακά οινοποιεία). Αξιοθέατο είναι η εκκλησία της Παναγίας των Εισοδίων ή Λαγκαδιού στην είσοδο του χωριού, που χτίστηκε το 1887 με μια μοναδική αρχιτεκτονική. Στην περιοχή υπάρχουν μερικές κατοικίες για διαμονή. (Πηγή photo: google maps)

Κερά ή Κεραδιάνα

Ο ακατοίκητος οικισμός Κερά (Άνω και Κάτω Κερά) ή Κεραδιάνα βρίσκεται ανατολικά της Θηρασιάς και νοτιοανατολικά του Μανωλά. Ο οικισμός είχε κατοικηθεί πριν από 30-40 χρόνια και βρίσκεται κτισμένος πάνω σε ένα βράχο χαρίζοντας πανοραμική θέα την Παλιά και Νέα Καμένη. Αξιοθέατο είναι το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ψηλά στο βράχο όπου μπορεί να φτάσει κανείς μετά από σύντομη πεζοπορία και με θέα που πραγματικά κόβει την ανάσα.

Κόρφος

Κόρφος Θηρασιά

Ο Κόρφος είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Θηρασιάς. Πρόκειται για το επίνειο της πρωτεύουσας Μανωλάς και το παλιό λιμανάκι του νησιού. Σήμερα ο μικρός όρμος χρησιμοποιείται ως λιμανάκι για ιστιοφόρα και καΐκια που κάνουν εκδρομές από τον Αθηνιό της Σαντορίνης (επίνειο των Φηρών) προς την Παλαιά Καμένη, τη Νέα Καμένη για να δουν το ηφαίστειο. Ο Κόρφος συνδέεται με τον Μανωλά με ένα φιδωτό μονοπάτι από «βένες», δηλαδή πλακόστρωτο δρόμο με σκαλοπάτια. Η απόσταση αυτή μπορεί να διανυθεί με γαϊδουράκια ή από τα 270 σκαλοπάτια. Η παραλία του οικισμού είναι με χοντρά βότσαλα, ελαφρόπετρες και βραχάκια για βουτιές, ιδανική για ψάρεμα. Στον Κόρφο λειτουργούν καφετέριες και ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι και ντόπιους μεζέδες, ενώ έχουν χτιστεί μερικά καταφύγια ψαράδων. Για διαμονή υπάρχουν κατοικίες στην Αγριλιά και στον Κόρφο και βίλα πολυτελή στον Κόρφο. (Πηγή photo: google maps)

Μανωλάς

Μανωλάς Θηρασιά

Ο Μανωλάς είναι το κυριότερο χωριό και η πρωτεύουσα της Θηρασιάς που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, χτισμένος στο «φρύδι» της καλντέρας. Επίνειό του είναι ο Κόρφος, όπου συνδέεται με ένα φιδωτό μονοπάτι 270 σκαλοπατιών. Η απόσταση μπορεί να διανυθεί με γαϊδουράκια. Το γραφικό χωριό με τα στενά καλντερίμια και τα λευκά σπιτάκια, διαθέτει την καλύτερη και εντυπωσιακότερη θέα προς το ηφαίστειο και τη Σαντορίνη. Αξιοθέατα είναι τα εκκλησάκια του Αγίου Κωνσταντίνου χτισμένη το 1874 και του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Στο Μανωλά υπάρχει παραδοσιακός φούρνος με ξύλα, παντοπωλείο, περιφερειακό ιατρείο και ταβέρνες. Για διαμονή υπάρχει ένα συγκρότημα με studios και δωμάτια. (Πηγή photo: google maps)

Ποταμός

Ποταμός Θηρασιά

Ο Ποταμός είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στο κέντρο της Θηρασιάς και απέχει 1 χιλιόμετρο δυτικά από το Μανωλά. Είναι ο πρώτος οικισμός που συναντάμε μετά το λιμάνι της Αγίας Ειρήνης ή Ρίβας το οποίο συνδέει τη Θηρασιά με τον όρμο του Αμμουδιού στην Οία. Ο Ποταμός είναι κτισμένος μέσα σε μία ρεματιά, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Αρκετά από τα σπίτια του είναι υπόσκαφα, με πανέμορφες αυλές γεμάτες κόκκινα γεράνια και μπουκαμβίλιες. Αξιοθέατα του χωριού είναι τα τρία εκκλησάκια που φημίζονται για τον διάκοσμο και τις εικόνες τους: ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Σπυρίδωνας και η Παναγία η Γιάτρισσα με το ομώνυμο πανηγύρι στις 21 Σεπτεμβρίου. (Πηγή photo: google maps)

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register