Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Σχοινούσα Μικρές Κυκλάδες

Η φύση στη Σχοινούσα

Η φύση στη Σχοινούσα

Όλο το νησί ανήκει στο δίκτυο βιοτόπων Natura 2000 και διαθέτει μια σπάνια χλωρίδα με πολλά ενδημικά φυτά και δέντρα που δίνουν μια διαφορετική εκδοχή του κυκλαδίτικου τοπίου. Η αυτοφυής χλωρίδα της Σχοινούσας αποτελείται από κυρίως δύο Μεσογειακά είδη βλάστησης, της μακκίας (υψηλοί θάμνοι, όπως το πουρνάρι και το σχίνο) και της φρυγανικής (χαμηλοί θάμνοι, όπως το δεντρολίβανο, το ρείκι, το φασκόμηλο, το θυμάρι, η λεβάντα και τα φρύγανα). Υπάρχουν και πολλές φραγκοσυκιές κυρίως στην περιοχή της Μεσσαριάς.

Περιλαμβάνει όμως και δέντρα όπως η ελιά, η κουμαριά και η μυρτιά, καθώς και βολβώδη είδη όπως ο κρόκος, ο υάκινθος, η τουλίπα και διάφορα είδη ορχιδέας.

Ολόκληρο το σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων είναι σημαντικό για τα μεταναστευτικά πουλιά, ενώ στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής βρίσκει καταφύγιο η φώκια Μonachus monachus και έχει αναφερθεί η παρουσία δελφινιών (Delphinus delphis) και του επίσης θηλαστικού φαλαινοειδούς Phocοena phocoena. Στη Σχοινούσα έχουν εντοπιστεί και τα ερπετά Elaphe quatuorlineata, Hemidactylus turcicus, Podarcis erhardii και Cyrtodactylus kotschyi.

Σπηλιά του Μανιάτη

Στο δρόμο μεταξύ Χώρας και λιμανιού, βρίσκεται ένα ενδιαφέρον φυσικό αξιοθέατο, η Σπηλιά του Μανιάτη με τα μαύρα βράχια. Η παράδοση λέει, ότι κάποτε ένας πειρατής από τη Μάνη βγήκε στη Σχοινούσα για  πειρατεία και διάλεξε για τόπο της ληστείας του την εκκλησία της Παναγίας.  Την ώρα όμως της ληστείας είχε την αίσθηση ότι η εικόνα της Παναγίας τον παρακολουθούσε συνεχώς.  Ο ληστής θύμωσε, έβγαλε το όπλο του, πυροβόλησε την εικόνα και την τρύπησε. Στη συνέχεια, αφού πήρε τη λεία του  έφυγε τρέχοντας, αλλά στο δρόμο γλίστρησε κι έπεσε πλάι σε μια σπηλιά και το όπλο του εκπυρσοκρότησε και τον σκότωσε. Από τότε μαύρισε η σπηλιά κι ακόμα και σήμερα τα βράχια της είναι κατάμαυρα.  Όποια και να είναι η αλήθεια, σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε τη σπηλιά αυτή.

Πηγή πληροφοριών: Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Πηγή photo slider: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register