Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Εκκλησίες & Μοναστήρια στη Σίφνο

Άγιος Ανδρέας

Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα δεσπόζει στην κορυφή του ομώνυμου λόφου (Αϊ Ντριά) της Σίφνου, νοτιότερα της Καταβατής στο δρόμο προς Βαθύ. Η κάτασπρη εκκλησία του Αγίου Ανδρέα κατάφερε να εναρμονιστεί πλήρως με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης στην οποία μάλιστα χάρισε και το όνομά της. Χτισμένη γύρω στο 1701 η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της και τις εικόνες της. Δίπλα της απλώνεται το μυκηναϊκό τείχος του 13ου αι. π.Χ. το οποίο αποκαλύπτει την οχυρωματική θέση της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Μπορείτε να φτάσετε στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα είτε οδικώς είτε μέσω του μονοπατιού που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Απολλωνίας -Βαθιού.

Άγιος Γεώργιος στη Χερρόνησο

Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Σίφνου, κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Χερρονήσου. Είναι γνωστός και ως Άγιος Γεώργιος Χερρονήσου, αφού υπάρχουν και άλλες εκκλησίες στη Σίφνο αφιερωμένες στον ίδιο Άγιο. Είναι χτισμένος σε ένα βραχώδες τοπίο και η πρόσβαση γίνεται μέσω μονοπατιού που ξεκινά από την Χερρόνησο.

Επτά Μάρτυρες

Το γραφικό εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου, δίπλα στον οικισμό του Κάστρου και περίπου 3χλμ μακριά από την πρωτεύουσα της Σίφνου. Η εκκλησία των Επτά Μαρτύρων ή Επταμάρτυρος, είναι μια από τις πιο όμορφες που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στο νησί. Η ομορφιά της εκκλησίας των Επτά Μαρτύρων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τοποθεσία της. Η θέα από την κορυφή του βράχου είναι μοναδική. Η πρόσβαση στην εκκλησία γίνεται μόνο μέσω μονοπατιού το οποίο ξεκινά από το Κάστρο.

Ταξιάρχες

Νοτιοδυτικά της Σίφνου, στον όμορφο και παραθαλάσσιο οικισμό στο Βαθύ, βρίσκεται η εκκλησία των Ταξιαρχών. Η δισυπόστατη εκκλησία των Ταξιαρχών  είναι χτισμένη δίπλα ακριβώς στη θάλασσα στο μικρό λιμανάκι. Κατά το παρελθόν, αποτελούσε το Καθολικό παλαιού μοναστηριού της περιοχής. Η δίκλιτη εκκλησία των Ταξιαρχών χτίστηκε το 17ο αιώνα στο δεξί άκρο της μεγάλης αμμώδους παραλίας στο Βαθύ. Κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το πανηγύρι του Ταξιάρχη.

Παναγιά Πουλάτη

Ανατολικά του γραφικού οικισμού του Αρτεμώνα στη Σίφνο ακριβώς πάνω στο κύμα βρίσκεται η κατάλευκη εκκλησία της Παναγιάς της Πουλάτης. Χτισμένη το 1870 ανάμεσα στα βράχια και στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου αποτελεί μια από τις γραφικότερες εκκλησίες της Σίφνου. Ο μεγάλος μπλε τρούλος της και τα ψηλά καμπαναριά της αποτελούν δείγμα της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της. Η Παναγιά η Πουλάτη διαθέτει έναν όμορφο πλακόστρωτο αυλόγυρο, γραφικές στοές και κελιά. Είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και γιορτάζει κάθε 15 Αυγούστου. Η θέα από τα βράχια της είναι μοναδική. Μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγιάς της Πουλάτης είτε από τον οικισμό του Κάστρου χρησιμοποιώντας το μονοπάτι που υπάρχει είτε από τον πολύ κοντινό Αρτεμώνα.

Μονή Παναγιάς Χρυσοπηγής

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής αποτελεί κατά πολλούς το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Σίφνου. Βρίσκεται στο βραχώδες ακρωτήρι που «κόβει στα δυο» τον όρμο του Φάρου, στη νοτιανατολική πλευρά του νησιού. Η Παναγιά η Χρυσοπηγή χτισμένη το 16ο μ.Χ. αιώνα αποτελεί σημείο αναφοράς του κυκλαδίτικου νησιού. Φημίζεται για το κάτασπρο χρώμα της και για το μεγάλο πανηγύρι της, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο της Αναλήψεως. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το εκκλησάκι χτίστηκε σε αυτό το σημείο για να στεγάσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Ζωοδόχου Πηγής που βρήκαν ψαράδες στη θάλασσα. Η Μονή της Παναγιάς της Χρυσοπηγής είναι μετόχι του μοναστηριού της Βρυσιανής από το 1760. Ο βράχος στον οποίο είναι χτισμένη η Παναγιά η Χρυσοπηγή είναι αποκομμένος από τη στεριά και ενώνεται μαζί της μέσω μιας μικρής γέφυρας. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η Παναγία ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα μιας καλόγριας να τη σώσει από επίθεση πειρατών, «έσκισε» το βράχο στα δυο. Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας, λέει πως όταν οι καλόγριες της μονής πήγαν να ανάψουν τα καντήλια στην εκκλησία, αντιλήφθηκαν τους πειρατές που κοιμόντουσαν εκεί. Ένας πειρατής ξύπνησε από τη μυρωδιά του λιβανιού και αφού σήκωσε και τους υπόλοιπους κυνήγησαν τις καλόγριες. Η Παναγία, για να τις προστατέψει, χώρισε το βράχο, εμποδίζοντας τους πειρατές να πιάσουν τις γυναίκες. Η Παναγιά η Χρυσοπηγή είναι πολιούχος και προστάτιδα της Σίφνου από το 1964. Αν και είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή, γιορτάζεται κάθε χρόνο της Αναλήψεως, καθώς όπως λέγεται, έσωσε το νησί από επιδημία πανούκλας το 16ο αιώνα μ.Χ. ανήμερα της Αναλήψεως.

Μονή Παναγίας του Βουνού

Το μοναστήρι της Παναγιάς του Βουνού βρίσκεται στα βόρεια του παραθαλάσσιου οικισμού του Πλατύ Γιαλού με την ομώνυμη  μαγευτική παραλία. Αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια  του νησιού, η Παναγιά του Βουνού μέχρι και σήμερα δεν έπαψε να συνδέεται άμεσα με τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή των Σιφνιών. Χτισμένη το 1813 χαρακτηρίζεται από τον κάτασπρο τρούλο και το καμπαναριό του. Ο ναός είναι τρισυπόστατος, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, στον Άγιο Κωνσταντίνο και Αγία Ελένη και στον Άγιο Νικόλαο. Στο μοναστήρι της Παναγιάς του Βουνού φυλάσσεται μια σπάνια εικόνα της Παναγιάς της Μαχαιρούσας η οποία χρονολογείται από το 18ο αι. Η Παναγιά του Βουνού φημίζεται επίσης για την υπέροχη θέα της.

Μονή Παναγίας Βρυσιανής

Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Βρυσιανής βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό Εξάμπελα της Σίφνου, νότια της Απολλωνίας. Είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι του νησιού και είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Θεοτόκου. Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Βρυσιανής ή αλλιώς Παναγιάς της Βρύσης, σύμφωνα με τα ιστορικά χειρόγραφα, χτίστηκε το 17ο αιώνα στη θέση που βρισκόταν κάποτε μια μικρή εκκλησία του Άη Σάββα. Η μονή της Παναγιάς της Βρυσιανής υπήρξε πάντα ανδρική. Χαρακτηρίζεται από το σταυροειδή βασιλικό ρυθμό του ναού της και το δισυπόστατο καμπαναριό της. Βασικό γνώρισμά του Ναού αποτελεί επίσης το ξυλόγλυπτο τέμπλο του και η εικόνα της Παναγιάς της Βρύσης της Βρεφοκρατούσας. Για να εισέλθετε στο μοναστήρι της Παναγιάς της Βρυσιανής περνάτε την όμορφη μαρμάρινη είσοδό του ή «λότζιας», όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι. Εκτός από την πλούσια αρχιτεκτονική της, η μονή διαθέτει σημαντικό αριθμό ιστορικών εικόνων, χειρογράφων και άλλων θρησκευτικών κειμηλίων, περισσότερα εκ των οποίων στεγάζονται στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης. Σημαντικότερα μετόχια του μοναστηριού της Παναγιάς της Βρυσιανής είναι μεταξύ άλλων, η μονή του Προφήτη Ηλία, η Παναγιά Χρυσοπηγή  και η Παναγιά η Κιτριανή.

Μονή Προφήτη Ηλία του Αψηλού

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού, ή του Αψηλού όπως το λένε οι ντόπιοι, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της Σίφνου, στον ομώνυμο λόφο του Προφήτη Ηλία. Σε υψόμετρο περίπου 680 μέτρων το μοναστήρι είναι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της περιοχής, από την οποία δυστυχώς σώζονται πολύ λίγα ευρήματα. Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού, που βρίσκεται βορειότερα του οικισμού της Καταβατής, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Βέβαια, στον περίβολο του ναού υπάρχουν δυο μαρμάρινα κομμάτια τέμπλου στα οποία είναι χαραγμένη η χρονολογία 1145. Πιθανώς πρόκειται για παλαιότερο ναό που υπήρχε. Η πρόσβαση στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού είναι δύσκολη. Γίνεται μόνο μέσω μονοπατιού που ξεκινά από το χωριό της Καταβατής. Έξω από τα τείχη του μοναστηριού βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται πανηγύρι την παραμονή της εορτής του Αγίου, στις 19 Ιουλίου.

Μονή Φυρογείων

Ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια της Σίφνου από ιστορικής και αρχιτεκτονικής άποψης, είναι η μονή Φυρογείων που βρίσκεται στα νότια του οικισμού της Καταβατής, κοντά στα Εξάμπελα και την Απολλωνία. Το μοναστήρι των Φυρογείων είναι αφιερωμένο στην Παναγία και είναι γνωστό και ως μονή της Παναγίας των Φυρογείων. Χτισμένο το 16ο αιώνα αποτελεί θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Το μοναστήρι των Φυρογείων αναστηλώθηκε κατά τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με τους ντόπιους, οι καλόγεροι του μοναστηριού του Προφήτη Ηλία του Ψηλού, χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν τη μονή των Φυρογείων για να «ξεχειμωνιάσουν». Τα τελευταία χρόνια το Μοναστήρι των Φυρογείων χρησιμοποιείται για τη διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από το 2011 στεγάζεται στο μοναστήρι το Μικρό Μουσείο Νεότερης Κεραμικής.

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register