Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γενικές πληροφορίες για τη Σχοινούσα

Η Σχοινούσα είναι ένα από τα ομορφότερα μικρά νησάκια του Αιγαίου. Ανήκει στο σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων και διοικητικά υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Συνορεύει με τη Νάξο, την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια και την Κέρο. Ολόκληρο το νησί έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, καθώς φιλοξενεί πλήθος ενδημικών κυκλαδίτικων φυτών και αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για πολλά αποδημητικά πουλιά.​ Η έκταση της είναι περίπου 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Μύλος με υψόμετρο 133 μέτρα.

Ονομασία

Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα.

Ιστορία

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο νησί μαρτυρούν ότι το νησί κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια και είχε μεγάλη συμμετοχή  στην δημιουργία του πρωτοκυκλαδίτικου Ελληνικού Πολιτισμού με κέντρο την γειτονική νήσο Κέρο. Στο νησί σώζονται ακόμα ερείπια από κατεστραμμένους χριστιανικούς ναούς και πολλά κεραμικά ευρήματα, στοιχεία που δείχνουν ότι στη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων το νησί ευδοκιμούσε εμπορικά. Η Σχοινούσα δέχτηκε επιδρομές από πειρατές, όπως και οι περισσότερες Κυκλάδες, γεγονός το οποίο ανάγκασε πολλούς κατοίκους του νησιού να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Το νησί άρχισε να κατοικείται ξανά από πληθυσμό προερχόμενο από την Αμοργό από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά.

Τουρισμός

Τα τελευταία χρόνια το νησί επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες που αναζητούν ήσυχα μέρη με παρθένες ομορφιές για να περάσουν τις διακοπές τους. Οι τουριστικές υποδομές της Σχοινούσας ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών του νησιού και τους προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Οι φυσικές ομορφιές της Σχοινούσας την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων.

Τοπική κουζίνα – Γαστρονομία

Το νησί  φημίζεται για τη Φάβα του καθώς και τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα του (μοσχάρι, χοιρινό, κατσίκι, λαδοτύρι, ξινομυζήθρα, κοπανιστή και αμπελοφάσουλα) τα οποία μπορεί να βρει κανείς στα τοπικά μαγαζιά και τους παραγωγούς τους. Ακόμη παράγει οπωροκηπευτικά (φασολάκια, αγγουράκια, πεπόνια, ντοματάκια), σύκα, φραγκόσυκα, σιτάρι, κριθάρι και σταφύλια.

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register