Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Γλυφάδα Φωκίδα

Γλυφάδα στη Φωκίδα

Γραφική με απαράμιλλη φυσική ομορφιά

Η Γλυφάδα στη Φωκίδα είναι από τους πιο όμορφους παραλιακούς οικισμούς της Φωκίδας και είναι χτισμένη στον κάμπο και στους πρόποδες του λόφου Παλιόκαστρο, απέναντι από το νησί Τριζόνια και ανήκει διοικητικά στο δήμο Δωρίδος. Οι πρώτοι κάτοικοι της Γλυφάδας εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στις αρχές του 1950, από το ορεινό χωριό Δαφνοχώρι (πρώην Μαραζιά ή Ροδοδάνη) το οποίο βρίσκεται βόρεια της Γλυφάδας σε 905 υψόμετρο. Στη Γλυφάδα ανήκει και ο γειτονικός οικισμός Δαφνοχώρι, που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 900 μέτρων. Το όνομα Γλυφάδα το πήρε από μία παλιά πηγή της περιοχής με γλυφό νερό μέσα σε μικρό έλος, που αποξηράθηκε και το νερό διοχετεύεται στη θάλασσα.

Τα παραδοσιακά σπίτια στη Γλυφάδα στη Φωκίδα δημιουργούν ένα γραφικό τοπίο, που συνδυάζει την καταπράσινη φύση και τους ορεινούς όγκους της Φωκίδας στο βάθος, με την καταγάλανη θάλασσα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία και κυρίως με οικοδομικά επαγγέλματα. Γύρω από τη Γλυφάδα με την πανέμορφη παραλία, βρίσκονται ακόμα τα Χάνια και η Σπηλιά, επίσης δημοφιλείς παραλίες της Φωκίδας.

Η περιοχή θεωρείται πόλος έλξης για τους επισκέπτες που επιλέγουν τη Φωκίδα για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της και τις σύγχρονες τουριστικές υποδομές. Κάθε καλοκαίρι κυρίως διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα μεγάλο πανηγύρι στην πλατεία το Δεκαπενταύγουστο. Πανηγύρι στη Γλυφάδα γίνεται στις 15 Αυγούστου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βυζαντινού ρυθμού, που χτίστηκε το 1960.

Αξιοθέατα

Παλιόκαστρο: Στην κορυφή του λόφου μεταξύ Γλυφάδας και της παραλίας Σεργούλας, έχουν βρεθεί απομεινάρια σημαντικής αρχαίας ακρόπολης του 4ου–αρχές 3ου π.Χ. αιώνα. Εντός συναντώνται περίβολοι σε φυσικά άνδηρα και πολλά λείψανα οικοδομημάτων εκ των οποίων κάποια πρέπει να ανήκουν σε εγκαταστάσεις με δημόσιο ή θρησκευτικό χαρακτήρα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει κτιστή δεξαμενή σχετικά μεγάλων διαστάσεων. Εξωτερικά της οχύρωσης και κυρίως πάνω από τον οικισμό της Γλυφάδας εντοπίζεται η αρχαία πόλη. Βορειοανατολικά του λόφου εντοπίστηκαν οικιστικά κατάλοιπα Ελληνιστικών χρόνων. Στην περιοχή που συνδέει το λόφο Παλιόκαστρο με την εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας, έχει εντοπιστεί η νεκρόπολη και σήμερα είναι ορατά λείψανα τάφων. Ιδιαίτερη ήταν στην περιοχή η λατρεία της θεάς Βασιλείας, όπως αυτή μαρτυρείται από αρχαία επιγραφή που εντοπίστηκε στη Γλυφάδα. Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις για το αρχαίο όνομα της πόλης. Άλλοι την ταυτίζουν με την αρχαία Αντίκυρα, άλλοι με την Οιάνθη κι άλλοι με την Υαίων πόλι, αλλά καμία ως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Κοίμηση της Θεοτόκου: Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η κεντρική εκκλησία του χωριού βυζαντινού ρυθμού, που χτίστηκε το 1960 και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: Facebook | Χωριά Φωκίδας

You don't have permission to register