Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αρωματικά φυτά και βότανα Κρήτης

Αρωματικά Φυτά & Βότανα

Στην Κρήτη λόγω του κλίματος και των εδαφολογικών χαρακτηριστικών φυτρώνουν πάνω από 1.700 αρωματικά φυτά, άγρια χόρτα και βότανα, που χαρακτηρίζονται για το άρωμα και τη γεύση τους. Αρκετά από αυτά είναι ενδημικά και έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

Έμπειροι συλλέκτες μαζεύουν τα βότανα από τα απόκρημνα σημεία των βουνών όπου φυτρώνουν, όπως η μαλοτήρα που απαντάται μόνο στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη σε υψόμετρο από 800 ως 2000 μέτρα. Στη συνέχεια παραδίδονται σε σύγχρονα συσκευαστήρια για να αποξηρανθούν και να διανεμηθούν στο εμπόριο χωρίς χημική επεξεργασία ή άλλη προσθήκη συντηρητικών.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η καλλιέργεια ορισμένων βοτάνων, στην προσπάθεια να καλυφθεί η ζήτηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα πιο φημισμένα αρωματικά της Κρήτης είναι: Αγιόκλημα, Βασιλικός, Βρώμη, Γοργογιάννης, Δάφνη, Δεντρολίβανο, Δίκταμο, Θυμάρι, Θρούμπα, Κάππαρη, Κρίταμος, Λαδανιά ή Αγριοτριανταφυλλιά ή Αγριοφασκόμηλο, Λυγαριά, Μαλοτήρα (τσάι του βουνού), Μαντζουράνα, Μάραθο, Μέντα, Μυρτιά, Ρίγανη, Τίλιο, Φασκόμηλο, Χαμομήλι κ.ά.

Το Δίκταμο και η Ρίγανη Κρήτης (Διαδικασία έγκρισης) βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)

Που θα βρείτε κρητικά αρωματικά φυτά & βότανα

error: Content is protected !!
You don't have permission to register