Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Νομός Αττικής δήμοι

Δήμοι στο νομό Αττικής

Δήμοι στο νομό Αττικής

Ο νομός Αττικής είναι ο πιο γνωστός και ιστορικός νομός της Ελλάδας, που διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια της Αττικής, με έδρα την Αθήνα, καθώς και την πόλη του Πειραιά, που είναι η έδρα του σημαντικότερου λιμανιού της Ελλάδας. Η Αττική αποτελεί την πρώτη σε πληθυσμό και πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ελλάδας, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο πληθυσμό της χώρας, με τη μεγαλύτερη βιομηχανική, εμπορική, οικονομική και πνευματική κίνηση. Η καρδιά της Αττικής χτυπά στην Αθήνα, πρωτεύουσα αλλά και μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Η Αθήνα διοργάνωσε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896 και τους φιλοξένησε ξανά το 2004.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και έχει βραβευτεί πολλές φορές για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του. Είναι ο μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος της χώρας και το σημείο σύνδεσής της με την Ευρώπη, αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο, εξυπηρετώντας περίπου 15 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας. Οδικώς η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω της Αττικής Οδού, ενώ ένα μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών επιλέγουν να μετακινηθούν με τα Μέσα Μεταφοράς. Η πρόσβαση γίνεται επίσης και με λεωφορεία της γραμμής, τρένα του Μετρό και του Προαστιακού. Τα λιμάνια της Αττικής διακινούν ετησίως εκατομμύρια επιβατών και εμπορευμάτων. Ο Πειραιάς, ως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και της Ανατολικής Μεσογείου, έχει την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση και ακολουθούν το Λαύριο και η Ραφήνα. Η Αττική και ιδιαίτερα η Αθήνα διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών με την κάλυψη των αναγκών του πολίτη αλλά και του επισκέπτη να γίνεται μέσω της χρήσης του Μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, του προαστιακού, των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων τα οποία διαθέτουν σταθμούς σε όλη την Αττική.

Η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί μία από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας και διαιρείται στις παρακάτω οκτώ περιφερειακές ενότητες:

  • Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής
  • Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής
  • Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα Αθηνών
  • Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς
  • Περιφερειακή Ενότητα Νήσων

Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής

Η Ανατολική Αττική είναι η μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενότητα του νομού Αττικής, που συγκεντρώνει ένα μοναδικό φυσικό πλούτο, με κατάφυτες εκτάσεις, αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, πεζοπορικά μονοπάτια, δραστηριότητες. Είναι από τα ομορφότερα σημεία της Αττικής με πανέμορφες παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής της, με θέα το Σαρωνικό και τον Ευβοϊκό κόλπο. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι οδικοί άξονες της Ανατολικής Αττικής οδηγούν κατευθείαν στις ακτές της. Οι περισσότεροι δήμοι της ξεκίνησαν ως μικροί παραθεριστικοί οικισμοί και σταδιακά εξελίχθηκαν, ως πολυτελή τουριστικά θέρετρα και σε μεγαλουπόλεις. Πολλές περιοχές φημίζονται για τα τοπικά προϊόντα που παράγουν στη γη τους, αλλά και για τις ντόπιες νοστιμιές που προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη.

Δήμος Αχαρνών

Ο Δήμος Αχαρνών βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της βόρειας πλευράς του νομού Αττικής, με κύρια πόλη τις Αχαρνές που είναι και η έδρα του και τον οικισμό. Είναι ένας από τους αρχαιότερους δήμους της Αττικής με σημαντικά ιστορικά και αρχαία μνημεία, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και ξωκλήσια, αξιόλογα και ιστορικά μοναστήρια. Στην Πάρνηθα που είναι το ψηλότερο βουνό του νομού Αττικής, υπάρχουν επίσης αρκετά σπήλαια, σπηλιές, πηγές, φαράγγια και βάραθρα. Μεγάλο μέρος την Πάρνηθας έχει ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός και αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000. Ο εντυπωσιακός βράχος της Πάρνηθας είναι φημισμένο κέντρο αναρρίχησης. Αξιοθέατα στο Δήμο είναι η Μονή Αγίας Παρασκευής στους πρόποδες της Πάρνηθας, το Αρχαιολογικό Μουσείο και ο Θολωτός Τάφος στις Αχαρνές και η συνοικία της Βαρυμπόμπης που βρίσκεται πολύ κοντά στο κτήμα Τατοϊου με το περίφημο Μοναστήρι της Παναγίας και το βράχο της.

Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Αττικής, αποτελεί έναν από τους ομορφότερους του νομού, με μια μοναδική φυσική ομορφιά και αρχαίους θησαυρούς που ελάχιστοι γνωρίζουν. Όλος ο Δήμος είναι μια απέραντη παραλιακή ζώνη από τη Βούλα μέχρι τη Βάρκιζα με πολυτελή θέρετρα και πανέμορφες παραλίες. Η Βάρη με την πλούσια λαογραφία και το Σπήλαιο Νυμφολήπτου και η Βούλα με την όμορφη κηπούπολη. Η Βουλιαγμένη με τα λιμανάκια της και τη γνωστή λίμνη με τα ιαματικά νερά. Η Βάρκιζα με το γραφικό λιμανάκι της και με τον ταφικό περίβολο των κλασικών χρόνων στη θέση Γούρνα. Το Καβούρι εξακολουθεί να έχει προστατευμένο το δάσος του και να συνδυάζει μοναδικά το πράσινο με τη μικρή χερσόνησο. Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλη τη διάρκεια του έτους, η άρτια τουριστική υποδομή και η έντονη νυχτερινή ζωή καθιστούν το δήμο ελκυστικό προορισμό για όλες της εποχές του χρόνου.

Δήμος Διονύσου

Ο Δήμος Διονύσου βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της ανατολικής πλευράς του νομού Αττικής, με ιστορία που ανάγεται σε πολλά χρόνια πριν. Αποτελείται από τον Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Κρυονέρι, Ροδόπολη και Σταμάτα που τα τελευταία χρόνια πλήττονται από πυρκαγιές, με μεγάλες καταστροφές σε φυσικό περιβάλλον και κατοικίες. Όλοι οι οικισμοί αποτελούσαν σημαντικό τόπο παραθερισμού για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Αναπτύχθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς και σήμερα είναι από τις πιο ακριβές και δημοφιλείς προορισμούς της Β΄ Ζώνης Αθηνών. Πυκνόφυτες περιοχές, με πλούσιες πηγές, βιοποικιλότητα με υπεραιωνόβια δένδρα και πλούσια πανίδα και κάποιες στα όρια του Πεντελικού όρους. Η Δροσιά είναι γνωστή για τα εύγευστα πεϊνιρλί της, το Κρυονέρι διαφοροποιείται για την αρχιτεκτονική του. Ο καταρράκτης Ραπεντώσας με τη μικρή λιμνούλα, λόγω του είδους των δέντρων που φύονται εκεί (πλατάνια, λεύκες, κλπ), φαντάζει σα μια όαση. Το Διονυσοβούνι είναι το μικρό, μονοκόρυφο βουνό που υψώνεται βόρεια της Πεντέλης, δημιουργώντας το φυσικό βορεινό όριο του οικισμού Διόνυσος, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Την εποχή της Αρχαίας Αθήνας, το βουνό είχε πυκνό δάσος από βελανιδιές, καθώς και καρυδιές, το οποίο αντικαταστάθηκε σιγά-σιγά από τη χαλέπιο πεύκη από την υπερβολική υλοτομία για ναυπήγηση των αθηναϊκών πλοίων. Το Διονυσοβούνι κάηκε τρεις φορές από το 1996, αλλά η πυρκαγιά του 2009 έκαψε τα μικρά πεύκα που είχαν φυτρώσει στο βουνό μετά τις φωτιές το 1996 και το 1998, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η φυσική αναδάσωση. Σήμερα μόνο η νότια ζώνη του βουνού, που ως οικιστική περιοχή προστατεύτηκε επαρκώς, διατηρεί τα πευκοδάση της, ενώ οι πλάγιες προς τη λεκάνη της Ραπεντώσας βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης, παλλινδρομώντας γύρω από το πρώιμο στάδιο του πυκνού θαμνώνα (κουτσουπιές, πουρνάρια και κουμαριές). Πιο παλιά υπήρχε μια μεγάλη λίμνη στη νοτιοανατολική πλευρά του βουνού, η οποία σήμερα είναι κατεστραμμένη από το λατομείο. Τα λατομεία Διονύσου έχουν καταστρέψει ολοσχερώς τη νοτιοανατολική πλευρά του Διονυσοβουνίου, προκαλώντας ηχορύπανση, εκπομπή αερίων και σκόνη από την κοπή των μαρμάρων.

Δήμος Κρωπίας

Ο Δήμος Κρωπίας βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Αττικής και από τα αρχαία χρόνια το έδαφος ήταν πολύ γόνιμο, με σημαντικότερα τα αμπέλια και τις ελιές. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλύπτουν μεγάλη έκταση του δήμου, ανάμεσα σε οικιστικές και βιομηχανικές περιοχές, οδικούς άξονες και ορεινές περιοχές. Όλο το δυτικό κομμάτι του δήμου καλύπτεται από το όρος Υμηττό και ανήκει στη ζώνη Νatura. Χαμηλότεροι όγκοι του όρους φτάνουν μέχρι την πόλη του Κορωπίου, ενώ υπάρχουν διάσπαρτοι μικρότεροι λόφοι σε όλη την έκταση του δήμου. Το Κορωπί ήταν ανέκαθεν το μεγαλύτερο χωριό των Μεσογείων και παραμένει ακόμη ως η μεγαλύτερη πόλη. Στον οικισμό Κίτσι σε διάφορες θέσεις έχουν βρεθεί αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα. Το νότιο τμήμα του βρέχεται από θάλασσα με πανέμορφες και δημοφιλείς παραλίες όπως ο Άγιος Δημήτριος, Αγία Μαρίνα, Αλθέα, Λουμπάρδα και το νησί Ντούνη. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Δημητρίου, συγκεντρώνονται δραστηριότητες τουρισμού και αναψυχής. Η νησίδα του Ντούνη μαζί με τη βραχώδη χερσόνησο της Αγίας Μαρίνας, κηρύχθηκαν αρχαιολογικός χώρος το 2010, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής.

Δήμος Λαυρεωτικής

Ο Δήμος Λαυρεωτικής βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού Αττικής και αποτελείται από τον Άγιο Κωνσταντίνο, Κερατέα και το Λαύριο που είναι και η έδρα του. Η Λαυρεωτική έχει ταυτιστεί με τη μεταλλευτική ιστορία της Ελλάδας, σαν την πρώτη και τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Τα εκατοντάδες χιλιόμετρα αυτών των φημισμένων μεταλλείων εκτείνονται σε ολόκληρη σχεδόν τη Λαυρεωτική, τα δε μεταλλεύματα και ορυκτά της ξεπερνούν σε πλήθος τα πεντακόσια. Ο Δήμος Λαυρεωτικής φημίζεται για τα ολόφρεσκα ψάρια, θαλασσινά, νόστιμους ψαρομεζέδες, αλλά και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, στις πολλές ψαραταβέρνες, τα ουζερί και τα μεζεδοπωλεία της περιοχής. Το Λαύριο που θυμίζει περισσότερο νησί, είναι μια σύγχρονη πόλη με πλούσια πολιτιστική ιστορία, που κρατά αναλλοίωτη την ταυτότητά του. Το λιμάνι του Λαυρίου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής που συνδέεται με τις Κυκλάδες, με μερικά νησιά των Δωδεκανήσων και του βορείου Αιγαίου. Στην αρχή της πλατείας του Λαυρίου βρίσκεται η  διατηρημένη υπερυψωμένη βάση του ανδριάντα I.B. Σερπιέρι, ο οποίος εμφανίζεται ως μέγας χορηγός ζωής στην περιοχή, ευεργέτης και σωτήρας τον οποίο η πόλη πρέπει να ευγνωμονεί. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο I.B.Serprieri δεν εκμεταλλεύθηκε μόνο τις αργυρίτιδες φλέβες, αλλά και τις ανθρώπινες φλέβες του Λαυρίου. Το άγαλμά του βρίσκεται σήμερα προσωρινά στον κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα. Θαυμάστε τα ερειπωμένα νεοκλασικά δημόσια κτίρια του 19ου αιώνα που συνθέτουν το σκηνικό του Λαυρίου. Το Α’ Δημοτικό Σχολείο, το κτίριο Bell Epogue που λειτουργεί σήμερα σαν ξενοδοχείο, το Δημαρχείο που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτη την αρχική του μορφή και τα νεοκλασικά στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής. Το κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλουργείων, απέναντι από το δημαρχείο, κατασκευάστηκε γύρω στο 1870 με 1880 και αποτελούσε το θυρωρείο της εταιρίας, αλλά και το παλιό ρολόι που αναφερόταν στην ακριβή άφιξη και αναχώρηση του προσωπικού. Σήμερα λειτουργεί ως καφετέρια. Φημισμένη είναι η παλιά αγορά του Λαυρίου που κατασκευάστηκε το 1885 από την Ελληνική Εταιρεία, για να νοικιάζει τους χώρους της σε εμπόρους. Σήμερα λειτουργεί ως ψαραγορά, με παραδοσιακά καφενεία, ουζερί και μεζεδοπωλεία. Η σιδερένια σκάλα στη βόρεια πλευρά του λιμανιού που στέκει επιβλητική και σκουριασμένη από το χρόνο αναδεικνύει τη μεταλλευτική και μεταλλουργική ιστορία του τόπου και αποτελεί δείγμα βιομηχανικής ιστορίας. Πίσω ακριβώς ερείπια των αποθηκών της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου στην είσοδο της πόλης χτίστηκε το 1970 και χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη αρχαιοτήτων μέχρι το 1999. Τα εκθέματα που φιλοξενεί είναι από την Προϊστορική εποχή ως τον 6ο π.Χ. αιώνα. Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, λειτουργεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο χώρο βρίσκεται και η οικία του Σερπιέρι. Στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου ή Καμάριζα θα περιηγηθείτε στα αρχαία ορυχεία και στους στρατώνες που κατασκευάστηκαν για την παραμονή των στρατιωτικών δυνάμεων για την απεργία των εργατών το 1887. Θα περπατήσετε σε δασικά μονοπάτια ανάμεσα σε εισόδους στοών, σπίτια μεταλλωρύχων. Όλος ο χώρος έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ. Στο Ορυκτολογικό και Μεταλλευτικό Μουσείο Υπάρχουν εκατοντάδες δείγματα ορυκτών των μεταλλείων Λαυρίου, ορισμένα από τα οποία είναι τόσο σπάνια που ανευρίσκονται μόνον εκεί. Το «Έγκοιλον Χάος» της Καμάριζας όπως ονομάζεται, είναι ένα πραγματικά σπάνιο μνημείο της φύσης. Είναι ένα είδος κρατήρα με βάθος που φτάνει τα 55 μέτρα και διάμετρο τα 120 μέτρα, έχει σχήμα καρδιάς και ο θρύλος τον συνδέει με πτώση μετεωρίτη. O αρχαιολογικός χώρος Σούριζας με μεταλλευτικά φρέατα και στόμια υπόγειων στοών. Στο Θορικό θα θαυμάσετε τον αρχαιολογικό χώρο, το αρχαίο θέατρο που θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο σήμερα στην Ελλάδα με ακανόνιστο, ελλειψοειδές σχήμα και τον μεγαλύτερο θολωτό τάφο της μυκηναϊκής περιόδου. Ο εντυπωσιακός και επιβλητικός φάρος Βρυσάκι κατασκευάστηκε το 1892 και αποτελούσε σημείο κατατεθέν στην περιοχή του Λαυρίου. Στην Κερατέα, μια πόλη με παραδόσεις, ιστορία και πολιτισμική ταυτότητα, θαυμάστε τον παλιό σταθμό της και το νεοκλασσικό Δροσοπούλου. Το σπήλαιο Κερατέας ή Λόρδου Βύρωνα και το Οβριόκαστρο Κερατέας που πιστεύεται πως κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. από δούλους των μεταλλείων του Λαυρίου, οι οποίοι είχαν επαναστατήσει κατά των Ρωμαίων. Η βιομηχανική συνοικία του Κυπριανού, δημιουργήθηκε το 19ο αιώνα για να στεγαστούν οι εργαζόμενοι της Γαλλικής Εταιρείας, όπου οι κατοικίες των μεταλλωρύχων σώζονται ατόφιες. Το κτίριο της Ευτέρπης αποτέλεσε ένα από τα δύο κέντρα της μουσικής ζωής της πόλεως κατά τον περασμένο αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης. Αξιόλογο επίσης είναι το πάρκο Φοινικόδασος που φυτεύτηκαν το 1880 και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της Λαυρεωτικής και της ιστορίας της περιοχής. Στα Λεγρενά ο παράκτιος υγρότοπος περιλαμβάνεται στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης του Δικτύου NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως Υγρότοπος Α΄ Προτεραιότητας προστασίας. Στο Σούνιο ο μικρότερος εθνικός δρυμός της χώρας, αλλά με τεράστιο ιστορικό και γεωλογικό ενδιαφέρον. Ο ναός του Ποσειδώνα να αγναντεύει από ψηλά τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, μαζί με τα απομεινάρια του μικρού ναού της Αθηνάς Σουνιάδος. Η μαγική ώρα του δειλινού είναι η καλύτερη για να τον απολαύσετε το φημισμένο ηλιοβασίλεμα της Αττικής. Ο Δήμος της Λαυρεωτικής περικλείεται από υπέροχες παραλίες και γραφικά κολπάκια, που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί δίπλα στην Αθήνα.

Δήμος Μαραθώνα

Ο Δήμος Μαραθώνα βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νομού Αττικής και αποτελείται από το Βαρνάβα, Γραμματικό, Μαραθώνα που είναι και η έδρα του, Νέα Μάκρη και το Μάτι. Είναι πέμπτος σε έκταση δήμος στην Αττική, από τους μεγαλύτερους σε έκταση στην Ελλάδα και από τους πλέον ιστορικούς της χώρας, γιατί το όνομά του συνδέθηκε με μια από τις πιο επικές μάχες της ανθρώπινης ιστορίας. Από εδώ ξεκινάει ο Μαραθώνιος Δρόμος, ένας αγώνας αντοχής που καλύπτει μια απόσταση 42 χλμ. και τερματίζει στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Εξερευνήστε τον Τύμβο του Μαραθώνα με τους τάφους των Αθηναίων πολεμιστών, τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα στο Γραμματικό, τον αρχαιολογικό χώρο της Μπρεξίζας με το ιερό των Αιγυπτίων Θεών στη Νέα Μάκρη και το μεσαιωνικό πύργο της Οινόης στους Άγιους Σαράντα. Θαυμάστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα στη θέση Βρανάς, όπου περιβάλλεται από αγροτική γη μεγάλης έκτασης, μέσα στην οποία υπάρχουν ο Τύμβος των Νεκρών Πλαταιών και ένα νεκροταφείο των Μεσοελλαδικών Χρόνων. Το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου που βρίσκεται κοντά στο δημαρχείο του Μαραθώνα, το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου και το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο στη Βαρνάβα. Θαυμάστε το φράγμα του Μαραθώνα και το εξαιρετικό φυσικό τοπίο στην ομώνυμη Λίμνη. Ο Δήμος του Μαραθώνα έχει πολλές ωραίες παραλίες, με πιο φημισμένη την παραλία του Σχοινιά που βρίσκεται σε περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους, η οποία έχει κηρυχθεί εθνικό πάρκο.

Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας

Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού Αττικής και αποτελείται από το Βραυρώνα, Μαρκόπουλο που είναι η έδρα του και το Πόρτο Ράφτη. Ο Δήμος, πλούσιος σε ιστορία και παραδόσεις, κατοικήθηκε από την εποχή του λίθου και είναι η συνέχεια παλιού Αρβανίτικου οικισμού, με κατοίκους που ακόμα και σήμερα κρατάνε σταθερούς δεσμούς με τις ρίζες τους. Ολόκληρη η περιοχή των Μεσογείων έχει εξαιρετικά γόνιμο έδαφος και παράγει πλήθος ποιοτικών προϊόντων. Στους απέραντους αμπελώνες παράγεται εδώ και αιώνες το φημισμένο κρασί των Μεσογείων. Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, πέρα από τη φυσική του ομορφιά χαρακτηρίζεται από διάσπαρτα βυζαντινά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του. Το Μαρκόπουλο έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς φιλοξένησε τα αθλήματα της ιππασίας και σκοποβολής. Γνώρισε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη μετά το 2004, αλλά ταυτόχρονα έχασε και τον αγροτικό της χαρακτήρα.  Περιηγηθείτε στον Πύργο Λιάδας, χτισμένος στον ομώνυμο λόφο που χρονολογείται από την εποχή της Φραγκοκρατίας (13ος αιώνας) και τα ερείπια του Πύργος Λημικού που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο του Χρεμωνίδιου πολέμου (267-261 π.Χ.). Θαυμάστε το Θέατρο Σάρας που στέκει στις ανατολικές υπώρειες του λοφίσκου της παλιάς δεξαμενής, με υπέροχη θέα και καταπληκτική ακουστική. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Μαρκοπούλου που έκλεισε το 1957, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και ωραιότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Αττικής, χτισμένος τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα. Η Βραυρώνα είναι παραθαλάσσια περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο της, με τα ερείπια του αρχαίου ναού της θεάς Αρτέμιδας και το Αρχαιολογικό Μουσείο δυτικά του ιερού λόφου της Βραυρώνας, μέσα σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ο Πύργος της Βραυρώνας που δεσπόζει στο λόφο, απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Δημήτριου είναι ένα από τα ελάχιστα οχυρωματικά έργα της Φραγκοκρατίας. Ο υγρότοπος βρίσκεται πλάι στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος, στις εκβολές του Ερασίνου ποταμού. Είναι μικρός, προστατευόμενος από το Δίκτυο Natura 2000 και έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια άγριας ζωής της Αττικής, με σπάνια είδη πουλιών. Το Πόρτο Ράφτη αποτελεί αγαπημένο παραθεριστικό τόπο και χαρακτηριστικό του είναι το λιμανάκι με τις ταβέρνες και ο όμορφος παραλιακός δρόμος με τις καφετέριες και τον παλιό πέτρινο ανεμόμυλο να στέκει γραφικός. Το Πόρτο Ράφτη ήταν κατά την αρχαιότητα ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Αθήνας. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε γραφικό κόλπο την είσοδο του οποίου στολίζουν τρία μικρά νησάκια, ο Ράφτης, η Ραφτοπούλα και το Πράσο. Οι παραλίες στην Βραυρώνα και το Πόρτο Ράφτη είναι όμορφες με πεντακάθαρα νερά και λευκή άμμο, μικρούς βραχώδεις όρμους και κολπίσκους με σπηλιές.

Δήμος Παιανίας

Ο Δήμος Παιανίας βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της ανατολικής πλευράς του νομού Αττικής και αποτελείται από τα Γλυκά Νερά και την Παιανία που είναι η έδρα του. Όλος ο δήμος παρουσιάζει τουριστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Το 2004 με την εγκατάσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου στα Μεσόγεια και με τα έργα που επακολούθησαν απέκτησε καλή συγκοινωνιακή σύνδεση με τις γειτονικές περιοχές και την Αθήνα, μέσω της Αττικής Οδού, το μετρό και τον προαστιακό. Τα Γλυκά Νερά είναι μια σύγχρονη και αναπτυσσόμενη πόλη που χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα είναι οικοδομημένο πέριξ του λόφου Φούρεσι και το δεύτερο στις πλαγιές του Υμηττού. Έμβλημα της πόλης είναι το γνωστό μαρμάρινο λεοντάρι της Κάντζας, που διασώζεται στο ναό Αγίου Νικολάου, καθώς τα Γλυκά Νερά εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Λεονταρίου στα παλαιότερα σύνορα Παλλήνης και Παιανίας. Η Παιανία χτισμένη στις παρυφές του Υμηττού, περιτριγυρισμένη από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, φημίζεται για το καλό της κρασί. Θαυμάστε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης στην πόλη με λεξικογραφικές εκδόσεις του εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Περιλαμβάνει τμήματα Πινακοθήκης με 1.000 περίπου έργα, βιβλιοθήκη με 7.000 τίτλους, φωτοθήκη με 7.000 φωτογραφίες και Ιστορική-Λογοτεχνική-Λαογραφική-Καλλιτεχνική και Φιλοτελική Αρχειοθήκη. Τη Δημοσθένιο βιβλιοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων Παιανίας και το Μουσείο Βορρέ με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, κεραμικά, ελαιογραφίες, λαογραφικές συλλογές κ.ά. Εξερευνήστε το Σπήλαιο Παιανίας ή Κουτούκι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 510 μ. στις ανατολικές παρυφές του ορεινού όγκου του Υμηττού. Είναι το μεγαλύτερο και από τα ομορφότερα σπήλαια της Αττικής, πλούσιο σε γεωλογικούς σχηματισμούς.

Δήμος Παλλήνης

Ο Δήμος Παλλήνης βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της ανατολικής πλευράς του νομού Αττικής και αποτελείται από την Ανθούσα, Γέρακα που είναι η έδρα του και η Παλλήνη. Η ιστορία της Παλλήνης χάνεται στα βάθη των αιώνων και ξεκινά από τους μυθικούς χρόνους. Σήμερα ο δήμος έχει μια διαρκή ανάπτυξη και αποτελεί την ανατολική πύλη εισόδου από το λεκανοπέδιο των Αθηνών προς στην πεδιάδα των Μεσογείων. Στην περιοχή του σημερινού Γέρακα υπήρξε στην αρχαιότητα ο μεγαλοπρεπής ναός της Παλληνίδος Αθηνάς, τα θεμέλια του οποίου είναι ορατά στην οδό Ανδρούτσου, ενώ από τον 5ο αιώνα π.Χ. και μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση, ευρήματα γύρω από το Σταυρό μαρτυρούν ευρύτατη ανάπτυξη. Σημεία ενδιαφέροντος είναι τα κτίρια εργοστασίου Καμπά στην Παλλήνη, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς σηματοδοτεί την εξέλιξη της παραγωγής οίνου στα Μεσόγεια και κατά συνέπεια την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Γέρακα, στην πλατεία Θεσσαλονίκης, λειτούργησε από το 1885 ως το 1957 και σήμερα αποτελεί ιστορικό κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κάντζας (Παλαιό Σταθμαρχείο) που βρίσκεται σε νησίδα στη 16η έξοδο της Αττικής Οδού, λειτούργησε από το 1885 ως το 1957 και σήμερα αποτελεί ιστορικό κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο. Το Πυροσβεστικό Μουσείο Παλλήνης με εκθέματα που αφορούν την πυροσβεστική ιστορία.

Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού Αττικής και αποτελείται από το Πικέρμι και τη Ραφήνα που είναι και η έδρα του. Κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και ήταν ένας από τους 100 Δήμους των Αθηνών που όρισε ο Κλεισθένης, με το όνομα «Αραφήν». Η σύνδεσή του με τις συγκοινωνίες των Αθηνών, την Αττική οδό και το λιμάνι, τον έχουν καταστήσει δημοφιλή προορισμό. Η Ραφήνα είναι παραθαλάσσια πόλη και το λιμάνι της είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής μετά τον Πειραιά, με δρομολόγια προς τις Κυκλάδες και την Εύβοια. Το Πικέρμι που είναι γνωστό για τους υδρόμυλούς του και τους πλούσιους αμπελώνες, έχει σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα. Σημεία ενδιαφέροντος είναι ο «Μύλος του Ν.Δ.» που κατασκευάστηκε το 1876. Στην Έκθεση Παλαιοντολογικών Ευρημάτων που φιλοξενείται στην παλιά κοινότητα Πικερμίου, οι αναπαραστάσεις ζώων σε φυσικό μέγεθος θα σας εντυπωσιάσουν. Η ακτογραμμή του έχει μερικές πανέμορφες παραλίες, όπως το Κόκκινο Λιμανάκι.

Δήμος Σαρωνικού

Ο Δήμος Σαρωνικού βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Αττικής και αποτελείται από την Ανάβυσσο, Καλύβια Θορικού που είναι η έδρα του, Κουβαρά, Παλαιά Φώκαια και τη Σαρωνίδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των οικισμών βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη, το μήκος της οποίας είναι περίπου 23 χλμ. με μεγαλύτερο οικιστικό ιστό την ευρύτερη περιοχή του Λαγονησίου. Ο Σαρωνικός είναι η γη που γέννησε τους Κούρους, με βυζαντινά μνημεία και μεσαιωνικούς πύργους και δασωμένες πλάγιες. Χαρακτηριστικό του είναι οι εναλλαγές της εύφορης πεδιάδας με το βραχώδες βουνό και τη δαντελωτή ακτογραμμή. Όλες οι περιοχές του δήμου, φημίζονται για τις χασαποταβέρνες και ψαροταβέρνες με φανατικούς θαυμαστές. Στον παραλιακό οικισμό Ανάβυσσο, οι Αλυκές μας θυμίζουν ότι αυτός ο τόπος έβγαζε κάποτε το καλύτερο αλάτι της Ελλάδας. Οι προϊστορικοί οικισμοί στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου και στο νησάκι Αρτσιντά, αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή. Ο υδροβιότοπος του Αγίου Νικολάου, αποτελεί ένα από τα ιδιαίτερα οικοσυστήματα του Δήμου Σαρωνικού. Το νησάκι Τόμπολο που ενώνεται με μια λωρίδα γης με τον Άγιο Νικόλαο δημιουργεί το δικό του ξεχωριστό γεωμορφολογικό φαινόμενο. Θαυμάστε το Λιλιπούτειο Λαογραφικό Μουσείο Αναβύσσου με εκθέματα που σχετίζονται με την ταπητουργεία, ενδυμασίες, υφαντά, κεντήματα και το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού «Μάκης Αγκούτογλου» με πληροφορίες, ντοκουμέντα, και αντικείμενα από την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Στα Καλύβια Θορικού θα περπατήσετε σε πευκόφυτα μονοπάτια και θα θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του. Το πλήθος των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, με κορυφαία τα περίφημα αγάλματα των Κούρων της αρχαϊκής περιόδου (7ος-6ος π.Χ. αι.), αποδεικνύουν ότι η κατοίκηση στην περιοχή χρονολογείται ήδη από τη νεολιθική εποχή. Ανακαλύψτε τον αρχαιολογικό χώρο των Εννέα Πύργων, μόλις 2 χλμ. από τα Καλύβια Θορικού, με τους άψογα διατηρημένους βυζαντινούς ναούς. Η ονομασία οφείλονταν ότι στην περιοχή υπήρχαν εννιά αδέρφια, που ο καθένας είχε τη δική του εκκλησία και το δικό του πύργο. Περιηγηθείτε στον Πύργο του Μελισσουργού που κατασκευάστηκε την εποχή του Μεσαίωνα. Ο Κουβαράς περιβάλλεται από εφτά δασωμένους λόφους με καταπληκτικές διαδρομές σε πανέμορφα μονοπάτια, με πανέμορφη θέα στο Σαρωνικό κόλπο. Στις παρυφές του δάσους είναι το πανέμορφο ανδρικό μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, όπου οι μοναχοί έχουν δημιουργήσει ένα πεντακάθαρο και ωραίο περιβάλλον. Το Λαγονήσι με τους γραφικούς κολπίσκους είναι ο περισσότερο φημισμένος παραθαλάσσιος οικισμός των Καλυβίων. Η Παλαιά Φώκαια είναι σήμερα ένας σύγχρονος παραθαλάσσιος τόπος δίπλα στην Ανάβυσσο. Το γραφικό λιμανάκι με το θεατράκι, μεταμορφώνεται (υπό εξέλιξη) σε αλιευτικό καταφύγιο με προέκταση προβλήτας και δυνατότητα αύξησης χωρητικότητας μικρών σκαφών. Η Σαρωνίδα είναι ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός που πήρε το όνομά της από το Σαρωνικό κόλπο. Η περιοχή παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση και τα τελευταία χρόνια χτίζονται όλο και περισσότερες εξοχικές κατοικίες. Το παραθαλάσσιο μονοπάτι της Σαρωνίδας είναι ίσως ένα από τα  πιο εντυπωσιακά μονοπάτια ανοιχτής φύσης σχεδόν δίπλα τόσο σε αστικό περιβάλλον όσο και σε πολυσύχναστη λεωφόρο. Τα 23 χιλιόμετρα της δαντελωτής ακτογραμμής κρύβουν μικρά και μεγάλα μυστικά.

Δήμος Σπατών – Αρτέμιδος

Ο Δήμος Σπατών – Αρτέμιδος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Αττικής και αποτελείται από την Αρτέμιδα και τα Σπάτα που είναι και η έδρα του. Η Αρτέμιδα είναι μια από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό περιοχές της ανατολικής Αττικής, με ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, που από παραθεριστικό οικισμό έγινε παραθεριστική κωμόπολη των Μεσογείων. Έμβλημα του δήμου είναι η θεά Αρτέμιδα, από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο  του αρχαίου ναού της Ταυροπόλου Αρτέμιδας στην παραλία της Λούτσας. Τα Σπάτα είναι φημισμένο οινοπαραγωγικό κέντρο και έχει καταστεί σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, λόγω της απόστασής του από το Διεθνή Αερολιμένα των Αθηνών. Σημεία ενδιαφέροντος είναι η Αρχαιολογική συλλογή του Αεροδρομίου με ευρήματα από τις ανασκαφές της περιοχής του Αεροδρομίου και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ένα από τα μεγαλύτερα ζωολογικά πάρκα των Βαλκανίων, που φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών, θηλαστικών και ερπετών.

Δήμος Ωρωπού

Ο Δήμος Ωρωπού βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Αττικής και αποτελείται από την Αυλώνα, Αφίδναι, Κάλαμο, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο, Νέα Παλάτια, Πολυδένδρι, Σκάλα Ωρωπού, Συκάμινο, Χαλκούτσι και τον Ωρωπό που είναι η έδρα του. Εκτείνεται από τον Ευβοϊκό Κόλπο ως τους πρόποδες της Πάρνηθας και από τη λίμνη του Μαραθώνα ως τα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία. Η περιοχή διαθέτει αξιοσημείωτη ιστορία, καθώς αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα το πλούσιο αγροτικό κέντρο «Γραία» (από όπου προήλθε και η λέξη Γραικός») της Τανάγρας. Το λιμάνι του Ωρωπού εξυπηρετεί την πορθμειακή γραμμή Ωρωπός – Ερέτρια με συχνά δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο Δήμος Ωρωπού αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο της Αττικής, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, δεκάδες ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά και με εύκολη πρόσβαση στην Εθνική οδό. Οι Άγιοι Απόστολοι είναι παραθαλάσσιος οικισμός του Καλάμου. Στην περιοχή βρίσκεται το αρχαίο ιερομαντείο Αμφιαράειο, στην τοποθεσία Μαυροδήλεσι. Στο ορεινό χωριό του Αυλώνα, θα θαυμάσουμε το Μουσείο Ζυγομαλά στο οποίο εκτίθενται αυθεντικά δείγματα κεντητικής και υφαντικής. Οι Αφίδνες στην αρχαιότητα ήταν ένας από τους Αττικούς δήμους που συνένωσε ο Θησέας, δημιουργώντας το Αθηναϊκό κράτος. Η ακρόπολη των αρχαίων Αφιδνών εντοπίζεται στη θέση Κοτρώνι κοντά στο σημερινό Καπανδρίτι και συνδέεται με μύθο σχετικό με την αρπαγή της Ωραίας Ελένης από τον Θησέα και το φίλο του Πέριθο. Ο Κάλαμος είναι χτισμένος σε υψόμετρο και κοντά στην περιοχή βρίσκεται και ο καταρράκτης Καλάμου, που η εύρεσή του είναι αρκετά δύσκολη, σε διαδρομή μέσα σε φαράγγι που είναι σχετικά επικίνδυνη. Στο Καπανδρίτι που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 340 μέτρων, στις ανατολικές απολήξεις της Πάρνηθας, βρίσκονται οι Ράθες μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με δάση, θάμνους, αγριολούλουδα, ρεματιές και μικρά ρυάκια. Αξιοσημείωτο είναι και το Μουσείο Οίνου στο κτήμα Λαζαρίδη. Στα Νέα Παλάτια το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού & Πνευματικού Ομίλου με ανεκτίμητα κειμήλια της προσφυγιάς. Στη Σκάλα Ωρωπού, η Λιμνοθάλασσα εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής σε μια ευρύτερη περιοχή 650 περίπου στρεμμάτων, που ιδιαίτερα στις αρχές της άνοιξης κατακλύζεται από εκατοντάδες πουλιά. Στον Ωρωπό ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συγκρότημα των κτιρίων του Αμαλίειου Ορφανοτροφείου, γνωστό ως πρώην Φυλακές Ωρωπού και το Τεχνολογικό Μουσείο Κλασικού Αυτοκινήτου «Φαέθων». Ο Ωρωπός διαθέτει μια μακρά ακτογραμμή που ξεκινά από τον Κάλαμο και καταλήγει στο Χαλκούτσι.

Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής

Η Δυτική Αττική έχει αρχαία καταγωγή και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Το Θριάσιο Πεδίο, η πεδιάδα που οριοθετείται από τρία βουνά και τον κόλπο της Ελευσίνας, ήταν η περιοχή ενός από τους αρχαίους δήμους της Αττικής και τόπος των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Σήμερα έχει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας με τον Ασπρόπυργο και το λιμάνι της Ελευσίνας να συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομία. Οι παραλίες είναι εξαιρετικές, Σε αυτήν την πλευρά της Αττικής βρίσκονται μερικές εξαιρετικές παραλίες, γνωστές στους λάτρεις της φυσικής ομορφιάς.

Δήμος Ασπροπύργου

Ο Δήμος Ασπροπύργου βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αττικής, όπου ανατολικά εκτείνεται το Ποικίλο και το Αιγάλεω όρος. Η παράκτια ζώνη του δήμου καταλαμβάνεται από εκτεταμένες βιομηχανικές μονάδες, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ως επί το πλείστον κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960. Η υπόλοιπη έκταση του δήμου είναι πεδινή με την εύφορη πεδιάδα του Θριάσιου πεδίου. Η εγκατάσταση μικρών και μεγάλων εργοστασίων στον Ασπρόπυργο άλλαξε δραστικά τη φυσιογνωμία της περιοχής, που από κατεξοχήν αγροτική μετατράπηκε σε βιομηχανική. Σημείο ενδιαφέροντος στο Δήμο Ασπροπύργου είναι το Λαογραφικό Μουσείο με συλλογή, διάσωση και προβολή της τοπικής ιστορίας του Ασπρόπυργου.

Δήμος Ελευσίνας

Ο Δήμος Ελευσίνας βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αττικής και αποτελείται από την Ελευσίνα που είναι η έδρα του και τη Μαγούλα. Διαθέτει μεγάλο εμπορικό λιμένα, το 2ο στην Αττική μετά του Πειραιά και στρατιωτικό αεροδρόμιο. Η πόλη της Ελευσίνας αναδείχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2023. Κατά την αρχαιότητα η Ελευσίνα αποτελούσε μαζί με την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδος όπου κατέληγε σε αυτήν η Ιερά Οδός. Η Ελευσίνα είναι γνωστή για το Λαογραφικό Φεστιβάλ και το Φεστιβάλ Αισχύλεια. Αξιοθέατα είναι ο οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος που εκτείνεται στα πρανή του λόφου της αρχαίας ακρόπολης, πάνω στην οποία δεσπόζει η μικρή εκκλησία της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, κοντά στο Λυκούργειο Διατείχισμα. Το Πλουτώνιο Σπήλαιο βρίσκεται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του λόφου της ακρόπολης του Ιερού της Ελευσίνας και αποτελείται από δύο αβαθή συνεχόμενα σπήλαια. Η λίμνη Κουμουνδούρου που από το 1974 έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος. Ο υγρότοπος φιλοξενεί μεγάλο αριθμό υδρόβιων και γλαρόμορφων πουλιών, τα οποία χρησιμοποιούν τον υγρότοπο για τη διαχείμασή τους.

Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας

Ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αττικής και αποτελείται από τα Βίλια, τις Ερυθρές, τη Μάνδρα που είναι η έδρα του και την Οινόη. Στο Αλεποχώρι βρίσκεται και το φαράγγι των Μύλων, που πολλοί συνδέουν τη δημιουργία του με το γνωστό σε όλους ρήγμα των Αλκυονίδων. Τα Βίλια είναι ορεινό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, στο ανατολικό στόμιο του μεγάλου ανοίγματος, το οποίο σχηματίζουν οι οροσειρές του Κιθαιρώνα και στους πρόποδες της κορυφής Λεστόρι. Παλαιότερα ονομάζονταν Ειδυλλία, πιθανώς λόγω του ειδυλλιακού του τοπίου που συνδυάζει ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα. Στην περιοχή των Βιλίων σώζονται πολυάριθμες εκκλησίες και μοναστήρια. Στη θέση Βαθυχώρια, στη βορειοδυτική πλευρά του όρους Πατέρα, υπάρχει κυκλικός αρχαίος πύργος που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι Ερυθρές ή Κριεκούκι διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ χαρακτηριστικό είναι το Δημαρχείο που χτίστηκε το 1928 από τον Ανδρέα Συγγρό. Σήμερα στη περιοχή σώζονται εννέα παραδοσιακές μικρές εκκλησίες, με παλιές τοιχογραφίες. Στις Ερυθρές βρίσκεται και η Γαργαφία Κρήνη, εκεί όπου οι μύθοι έστελναν τη Θεά Αφροδίτη για να πάρει το μπάνιο της. Η Μάνδρα με πλούσια πολιτιστική και οικολογική δράση, είναι γνωστή για τα προϊόντα της γεωργικής και κτηνοτροφικής της παραγωγής. Η Οινόη είναι ορεινό χωριό χτισμένο στις ράχες του Κιθαιρώνα, γνωστή για τις ταβέρνες της οι οποίες λειτουργούν όλο το χρόνο. H οχύρωση στα βορειοανατολικά στη θέση «Μυούπολη», ταυτίζεται από κάποιους ερευνητές με τα ερείπια της αρχαίας Οινόης. Ο πύργος της Οινόης αποτελούσε τόπο δράσης των Φρυκτωρών για τη μετάδοση σημάτων καπνού και συνδεόταν με γειτονική οχύρωση στα βορειοανατολικά του σύγχρονου χωριού, καθώς και με το φρούριο των Ελευθερών, που δεσπόζει στην κορυφή υψώματος στο πέρασμα της Κάζας, στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας.  Το εντυπωσιακό αρχαίο φρούριο των Ελευθέρων ταυτίζεται από τους περισσότερους ερευνητές με την ακρόπολη των αρχαίων Ελευθερών. Στο Πόρτο Γερμενό και σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη θάλασσα βρίσκεται το φρούριο των Αιγοσθενών, το οποίο πρωτοχτίστηκε τον 4ο π. Χ. αιώνα. Φτιάχτηκε ως οχυρό για τον έλεγχο του λιμανιού και του Κορινθιακού κόλπου και περιλάμβανε ακρόπολη και τετράγωνους πύργους. Λίγο έξω από την Ψάθα, ο κάθετος ασβεστολιθικός βράχος, είναι ένας οικότοπος που αποδεικνύει ότι η άγρια φύση στην Αττική βρίσκεται παντού και σε αφθονία. Στις σχισμές και στα βαθουλώματα φυτρώνουν σπάνια και ενδημικά φυτά, ενώ πολλά είδη πτηνών βρίσκουν εδώ ασφαλές καταφύγιο για φώλιασμα και ανεφοδιασμό με νερό. Οι παραλίες του Δήμου βρίσκονται στα όρια των Βιλίων και είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Δυτικής Αττικής. Το Αλεποχώρι, το Πόρτο Γερμανό και η Ψάθα είναι εξελιγμένα παραθαλάσσια θέρετρα.

Δήμος Μεγαρέων

Ο Δήμος Μεγαρέων βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αττικής και αποτελείται από τα Μέγαρα που είναι η έδρα και τη Νέα Πέραμο. Βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι χερσαίων και θαλάσσιων οδών και έχει εύκολη πρόσβαση από την Εθνική και Αττική οδό. Ο κάμπος των Μεγάρων θεωρείται σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, πλούσιος σε αγροτικά προϊόντα, πτηνοτροφικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αλλά και προϊόντα αλιείας. Μοναστήρια χτισμένα μέσα στο βράχο, ξωκκλήσια από τον 11ο αιώνα και εκκλησίες συναντάμε διάσπαρτα σε όλο το δήμο. Στην Αγία Τριάδα βρίσκεται το ομώνυμο ιστορικό τοίχος, που χτίστηκε για να προστατεύσει τους κατοίκους από το μένος και τις επιδρομές των Τούρκων. Ο υγροβιότοπος Βουρκάκι είναι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως τα φλαμίνγκο και οι μαυροκέφαλοι γλάροι που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Τα Μέγαρα είναι χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω στους λόφους Αλκάθους και Καρία. Είναι από τις αρχαιότερες περιοχές που κατοικήθηκαν στην Ελλάδα, με αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά, μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Θαυμάστε την Κρήνη του Θεαγένους, που είναι από τα γνωστότερα κτίσματα υδροδότησης της αρχαίας Ελλάδας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από τον 8ο αιώνα π.Χ μέχρι και το 2ο αιώνα μ.Χ. και το Καστάνειο Λαογραφικό Μουσείο για να γνωρίσετε από κοντά τις τοπικές ενδυμασίες και τα ήθη και έθιμα της περιοχής. Στη νοτιοδυτική άκρη της πόλης, στο λατομείο της περιοχής υπάρχουν ανασκαφές με ενδείξεις παρουσίας μικρού ναού ή ηρώου στην ίδια θέση, που σχετίζονται με το μνημείο του μυθικού βασιλιά Κάρα. Ο χώρος έχει πρόσβαση με τα πόδια ή με αυτοκίνητο από την πίσω μεριά του λατομείου. Στην παραλία Βαρέα της Πάχης βρίσκεται το Παλαιόκαστρο, πάνω σε ένα μικρό κωνικό λόφο όπου παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ο χώρος έχει πρόσβαση μόνο με τα πόδια. Στο λόφο του Αγίου Γεωργίου της Πάχης, πάνω ακριβώς από τον οικισμό, είναι ένα από τα ιστορικότερα  φρούρια της αρχαίας Μεγαρίδας, το οποίο χρησίμευε ως ακρόπολη του λιμανιού της Νισαίας. Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια ή με αυτοκίνητο. Ο Δήμος Μεγαρέων επειδή βρέχεται βόρεια από τον Κορινθιακό κόλπο και νότια από το Σαρωνικό, διαθέτει μοναδικούς παραθεριστικούς οικισμούς με πανέμορφες και καθαρές ακτές, όπως το Αλεποχώρι, την Κινέτα και τη Νέα Πέραμο.

Δήμος Φυλής

Ο Δήμος Φυλής βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της βόρειας πλευράς του νομού Αττικής και αποτελείται από τα Άνω Λιόσια που είναι και η έδρα του, το Ζεφύρι και τη Φυλή (Χασιά). Το ξακουστό χωριό της Χασιάς διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και φημίζεται για τις χασαποταβέρνες του αλλά και το νοστιμότατο ψωμί με προζύμι ψημένο σε παραδοσιακούς φούρνους. Αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Ζεφυρίου, το αρχαίο τείχος Δέμα και το φρούριο Φυλής το οποίο βρίσκεται σε απότομο βράχο και η πρόσβαση γίνεται με δύσβατο μονοπάτι.

Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών

Τα βόρεια προάστια των Αθηνών, γνωστά και ως ζώνη Β, εκτείνονται βόρεια και βορειοανατολικά από την Αθήνα και οριοθετούνται από τα Τουρκοβούνια δυτικά, τον Υμηττό ανατολικά, την Πεντέλη βορειοανατολικά και την Πάρνηθα βόρεια. Κάποιοι από τους δήμους έχουν αρχαία ιστορία και κάποιοι διαμορφώθηκαν καθοριστικά από την εισροή Μικρασιατών προσφύγων. Έδρα των βορείων προαστίων είναι η πόλη της Κηφισιάς και των βορειοανατολικών το Χαλάνδρι. Η πρόσβαση είναι εφικτή από ένα πλήθος λεωφόρων και αυτοκινητοδρόμων. Οι μετακινήσεις γίνονται με τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο που διευκολύνει την πρόσβαση από τον Πειραιά ως την Κηφισιά, με Δημοτικά Λεωφορεία, με το Μετρό και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο που διευκολύνει την πρόσβαση από την Ανατολική και Δυτική Αττική. Πολλοί Δήμοι των βορείων προαστίων έχουν αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια για δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμους, αλλά και ποδηλατοδρόμους. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, φιλοξενούν και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου, που αποτελεί όαση αθλητικών δραστηριοτήτων και χώρο όπου διεξάγονται μεγάλες συναυλίες και μουσικά δρώμενα. Σε διάφορες περιοχές για την διεξαγωγή των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κατασκευάστηκαν διάφορα στάδια και χώροι εκμετάλλευσης, φέρνοντας μια ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στις περιοχές. Πολλές περιοχές των βορείων προαστίων αποτελούσαν μέρος διακοπών εύπορων οικογενειών, που στη συνέχεια έχτισαν εκεί πολυτελείς κατοικίες, όπως στο Ψυχικό, που θέλησαν να ζήσουν σε ένα καλύτερο φυσικό περιβάλλον, έξω από το κέντρο της πόλης. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται αρκετά από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Στο Ψυχικό βρίσκεται το Αρσάκειο, το Κολλέγιο Αθηνών και η σχολή Μωραΐτη. Στην Αγία Παρασκευή βρίσκεται το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδος και στη Λυκόβρυση το ίδρυμα της Βρετανικής πρεσβείας St. Catherine’s British School. Τα βόρεια προάστια φημίζονται για την πληθώρα ελεύθερων χώρων, για τους χώρους πρασίνου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για διατήρηση του φυσικού κάλλους, παρά τις έντονες πιέσεις αστικοποίησης που αγγίζουν πλέον τα Αττικά βουνά. Όλοι οι δήμοι των βορείων προαστίων έχουν πλήθος από πλατείες, πάρκα και άλση. Ορισμένες από τις πιο καλαίσθητες πλατείες είναι: η πλατεία Πίνδου στο σταθμό του Αμαρουσίου, η πλατεία Αναλήψεως στα Βριλήσσια, η πλατεία Πλατάνων στο σταθμό της Κηφισιάς, η πλατεία Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό, η πλατεία Δροσοπούλου στη Φιλοθέη, η πλατεία Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι και πολλές άλλες. Μερικά μόλις από τα πιο γνωστά πάρκα και άλση είναι:  το Αττικό Πάρκο Βριλησσίων για ποδηλασία και αθλοπαιδιές, το πάρκο Μαρία Κάλλας στα Βριλήσσια, το Άλσος της Κηφισιάς που φιλοξενεί παραδοσιακά την Ανθοκομική Έκθεση της πόλης, το Δάσος Συγγρού στο Μαρούσι, το πάρκο Ηρακλειδών & Ολύμπου στο Χαλάνδρι, το Άλσος του Χολαργού με τη μεγαλοπρεπή πευκόφυτη οδός Περικλέους, στην αρχή της οποίας στέκει ο ανδριάντας του Περικλέους και πολλά άλλα. Κάποιες περιοχές φημίζονται για το αξιόλογο ιστορικό παρελθόν με ενδιαφέροντα μνημεία και μουσεία, όπως το Νέο Ηράκλειο και η Πεύκη. Τα τελευταία χρόνια τα βόρεια προάστια έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονες αγορές, με έντονη εμπορική δραστηριότητα στα πολυάριθμα εμπορικά καταστήματα, όπως το Νέο Ηράκλειο, η Μεταμόρφωση και η Νέα Ιωνία. Κάθε συνοικία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, με αμέτρητες γαστρονομικές προτάσεις και μπαρ, ελκύοντας όλο και περισσότερο κόσμο.

Δήμος Αγίας Παρασκευής

Στο Δήμο της Αγίας Παρασκευής αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, που λειτουργεί σα χώρος μνήμης του γνωστού καλλιτέχνη και εθνικού αγωνιστή. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η δημοτική βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής.

Δήμος Αμαρουσίου

Στο Δήμο Αμαρουσίου αξίζει να επισκεφτείτε τη Βορέειος Βιβλιοθήκη, τη Δημοτική Ολυμπιακή Πινακοθήκη Σπύρου Λούης, το εκθετήριο Κεραμικής, το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο,  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Σπαθάρειο Μουσείο.

Δήμος Βριλησσίων

Στο Δήμο Βριλησσίων αξίζει να επισκεφτείτε τη παραρεμάτια ζώνη των Αμαζόνων επί της ανατολικής ρεματιάς. Το Άλσος Βριλησσίων Μαρία Κάλλας, πρώην ναυτική βάση, φημίζεται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής, ενώ το Αττικό Πάρκο Βριλησσίων-Χαλανδρίου και το πάρκο της Ρεματιάς αποτελούν τακτικό τόπο συνάντησης και αθλοπαιδιών. Αξίζει να επισκεφτείτε το Υδραγωγείο των Βριλησσίων (έναν από τους δύο υδατοπύργους που υπήρχαν) στην πλατεία Αγίας Λαύρας και το βράχο του Βριλησσού στην πλατεία Ελευθερίας.

Δήμος Ηρακλείου

Στο Δήμο Ηρακλείου αξίζει να επισκεφτείτε το Δημοτικό θέατρο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και τη “Βίλλα Στέλλα” με κύκλο διαλέξεων, εκθέσεις ζωγραφικής και άλλες εκδηλώσεις.

Δήμος Κηφισιάς

Στο Δήμο Κηφισιάς αξίζει να επισκεφτείτε τη Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, τη Βίλα Καζούλη, την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς, το Μουσείο Γεωργίου Δροσίνη, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και το Άλσος Κηφισιάς όπου κάθε άνοιξη διοργανώνεται η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς.

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης αξίζει να επισκεφτείτε, το παλαιό Ινστιτούτο Αμπέλου και το ανακαινισμένο Υδραγωγείο στη Λυκόβρυση, το Δημοτικό Θέατρο Πεύκης και το πρότυπο «Ηλιακό Χωριό» που βρίσκεται στα όρια του δήμου.

Δήμος Μεταμορφώσεως

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης είναι μία σύγχρονη περιοχή με έντονη εμπορική δραστηριότητα. Φημισμένος από παλιά για τις ταβέρνες της.

Δήμος Νέας Ιωνίας

Στο Δήμο Νέας Ιωνίας αξίζει να επισκεφτείτε, στα αναπαλαιωμένα κτίρια παλαιών εργοστασίων του δήμου στην Ελευθερούπολη, τα Μουσεία Ιστορίας, Λαογραφίας και Υφαντουργίας-Ταπητουργίας. Το Παναιτώλιο, στο κέντρο της Αλσούπολης, είναι ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική.

Δήμος Πεντέλης

Στο Δήμο Πεντέλης αξίζει να επισκεφτείτε πλούσια ιστορικά ευρήματα, όπως το Αστεροσκοπείο, τη Maisonette, το Μέγαρο της Πλακεντίας, το Μουσείο Λατομικής τέχνης-Μουσείο Μαρμάρου, το πανδοχείο Plaisance, τον πυργίσκο Tourelle και τη σπηλιά του Λήσταρχου Νταβέλη στην Πεντέλη.

Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού φημίζεται για τις διατηρητέες κατοικίες που αποτελούν μοναδικά δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής του προηγούμενου αιώνα. Δεξιά και αριστερά ενός πολύπλοκου οδικού πλέγματος ξεδιπλώνονται μεγάλα πάρκα και πλατείες, αξιοθέατα, σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και μεγάλος αριθμός πρεσβειών. Στην παιδική χαρά της Φιλοθέης είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του φημισμένου αρχιτέκτονα και καθηγητή Δημήτρη Πικιώνη. Φιλοξενεί  γλυπτά έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως το «Ελάφι» του Χρήστου Καπράλου, τον «Αυλητή» του Κώστα Κλουβάτου, προτομές και αναθηματικές πλάκες. Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου», φιλοξενεί έξι εμβληματικά γλυπτά μεγάλων διαστάσεων του γνωστού Έλληνα καλλιτέχνη Ζογγολόπουλου. Το Ρέμα Φιλοθέης αποτελεί υγροβιότοπος που προσφέρει καταφύγιο σε αρκετά είδη μικροπανίδας. Αξίζει να επισκεφτείτε  το θρόνο του Όμβριου Δία στο λόφο της Φιλοθέης και την Κρύπτη Αγίας Φιλοθέης.

Δήμος Χαλανδρίου

Στο Δήμο Χαλανδρίου αξίζει να επισκεφτείτε, τα τμήματα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, το μνημειώδη Ρωμαϊκό τάφο της Μαρμαριώτισσας, τις εντοιχισμένες επιτύμβιες στήλες των Ελληνικών χρόνων στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, τα εντοιχισμένα τμήματα παλαιοχριστιανικών μνημείων στο ναϊδριο του Αγίου Γεωργίου. Η Ρεματιά του Χαλανδρίου προτείνεται για μια γρήγορη εναλλαγή από το αστικό στο φυσικό τοπίο.

Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών

Τα δυτικά προάστια των Αθηνών, γνωστά και ως Ζώνη Δ, εκτείνονται κυρίως στην πεδιάδα και οριοθετούνται από το Αιγάλεω όρος, το Θριάσιο Πεδίο, τον Κηφισό, την Πάρνηθα και το Ποικίλο όρος. Η πρόσβαση γίνεται από τη λεωφόρο Κηφισού, λεωφόρο Αθηνών και από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Πρόκειται για αρκετά πυκνοκατοικημένη περιφερειακή ενότητα, όπου καταλαμβάνει επίσης και σημαντικό ποσοστό της βιομηχανικής παραγωγής των Αθηνών και του Πειραιά. Για δεκαετίες τα δυτικά προάστια της Αθήνας είχαν φτιάξει το δικό τους αυτοδύναμο και αυτόνομο μικρόκοσμο. Τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη και σε αυτό έχουν συμβάλει τα έργα ανάπλασης με θεματικά πάρκα, τα εμπορικά κέντρα, η έλευση του Μετρό και τα συγκοινωνιακά έργα που έχουν γίνει αλλά και κάποια που έχουν προαναγγελθεί. Τα Δυτικά προάστια έχουν τη δική τους πολιτιστική ταυτότητα, αλλά και το στιλ διασκέδασης με τα αναρίθμητα φημισμένα ταβερνάκια, μουσικά μεζεδοπωλεία, ρακάδικα και μπαράκια και αυτό οφείλεται στην εργατική καταγωγή των κατοίκων της. Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, αξιόλογα μουσεία, κατάφυτα πάρκα και άλση, ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος στο Χαϊδάρι, είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους.

Δήμος Αγίας Βαρβάρας

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας είναι πλούσιος σε πράσινο και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναβαθμίζεται σταδιακά.

Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού είναι πλούσιος σε πράσινο με πολλά πάρκα και άλση. Ο Πευκώνας στους Αγίους Αναργύρους με έκταση περίπου 10 στρέμματα. Το Άλσος Ιερού Λόχου στο Καματερό και το πάρκο Ειρήνης στον Καματερό με έκταση 20 στρέμματα. Το Ποικίλο Όρος είναι ένας ακόμα σημαντικός χώρος πρασίνου, ο οποίος έχει επιρροή σε τοπικό και σε ευρύτερο επίπεδο λόγω της θέσης και του μεγέθους του. Σημείο ενδιαφέροντος είναι η Ελιά του Πεισίστρατου στους Αγίους Αναργύρους. Πρόκειται για δέντρο ηλικίας μεγαλύτερης των 2.500 ετών, που διασώζεται ακμαίο στον περίβολο της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων.

Δήμος Αιγάλεω

Ο Δήμος Αιγάλεω είναι κυρίως αστική περιοχή και λόγω της κομβικής θέσης του λειτούργησε ως πόλος έλξης για μεγάλες βιομηχανικές εταιρίες και εμπορικά κέντρα. Εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου βρίσκονται πέντε μεγάλες οδικές αρτηρίες και συγκεκριμένα οι Λεωφόροι Κηφισού, Αθηνών, Θηβών, Πέτρου Ράλλη και η Ιερά Οδός. Στο Δήμο Αιγάλεω έχουν την έδρα τους οι 2 από τις 4 Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι) της χώρας. Το Αιγάλεω είναι το ιστορικό κέντρο του προαστίου, όπου μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα ήταν  πρωτεύουσα της Δυτικής Αττικής με συνέπεια στην πόλη να εδρεύουν αρκετές δημόσιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, Δασαρχείο κ.α.). Σημείο κατατεθέν της πόλης είναι η εμβληματική καμινάδα του πάλαι ποτέ Πυριτιδοποιείου, του εργοστάσιου παρασκευής πυρίτιδας ιδιοκτησίας Μποδοσάκη, που έδρευε στο χώρο του σημερινού δημοτικού άλσους της πόλης. Σημεία ενδιαφέροντος είναι το Στέγαστρο του Σταθμού Μετρό Ελαιώνας, με ίχνη της αρχαίας γέφυρα του ποταμού Κηφισού, όπου γίνονταν και οι περίφημοι «γεφυρισμοί» (πειράγματα μεταξύ των ανθρώπων που σταματούσαν για ξεκούραση) κατά τη διάρκεια της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Το Στέγαστρο του Σταθμού Μετρό Αιγάλεω, με ίχνη της αρχαίας Ιεράς Οδού, ακριβώς δίπλα στη σημερινή Ιερά Οδό. Το Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο που φιλοξενεί αντικείμενα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το Μουσείο Μικρασιάτικου Πολιτισμού που φιλοξενεί κοσμήματα, νομίσματα, χαλιά, υφαντά, φωτογραφίες κ.ά. από πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας.

Δήμος Ιλίου

Ο Δήμος Ιλίου ή παλιότερα Νέα Λιόσια, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμιακό μέγεθος των δυτικών προαστίων. Επισκεφτείτε το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» με έκταση 1.150 στρεμμάτων και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους της Αθήνας. Το Πάρκο σήμερα είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Ο περιβαλλοντικός θησαυρός του Πάρκου περιλαμβάνει έξι τεχνητές λίμνες, οι οποίες περιβάλλονται από καλαμώνες και αγροτικές καλλιέργειες. Αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Ιλίου και το Νομισματικό Μουσείο όπου στεγάστηκε προσωρινά σε αρκετά κτίρια. Φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες νομίσματα από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, με έμφαση στη δραχμή. Το Ελληνικό Κέντρο Ερπετών στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης« φιλοξενεί συνολικά 47 είδη ερπετών από την παγκόσμια πανίδα.

Δήμος Περιστερίου

O Δήμος Περιστερίου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό δήμους της Αθήνας. Εκτείνεται μέχρι τους πρόποδες του ορεινού όγκου του Ποικίλου, που αποτελεί προέκταση του όρους Αιγάλεω. Σήμερα το Περιστέρι διαθέτει μία από τις πιο ζωντανές αγορές, με καρδιά τον περιώνυμο πεζόδρομο Περιστερίου και το Μπουρνάζι φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή και τα πολυτελή μαγαζιά της. Το μοναδικό σε ομορφιά Άλσος του Περιστερίου, σε διάφορα σημεία δημιουργούνται υπέροχοι ανθόκηποι.

Δήμος Πετρουπόλεως

Ο Δήμος Πετρουπόλεως αναπτύσσεται στις παρυφές του Ποικίλου όρους και σύμφωνα με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (Α.Σ.Δ.Α.) είναι ο πιο ανεπτυγμένος δήμος της δυτικής Αθήνας. Το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, στα πλαίσια του οποίου διοργανώνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.α. δρώμενα.

Δήμος Χαϊδαρίου

Ο Δήμος Χαϊδαρίου είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση των δυτικών προαστίων της Αθήνας και αποτελεί τη φυσική διέξοδο προς τις δυτικές ακτές της Αττικής. Το σπήλαιο της Αφαίας στο όρος Αιγάλεω, ανακαλύφθηκε μόλις το 2008 και είναι ένα από το πιο όμορφα της Αττικής, με μεγάλη ποικιλία σε σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς. Εικάζεται ότι συνδέεται με το σπήλαιο της Πεντέλης. Όσοι αγαπούν τη φύση, ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι σε μια καταπράσινη έκταση 1.860 στρεμμάτων, πλημμυρισμένη από 2.500 είδη φυτών από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα ειδυλλιακές είναι οι λιμνούλες με τα νούφαρα και τα άλλα υδρόβια και υδρόφιλα είδη φυτών. Στον Ανθώνα υπάρχουν συνολικά 25 λίμνες, που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα και είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να υπάρχει συνεχόμενη ροή από τη μία στην άλλη. Ο Πύργος Παλατάκι βρίσκεται στο χώρο όπου έγινε η ιστορική μάχη του Γεωργίου Καραϊσκάκη το 1826 με τα στρατεύματα του Κιουταχή. Χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία πολλών σημαντικών ιδιοκτητών και εκτός από τον ξενώνα περιελάμβανε και άλλα κτίσματα, όπως ελαιοτριβείο και στάβλους. Το 1979 ανακηρύχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέοι ιστορικοί τόποι. Σήμερα, ο Πύργος έχει μετατραπεί σε πυρήνα πολιτισμού.

Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών

Τα κεντρικά προάστια των Αθηνών βρίσκονται στο νοτιότερο σημείο της Αττικής, είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή και το πιο ευνοημένο από τα άλλα προάστια των Αθηνών, λόγω της πρόσβασης και των συγκοινωνιακών μέσων που διαθέτουν. Ο Υμηττός, η Πεντέλη, η Πάρνηθα και το Αιγάλεω, αγκαλιάζουν την Ελληνική πρωτεύουσα και αποτελούν τους πράσινους φρουρούς της από τους εναπομείναντες χώρους πρασίνου.

Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων χωρίζεται σήμερα διοικητικά σε επτά διαμερίσματα που το κάθε δημοτικό διαμέρισμα έχει περίπου παρόμοιο πληθυσμό και τοπικό δημοτικό συμβούλιο. Το 1ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει το κέντρο των Αθηνών με το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο (Στάδιο-Ομόνοια-Πλάκα). Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις περιοχές: Εξάρχεια, Ιλίσια, Κολωνάκι, Κουκάκι, Νεάπολη, Πλάκα και Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι. Το 2ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει τις νοτιοανατολικές συνοικίες από Νέο Κόσμο μέχρι το Στάδιο. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις περιοχές: Άγιος Αρτέμιος, Μετς, Νέος Κόσμος και Παγκράτι. Το 3ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει τις νοτιοδυτικές συνοικίες (Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Μεταξουργείου και Θησείου). Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις περιοχές: Βοτανικός, Γκάζι, Θησείο, Μεταξουργείο, Πετράλωνα και Ρουφ. Το 4ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει τις δυτικές συνοικίες (Κολωνού, Ακαδημίας Πλάτωνος, Σεπόλια μέχρι Πατήσια). Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις περιοχές: Άγιος Νικόλαος, Ακαδημία Πλάτωνος, Κολοκυνθού, Κολωνός, Πλατεία Αττικής και Σεπόλια. Το 5ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει τις βορειοδυτικές συνοικίες μέχρι Προμπονά. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις περιοχές: Άγιος Ελευθέριος, Πατήσια και Ριζούπολη. Το 6ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει τις βόρειες κεντρικές συνοικίες (Πατήσια Κυψέλη). Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις περιοχές: Κυψέλη, Πατήσια, Πεδίον του Άρεως, Πλατεία Βικτωρίας, Πλατεία Κολιάτσου και Σταθμός Λαρίσης. Το 7ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει τις βορειοανατολικές συνοικίες (Αμπελόκηποι, Ερυθρός, Πολύγωνο κ.λπ.). Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις περιοχές: Αμπελόκηποι, Γκύζη, Ελληνορώσων, Νέα Φιλοθέη και Πολύγωνο. Οι πιο μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές των διαμερισμάτων του Δήμου Αθηναίων είναι οι παρακάτω: Αμπελόκηποι, Γκύζη, Εξάρχεια, Ιλίσια, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Νέος Κόσμος, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Ριζούπολη και Σεπόλια. Όλος ο δήμος διαθέτει πλήθος από ιστορικά αξιοθέατα, μουσεία και μνημεία, παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελούν σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος. Σε όλο το δήμο, αλλά ειδικά στο ιστορικό κέντρο της υπάρχουν πληθώρα επιλογών για αγορές, αλλά και για διασκέδαση. Ενδεικτικά αναφέρουμε το εμπορικό κέντρο της πόλης, πρόκειται για την περιοχή από το Σύνταγμα ως την Ομόνοια, με όλους τους οδικούς άξονες και τους παράπλευρους δρόμους. Η καρδιά της Αττικής χτυπά στην Αθήνα, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας αλλά και μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί αξιοθέατο με διεθνούς φήμης αρχαιολογικούς χώρους και εντυπωσιακά Μουσεία σύγχρονης τέχνης. Τα Αναφιώτικα με μικρά ασβεστωμένα σπίτια ανάμεσα στους βράχους, ανθοστόλιστοι κήποι, στενά σοκάκια και τα μπλε παράθυρα, προκαλούν ένα αναπάντεχο θέαμα με την πανοραμική άποψη της Αθήνας. Στο Θησείο βρίσκονται πολυσύχναστα στέκια της πόλης, μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαρ που διατηρούν τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας. Το Μοναστηράκι είναι ο αγαπημένος προορισμός ντόπιων και τουριστών, για βόλτες στα αναρίθμητα μικρά καταστήματα και στους πάγκους των μικροπωλητών. Η Πλάκα που είναι η πιο παλιά συνοικία της Αθήνας, χαρακτηρίζεται από μνημεία όλων των εποχών, που δείχνουν ότι εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης. Η μικρή συνοικία του Ψυρρή είναι μια από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης, γνωστή για τα στενά δρομάκια με τις ταβέρνες, τα τσιπουράδικα, τις μπιραρίες, αλλά και για τα νεοκλασικά κτίσματα, που αντικρίζει κανείς, καθώς περιπλανιέται σ’ αυτή.

Δήμος Βύρωνος

Ο Δήμος Βύρωνος πήρε την ονομασία του από τον Λόρδο Βύρωνα. Αρχικά ήταν βοσκοτόπια και χωράφια Αθηναίων, τα οποία άρχισαν να απαλλοτριώνονται και να ρυμοτομούνται στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 για την αποκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Σημείο ενδιαφέροντος είναι το Μουσείο Ιστορίας και το Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» όπου πραγματοποιούνται πολλές συναυλίες.

Δήμος Γαλατσίου

Ο Δήμος Γαλατσίου βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Τουρκοβούνια και είναι από τις περιοχές της πρωτεύουσας με το μεγαλύτερο ποσοστό πρασίνου, αλλά και μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες ταυτόχρονα. Το Άλσος Βεΐκου που βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου, είναι ένας καταπράσινος χώρος συνολικής έκτασης 256 στρεμμάτων, ιδανικός για περιπάτους και χαλάρωση, παιχνίδια με την οικογένεια, άθληση και αναψυχή.

Δήμος Δάφνης – Υμηττού

Ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού είναι ένας από τους πιο μικρούς σε έκταση δήμους των κεντρικών προαστίων της Αθήνας, αλλά και γενικότερα της Αττικής. Αποτελεί μία από τις πρώτες περιοχές που εξυπηρετήθηκαν από το συγκοινωνιακό δίκτυο του Μετρό στη νότια επέκταση, καθώς αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο που εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακίνησης ως τη Βάρκιζα και τη Σαρωνίδα (μαζί με το γειτονικό Άγιο Δημήτριο). Όπως έδειξαν και τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές για την κατασκευή του μετρό στην πλατεία Καλογήρων, η περιοχή ταυτίζεται με τον αρχαίο δήμο Αλωπεκής.

Δήμος Ζωγράφου

Ο Δήμος Ζωγράφου είναι περιοχή πλούσια σε πράσινο, το οποίο συγκεντρώνεται κυρίως στους πρόποδες του Υμηττού. Οι συνοικίες που ανήκουν στο δήμο είναι: Άνω Ιλίσια, Γουδί, Νέος Ζωγράφος, Παλαιός Ζωγράφος και Πανόραμα Ζωγράφου. Σημείο ενδιαφέροντος είναι ο Πύργος Ανθούσας, γνωστός με το τούρκικο όνομα «Κούλα», είναι μεταβυζαντινών χρόνων και έχει τετράγωνη κάτοψη.

Δήμος Ηλιούπολης

Ο Δήμος Ηλιούπολης βρίσκεται στις νοτιοδυτικές παρυφές του Υμηττού σε υψόμετρο 210 μέτρων. Η περιοχή χαρακτηριζόταν από χαμηλές κατοικίες, καθώς η ύπαρξη του αεροδρομίου του Ελληνικού απαγόρευε τη δόμηση πάνω από δύο ορόφους, αλλά με τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα, ο περιορισμός αυτός καταργήθηκε και έτσι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από αρκετό πράσινο, καλή ρυμοτομία όσον αφορά το κεντρικό και ανατολικό της τμήμα. Έχει πολλές πλατείες, όπως η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Ανεξαρτησίας, 25ης Μαρτίου, Παλαιών Πατρών Γερμανού κ.ά.

Δήμος Καισαριανής

Ο Δήμος Καισαριανής βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές του Υμηττού με σημεία ενδιαφέροντος το Σκοπευτήριο και τη Μονή Καισαριανής. Το Δάσος Καισαριανής, μία όαση πρασίνου γεμάτη πεύκα, πλατάνια, κέδρους, βελανιδιές και ευκαλύπτους και μονοπάτια που οδηγούν στις διάσπαρτες εκκλησίες και τα μοναστήρια, αλλά και πολλά όμορφα σημεία και μικρά ξέφωτα.

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας είναι μια όμορφη περιοχή με σπίτια που κρύβουν καταπράσινες αυλές, με πολλούς πεζόδρομους, πάρκα και πλατείες που σφύζουν από ζωή. O παραδοσιακός προσφυγικός οικισμός της Νέας Φιλαδέλφειας, με πολεοδομικό σχεδιασμό εκτείνεται από τη Χαλκηδόνα μέχρι τη Νέα Μάδυτο και από τη Νέα Ιωνία μέχρι την εθνική οδό. Το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας που έχει έκταση περίπου 480 στρέμματα, αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή. Η ύπαρξη πλούσιας βλάστησης, η παρουσία της λίμνης, η γειτνίαση με τον Ποδονίφτη έχουν μετατρέψει το Άλσος σε προσωρινό ή μόνιμο καταφύγιο σε πολλά είδη της άγριας ζωής. Από το 1986 ως το 1995 λειτουργούσε και ένας μικρός ζωολογικός κήπος. Την Πρωτομαγιά ο δήμος διοργανώνει εδώ και αρκετά χρόνια, πολιτιστικές εκδηλώσεις ανοιχτές για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, με συμμετοχή πλήθος κόσμου. Ως μνημεία έχουν χαρακτηριστεί η καμινάδα του πρώην εργοστασίου «Μπριτάννια» και το κέλυφος του κυρίως κτιρίου, της καμινάδας και του λεβητοστασίου του πρώην εργοστασίου «Βαμβακουργία». Τα τελευταία χρόνια η Νέα Φιλαδέλφεια σφύζει από ζωή, με μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και μοντέρνα μπαρ που έχουν δώσει νέα πνοή στην περιοχή.

Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών

Τα νότια προάστια των Αθηνών, γνωστά και ως «Αττική Ριβιέρα», είναι από τις πιο ελκυστικές περιοχές της Αττικής, όπου προσφέρουν ατελείωτες επιλογές από παραλίες, αθλητικές δραστηριότητες, γαστρονομικές εμπειρίες και νυχτερινή ζωή. Η πανέμορφη ακτογραμμή της ξεκινά από το Φάληρο και καταλήγει στη Γλυφάδα, με φόντο την απέραντη θέα του Σαρωνικού.

Δήμος Αγίου Δημητρίου

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου ήταν ένας μικρός οικισμός με λίγα σπίτια, γνωστός ως Μπραχάμι. Έμβλημα του Δήμου Αγίου Δημητρίου είναι ο Σωκράτης, ο σπουδαίος Αθηναίος φιλόσοφος. Εντός των διοικητικών ορίων του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται ο Ασύρματος, μια έκταση 78 στρεμμάτων, που από το 2016 έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο για τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων πρασίνου και πολιτιστικών, αθλητικών ψυχαγωγικών χρήσεων, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού βιοκλιματικής ανάπλασης. Τον Άγιο Δημήτριο διασχίζει το ρέμα της Πικροδάφνης, που ξεκινάει από τους πρόποδες του Υμηττού και καταλήγει στο Παλαιό Φάληρο. Είναι ένα από τα μόλις 13 ανοιχτά ρέματα που έχουν απομείνει στην Αττική, χαρακτηρισμένο ως τόπος ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλους και καταβάλλεται προσπάθεια για την ανάπλασή του. Στον Άγιο Δημήτριο από τη δεκαετία του 1970 υπάρχει και το Στρογγυλό σχολείο. Είναι μια ιδιαίτερη σχεδιαστική δημιουργία του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα όπως έχει χαρακτηριστεί με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, πολύ προχωρημένο για την εποχή που κατασκευάστηκε.

Δήμος Αλίμου

Ο Δήμος Αλίμου που θεωρείται η γενέτειρα του Θουκυδίδη, είναι ένα σύγχρονο παραθαλάσσιο προάστιο, που οριοθετείται βόρεια από την οροσειρά του Υμηττού και νότια από τη θάλασσα του Σαρωνικού, με πολυάριθμες προτάσεις για ψυχαγωγία και γαστρονομικές απολαύσεις. Η πασίγνωστη μαρίνα του Αλίμου φιλοξενεί θαλαμηγούς και σκάφη αναψυχής. Είναι η μεγαλύτερη μαρίνα της Αττικής και από τις μεγαλύτερες της νοτιοανατολικής Μεσογείου στην οποία λειτουργούν πολλές εταιρίες ενοικίασης σκαφών.

Δήμος Γλυφάδας

Ο Δήμος Γλυφάδας είναι ένας από τους πλουσιότερους οικονομικά δήμους της Αττικής, με έδρα πολλών δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και της ομώνυμης Ιεράς Μητρόπολης. Η Γλυφάδα που είναι η πρωτεύουσα των νοτίων προαστίων, χωρίζεται από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης στην Άνω και Κάτω Γλυφάδα. Η Άνω Γλυφάδα είναι πιο ήσυχη, μακριά από τη μεγάλη κίνηση, κοντά στον Υμηττό. Η Κάτω Γλυφάδα είναι μια σύγχρονη πόλη που σφύζει από ζωή και κίνηση, με εμπορικό κέντρο, με πλήθος επιλογών για διασκέδαση, πολυτελή ξενοδοχεία, τέσσερις μαρίνες ελλιμενισμού και το μοναδικό γήπεδο γκολφ στην Αθήνα με γήπεδο ποδοσφαίρου, κολυμβητήρια, γήπεδα τένις και μπάσκετ. Στη Γλυφάδα βρίσκεται ένα από τα πρώτα οργανωμένα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλάσσιων Χελωνών στη Μεσόγειο, όπου οι επισκέπτες ενημερώνονται για την ζωή της θαλάσσιας χελώνας και την αναπαραγωγή της καθώς και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντός της.

Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης

Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερα δημοφιλή προάστια εξαιτίας της προνομιακής θέσης τους πάνω στο βουνό και δίπλα στη θάλασσα.

Δήμος Καλλιθέας

Ο Δήμος Καλλιθέας που απλώνεται ανάμεσα στην Αθήνα και το Φαληρικό Όρμο έχει ως έμβλημα τον Θησέα, που σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν επέστρεψε από την Κρήτη, όπου είχε εξοντώσει τον Μινώταυρο, αποβιβάστηκε στις ακτές της Καλλιθέας. Αρχαιολογικά ευρήματα ενισχύουν την άποψη, ότι η περιοχή της Καλλιθέας κατοικούνταν ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ., οπότε θεωρείται πως σ’ αυτή αναπτύχθηκε ναυτιλιακή δραστηριότητα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Καλλιθέα διεξήχθη το άθλημα της σκοποβολής, στο Σκοπευτήριο που χτίστηκε ειδικά για το λόγο αυτό. Το 2016 στην Καλλιθέα παραδίδεται προς χρήση η νέα Λυρική σκηνή, η νέα Βιβλιοθήκη και το νέο πάρκο από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας δημόσιος χώρος, με ελεύθερη πρόσβαση και διαπλαστική συμμετοχή του κοινού σε ένα πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και δράσεων.

Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου

Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου οριοθετείται δυτικά από τον Κηφισό και ανατολικά από την τεχνητή κοίτη του Ιλισσού, ενώ νοτίως βρέχεται από το Φαληρικό όρμο. Το Μοσχάτο ονομάζεται έτσι πιθανώς λόγω των αμπελώνων που υπήρχαν ως και το 19ο αιώνα. Ο Ταύρος έλαβε αυτό το όνομα από τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή της οροσειράς του Ταύρου της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα από τις πόλεις Αττάλεια, Αλλάγια κ.ά.

Δήμος Νέας Σμύρνης

Στο Δήμο Νέας Σμύρνης αξίζει να επισκεφτείτε το Μέγαρο της Εστίας, το Ιωσηφόγλειο ορφανοτροφείο και η Εθνική Στέγη. Το Μουσείο Τέχνης του Χαρίλαου Χιωτάκη, το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης που δημιουργήθηκε χάρη στη μεγάλη προσφορά του ζεύγους Γεωργίου και Ελένης Τσακύρογλου από τη Σμύρνη, το Μουσείο Μικρασιατικής Εκστρατείας που φιλοξενεί μία μοναδική συλλογή από Μικρασιατικά κειμήλια και το Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης. Χαρακτηριστικό μνημείο αποτελεί ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Φωτεινής με το κωδωνοστάσιο του, το οποίο αποτελεί ακριβές αντίγραφο αυτού που βρισκόταν στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης μέχρι την Καταστροφή του 1922. Το Άλσος Νέας Σμύρνης που έχει έκταση 50 στρεμμάτων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής

Δήμος Παλαιού Φαλήρου

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου μέχρι το 1920 ήταν ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, αραιοκατοικημένο, με απέραντες εκτάσεις. Κάποιοι κάτοικοι ήταν ψαράδες, ενώ οι περισσότεροι ήταν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και βοσκοί. Σήμερα το Παλαιό Φάληρο είναι πυκνοκατοικημένο και πολύβουο, με τους φοίνικες και τα πέτρινα αρχοντικά δείγματα αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα. Το νεκροταφείο στο Φαληρικό Δέλτα, που ανασκάπτεται εδώ και αρκετά χρόνια, έχει δώσει πάρα πολλά παράξενα και σημαντικά ευρήματα, καλύπτοντας μια περίοδο χρήσης από τον ύστερο 8ο ως τον πρώιμο 5ο αιώνα π.Χ. Η Μαρίνα Φλοίσβου είναι από τα πιο αγαπημένα σημεία της πόλης για βόλτα δίπλα στη θάλασσα. Από απλή μαρίνα ιστιοπλοϊκών και σκαφών, το 2004 μεταμορφώθηκε σε μαρίνα διεθνών προδιαγραφών και κέντρο ψυχαγωγίας και αναψυχής, με μεγάλη ποικιλία σε προτάσεις για φαγητό, διασκέδαση και αγορές. Στο πάρκο του Φλοίσβου βρίσκεται και ο δημοτικός Βοτανόκηπος με έκταση 3.140 τ.μ., που αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για την πόλη. Σε μια ασφαλή έκταση 13 στρεμμάτων, μεταξύ του Φλοίσβου και της ομώνυμης μαρίνας, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος βρίσκεται ο μεγαλύτερος παιδότοπος των Βαλκανίων, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 1400 παιδιά. Το Πολιτιστικό Κέντρο – Πινακοθήκη είναι ένα από τα πιο γνωστά και παλαιότερα κτίρια του Φαλήρου και ένα από τα ελάχιστα στρογγυλά κτίρια της εποχής του. Το Ευγενίδειο Πλανητάριο ιδρύθηκε το 1966 και υπήρξε το πρώτο πλανητάριο στην Ελλάδα και το μοναδικό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το πλωτό Μουσείο Θαλής ο Μιλήσιος στο Τροκαντερό, είναι  το παλαιότερο καλωδιακό πλοίο στον κόσμο, που λειτούργησε με τις αρχικές του ατμομηχανές και χρησιμοποιήθηκε από τον ΟΤΕ για τη στήριξη του τηλεπικοινωνιακού δικτύου στα νησιά. Το αμπάρι του πλοίου διαμορφώθηκε κατάλληλα για να φιλοξενεί εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις με ναυτικό θέμα. Στο Δέλτα του Φαλήρου υπάρχει το Μουσείο Ιστορίας Πολεμικής Αεροπορίας και δίπλα του το πλωτό Ναυτικό Μουσείο “Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ”, που αποτελεί πλοίο – σύμβολο υψίστης σημασίας για την Ελλάδα και την ιστορία της. Το Μουσείο Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη στεγάζεται σε ένα κτίριο που μοιάζει με παραμυθένιο πύργο! Τα εκθέματα περιλαμβάνουν 20.000 παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρούχα και άλλα αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά είναι μία από τις οκτώ περιφερειακές ενότητες στις οποίες διαιρείται η Περιφέρεια Αττικής και αποτελεί την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Περιλαμβάνει τους δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Περάματος.

Δήμος Πειραιά

Ο Δήμος Πειραιά αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Ελλάδας. Είναι ο 5ος μεγαλύτερος δήμος στη χώρα και ο 2ος μεγαλύτερος στην Περιφερειακή ενότητα Αττικής με 5 δημοτικά διαμερίσματα. Εκτείνεται από τον κόλπο της Ελευσίνας μέχρι τον όρμο του Φαλήρου, με θέα το νησί της Σαλαμίνας. Το λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Είναι ο 4ος μεγαλύτερος λιμένας της Μεσογείου στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και αποτελεί σημαντικό προορισμό για κρουαζιερόπλοια εντός της Μεσογείου (7ος μεγαλύτερος λιμένας κρουαζιέρας στην Ευρώπη). Η γεωγραφική του θέση τον καθιστά λιμένα στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης τριών Ηπείρων, της Ασίας, Αφρικής και της Ευρώπης, όπως επίσης ότι έχει ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και έχει πιστοποιηθεί ως οικολογικό λιμάνι (ECO PORT). Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά πλοία προς τον Αργοσαρωνικό, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το λιμάνι έχει 12 πύλες.  Ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ) είναι και ένας από τους πιο πολύβοους σταθμούς τρένων, καθώς χιλιάδες άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να μετακινηθούν από και προς την Αθήνα και την Κηφισιά. Η πόλη του Πειραιά εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από λεωφορεία, τρόλεϊ, το μετρό, τον προαστιακό, το τραμ Αθήνας και το υπεραστικό ΚΤΕΛ. Ο Πειραιάς είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα αστικά κέντρα, με έδρα πολλών δημόσιων υπηρεσιών, πλήθος καταστημάτων και εμπορικών κέντρων, καταστήματα εστίασης για φαγητό και καφέ και νυχτερινή ζωή. Στον Πειραιά βρίσκονται αθλητικές εγκαταστάσεις εθνικής σημασίας όπως το Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά και δυο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Στις αρχές του 20ου αιώνα, με το νεοκλασικό στοιχείο να κυριαρχεί στα δημόσια και ιδιωτικά κτίσματα, ο Πειραιάς απέπνεε τη δύναμη και την αισθητική της αστικής τάξης και των εφοπλιστών που είχαν εδώ τα ναυτιλιακά τους γραφεία. Η Ακτή Ζέας ή Πασαλιμάνι με τη μαρίνα της, είναι μια ολοζώντανη περιοχή του Πειραιά, με πολλά καφέ και εστιατόρια, ιστιοφόρα που δένουν στη μαρίνα Ζέας και υπέροχη θέα προς τον Σαρωνικό. Στην Καστέλα θα συναντήσετε στενά δροµάκια και παλιά αρχοντικά. Στην κορυφή του λόφου της υπάρχει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία και το θέατρο Βεάκειο που κτίστηκε με βάση τα σχεδιαστικά πρότυπα των αρχαιοελληνικών θεάτρων και χωράει 2.000 θεατές. Το Σηράγγιο ή αλλιώς η Σπηλιά του Παρασκευά πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, τους προϊστορικούς Μινύες, ιωνικής καταγωγής. Το γραφικό Μικρολίμανο που θυμίζει περισσότερο νησί, με αγκυροβολημένα σκάφη και ψαρόβαρκες, είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία του Πειραιά, με πολλές επιλογές όσον αφορά το φαγητό και τη διασκέδαση. Η Πειραϊκή που βρίσκεται ανατολικά του λιμανιού, είναι από τις διασημότερες περιοχές του Πειραιά, με ουζερί και ψαροταβέρνες και με σήμα κατατεθέν το γνωστό «Σταυρό της Πειραϊκής» ή το μνημείο του Αφανούς Ναύτη, δίπλα στη θάλασσα. Στη Ζέα βρίσκονται τα ερείπια του Ελληνιστικού Θεάτρου και στην Φρεαττύδα ο τάφος του Θεμιστοκλή. Στο Δήμο Πειραιά βρίσκονται σημαντικά μουσεία, αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί χώροι.

  • Μουσεία: Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας.
  • Αρχαιολογικοί Χώροι: Νεώσοικοι, Σηράγγιο (σπηλιά του Παρασκευά), Σκευοθήκη του Φίλωνος, Ρωμαϊκές αρχαιότητες Τερψιθέας
  • Λοιπά Αξιοθέατα: Το λιοντάρι του Πειραιά, ένα εντυπωσιακό άγαλμα-σύμβολο που δεσπόζει στο λιμάνι. Κατά μήκος των ακτών της πειραϊκής στη Ζέα και τη Φρεαττύδα βρίσκονται τα ίχνη των αρχαίων οχυρώσεων. Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα και το Δημοτικό Θέατρο στην πλατεία Κοραή, αποτέλεσε σημείο αναφοράς πολλών γενιών Πειραιωτών και μη.

Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας με έδρα τη Δραπετσώνα, συνθέτει μια μικροπολιτεία με δική της φυσιογνωμία. Πόλεις που υποδέχτηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα διατηρούν ακόμα και σήμερα ζωντανή την αρχιτεκτονική προσφυγική μνήμη. Παλιά και οι δυο περιοχές ήταν βοσκότοποι, που αστικοποιήθηκαν έντονα, κυρίως μετά τη δεκαετία του 1950. Ο Δήμος παρότι είναι μεγάλος σε έκταση και ιστορία, είναι γνωστός μόνο από τα τοπωνύμιά τους, τις βιομηχανίες και τις μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις. Το πάρκο Σελεπίτσαρι που βρίσκεται σε ένα παλιό λατομείο στα σύνορα Κερατσινίου-Νίκαιας, είναι από τα πιο αγαπητά της περιοχής, για βόλτα πλάι στις λίμνες, για τα μονοπάτια, για διάφορες δραστηριότητες και για σινεμά στο θερινό κινηματογράφο «Αλέκος Χρυσοστομίδης». Το παραλιακό πάρκο Λιπασμάτων με τα μισογκρεμισμένα κουφάρια από τα παλιά βιομηχανικά συγκροτήματα και με απαράμιλλη θέα σε Σαλαμίνα και Ψυττάλεια, είναι μια τεράστια έκταση που πέρα από το πολιτιστικό κομμάτι του και τα δύο θέατρα, αποτελεί ταυτόχρονα ένα σημείο  συλλογικής ψυχαγωγίας και αποφόρτισης, μια πραγματική πολιτισμική διέξοδος για τους πολίτες.

Δήμος Κορυδαλλού

Ο Δήμος Κορυδαλλού είναι ο κόμβος της βιομηχανικής ζώνης, του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά. Ο Κορυδαλλός είναι ένας οικισμός που τα ίχνη του εμφανίζονται από την Ελληνική μυθολογία. Το προάστιο του Πειραιά χαρακτηρίζεται από αρκετές πλατείες, ελεύθερους χώρους και ωραία εμπορικά καταστήματα.

Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής που εκτείνεται στις παρυφές του όρους Αιγάλεω και κατέχει κομβική θέση μεταξύ της Αθήνας και του μεγάλου λιμανιού του Πειραιά. Χαρακτηρίζεται από αρκετές πλατείες, ελεύθερους χώρους και ωραία εμπορικά καταστήματα. Η Νίκαια και ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης σήμερα είναι σύγχρονες πόλεις, που διατηρούν κάποια από τα παραδοσιακά τους στοιχεία και κρατώντας άσβεστες τις ιστορικές μνήμες του παρελθόντος.

Δήμος Περάματος

Ο Δήμος Περάματος βρέχεται νότια από τον όρμο του Κερατσινίου, ενώ δυτικά συναντά τα νερά του στενού της Σαλαμίνας, με εξαιρετική θέα προς την Ψυτάλλεια και τη Σαλαμίνα. Μετά το 1950 το Πέραμα προσελκύει πληθυσμό από άλλα μέρη της Ελλάδας, ο οποίος απασχολείται στα ναυπηγεία της παραλίας και σταδιακά αλλάζει χαρακτήρα. Ο οικισμός αναπτύσσεται δυτικά κατά μήκος της παραλιακής ακτογραμμής και στις υπώρειες του όρους Αιγάλεω. Ο ορεινός όγκος του Αιγάλεω και η εκτεταμένη επιφάνεια που καλύπτουν οι δεξαμενές πετρελαιοειδών και χημικών των εταιρειών καυσίμων τον αποκλείουν από το υπόλοιπο οικιστικό συγκρότημα της Πρωτεύουσας, ενώ η δυτική του πλευρά καταλαμβάνεται από τις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register