Η φύση στη Ζάκυνθο
Προστατευόμενες τοποθεσίες
Δυτικές και βορειοανατολικές ακτές της Ζακύνθου: Οι δυτικές και βορειοανατολικές ακτές της Ζακύνθου είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Περιλαμβάνονται οι περιοχές από τον κόλπο του Αγίου Νικολάου στη Βορειοανατολική Ζάκυνθο ως την Άκρα Μαραθιά στη Νότια Ζάκυνθο. Οι απόκρημνες δυτικές ακτές του νησιού είναι οι πρόποδες του Όρους Βραχίονας. Οι απόκρημνες και βραχώδεις ακτές καλύπτονται από θαμνώνες, ενώ στις δασικές εκτάσεις κυριαρχούν τα χαλέπια πεύκα. 214.190 στρέμματα της περιοχής καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Natura 2000. Στην πανίδα της περιοχής περιλαμβάνονται: μεσογειακές φώκιες, σαύρες του Μοριά, καρέτα καρέτα, πετροπέρδικες, μαυροπετρίτες, θαλασσοκόρακες, ασπροκωλίνες (Oenanthe hispanica), λιοστριτσίδες (Hippolais olivetorum), μαυροτσιροβάκοι, κοκκινοτσιροβάκοι (Sylvia cantillans), σκουρόβλαχοι, και αμπελουργοί. Στη χλωρίδα περιλαμβάνονται: τα τοπικά ενδημικά φυτά Limonium phytosianum και L. zacynthium, Serapias ionica, και άλλα.
Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου (Ακρ. Γεράκι – Κερί) και νησίδες Μαραθονήσι και Πελούζο: Η περιοχή έκτασης 6977 εκτάρια είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000.
Πέτρινο Πάρκο Ασκός
Στο Πέτρινο Πάρκο Ασκός βρίσκονται 200.000, περίπου, αυτοφυή φυτά, θάμνοι και δέντρα, έτσι ακριβώς όπως τα χωροθέτησε η μητέρα φύση. Ταυτόχρονα μέσα σε αυτό το χώρο θα δείτε εκατοντάδες ζώα που ζουν ελεύθερα στις φυσικές τους συνθήκες, από τα άγρια γεράκια, πολλών ειδών, έως τα αντιπροσωπευτικά θηλαστικά του νησιού, διαφόρων ειδών πτηνά, αμφίβια, έντομα και όλων των ειδών τα αυτόχθονα ζώα. Επίσης σε διάφορα σημεία βρίσκονται διάφορες πέτρινες κατασκευές, όπως παλαιά πετρόκτιστα οικήματα (στάβλοι), στέρνες πολλών αιώνων φτιαγμένες μέσα στην πέτρα και διάφορες συνθέσεις πέτρας και ξύλου που δένουν αρμονικά με το περιβάλλον.
Σπηλιές Κεριού
Οι Σπηλιές του Κεριού βρίσκονται στη νοτιοδυτική ακτή της Ζακύνθου στη χερσόνησο του Κεριού. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης. Τα νερά είναι καταγάλανα και διάφανα λόγω της αντανάκλασης του φωτός. Οι σπηλιές είναι άλλες μικρές και άλλες μεγαλύτερες επιτρέποντας στα μικρά πλοία να εισέλθουν σε αυτές. Ακόμη, φιλοξενούν διάφορα είδη ζώων όπως νυχτερίδες, τη φώκια μονάχους μονάχους, τη χελώνα Καρέτα Καρέτα καθώς και διάφορα είδη ψαριών καθιστώντας τις ιδανικές για καταδύσεις.
Σπήλαιο Δαμιανού
Ο τοπικός θρύλος λέει πως ο Ανδρονιός ήταν δράκος ψηλός 300 μέτρα που έφτιαξε τα 12 πηγάδια του Αγαλά και τους έδωσε τ’ όνομά του. Ο καλός άρχοντας του χωριού και προστάτης του, ο Δαμιανός υποχρέωσε τον κακό δράκο Αντρονιό να μονομαχήσει μαζί του και τον νίκησε. Σαν τιμωρία του επέβαλε να φτιάξει 12 πηγάδια, ένα κάθε μήνα του χρόνου, για το καλό των ανθρώπων του χωριού. Από τη σπηλιά του, ο Δαμιανός, παρακολουθούσε τον Αντρονιό για να εκτελεί καλά το έργο-τιμωρία του. Τα 11 πηγάδια είναι εμφανή, στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ το 12ο βρίσκεται θαμμένο κάτω από τη γη. Είναι ιδιόκτητα και βρίσκονται λίγο έξω από τον οικισμό του Αγαλά, ανάμεσα σε καλλιεργημένη έκταση αμπελιών και ελαιοδέντρων, σε κοινόχρηστη έκταση που ανήκει σε διαφορετικούς ιδιώτες. Χρησιμοποιούνται και σήμερα για την ύδρευση των κατοίκων – ιδιοκτητών τους, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται πάνω σε κάθε πηγάδι. Απέναντι από τα πηγάδια μπορεί κανείς να δει τη Σπηλιά του Δαμιανού. Ο ίδιος θρύλος λέει πως όταν ο δράκος Αντρονιός ξαναεπαναστάτησε, ο Δαμιανός τον σκότωσε μαζί με το άλογό του και το απολίθωμά του «βρίσκεται» σήμερα στην ομώνυμη σπηλιά. Πράγματι, μέσα στη σπηλιά υπάρχει πέτρωμα που μοιάζει με κεφάλι αλόγου. Η σπηλιά βρίσκεται πάνω σε λόφο και είναι διώροφη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Κορακονήσι
Το Κορακονήσι βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Ζακύνθου κοντά στο ορεινό χωριό Κοιλιωμένος. Είναι ένα φυσικό μνημείο που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την ομορφιά του τοπίου και τους σχηματισμούς των βράχων. Το Κορακονήσι είναι ένας βράχος μέσα στη θάλασσα που συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας στενής λωρίδας. Ο βράχος αποτελείται από μία θεόρατη αψίδα που το ύψος της ξεπερνά τα 20 μέτρα, ενώ ένα φιορδ με πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά σχηματίζεται μεταξύ του βράχου και της ξηράς που προσφέρεται τόσο για κολύμβηση όσο και για εξερεύνηση του βυθού με μάσκα αφού ο βυθός είναι εκπληκτικός. Για να φτάσετε στο Κορακονήσι θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα στενό μονοπάτι με πέτρινα ψηλά σκαλιά και σκοινιά κατά μήκος του μονοπατιού για να μπορείτε να στηριχθείτε κατά την κατάβαση.