Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Αξιοθέατα στο Νομό Έβρου

Αρχαιολογικοί χώροι

Αρχαιολογικός χώρος του Δορίσκου (Δορίσκος) στην Αλεξανδρούπολη

Στο ύψωμα του Δορίσκου υπάρχουν κατάλοιπα από το αρχαίο τείχος, τύμβοι, συλημένοι τάφοι και βρίσκονται συχνά όστρακα αγγείων και αρχαία νομίσματα. Ανάμεσα σε αυτά και χάλκινο νόμισμα με το οκτάκτινο αστέρι της Βεργίνας, πιθανόν ο Δορίσκος να έκοψε δικό του νόμισμα.

Αρχαιολογικός Χώρος Μεσημβρία-Ζώνη στην Αλεξανδρούπολη

Ο αρχαιολογικός χώρος που είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του του νομού Έβρου, ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. και βρίσκεται 25 χιλιόμετρα περίπου από την Αλεξανδρούπολη, ανάμεσα από την παραλία Πετρωτών και τα Δίκελλα στον Έβρο. Η διπλή ονομασία οφείλεται στο ότι όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφές, η θέση ήταν ευρύτερη γνωστή ως Μεσημβρία. Τα τελευταία ανασκαφικά δεδομένα, όμως, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μάλλον για τη Ζώνη. Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσημβρίας-Ζώνης περιλαμβάνει την πόλη και το νεκροταφείο της. Στην είσοδο στέκουν τα απομεινάρια του Ιερού της Δήμητρας, ενώ λίγο βορειότερα υπήρχε ο ναός του Απόλλωνα. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει κτιριακό συγκρότημα, πολλά θραύσματα κεραμικής 6ου και 5ου αιώνα π.Χ. με εγχάρακτες επιγραφές. Οι κάτοικοι, για την υγρασία, έθαβαν κανάτια κάτω από τη σάλα του σπιτιού που λειτουργούσαν σαν σύστημα κλιματισμού.

Αρχαιολογικός χώρος Τραϊανούπολης (Λουτρός) στην Αλεξανδρούπολη

Κοντά στο χωριό Λουτρός υπάρχει η Ρωμαϊκή πόλη Τραιανούπολη, που ίδρυσε ο αυτοκράτορας Τραϊανός τον 2ο αιώνα μ.Χ. και υπήρξε σημαντικό διοικητικό στρατιωτικό και εκκλησιαστικό κέντρο της Θράκης. Καταστράφηκε το 1206 από τον τσάρο των Βουλγάρων Ιωάννη. Σήμερα σώζονται ερείπια της άλλοτε λαμπρής πόλης μεταξύ των οποίων το κτίριο της “Χάνα” που χτίστηκε τον 14ο αιώνα και χρησίμευε σαν ξενώνας για τους επισκέπτες των ιαματικών λουτρών. Βορειότερα θα δείτε την εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Γλυκερία, που μαρτύρησε το 161 μ. Χ. Εκτός των τειχών βρίσκονται τα νεκροταφεία της πόλης.

Προϊστορικός οικισμός (Μάκρη) στην Αλεξανδρούπολη

Ο νεολιθικός οικισμός της Μάκρης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους των Βαλκανίων. Οι ανασκαφές στο γειτονικό χώρο του σπηλαίου του Κύκλωπα στη Μάκρη ανέδειξαν την ύπαρξη αλλεπάλληλων κτισμάτων, τα οποία ανέρχονται στη νεολιθική περίοδο. Ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται πήλινα ανθρωπόμορφα αγαλματίδια, ζωόμορφα ειδώλια και ανθρωπομορφικό δοχείο, τα οποία χρονολογούνται από την ύστερη νεολιθική περίοδο, ενώ βρέθηκαν επίσης όστρακα της εποχής του Χαλκού (3000-1050 π.Χ.) και όστρακα με διακόσμηση της εποχής του Σιδήρου. Στον ίδιο χώρο έχουν βρεθεί αποθέτες με αμφορείς που μαρτυρούν την ύπαρξη εμπορικού σταθμού Ελλήνων αποίκων του 7ου αιώνα π.Χ., και αναλημματικό τοίχος και κατοικίες των ρωμαϊκών χρόνων. Κατά τη βυζαντινή περίοδο ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο.

Αρχαία Πλωτινούπολη (Λόφος Αγίας Πέτρας) στο Διδυμότειχο

Η πόλη ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (2ο αι. μ.Χ.) και πήρε το όνομά της προς τιμήν της γυναίκας του Πλωτίνης. Ανασκαφές έφεραν στο φως μια χρυσή σφυρήλατη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-21 μ.Χ.), που φυλάσσεται στο Μουσείο Κομοτηνής, ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα ρωμαϊκών χρόνων με θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα, τμήμα λουτρού με το υπόκαυστό του.Το πιο εντυπωσιακό, όμως, εύρημα είναι ένα μεγάλο λίθινο πηγάδι βάθους μέχρι στιγμής 12,67μ. του οποίου ο πυθμένας δεν έχει ακόμη εντοπισθεί. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν και τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής, που χρονολογούνται από τα νεολιθικά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Αρχαιολογικά ευρήματα (Λόφος Αγίας Πέτρας) στο Διδυμότειχο

Αρχαιολογικά ευρήματα (κεραμικά, λίθινα) στο λόφο της Αγίας Πέτρας, καταδεικνύουν ότι η ιστορία του Διδυμότειχου ξεκινά τη Νεολιθική περίοδο.

Αρχαιολογικός χώρος Μέλπειας (Άνω Μέλπεια) στο Διδυμότειχο

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται πάνω σε λόφο στη θέση Πετρούλα και σώζεται μόνο το δυτικό τμήμα. Ανασκαφές έφεραν στο φως θεμέλια αρχαίου ναού που χρονολογείται στα τέλη του 5ου με τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. και πλήθος ευρημάτων, μια αναθηματική επιγραφή χαραγμένη σε ένα πήλινο αγγείο, όπου ξεχωρίζει η λέξη ΑΝΕΘΕΚΕΝ, αλλά και μεγάλο αριθμό σιδερένιων όπλων και αιχμών από δόρατα που υπήρξαν αφιερώματα στο ναό. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στον αρχαιολογικό χώρο Μέλπειας ο ναός ήταν αφιερωμένος σε κάποια πολεμική θεότητα.

Τάφος Ελαφοχωρίου (Δάφνη) στο Διδυμότειχο

Ο Τάφος Ελαφοχωρίου ανακαλύφθηκε το 1953 και θεωρείται ότι είναι ο πρώτος υπόγειος θρακικός τάφος. Χρονολογείται στον 4ο-3ο π.Χ. αιώνας και κατατάσσεται στους οικογενειακούς τάφους, καθώς διαθέτει δρόμο, προθάλαμο και κυρίως θάλαμο. Δεν ανήκει σε κάποιο αρχαίο οικισμό, αλλά εντάσσεται στο πλέγμα των τάφων, οι οποίοι καλύπτονται με μνημειακούς τύμβους και σχετίζονται με αγροκτήματα. Μέσα στο νεκρικό θάλαμο του Τάφου Ελαφοχωρίου υπάρχουν κιβωτιόσχημη κλίνη και τάφος. Ανάμεσα στα ευρήματα του υπόγειου χτιστού τάφου υπάρχουν όστρακα, θραύσματα αμφορέων και λυχνάρια που θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκαν κατά τις τελετές που γινόντουσαν πάνω στον τύμβο μετά την ταφή.

Ταφικός Τύμβος (Μικρή Δοξιπάρα-Ζώνης) στην Ορεστιάδα

Ο Ταφικός Τύμβος βρίσκεται κοντά στα χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα στον Κυπρίνο που κάλυπτε τις ταφές – καύσεις των μελών μιας εύπορης οικογένειας, πιθανότατα γαιοκτημόνων. Είναι ένας τύμβος ύψους 7,5 μέτρων και διαμέτρου 60 μέτρων που φιλοξενεί τις καύσεις τεσσάρων αρχαίων Θρακών, πέντε θαμμένες τετράτροχες άμαξες του 1ου αιώνα μ. Χ. και πέντε άλογα των οποίων τα οστά σώζονται άθικτα, καθώς και βωμούς αλλά και πολλά προσωπικά αντικείμενα των νεκρών. Σε όλες τις άμαξες διατηρούνται τα μεταλλικά λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία, ενώ σε δύο από αυτές διατηρούνται και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους. Η σπάνια ανακάλυψη (2002) βραβεύτηκε από το Λούβρο, αλλά εδώ και χρόνια περιμένει να αποκτήσει μουσείο.

Μεγαλιθικός Τάφος (Ρούσσα) στο Σουφλί

Ο τάφος είναι κατασκευασμένος από πέντε μεγάλες πλάκες και το χαρακτηριστικό για τα dolmen άνοιγμα στη μια στενή πλευρά του. Στους τάφους αυτούς τοποθετούσαν μεγάλα αγγεία που περιείχαν την τέφρα του νεκρού ή απευθείας τα υπολείμματα της καύσης μαζί με τα κτερίσματα.

Βυζαντινό τείχος (Μάκρη) στην Αλεξανδρούπολη

Στο χωριό Μάκρη διατηρούνται λείψανα του βυζαντινού τείχους της πόλης, με κυκλικούς και ορθογώνιους πύργους.

Κάστρα

Κάστρο Άβαντα στην Αλεξανδρούπολη

Το Μεσαιωνικό Κάστρο του Άβαντα λέγεται αλλιώς Μποζ-Τεπέ, από το ομώνυμο ύψωμα που είναι χτισμένο. Τα ερείπιά του δεν φαίνονται καθόλου, παρά μόνο αφού τα προσεγγίσει κανείς. Σώζεται μια μεγαλοπρεπής πύλη, με δύο ψηλούς πύργους εκατέρωθεν και οι επάλξεις του κάστρου, με τα σκαλοπάτια που οδηγούν ως εκεί. Η θέα όλης της πεδιάδας από τις πολεμίστρες δικαιολογεί απόλυτα την κατασκευή του Κάστρου του Άβαντα στο σημείο αυτό. Τα ερείπια που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα στο Κάστρο του Άβαντα χρονολογούνται του 13ου αιώνα, αν και στο σημείο υπάρχουν ευρήματα ήδη από την μυκηναϊκή περίοδο.

Κάστρα Ποτάμου στην Αλεξανδρούπολη

Από μακριά μπορεί κανείς να δει τους τρεις εντυπωσιακούς μεσαιωνικούς πύργους του Κάστρου του Ποτάμου. Είναι τετράγωνοι και περιβάλλονται από διπλό τείχος. Υπολογίζεται πως το Κάστρο του Ποτάμου κατασκευάστηκε από τους Γατελούζους, τους Γενουάτες κατακτητές της περιοχής, τον 13ο αιώνα, πάνω σε αρχαία λείψανα της προϊστορικής περιόδου, με συνέχεια κατά την αρχαϊκή, αλλά και την πρώτη βυζαντινή περίοδο.

Κάστρο Διδυμοτείχου (Λόφος Καλέ) στο Διδυμότειχο

Βρίσκεται στο λόφο του Καλέ, περπατώντας σε δρόμους πλινθόκτιστους και ανάμεσα σε παραδοσιακά κτήρια. Εκεί που σήμερα υψώνεται ο πύργος με το ρολόι δέσποζε η πύλη του κάστρου. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα της Βαλκανικής Χερσονήσου. Τα σωζόμενα τείχη έχουν μήκος περίπου 1 χλμ. και το ύψος τους φθάνει μέχρι τα 12 μέτρα.

Κάστρο Πυθίου (Πύθιο) στο Διδυμότειχο

Το κάστρο του Πυθίου ή Εμπύθιον κατά τους βυζαντινούς συγγραφείς είναι κτισμένο σε ένα χαμηλό γήλοφο στις παρυφές του σύγχρονου οικισμού Πυθίου. Σύμφωνα με τον ιστορικό Νικηφόρο Γρηγορά ιδρύθηκε από τον Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνό (1341-1355) με σκοπό να αποτελέσει το προσωπικό του καταφύγιο στις επιχειρήσεις που διεξήγαγε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε ανάμεσα σε αυτόν και τον νόμιμο διάδοχο. Δεν γνώρισε όμως μεγάλη διάρκεια γιατί ήταν από τα πρώτα κάστρα που υπέκυψαν στις επιχειρήσεις των Οθωμανών Τούρκων κατά την προέλασή τους προς τη Θράκη. Το όλο συγκρότημα αποτελούνταν από δύο περιβόλους, έναν εξωτερικό και έναν εσωτερικό. Το φρούριο του Πυθίου, αν και δεν σώζει παρά μέρος μόνο του αρχικού του μεγέθους, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μεγαλοπρέπεια, τη δύναμη και το ανάστημα των κτιριακών του όγκων. Κατατάσσεται στα πρωτοπόρα έργα της φρουριακής βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Δεν είναι μόνο ένα απλό στρατιωτικό αμυντικό έργο αλλά και μια μνημειώδης εγκατάσταση αυτοκράτορα.

Πεντάζωνο «Ο Πύργος του νερού» (Ερυθροπόταμος) στο Διδυμότειχο

Ο πύργος βρίσκεται στα νερά του Ερυθροποτάμου και υπάρχουν ερείπια ενός τείχους κατά μήκος και παράλληλα με τις όχθες του ποταμού, ο οποίος τον συνέδεε με παρόμοιο πύργο που πιθανώς χρησίμευε στην άντληση νερού, ενώ ένα άλλο τοιχίο τον συνέδεε με την απότομη βραχώδη πλαγιά του λόφου του Κάστρου. Η καταστροφή αυτής της βραχώδους πλαγιάς του λόφου για την κατασκευή οδικού δικτύου τα τελευταία χρόνια, η λειτουργία λατομείου και η χρήση δυναμιτών εμποδίζουν την εξακρίβωση των συνδέσεων του κάστρου με θέσεις που εξασφάλιζαν την παροχή νερού.

Μνημεία

Λουτρά των Ψιθύρων (Ερυθροπόταμος) στο Διδυμότειχο

Τα Χαμάμ του Ορούτς, γνωστά ως τα Λουτρά των Ψιθύρων ή ως τα Λουτρά του Έρωτα βρίσκονται στις όχθες του Ερυθροπόταμου ποταμού. Χρονολογούνται από το 1398 και είναι τα αρχαιότερα σωζόμενα Οθωμανικά λουτρά στην Ευρώπη. Σήμερα σώζονται όλα τα δημόσια λουτρά τα οποία έχουν χαρακτηριστεί δείγματα εξαιρετικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με τον Οθωμανό περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή στην πόλη υπήρχαν επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας τρία δημόσια και εβδομήντα ιδιωτικά λουτρά.

Τέμενος Σουλτάνου Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Το Τέμενος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Διδυμότειχου και είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1946. Είναι το αρχαιότερο τζαμί της Ευρώπης με πανύψηλο μιναρέ και το μεγαλύτερο σε έκταση (σχεδόν χιλίων τ.μ.) στα Βαλκάνια.

Υδραγωγείο Φερών στην Αλεξανδρούπολη

Βρίσκεται στην είσοδο της πόλη των Φερών. Το επιβλητικό αυτό κτίσμα χτίστηκε κατά τον 12ο αιώνα από πυρόλιθο με πλίνθους στους οριζόντιους αρμούς από τον Ισαάκιο Κομνηνό και αποτελεί εξαιρετικό αρχιτεκτονικό δείγμα της εποχής του

Φάρος στην Αλεξανδρούπολη

Ο επιβλητικός φάρος είναι σύμβολο της πόλης που δεσπόζει στην παραλία. Κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία των Οθωμανικών Φάρων το 1850 και αποτελεί το ναυτικό σύμβολο της πόλης. Έχει ύψος 18 μέτρα και για να φτάσει κανείς στην κορυφή του θα χρειαστεί να ανέβει 98 σκαλοπάτια!

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αλεξανδρούπολη

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης και περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Έβρου που χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό αρχοντικό του 1899 και ιδρύθηκε για να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης. Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένας ζωντανός τόπος γνωριμίας με το λαϊκό πολιτισμό της Θράκης, που συνδέει την παράδοση και τη γνώση που εμπεριέχεται σε αυτήν, με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Στους χώρους του φιλοξενούνται τοπικές φορεσιές, σκεύη, εργαλεία και εργόχειρα της Θράκης που ανάγονται στην σχετικά πρόσφατη ιστορία του τόπου. Στο χώρο έχει, επίσης, εγκατασταθεί σύστημα με το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε πρόσωπα που ξεριζώθηκαν από την ανατολική Θράκη και εγκαταστάθηκαν σε οικισμούς του νομού Έβρου στις αρχές του 20ου αι.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης

Το Μουσείο στεγάζεται στη «Λεονταρίδειο Αστική Σχολή Αρρένων», κτισμένη το 1909 που βρίσκεται στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου. Ο χώρος φιλοξενεί εκθέματα από την εκκλησιαστική ιστορία του Νομού Έβρου, όπως τμήμα της μαρμάρινης ταφικής πλάκας του σεβαστοκράτορα Ισαάκιου Κομνηνού από το μοναστήρι της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερρών, μεταβυζαντινές εικόνες από τον Αίνο, ιερά σκεύη, άμφια, εγκόλπια, ξυλόγλυπτες εικόνες και αντικείμενα μικροτεχίας, ιστορικά έγγραφα από την Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη, καθώς και το πρωτόκολλο των Ελευθερίων της Πόλεως.

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Κτίστηκε και λειτουργεί από το Σύλλογο Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στις αίθουσές του στεγάζονται αντικείμενα που ανιστορούν την ιστορία των Θρακών, όπως και σημαντική συλλογή με σαρακατσάνικες ποδιές και τοπικές ενδυμασίες. Περιλαμβάνει θεματικές ενότητες με αντικείμενα και κειμήλια των κατοίκων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με το αρχείο της δημιουργίας της Αλεξανδρούπολης και της σχέσης της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή, όπως και μια θεματική ενότητα για τις πληθυσμιακές ομάδες που την έχουν συγκροτήσει.

Λαογραφική Συλλογή Νικολάου Γκότση (Φέρες) στην Αλεξανδρούπολη

Οι γωνιές των επαγγελμάτων, με εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν ο καροποιός, η υφάντρα, ο κουρέας, ο σιδεράς, ο χασάπης, ο τσαγκάρης και ο πεταλωτής. Αντικείμενα και εργαλεία που συνέθεταν την καθημερινότητα στα σπίτια της περιοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη.

Λαογραφικό Μουσείο Καππαδοκικής Εστίας στην Αλεξανδρούπολη

Το Μουσείο στεγάζεται στον υπόγειο χώρο της Καππαδοκικής Εστίας, του πολιτιστικού κέντρου του Συλλόγου Καππαδόκων Ν. Έβρου «Οι Τρεις Ιεράρχες», ο οποίος έχει και την εποπτεία του μουσείου. Σκοπός του μουσείου είναι η συγκέντρωση, συντήρηση, διαφύλαξη και ανάδειξη των αντικειμένων από την ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας, τα οποία χρονολογούνται από το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αι., την εποχή δηλαδή που άκμαζε η κοινότητα των Καππαδοκών στην περιοχή. Οι διαστάσεις και ο τρόπος επεξεργασίας των υλικών και των αντικειμένων δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις καταγραφές των κατοίκων και των ιστορικών.

Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας Γεώργιος Κομνίδης (Νέα Χιλή) στην Αλεξανδρούπολη

Το Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας Γεώργιος Κομνίδης ξεκίνησε το 1962 και ολοκληρώθηκε το 1965, οπότε ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία του στην περιφέρεια Διδυμοτείχου. Στη Νέα Χιλή όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα μεταφέρθηκε το 2002. Λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική επιχείρηση. Η είσοδος και η ξενάγηση ήταν και είναι πάντα δωρεάν, αν και δεν επιχορηγείται από κάποιον φορέα. Είναι ιδιωτικό ως προς τα έξοδά του. Επί μισό αιώνα περίπου αποτελεί τον αρχαιότερο πολιτιστικό φάρο στο νομό Έβρου. Εκτός της στατικής προσφοράς του στα πολιτιστικά δρώμενα, σε πολλές δεκάδες ανέρχονται οι εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις και τα κεφαλοχώρια του νομού Έβρου. Το Μουσείο περιλαμβάνει λαογραφικά αντικείμενα όπως αργαλειούς, ντουκάνες, άροτρα και άλλα. Επίσης περιλαμβάνει ταριχευμένα ζώα, πτηνά, ερπετά του Θρακικού χώρου και όχι μόνο, συλλογές εντόμων, μεταλλευμάτων, ανθρώπινα μέλη και έμβρυα και πολλά άλλα.

Μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης Αισύμης Αλεξανδρούπολης

Το Μουσείο στεγάζεται σε κτήριο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Αλεξανδρούπολης στον οικισμό Αισύμη. Περιλαμβάνει μια αξιοζήλευτη συλλογή με αυθεντικό υλικό της Σαρακατσάνικης παράδοσης, καθώς και πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αλεξανδρούπολη

Το Μουσείο βρίσκεται σε ένα όμορφο και καταπράσινο σημείο του Πλατανότοπου της Μαΐστρου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο κτίριο, πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον. Στο Μουσείο αναδεικνύεται η βιοποικιλότητα σε όλα της τα επίπεδα, με παρουσίαση του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας Δέλτα Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

Το Μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Κέντρου Τέχνης Γ.Βιζυηνός που βρίσκεται στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Εκθέτονται σπάνια είδη χλωρίδας και Πανίδας της Θράκης και τα περισσότερα παρουσιάζονται με τρόπο που αναπαριστά τη ζωή τους στο φυσικό περιβάλλον.

Βυζαντινό Μουσείο στο Διδυμότειχο

Το Μουσείο έχει έκταση 2.500 τμ και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πλωτινουπόλεως και Σοφοκλέους. Είναι ένα νεόκτιστο μουσείο που λειτουργεί από το 2016, το οποίο όμως είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που δεν έχουν πραγματοποιηθεί επίσημα εγκαίνια του.

Εκκλησιαστικό Μουσείο στο Διδυμότειχο

Το Μουσείο στεγάζεται στο υπόγειο – Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παναγίας Ελευθερώτριας και διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή εικόνων και άλλων ιερών αντικειμένων, σκευών, αμφίων κτλ. Κάποια από τα εκθέματα είναι σπάνια και μεγάλης αξίας.

Λαογραφικό Μουσείο στο Διδυμότειχο

Το Μουσείο στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο Χατζηρβασάνη στο κέντρο του Διδυμότειχου. Η αρχική συλλογή άρχισε να συγκεντρώνεται από εκπαιδευτικούς της περιοχής ήδη από το 1966 με σκοπό τη διάσωση του λαογραφικού υλικού. Στο Μουσείο μπορεί κανείς να δει παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής, άλλα είδη ένδυσης, κεντητά και υφαντά στρωσίδια του σπιτιού καθώς και παραδοσιακά κοσμήματα, εκκλησιαστικά είδη, εικόνες και σκεύη, αγροτικά εργαλεία και εργαλεία υφαντικής, εργαλεία των παραδοσιακών τεχνιτών της περιοχής: ξυλουργού, σιδερά, τσαγκάρη, βαφέα ρούχων και υφαντικών ινών. Επίσης εκτίθενται ο παραδοσιακός αποστακτήρας για την παρασκευή της ρακής και ένα παλιό κατάστιχο οινοπωλείου καθώς και σύνεργα παλιού τυπογραφείου. Ακόμη, δύο μαρμάρινα ανάγλυφα με παράσταση του «Θράκα Ιππέα», η κατεξοχήν θεότητα των Θρακών, που προστάτευε την οικογένεια τους, τα ταξίδια τους και τις επιδρομές τους. Αξιόλογο είναι και το αρχειακό υλικό που διαθέτει το Μουσείο, τα οποίο προέρχεται από δωρεές και περιλαμβάνει προγράμματα θεάτρου, προγράμματα εξετάσεων από τα εκπαιδευτήρια του Ζαππείου της Αδριανούπολης (1882) και διάφορα άλλα έντυπα και χειρόγραφα. Τέλος σε αύλιο χώρο εκτίθεται ένα σησαμελαιοτριβείο (γιαχανάς), εργαστήριο παραγωγής σησαμέλαιου. Στο Διδυμότειχο τέτοια εργαστήρια λειτουργούσαν μέχρι και τη δεκαετία του 1960.

Στρατιωτικό Μουσείο στο Διδυμότειχο

Στο Μουσείο εκτίθενται η σύγχρονη στρατιωτική ιστορία του τόπου, από την Επανάσταση του ’21 ως τις μέρες μας, μέσα από εκθέματα όπως όπλα, άρματα, σπαθιά, παράσημα και στολές, χάρτες και οπτικοακουστικό υλικό.

Αρχαιολογική έκθεση Σπηλαίου (Κορυφή) στην Ορεστιάδα

Στο υπόγειο του δημοτικού αναψυκτήριου Σπηλαίου, στη θέση «Κορυφή», σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον και με θέα στον κάμπο του Άρδα και την Αδριανούπολη, βρίσκεται η αρχαιολογική εκπαιδευτική έκθεση Σπηλαίου. Σε ένα χώρο που διαμορφώθηκε κατάλληλα μελετημένο και με σωστό φωτισμό, ο επισκέπτης μπορεί να δει μια φωτογραφική αρχαιολογική έκθεση με ευρήματα από τις ανασκαφές των τύμβων του Σπηλαίου και άλλων περιοχών του Βόρειου τμήματος του Έβρου. Η έκθεση συνοδεύεται από εκμαγεία γλυπτών, ανάγλυφων και ενεπίγραφων επιτύμβιων στηλών, μακέτες μνημείων και εποπτικό υλικό.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στην Ορεστιάδα

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Ορεστιάδας, ιδρύθηκε το 1974 και σκοπό έχει τη μελέτη και προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Τη συλλογή του μουσείου απαρτίζουν 3.400 αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία της Νέας Ορεστιάδας, τη δημιουργία της, αλλά και στιγμές από την καθημερινότητα των κατοίκων της, προσφέροντας στους επισκέπτες του ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία. Εντύπωση προκαλεί ένα Ευαγγέλιο γραμμένο στην τούρκικη γλώσσα, αλλά με ελληνικούς χαρακτήρες.

Δημοτικό Μουσείο στο Σουφλί (Αρχοντικό Μπρίκα)

Το κτίριο που στεγάζονται οι συλλογές του μουσείου είναι το παλιό Αρχοντικό Μπρίκα, του 1890, σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Φιλοξενούνται εκθέματα που εξιστορούν την πορεία της πόλης, από την εποχή της ταυτόχρονης άνθησης μεταξιού αλλά και της αύξησης του πληθυσμού, την επαγγελματική, πολιτιστική, αρχιτεκτονική ζωή και την άνοδο των Σουφλιωτών στα δρώμενα της εποχής.

Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου Μπουρουλίτη «Τα Γνάφαλα»

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Σουφλίου. Τρεις γενιές τώρα η oικογένεια Μπουρουλίτη με κίνητρο την αγάπη για το Σουφλί και την ιστορία του, δημιούργησε τα «Γνάφαλα» όπου εκθέτει μια αξιόλογη συλλογή παλιών αντικειμένων, που διατηρούν στο πέρασμα του χρόνου εικόνες που έφυγαν για πάντα.

Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1886, το αρχονικό Κουρτίδη, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Σουφλίου. Σκοπός της έκθεσης είναι η ιστορία του φυσικού μεταξιού, την διαδρομή του από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη, καθώς και της κοινωνικο-οικονομικής τους σημασίας για το Σουφλί και την ευρύτερη περιοχή. Τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται εδώ βοηθούν να συνδέσετε τη σηροτροφία και τη μεταξουργία με συγκεκριμένο χωρικό και χρονικό πλαίσιο.

Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Τσιακίρη στο Σουφλί

Το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό ανακαινισμένο κτήριο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Σουφλίου. Σκοπός του είναι να αναδείξει και να διασώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής στην Μεταξουργία. Πρωτότυπα εκθέματα σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία, οδηγούν τον επισκέπτη βήμα προς βήμα σε ένα ταξίδι τόσο μοναδικό όσο και ίδιο το μετάξι.

Άλλα αξιοθέατα στο νομό Έβρου

Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη

Είναι από τα παλαιότερα νεοκλασικά κτίρια της Αλεξανδρούπολης στην δυτική πλευρά του πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας. Είναι σταυροειδές, τριώροφο κτίσμα και το όνομά της το πήρε από το Γεώργιο Ζαρίφη, πλούσιο έμπορο από την Κωνσταντινούπολη και ευεργέτη της πόλης.

Λόφος Τσεπέλ Καγιά στην Αλεξανδρούπολη

Μεταξύ του Άβαντα και της Αισύμης βρίσκεται ο λόφος Μοναστήρι (Τσεπέλ Καγία) αποκαλύφτηκε τειχισμένο υπαίθριο θρακικό ιερό. Στον περίβολό του υπάρχουν λαξευμένα βράχια σε σχήμα καθισμάτων και τραπεζιών, με διάρκεια ζωής από τα προϊστορικά έως τα ελληνιστικά και βυζαντινά χρόνια. Υπάρχει επίσης και βράχος με απεικονίσεις αστερισμών. Πιθανολογείται πως ήταν τόπος λατρείας των Κικόνων, φυλή των αρχαίων Θρακών.

Δημοτική Πινακοθήκη Ναλμπάντη στο Διδυμότειχο

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ναλμπάντη στεγάζεται στην πρώην οικία Βαφειάδη, μια αστική οικία του μεσοπολέμου με απόλυτα συμμετρικά ανοίγματα και καμπύλο ξύλινο υπέρυθρο στον εξώστη. Στεγάζει το έργο του κορυφαίο ζωγράφου της πόλης Δημήτρη Ναλμπάντη και τοιχογραφήθηκε από τον ίδιο σε μια προσπάθεια που διήρκησε εννιά μήνες. Όλοι οι πίνακες, οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου είναι δωρεά του κ. Δημητρίου Ναλμπάντη στο Δήμο Διδυμοτείχου.

Κυλινδρόμυλος (Καστανιές) στο Διδυμότειχο

Στις Καστανιές απέναντι από την Αδριανούπολη ο παλιός ξεχασμένος αλλά λειτουργικός  κυλινδρόμυλος από το 1927 λειτουργεί ακόμα προς αντίσταση στον χρόνο. Ακόμα και σήμερα λειτουργεί με τις ίδιες μηχανές και μπορεί να παράγει 500 κιλά αλεύρι την ημέρα.

Βραχογραφίες (Ρούσσα) στο Σουφλί

Οι βραχογραφίες στο ύψωμα Χίλια, 11 χιλιόμετρα δυτικά της Ρούσσας, κοντά στο χωριό Γονικό προς το ύψωμα Χίλια, υποδηλώνουν την ύπαρξη ζωής στην περιοχή από τα προϊστορικά χρόνια. Οι εγχάρακτες μορφές στους βράχους, που παριστάνουν άνδρες, γυναίκες, πτηνά και ερπετά, χρονολογούνται στην περίοδο μεταξύ 1100 και 900 π. Χ. και προσδίδουν μια ατμόσφαιρα μυστηρίου.

Διαμονή στο νομό Έβρου: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register