Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Λευκάδα αξιοθέατα

Αξιοθέατα στη Λευκάδα

Αξιοθέατα στη Λευκάδα

Αρχαιολογικοί Χώροι

Αρχαιολογικοί χώροι στο Δήμο Απολλωνίων

Η περιοχή του Δήμου έχει κατοικηθεί από πολύ νωρίς, όπως αποδεικνύουν περιορισμένα ευρήματα της Παλαιολιθικής και περισσότερα της Νεολιθικής Περιόδου (3.500 π.Χ.). Τα ερείπια που ανακαλύφθηκαν από έρευνες του Δαίρπφελδ στη «Χοιροσπηλιά» της Ευγήρου και σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκάδας. Στην κοιλάδα της Βασιλικής, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει εντοπίσει διάσπαρτα αρχαία οικοδομικά λείψανα που ανήκουν πιθανόν σε αρχαία πόλη και στις θέσεις Μάρμαρα, Πυργί και Κλεισμάτια του Μαραντοχωρίου, λείψανα αρχαίων πύργων. Στο ακρωτήριο Δουκάτο ή Λευκάτας, βρίσκονται οικοδομικά λείψανα και αρχιτεκτονικά μέλη του ναού Απόλλωνα Λευκάτα. Το ιερό αυτό ήταν πασίγνωστο σ’ ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Κάθε χρόνο γίνονταν πανελλήνιες γιορτές προς τιμή του θεού, που ήταν προστάτης των ναυτικών και γιατρός του σώματος και της ψυχής. Για αυτό και οι αρχαίοι πίστευαν ότι, πηδώντας από τα βράχια αυτά, η ψυχή απελευθερωνόταν από το βάρος των παθών και εξιλεωνόταν από τις αμαρτίες. Σ’ αυτό το χώρο, ο μύθος θέλει την ποιήτρια Σαπφώ να δίνει τέλος στη ζωή της απελπισμένη από το πάθος του έρωτα. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Αρχαιολογικοί Χώροι στο Δήμο Ελλομένου

Στην πεδιάδα του Νυδριού, η περιοχή που εκτείνεται από τους πρόποδες του όρους Σκάροι ως τη θέση Μαγεμένος της Νικιάνας έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος. Περιλαμβάνει τους τύμβους της Πρωτοελλαδικής περιόδου στη θέση Στενό, τάφους κιβωτιόσχημους και κεραμοσκεπείς, καθώς και λείψανα οικοδομημάτων σ’ όλη την έκταση της πεδιάδας του Νυδριού στους πρόποδες των Σκάρων και του όρους Αμαλή, καθώς και στις περιοχές Παλιοκατούνας, Κολώνι και του οικισμού Περιγιάλι. Επίσης, πάνω από το χωριό Πόρος, σώζονται τα ερείπια ενός πύργου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα ήταν αγροικία και όπως και τα λείψανα ενός αρχαίου ελαιοτριβείου που βρίσκεται εκεί, ανήκουν στον 4ο π.Χ. αιώνα περίπου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Τα παραπάνω λείψανα εντοπίστηκαν κατά τις ανασκαφές που έκανε εδώ ο διαπρεπής Γερμανός αρχαιολόγος Γουλιέλμος Δαίρπφελδ και χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ο Δαίρπφελδ – εμπνευστής της θεωρίας ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη και ότι το παλάτι του Οδυσσέα βρισκόταν στο Νυδρί – αγάπησε τόσο πολύ το νησί, ώστε θέλησε να ταφεί εδώ. Ο τάφος του βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στην άκρη της χερσονήσου του Βλυχού, πάνω από το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Αρχαιολογικοί χώροι στον Κάλαμο

Κοντά στην Επισκοπή βρίσκεται το Κάστρο του Καλάμου, το λεγόμενο «Καστρομονάστηρο». Σώζονται μόνο τμήματα από τα ψηλά πέτρινα τείχη του με τις όμορφες καμάρες εσωτερικά, που γίνονται πολεμίστρες εξωτερικά. Ελάχιστα είναι γνωστά σήμερα για αυτό το εντυπωσιακό μνημείο. Λέγεται ότι στο κάστρο αυτό είναι θαμμένη η μητέρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Νήρικος

Δύο χιλιόμετρα έξω και ανατολικά από την πόλη, περνώντας μέσα από τον ελαιώνα, ο επισκέπτης φτάνει στο Καλλιγόνι. Η περιοχή έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος – αφού εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη της Λευκάδας, που ονομαζόταν Νήρικος – και εκτείνεται στις περιοχές Τσεχλιμπούς, Καλλιγονίου, Καρυωτών και Λυγιάς του Δήμου Λευκάδας. Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος περιλαμβάνει τα ερείπια του περιτειχισμένου οικισμού της αρχαίας Λευκάδας, που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά έως τα ρωμαϊκά χρόνια, τα δύο νεκροταφεία της αρχαίας πόλης που εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή, μεμονωμένα μνημεία και διάσπαρτα οικοδομικά λείψανα όπως τάφους, αγροικίες και λιμενικές εγκαταστάσεις που αποτελούν – σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις – αναπόσπαστο τμήμα του προστατευμένου μνημειακού συνόλου της αρχαίας πόλης. Η πόλη εγκαταλείφθηκε γύρω στα 1300, ενώ στη συνέχεια οι συνεχείς σεισμοί σκόρπισαν τα ίχνη της. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας

Στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας ( Α. Σικελιανού & Ν. Σβορώνου). Τα ευρήματα που παρουσιάζονται καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, που ξεκινά από τη μέση παλαιολιθική εποχή (200.000 – 35.000 π.Χ.) και φτάνει έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο μουσείο εκτίθενται σε ξεχωριστή αίθουσα τα ευρήματα των ανασκαφών του Γερμανού αρχαιολόγου Γουλιέλμου Νταίρπφελντ, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ιθάκη του Ομήρου. Το μουσείο φιλοξενεί εργαλεία, κεραμικά, χάλκινα, κοσμήματα και κτερίσματα τάφων, κυρίως από την αρχαία Νήρικο, το Νυδρί, τη Χοιροσπηλιά στην Εύγηρο και από τη σπηλιά στο Φρύνι. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Έκθεση Ενθυμημάτων Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ

Η έκθεση ενθυμημάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ στεγάζεται στον 1ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας. Εγκαινιάστηκε το 2012 με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ. Η έκθεση περιλαμβάνει τα αντικείμενα (μουσικά όργανα, φορεσιές, κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, έντυπα, αναμνηστικές πλακέτες, υφαντά, δίσκους, κρύσταλλα κ.λ.π.), που κάθε φορά προσέφεραν στη Λευκάδα τα σωματεία που έπαιρναν μέρος στο φεστιβάλ. Ηχητικά ντοκουμέντα, κινηματογραφικά αποσπάσματα και φωτογραφίες συνθέτουν επίσης το υλικό. Τα εκθέματα προέρχονται από διαφορετικές χώρες, ηπείρους, λαούς και πολιτισμούς αντιπροσωπεύοντας τον πλούτο της παράδοσης κάθε χώρας. (Πηγή πληροφοριών: Άρωμα Λευκάδας)

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μονής Φανερωμένης

Στην Ιερά Μονή Φανερωμένης, έξω από το χωριό Φρύνι, σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, πρόκειται να λειτουργήσει Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης με ποικίλα εκθέματα, προερχόμενα από ναούς και μονές του νησιού, τα οποία καλύπτουν μία εκτεταμένη χρονικά περίοδο, από την εποχή της δεύτερης Τουρκοκρατίας (1479-1684) έως και την ενσωμάτωση της νήσου στο ελεύθερο ελληνικό κράτος το 1864. Σε νεόδμητο κτίριο δύο ορόφων, που βρίσκεται στον περίβολο της Ιεράς Μονής, έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα εκθεσιακοί χώροι όπου πρόκειται να εκτεθούν ποικίλα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης. Τον κύριο όγκο των εκθεμάτων αποτελούν έργα επτανήσιων και λευκαδίων ζωγράφων, κυρίως μεταβυζαντινές φορητές εικόνες και στοιχεία τέμπλων (δεσποτικές εικόνες, επιστύλια, θυρόφυλλα). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποικίλα εκκλησιαστικά χειρόγραφα και παλαιότυπα από τη βιβλιοθήκη της μονής, με σπάνιες και παλαιές εκδόσεις ελλήνων και ξένων τυπογράφων των προεπαναστατικών και επαναστατικών χρόνων. Αξιόλογα είναι και τα ποικίλα έργα αργυροχοίας, κυρίως σταυροί αγιασμού, δισκοπότηρα, κανδήλες, δίσκοι, επενδύσεις εικόνων και ευαγγελίων. Τέλος, σημαντικό μέρος των εκθεμάτων αποτελούν ποικίλα άμφια και στοιχεία αρχιερατικών στολών, καθώς και μία αξιόλογη σειρά αντιμηνσίων που χρονολογούνται από το 18ο -19ο αι. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν

Το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χέρν βρίσκεται εντός του Πνευματικού  Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Εγκαινιάσθηκε στις 4 Ιουλίου 2014 και φιλοξενείται σε αίθουσα στο ισόγειο του. Το Μουσείο περιλαμβάνει πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Στεγάζεται σε ανακαινισμένη αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Ο επισκέπτης με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων μπορεί να περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χέρν. (Πηγή πληροφοριών: Άρωμα Λευκάδας)

Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο στον Κάβαλο

Δημιουργήθηκε από τον πρώην Δήμο Σφακιωτών και λειτουργεί για το κοινό από το καλοκαίρι του 2004. Στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Καβάλου, μέσα σε ένα θαυμάσιο πευκόφυτο χώρο. Το μουσείο αναφέρεται στα εργαλεία, στη σημασία τους για την κοινωνική εξέλιξη, στην εποχή της δημιουργίας τους, καθώς και στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εργασίας του Λευκαδίτη στην προβιομηχανική εποχή. Στους χώρους του Μουσείου εκτίθενται: συλλογή εργαλείων από διάφορα επαγγέλματα, όπως του τσαγκάρη, του γεωργού, του μαραγκού, του κουρέα, του χτίστη, του σιτά, του καλατζή, του ξυλοκόπου κ.α., αναπαραστάσεις χώρων του Λευκαδίτικού σπιτιού (κουζίνα, φούρνος), συλλογή παλαιών φωτογραφιών και συλλογή με υφαντά και παραδοσιακές φορεσιές. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Λαογραφικό Μουσείο «Πανταζής Κοντομίχης» του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Ορφεύς»

Βρίσκεται στην παλιά πόλη της Λευκάδας (Στεφανίτση 2, κοντά από την κεντρική πλατεία). Ιδρύθηκε το 1978 και  μετονομάστηκε σε Λαογραφικό Μουσείο Ορφέα «Πανταζής Κοντομίχης» προς τιμήν του αείμνηστου  Λευκαδίτη φιλολόγου και λαογράφου.. Στους δύο ορόφους εκτίθενται συνολικά πάνω από 1.500 αντικείμενα από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων του νησιού. (Πηγή πληροφοριών: Άρωμα Λευκάδας)

Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος «Μαρία Κουτσοχέρω», στην Καρυά

Σ’ αυτό το μικρό ιδιωτικό μουσείο και μέσα από τα παραδοσιακά εκθέματα, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τη ζωή και το χαρακτήρα, την επιμονή, την υπομονή και την ευφυΐα των ορεινών Λευκαδιτών που έζησαν κάτω από σκληρές συνθήκες και δημιούργησαν έναν ολοκληρωμένο λαϊκό πολιτισμό. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Μουσείο Άγγελου Σικελιανού

Στο δίπατο σπίτι που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Λευκάδα ο Άγγελος Σικελιανός, έγινε δυνατό να αναπτυχθεί το όραμα και η πράξη του ποιητή σ’ ένα μουσείο-κόσμημα για ένα διανοούμενο παγκόσμιων οραμάτων, έναν εθνικό ταγό, έναν πράττοντα διανοητή, έναν παρόντα πολιτικά λογοτέχνη, έναν μεγάλο λυρικό ποιητή και συνάμα έναν φθαρτό πάσχοντα άνθρωπο, ευάλωτο στον έρωτα, στην οικονομική ανημποριά, γυμνό και στωικό μπροστά στο θάνατο. Μονογραφικά μουσεία για διάσημους ανθρώπους υπάρχουν αρκετά. Είναι όμως σχεδόν πάντα μουσεία ενθυμημάτων. Δεν είναι μουσεία της πνευματικής δημιουργίας, η οποία και χαρακτηρίζει την προσωπικότητα που εκτίθεται. Το Μουσείο Σικελιανού είναι το πρώτο που επιχειρεί να παρουσιάσει:

  • Τον πυρήνα του συνολικού έργου του Σικελιανού και να ερμηνεύσει την τοποθέτησή του ως εθνικού ποιητή.
  • Τις καταβολές του λογοτεχνικού του έργου (οικογενειακές, τοπικές, εθνικές και διεθνείς).
  • Τη σύνδεση του συνολικού ποιητικού έργου του με τις πράξεις του (Δελφικές Εορτές) και την στάση του ως πολιτικού όντος και διανοουμένου.
  • Την παρουσίαση του ανθρώπου Σικελιανού και τη σχέση του με την Εύα και την Άννα, αλλά και την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει το νυφικό της Άννας και υφαντά της για τον Άγγελο και τις πελάτισσές της, τα χειροποίητα ρούχα που ύφανε η Εύα για τον εαυτό της και για τις Δελφικές Εορτές, το διαβατήριό της, τα ίδια πορφυρά μαλλιά της, που έκοψε όταν ήταν στην Αμερική, εκδόσεις σπάνιες και χειρόγραφα του Άγγελου, η αλληλογραφία του Άγγελου και της Εύας, τηλεγραφήματα, φωτογραφικό υλικό, ταινίες και ηχογραφημένες απαγγελίες με τη φωνή του ίδιου του ποιητή ζωντανεύουν περισσότερες ζωές, στιγμές ανθρώπων και επίσημης ιστορίας, αντιλήψεις, σχέσεις και καταστάσεις γύρω, αλλά και πέρα από τον ίδιο τον ποιητή. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Μουσείο Ελιάς στο Σύβρο

Το Μουσείο Ελιάς «Fabbrica» βρίσκεται στο Σύβρο, ένα γραφικό χωριό στη νότια Λευκάδα. Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο που ήταν παλαιό ελαιοτριβείο και ανήκε στην οικογένεια Τσαρλαμπά, μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες οικογένειες του νησιού. Το κτίριο έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού το 1997. Χτίστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 1800 από τους προγόνους του σημερινού ιδιοκτήτη και ήταν σε λειτουργία αδιάλειπτα μέχρι το 1978. Στην αρχή λειτούργησε σαν ιπποκίνητο, στη συνέχεια με μηχανή ντίζελ και τέλος με ηλεκτρικό κινητήρα. Το παλαιό ελαιοτριβείο αναπαλαιώθηκε και μεταμορφώθηκε σε Μουσείο Ελιάς για να προσφέρει στον κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να προσεγγίσει πολιτισμικά το πολύτιμο προϊόν, καθώς και, να εξοικειωθεί με τις παλιές παραδοσιακές τεχνικές της παραγωγής του. (Πηγή πληροφοριών: Άρωμα Λευκάδας)

Μουσείο Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας

Στο ισόγειο του κτιρίου της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, βρίσκεται το Μουσείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα που χρονολογούνται από την ίδρυση της Φ.Ε.Λ, έως και σήμερα. Ο επισκέπτης μπορεί πολλά μουσικά όργανα, στολές της Μπάντας παλαιότερων ετών, πλήθος φωτογραφιών καθώς και  μεγάλο αριθμό από χειρόγραφες παρτιτούρες. (Πηγή πληροφοριών: Άρωμα Λευκάδας)

Μουσείο Φωνόγραφου

Κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης της Λευκάδας (Καλκάνη 2) στεγάζεται το μικρό ιδιωτικό μουσείο με φωνόγραφους, δίσκους, σπάνια χρηστικά αντικείμενα, διακοσμητικά, εργαλεία, κουτάκια, σφραγίδες, χαρτονομίσματα και καρτ-ποστάλ εποχής. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Μουσείο Φωνογράφου - Γραμμοφώνου - Ραδιοφώνου στην Καρυά

Το μουσείο Γραμμοφώνου- Φωνογράφου-Ραδιοφώνου ιδρύθηκε το 2015 από τον συλλέκτη Χρήστο Βλάχο (Ζλούμη). Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του που αποτελείται από σπάνια παλιά γραμμόφωνα, ραδιόφωνα, φωνογράφους, πικ απ, τζουκ μποξ, χιλιάδες δίσκους και μπομπινόφωνα. (Πηγή πληροφοριών: Άρωμα Λευκάδας)

Ναυτικό Μουσείο Νίκου Θάνου «Μορίνα»

Το Ναυτικό Μουσείο Νίκου Θάνου Μορίνα λειτουργεί από το 2011 στον υπόγειο χώρο του εκκλησιαστικού μουσείου Φανερωμένης. Περιλαμβάνει πάνω από 60 χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα καραβιών και ναυτικά εργαλεία από όλο τον κόσμο τα οποία φιλοτέχνησε ο αρχιμουσικός Νικόλαος Θάνος «Μορίνας». (Πηγή πληροφοριών: Άρωμα Λευκάδας)

Άλλα αξιοθέατα

Αίθουσα Τέχνης «Θ. Στάμου»

Η αίθουσα λειτουργεί συνεχώς από το 1984 και βρίσκεται σε νευραλγική θέση στην παλιά πόλη, στο Μαρκά. Είναι 85τ.μ. και είναι αφιερωμένη στο μεγάλο λευκαδίτη εξπρεσιονιστή ζωγράφο Θεόδωρο Στάμο. Πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, χαλκογραφίας, φωτογραφίας, γελοιογραφίας, γκραβούρας κ.λ.π. Οι καλλιτέχνες που φιλοξενούνται με έργα τους είναι Λευκαδίτες (πλούσια παράδοση, μεγάλη σήμερα εικαστική δραστηριότητα) και άλλοι Έλληνες καθώς και αρκετοί ξένοι (π.χ. Γερμανοί, Άγγλοι, Ιάπωνες κλπ). (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1953. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό λευκαδίτικο αρχοντόσπιτο με κήπο -την οικία Ζουλίνου- στη δυτική πλευρά της παλιάς πόλης. Διαθέτει μεγάλο αριθμό βιβλίων και εντύπων, ενώ στεγάζει πλουσιότατη συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων, επτανησιακής τεχνοτροπίας, των αγιογράφων Δοξαρά, Πατσαρά, Ρούσσου κ.ά. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Κάστρο της Αγίας Μαύρας

Το κάστρο της Αγίας Μαύρας, που δεσπόζει στην είσοδο του νησιού είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης εκείνης της εποχής. Χτίστηκε γύρω στα 1300 από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι, όταν πήρε τη Λευκάδα ως προίκα για το γάμο του με την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου του Α’. Το κάστρο προστάτευε την πρωτεύουσα του νησιού και αποτελούσε τη σημαντικότερη αμυντική του θωράκιση απέναντι στους πειρατές και τους άλλους εχθρούς, από την πρώτη δεκαετία του 14ου αιώνα ως το 1684. Το 1479 κατελήφθη από τους Τούρκους που έχτισαν μια μεγάλη τοξωτή γέφυρα, με 360 καμάρες, που διέσχιζε τη λιμνοθάλασσα από την παραλία έως τη θέση Καλκάνη, στηρίζοντας τους σωλήνες ενός υδραγωγείου που έφερνε νερό στο κάστρο. Το έργο αυτό, που χαρακτήριζε ολόκληρη την περιοχή, καταστράφηκε από τους σεισμούς. Κάποια ίχνη του σώζονται σήμερα μέσα στη λιμνοθάλασσα. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Στέγη Ιστορίας και Πολιτισμού Απόλλωνα Καρυάςe

Ο Μ/Ο «Ο Απόλλων» Καρυάς Λευκάδας με την αρωγή της Κοινότητας Καρυάς και του Δήμου Λευκάδας  δημιούργησε ένα χώρο πολιτισμού και ιστορικής μνήμης στην Καρυά με σκοπό να στεγάσει πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων όπως μόνιμες εκθέσεις, αίθουσα μουσικής, βιβλιοθήκη κλπ., οι οποίες θα βοηθήσουν στη βελτίωση, ανάδειξη και αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας. Περιλαμβάνει: Αίθουσα χωριάτικου γάμου, Λαογραφική έκθεση, Αίθουσα τέχνης Έκθεση ενθυμημάτων, βιβλιοθήκη Βησσαρίων Σταύρακα, Αναπαράσταση αίθουσας παλαιού Δημοτικού σχολείου, Βεστιάριο,«Λευκάδιος Μουσική Σχολή Ιωάννη Σταύρακα». (Πηγή πληροφοριών: Άρωμα Λευκάδας)

Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής Τέχνης

Σε ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά και ιστορικά διατηρητέα κτίρια της Λευκάδας, χτισμένο το 1890 από την οικογένεια Ζουλίνου, στεγάζονται: στο ισόγειο η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας (έτος ίδρυσης 1953) και στον 1ο όροφο η Συλλογή Μεταβυζαντινών εικόνων και κειμηλίων της Επτανησιακής τέχνης. Τα κειμήλια προέρχονται από ναούς και μονές της Λευκάδας πολλά από τα κτίρια των οποίων έχουν καταστραφεί καθώς και από ιδιωτικές συλλογές. Οι εικόνες της συλλογής είναι φιλοτεχνημένες από επτανήσιους αγιογράφους όπως Τζες, Δοξαράς, Ρούσσος, Πατσαράς, Βεντούρας, Γαζής, κ.α. Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμη άμφια του 1769, καθώς και μια συλλογή από εκκλησιαστικά βιβλία και άλλα κειμήλια της Ορθοδοξίας από το 16ο αιώνα και ύστερα. (Πηγή πληροφοριών: Άρωμα Λευκάδας)

Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη

Η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη είναι ένας θεσμός στην πόλη της Λευκάδας που λειτουργεί από το 1991. Πρόκειται για μια συλλογή 29.000 τίτλων με τα έργα 714 Λευκαδίων και άλλο υλικό που καλύπτει 60 ενότητες λευκαδίτικων θεμάτων τα οποία υπερβαίνουν τις 34.000 και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέο υλικό. Η Συλλογή είναι έργο του Λευκαδίτη Αριστοτέλη Χαραμόγλη ο οποίος από το 1973 μέχρι το θάνατό του το 2003, αφιερώθηκε με πάθος στη συγκέντρωση κάθε βιβλίου, μελέτης, διατριβής, άρθρου και αποσπάσματος για τη Λευκάδα με σκοπό να μη χαθεί τίποτε από την πνευματική δημιουργία του νησιού. Έτσι, χάρη στις αγωνίες και τους αγώνες του Αριστοτέλη Χαραμόγλη,στήθηκε το πνευματικό αυτό μνημείο του νησιού το οποίο σήμερα περιλαμβάνει χιλιάδες βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, πολλές γκραβούρες, χάρτες, αφίσες, φωτογραφίες της Λευκάδας και αποτελεί σημαντικό κέντρο τεκμηρίωσης των κάθε μορφής ερευνών για τη Λευκάδα εξαιτίας της άμεσης σχέσης του περιεχομένου των βιβλίων της με το θέμα «Λευκάδα». Για το λόγο αυτό η Βιβλιοθήκη βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1987 και αναγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness του 1994 ως η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη αποκλειστικού θέματος. Η Συλλογή δωρήθηκε από τον ιδρυτή της στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων το 1984 και από το 1990 στεγάζεται σε δικό της κτίριο στην πλατεία Μαρκά. (Πηγή πληροφοριών: Δήμος Λευκάδας)

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register