Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Νομός Χανίων

Μια ισχυρή φυσιογνωμία

Ο νομός Χανίων στην Κρήτη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Η προσέλκυση τόσο πολλών επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς τα Χανιά συνδυάζουν απίστευτη φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία και σημαντική πολιτιστική παράδοση στην παγκόσμια ιστορία και τον πολιτισμό με άρτιες τουριστικές υποδομές. Στο νομό Χανίων υπάρχουν σπουδαία αρχαιολογικά και ιστορικά αξιοθέατα που μαρτυρούν το σπουδαίο ιστορικό παρελθόν και τους διαφορετικούς πολιτισμούς που άνθισαν εδώ από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια.

Οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι που σώζονται σήμερα είναι η αρχαία Άπτερα, η αρχαία Κυδωνία, η αρχαία Φαλάσαρνα, η Πολυρρήνια, η Λισσός, το Παλαίκαστρο και το Κάστρο Ιντζεδίν.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα του νομού είναι το ενετικό λιμάνι της πόλης των Χανίων, ο Αιγυπτιακός Φάρος, το φρούριο Φιρκά, η παλιά πόλη των Χανίων, οι τάφοι της οικογένειας Βενιζέλου και άλλα πολλά που βρίσκονται διάσπαρτα στο νομό και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο που αποτυπώνει την ιστορία του νομού Χανίων από την νεολιθική εποχή ως την περίοδο της ρωμαιοκρατίας. Το Ναυτικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο με εκθέματα από την Κρητική επανάσταση, το Λαογραφικό, το Μουσείο της Τυπογραφίας και Χημείας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου.

Ο νομός Χανίων είναι πλούσιος σε αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες και επιβλητικά μοναστήρια χτισμένα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές και σε δυσπρόσιτα φαράγγια ή σε ερημικούς βράχους, επιδεικνύοντας μοναδική αρχιτεκτονική και κατασκευαστική δεξιοτεχνία.

Στην Κρήτη ομιλείται η Κρητική διάλεκτος η οποία θεωρείται η μακροβιότερη Ελληνική διάλεκτος. Υπάρχει μεγάλη παράδοση στη μαντινάδα που είναι ένα δεκαπεντασύλλαβο ποίημα με ομοιοκαταληξία και είναι επίσης γνωστή για την παραδοσιακή μουσική της, με χαρακτηριστικό όργανο την κρητική λύρα. Μεγάλη παράδοση υπάρχει και στο χορό με αρκετά διαφορετικά είδη τα οποία θεωρούνται συνέχεια αρχαίων χορών όπως ο πυρρίχι.

Από τα Χανιά προήλθαν αξιόλογοι συγγραφείς και πολύ σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος γεννημένος στις Μουρνιές Χανίων που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, σπουδαίος συνθέτης, πολιτικός και συγγραφέας από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας, γεννημένος στο Γαλατά. Ο κορυφαίος πρωταγωνιστής και θιασάρχης Μάνος Κατράκης που γεννήθηκε στο Καστέλι Κισσάμου. Ο Αλέξης Μινωτής, κορυφαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, με τεράστια συμβολή στην προαγωγή του νεοελληνικού θεάτρου.
Η διαμόρφωση και η σύσταση του εδάφους, σε συνδυασμό με το κλίμα, κάνουν την περιοχή του νομού Χανίων ιδανική για χιλιάδες φυτά και ζώα. Μεγάλο τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος των Χανίων έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο, λόγω της πλούσιας και σπάνιας πανίδας και χλωρίδας. Το φαράγγι της Σαμαριάς έχει ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός. Η λίμνη Αγιάς, η λίμνη Κουρνά, οι νήσοι Γαύδος και Γαυδοπούλα, το Ελαφονήσι, η Χρυσοσκαλίτισσα, η Γραμβούσα, οι νησίδες και άλλες περιοχές προστατεύονται από το πρόγραμμα «Natura 2000».

Η ύπαρξη πολυάριθμων φαραγγιών, ιδιαίτερων γεωλογικών σχηματισμών και σπηλαίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τραχιά μορφολογία της Κρήτης. Δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί ως ο τόπος των φαραγγιών και των σπηλαίων. Σε ολόκληρο το νομό βρίσκονται περισσότερα από 60 φαράγγια, μικρά και μεγάλα, ασύγκριτα σε ομορφιά. Έχει επίσης περισσότερα από 1500 χερσαία και θαλάσσια σπήλαια με ναυάγια και υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους. Τα πολλά σπήλαια της περιοχής, τα πρώτα καταφύγια του ανθρώπου στη νεολιθική εποχή, αλλοιώθηκαν κατά το πέρασμα των αιώνων αλλά αρκετά από αυτά είναι σήμερα επισκέψιμα.

Ο νομός Χανίων έχει να προσφέρει αμέτρητες παραλίες, αφού υπάρχουν περισσότερες από 90 παραλίες για να επιλέξεις. Στη βόρεια πλευρά του νομού είναι οι πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστες σε αντίθεση με την δυτική και νότια πλευρά του.

Οι περισσότερες παραλίες είναι εξαιρετικές με πεντακάθαρα νερά (πολλές έχουν βραβευτεί με γαλάζιες σημαίες), ενώ οι περισσότερες είναι οργανωμένες και συνδυάζονται με τις ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν στην περιοχή.

Χάρη στη μορφολογία του εδάφους και το συνδυασμό βουνού και θάλασσας, ο νομός Χανίων αποτελεί έναν παράδεισο για όσους αναζητούν την περιπέτεια και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προς τον οποίο έχει σημειωθεί μια σημαντική στροφή τα τελευταία χρόνια.

Εκατοντάδες μονοπάτια οδηγούν σε περιοχές με ιδιαίτερη ιστορική και φυσική αξία και παρουσιάζουν μια άλλη πλευρά του νομού Χανίων. Πολλά από αυτά τα μονοπάτια είναι χτισμένα σε αρχαία μονοπάτια και συνδέουν τα διαφορετικά βασίλεια, πόλεις ή περιοχές ως εμπορικές διαδρομές.

Η «αληθινή» Κρήτη, όπως λένε τουλάχιστον και οι ίδιοι οι Κρητικοί ξεκινά από την ενδοχώρα. Η επίσκεψη στα ορεινά χωριά των Χανίων είναι μια εμπειρία που θα σας αποζημιώσει, τόσο για το τοπίο τους, όσο και για το ιδιαίτερο χρώμα τους.

Τα περισσότερα χωριά παραμένουν ανέγγιχτα από τον τουρισμό και κρατούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τις πιο αυθεντικές πτυχές της γνήσιας κρητικής ιδιοσυγκρασίας.

Εδώ σε αυτά τα χωριά, ο επισκέπτης θα καταλάβει τα ειδικά χαρακτηριστικά των Κρητικών, θα απολαύσει την εμπειρία της κρητικής φιλοξενίας και θα γευτεί την παραδοσιακή κρητική κουζίνα.

 

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register