Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Ίος

Το νησί για όσους θέλουν να παραμένουν νέοι

Η Ίος στις Κυκλάδες είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους νέους, γνωστή τόσο για την έντονα νυχτερινή ζωή της, όσο και για τις πανέμορφες παραλίες με τους γραφικότατους κολπίσκους της. Το νησί έγινε ιδιαίτερα γνωστό στη δεκαετία του ’70 που καλωσόρισε και πρόσφερε καταφύγιο  στους χίπις που έφυγαν από τα Μάταλα.

Εκτός όμως από τη νυχτερινή ζωή  και τις παραλίες της, η Ίος έχει καταφέρει να συνδυάσει την έντονη ζωή αλλά και τις ήρεμες διακοπές, για εκείνους που αναζητούν ένα αυθεντικό καταφύγιο στις Κυκλάδες, διατηρώντας την αυθεντικότητά της και τον ελληνικό κυκλαδίτικο χαρακτήρα της. Το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας ενώνεται με το χρυσαφί της αμμουδιάς και το πορφυρό του ηλιοβασιλέματος με το λευκό της λιτής αρχιτεκτονικής.

Παράδοση και νέες τάσεις εναλλάσσονται, ενώ γαστρονομία, διασκέδαση και δραστηριότητες εξελίσσονται στον τόπο που ενέπνευσε τον διαχρονικό ποιητή Όμηρο.

Οι κάτοικοι της Ίου είναι άνθρωποι ευγενικοί και καλοσυνάτοι, άνθρωποι που προσπαθούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές που έφερε το πέρασμα του χρόνου, άνθρωποι που τους ακούς να αποκαλούνται μεταξύ τους με διάφορες χιουμοριστικές εκφράσεις που μόνο εκείνοι καταλαβαίνουν όταν ξεσπάνε σε γέλια, άνθρωποι που αξίζουν να τους αγαπήσεις και να τους αφήσεις να σε παρασύρουν στην νησιώτικη ανέμελη σκέψη τους, άνθρωποι που έχουν την ευλογία να ζουν σε αυτό το πανέμορφο νησί, αλλά και την κατάρα να ζουν σε αυτό το νησί που τους χειμερινούς μήνες όλοι τους ξεχνούν.

Τα αξιοθέατα της Ίου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δείχνουν τον καθοριστικό της ρόλο στην εξέλιξη του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Οι ενδιαφέρουσες αρχαιότητες του νησιού μαρτυρούν πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο και οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολυάριθμους θησαυρούς από τους Κυκλαδικούς χρόνους που τα περισσότερα μπορείτε να τα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας. Σημαντικά είναι η Αρχαία Πόλη, το Παλαιόκαστρο και ο Προϊστορικός οικισμός στη θέση Σκάρος.

Η Ίος ταυτίζεται με τον Όμηρο, τον σημαντικότερο ποιητή της αρχαιότητας, καθώς πιστεύεται ότι είναι θαμμένος εκεί, στο Πλακωτό. Διαθέτει αξιοθέατα της νεώτερης ιστορίας του νησιού, αλλά και σύγχρονα όπως: το Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης, το Μουσείο Γιάννη Γαίτη – Γαβριέλας Σίμωση και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ζαν Μαρί Ντρο.

Η Ίος είναι γεμάτη με ασβεστωμένες εκκλησίες, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Χώρας αλλά και σε όλο το νησί. Σύμφωνα με την παράδοση έχει 365 εκκλησίες, δηλαδή μία για κάθε ημέρα του έτους, γιατί οι παραδόσεις ως σήμερα διαδραματίζουν ενεργό ρόλο για τους κατοίκους, που φροντίζουν για τη συντήρησή τους και περιποιούνται τον περιβάλλοντα χώρο. Μόνο η Χώρα έχει 26 εκκλησίες. Οι περισσότερες εκκλησίες και ξωκλήσια είναι ανοικτές στους επισκέπτες και διοργανώνονται πολλές θρησκευτικές γιορτές για τη μνήμη των αγίων.

Πολλές από τις εκκλησίες της Ίου έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες ως ιστορικά μνημεία της μεταβυζαντινής περιόδου και χαρακτηρίζονται για τη μοναδική τους αρχιτεκτονική (βασιλική με τρούλο) και τις παλιές τους εικόνες. Διαθέτουν στην κορυφή τους θόλο και είναι σε ορθογώνιο σχήμα. Στο εσωτερικό τους είναι λιτά φτιαγμένες με λιγοστές καρέκλες και εικόνες, ενώ εξωτερικά είναι ασβεστωμένες.

Η Ίος φημίζεται για τις αμέτρητες υπέροχες παραλίες και τα πεντακάθαρα νερά της. Κάποιες θεωρούνται ως οι καλύτερες παραλίες της Ελλάδας βραβευμένες με γαλάζια σημαία. Η ακτογραμμή της είναι 81,5 χλμ όπου σχηματίζει πολλούς μικρούς όρμους που φιλοξενούν μαγικές παραλίες και έναν πλούσιο βυθό που μαγεύει. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι αμμώδεις με γαλαζοπράσινα νερά.  Πολλές παραλίες εξακολουθούν να είναι απομονωμένες και απομακρυσμένες, άλλες ευκολοδιάβατες και άλλες δυσπρόσιτες, αλλά αξίζουν τον κόπο. Υπάρχουν και απομονωμένες παραλίες που προσεγγίζονται μέσω θαλάσσης.

Η Ίος λόγω της ποικιλομορφίας του εδάφους της, είναι ιδανικό νησί για περπάτημα, με πανάρχαια μονοπάτια που δημιούργησαν οι βοσκοί και χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Άγρια τοπία με αρχαιολογικούς χώρους και πανέμορφα ξωκλήσια και με απομονωμένες παραλίες σε κρυφούς πανέμορφους όρμους. Στις παραλίες Κλήμα και Κολιτσάνι το χειμώνα οι χελώνες καρέτα-καρέτα γεννάνε τα αυγά τους στην ακτή.

Η Ίος παρά την μεγάλη έκταση που έχει σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά δεν είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη. Η Χώρα χτισμένη πάνω σε ένα λόφο, είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος οικισμός του νησιού που χαρακτηρίζεται για τη γνήσια κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα άσπρα σπίτια με τις μπουκαμβίλιες στις αυλές τους, τα εκκλησάκια και τα μικρά σοκάκια που είναι γεμάτα με μπαρ, καφετέριες, ταβερνάκια και εστιατόρια με ελληνική και ξένη κουζίνα, και καταστήματα με κοσμήματα και σουβενίρ.

Εκτός από τη Χώρα άλλοι οικισμοί είναι ο Γιαλός που είναι το λιμάνι του νησιού και έχει αναπτυχθεί ως ένα ξεχωριστό θέρετρο, οι παραθαλάσσιοι Αγία Θεοδότη, Μαγγανάρι, Μυλοπότας και Ψάθη, τα οποία κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι και διαθέτουν καταστήματα εστίασης για φαγητό και καταλύματα διαμονής.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register