
Πρέβεζα στην Ήπειρο: Μια ξεχωριστή παράκτια πολιτεία γεμάτη ιστορία
Η Πρέβεζα στην Ήπειρο σας υποδέχεται και χαμογελά. Εκεί όπου συναντιούνται το καταγάλανο Ιόνιο και ο ήρεμος Αμβρακικός, η πόλη – νησί των τριών κάστρων, με μια υπέροχη προκυμαία, μαρίνα γεμάτη ιστιοπλοϊκά, δεκάδες εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, πεζόδρομους και ιστορικό κέντρο με εκλεπτυσμένα μαγαζιά, θα σας γοητεύσει. Λίγο έξω από την πόλη, στην αρχαία Νικόπολη, «συναντάμε» τον Οκταβιανό Αύγουστο, τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα. Κατόπιν ετοιμαζόμαστε να εξερευνήσουμε τα 60 χιλιόμετρα παραλιών. Σε αυτή τη γωνιά της Ηπείρου, οι επιλογές δεν έχουν τέλος ούτε και οι απολαύσεις.
Η Πρέβεζα είναι πλούσια σε μνήμες, σε εικόνες, σε μυρωδιές, σε τόπους. Τόπους μυστηριακούς που ξεσηκώνουν τη φαντασία. Τόπους ιστορικούς που ξυπνάνε τη μνήμη, όπως η αρχαία Νικόπολη, που ίδρυσε ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος, προς παντοτινή δόξα της νίκης του στη Ναυμαχία του Ακτίου. Τόπους μεγαλοπρεπείς, όπως κάστρα, μνημεία, μονές & μουσεία. Εξερευνήστε τα γιατί, κάθε μέρα είναι μια νέα εμπειρία.
Με βάση προορισμού την Πρέβεζα σε μικρές αποστάσεις μπορούμε να περιηγηθούμε σε αμέτρητες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος όπως μυθικά ποτάμια (ποταμός Αχέροντας) μοναδικές ιστορικές πανέμορφες παραλίες (όρμος του Οδυσσέα) μοναδικούς υδροβιότοπους (Αμβρακικός κόλπος) μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα (κοκκινοπηλός) και τόσα άλλα αξιοθέατα τα οποία κάνουν την Πρέβεζα μοναδικό προορισμό.
Αξιοθέατα
Αρχαία Ελάτρεια
Η Αρχαία Ελάτρεια η οποία τοποθετείται κοντά στον παλιό Ωρωπό, ιδρύθηκε κατά τα ελληνιστικά χρόνια δηλαδή κατά την περίοδο μετά το θάνατο του Μέγα Αλεξάνδρου. Κατά την επικρατούσα άποψη των αρχαιολόγων, η Ελάτρεια είναι μία από τις τέσσερις αποικίες των Ηλείων στο Νομό Πρέβεζας, που χτίστηκαν τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι τέσσερεις αποικίες πόλεις είναι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι που συμπληρώνουν τον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει οι απαραίτητες ανασκαφές στους αρχαίους οικισμούς τους ώστε να είναι επισκέψιμοι παρόλο που αρκετά σημαντικά ευρήματα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί. Πρόκειται κυρίως για σκόρπια λείψανα αρχαίων οικοδομημάτων, νεκροταφεία κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, προτομές, νομίσματα και κάποια σημάδια ύπαρξης αρχαίων ακροπόλεων. Επίσης, είναι ορατά κάποια τμήματα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικοπόλεως.
Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης
Η Κασσώπη, πρωτεύουσα της Κασσωπαίας, χτίστηκε πριν τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. σε φυσικά οχυρή θέση, σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 550-650μ., στις πλαγιές του Ζαλόγγου, με σκοπό να προστατευθεί από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων, η εύφορη πεδιάδα που απλωνόταν νοτιότερα. Η μεγάλη ακμή της πόλης σημειώνεται στον 3ο αιώνα π.Χ. όταν χτίζονται τα μεγάλα δημόσια κτίρια και ανοικοδομούνται πολλά σπίτια. Εκτός των τειχών της Κασσώπης, στον αυχένα του Ζαλόγγου, βρίσκονται τα θεμέλια µμικρού περίπτερου ναού, που αποδίδεται στην Αφροδίτη, προστάτιδα θεά των Κασσωπαίων. Σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης βρίσκονται σε εξέλιξη έργα βελτίωσης και ανάδειξης τόσο του κεντρικού τμήματος της πόλης, όσο και του μεγάλου θεάτρου, μετά την υλοποίηση των οποίων, ο επισκέπτης θα μπορεί να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την πολεοδομική οργάνωση και λειτουργία μιας ελληνιστικής πόλης. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης καταλαμβάνει έκταση περίπου 350 στρεμμάτων και βρίσκεται σε απόσταση 27 χλµ από την Πρέβεζα.
Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης
Η αρχαία Νικόπολη απλώνεται σε έκταση 9.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο της Πρέβεζας, στη ΝΔ Ήπειρο, βρίσκεται σε απόσταση 10 χλµ από την Πρέβεζα. Σήμερα τα επιβλητικά µμνημεία του χώρου παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες της χιλιόχρονης ζωής της αρχαίας Νικόπολης. Στο «εν άλσει προάστειο» βρίσκονται οι εγκαταστάσεις για την τέλεση των ακτιακών αγώνων: το θέατρο, το στάδιο, το γυμνάσιο και το µμνημείο του Αυγούστου στον ιερό λόφο. Κατά µμήκος της διαδρομής δεσπόζουν τα επιβλητικά Παλαιοχριστιανικά Τείχη, οι νεκροπόλεις, το υδραγωγείο, ενώ στο κέντρο της πόλης οι δρόμοι οδηγούν στο «βασιλόσπιτο», τη Βασιλική Α’ – Δουμετίου, µε τον υπέροχο ψηφιδωτό διάκοσμο, το ωδείο, την έπαυλη του «Μάνιου Αντωνίνου».
Κάστρο Αγίου Ανδρέα
Το κάστρο του Άγιου Ανδρέα (Ιτς Καλέ) βρίσκεται στα βόρεια της πόλης της Πρέβεζας δίπλα στη θάλασσα. Χτίστηκε από τους Οθωμανούς στις αρχές του 17ου αιώνα αμέσως μετά από την κατεδάφιση του κάστρου της Μπούκας.
Κάστρο Αγίου Γεωργίου
Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Γενί Καλέ), στο νοτιότερο άκρο τις παλιάς πόλης στην Πρέβεζα, στην περιοχή που ονομαζόταν Κοκκινόχωμα. Χτίστηκε από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο που περιστοίχισε, περιμετρικά, με τάφρο την πόλη (ντάπια). Αποτελείται από ένα επικλινές περιφερειακό τείχος που περιβάλλει εσωτερικό προαύλιο. Το περιμετρικό τείχος ενισχύθηκε στη συνέχεια με προμαχώνες στη βόρεια αλλά και στη νότια πλευρά που είναι και η είσοδος του Αμβρακικού κόλπου.
Κάστρο Παντοκράτορα
Ο Παντοκράτορας είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός νοτιοδυτικά της Πρέβεζας. Απέχει 400 μ. από την έξοδο του υποθαλάσσιου τούνελ Πρέβεζας-Ακτίου και ιδρύθηκε από πρόσφυγες μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου δυτικά της πόλης της Πρέβεζας, πάνω στην παραλία και ακριβώς στο γύρισμα της ακτής προς το Ιόνιο πέλαγος, υψώνεται το φρούριο του Παντοκράτορα. Μέσα στο κάστρο, στο ανατολικό τμήμα της νότιας πτέρυγας, υψώνεται μικρός ναός αφιερωμένος στη μνήμη των Αγίων Αναργύρων.
Kάστρο των Ριζών (Θωμόκαστρο)
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ριζών κοντά στο χωριό Ριζά σε ύψωμα φυσικό οχυρό, βρίσκεται το περίφημο κάστρο Θωμόκαστρο ή κάστρο της Ρινιάσας, ένα μνημείο με μεγάλη ιστορική αξία. Θεωρείται ότι χτίστηκε στα τέλη του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα, σε νευραλγικό σημείο κοντά στο Ιόνιο Πέλαγος. Το κάστρο ανεγέρθηκε επί δεσποτείας του Θωμά Α΄ (1296-1318), από εκεί προήλθε η ονομασία του, με σκοπό να ενισχύσει την άμυνα της Μεσαιωνικής ακρόπολης της Ρηνιάσας και έλεγχε το εμπόριο που γίνονταν από την θάλασσα και την ξηρά. Κατά το μεσαίωνα είχε αναπτυχθεί καστροπολιτεία. Επίσης άλλη μια πολύ γνωστή ονομασία είναι κάστρο της Δέσπως.
Φρούριο Λασκάρας
Το Κάστρο – Φρούριο της Λασκάρας (Κούλια της Λασκάρας) είναι οχυρωματικό έργο της έσχατης Οθωμανικής περιόδου (δεύτερο μισό του 19ου αιώνα) και βρίσκεται στην κορυφή του λόφου «Τουρκοβούνι» στη χερσόνησο της Λασκάρας του Δήμου Πρέβεζας, σε υψόμετρο 145m. Ο λόφος βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου του Αγίου Θωμά, που στα τέλη του 19ου – αρχή του 20ού αιώνα ονομαζόταν Σκαφιδάκι. Η πρόσβαση στο κάστρο γινόταν μέσω λιθόστρωτου μονοπατιού, το οποίο στις μέρες μας έχει, στο μεγαλύτερο τμήμα του, χαθεί. Σήμερα το φρούριο της Λασκάρας είναι εγκαταλελειμμένο αλλά καλοδιατηρημένο.
Φρούριο Μπούκας
Χτίστηκε από τους Οθωμανούς, στη δυτική πλευρά των στενών της εισόδου του Αμβρακικού κόλπου (μπούκα = είσοδος) γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1478. Άλλη ονομασία είναι Castello della Preveza. Σήμερα η περιοχή αυτή της Πρέβεζας ονομάζεται «Παλιοσάραγα» και προέρχεται από το παλιό Σαράι του Αλή Πασά. Στην περιοχή σώζονται τα ιαματικά λουτρά του παλιού Σαραγιού. Έχουν αναβαθμιστεί από το δήμο Πρέβεζας και λειτουργούν εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Παραλίες
Αλωνάκι
Ακριβώς μετά το χωριό του Παντοκράτορα σε απόσταση μόλις 1χλμ βρίσκεται το Αλωνάκι. Η ακτή με τη χρυσή άμμο, κοσμική με υποδομές για αξέχαστες διακοπές. Λεπτή ψιλή άμμος, αρκετά μεγάλη σε πλάτος αλλά και μήκος. Ιδανικός προορισμός για οικογένειες. Λίγα μέτρα πιο κάτω είναι η παραλία του οικισμού της Δροσιάς.
Αρτολίθια (παραλία Ριζών)
Απόμερη και ήσυχη παραλία ιδανική για τον επισκέπτη που αναζητά ηρεμία και καθαρά νερά. Πιθανότητα η λέξη Αρτολίθια προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη «Ορτολίθια» επειδή το λιμανάκι σχηματίζεται από όρθιους και ψηλούς βράχους. Τα Αρτολίθια ήταν η σκάλα της μεσαιωνικής Ρινιάσας που το 1443 μ.Χ. αναφέρεται ως Αρναούσα. Μικροί κολπίσκοι που εναλλάσσεται η λεπτή άμμος με μικρό βότσαλο αλλά δε λείπει και παρουσία βράχων κάνοντάς τη γραφική.
Βράχος
Ίσως η πιο εντυπωσιακή παραλία. Ακριβώς δίπλα της βρίσκεται η παραλία της Λούτσας. Και οι δύο ενωμένες αλλά ταυτόχρονα και με ευδιάκριτα «σύνορα», απλώνονται σε έξι ατέλειωτα χιλιόμετρα χρυσαφένιας αμμουδιάς. Η παραλία του Βράχου είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Πρέβεζας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και λεπτή άμμο και μεγάλο μήκος ανάμεσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Τα νερά της βαθαίνουν ομαλά.
Καλαμίτσι
Περιοχή που συνδυάζει το πράσινο της πλούσιας βλάστησης με το καταγάλανα και καθαρά νερά του Ιονίου. Παραλία με αμμουδιά και νερά αρκετά ρηχά στην αρχή που βαθαίνουν γρήγορα.
Κανάλι
Βρίσκεται στο παραθαλάσσιο χωριό Κανάλι φημισμένο για την πανέμορφη παραλία του και τα καταγάλανα νερά της. Μεγάλη παραλία σε μήκος και πλάτος. Η μορφολογία εναλλάσσεται από λεπτό βότσαλο, άμμος και σε περιοχές βράχια. Τα νερά είναι ρηχά σε μερικά σημεία και βαθιά σε άλλα.
Καστροσυκιά
Σε μικρή απόσταση από το Κανάλι βρίσκεται το χωριό της Καστροσυκιάς με την ομώνυμη παραλία του. Εναλλάσσεται από ψιλή άμμο σε μεγάλα βότσαλα. Μεγάλη παραλία σε μήκος με ρηχά νερά.
Κυανή ακτή
Η πιο δημοφιλής παραλία της πόλης με το απαράμιλλου κάλους αισθητικό της δάσος με ευκαλύπτους. Μικροί κολπίσκοι που εκτείνονται σε 1χλμ μήκος, ψιλή, λευκή άμμος και ρηχή θάλασσα. Η παραλία της Κυανής ακτής έχει Γαλάζια σημαία.
Λυγιά
Η παραλία της Λυγιάς βρίσκεται λίγο πριν την παραλία Βράχου και μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερη ησυχία και απομόνωση καθώς δεν είναι τόσο οργανωμένη. Μικροί κολπίσκοι που εναλλάσσεται η λεπτή άμμος με μικρό βότσαλο αλλά δε λείπει και παρουσία βράχων κάνοντάς την γραφική.
Μονολίθι
Η παραλία εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα κατά μήκος του ομώνυμου αισθητικού δάσους, με βαθιά νερά, μεγάλα κύματα το απόγευμα και την αίσθηση του ωκεανού. Λεπτό βότσαλο αλλά και άμμος. Τα νερά είναι βαθαίνουν απότομα.
Μύτικας
Πολλές παραλίες μεγάλες και μικρές, αμμώδεις και βραχώδεις. Το ομώνυμο χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία Νικόπολη. Παραλία με αμμουδιά και νερά που βαθαίνουν απότομα.
Παντοκράτορας
Το μπαλκόνι της πόλης. Μια θάλασσα μοναδική, ιδανική για μπάνιο με μάσκα. Κολυμπώντας άφοβα χωρίς κατάδυση, μπορείς να χαζεύεις τον ενάλιο πλούτο γύρω από το κάστρο του Αλί Πασά και στα βράχια που την περιβάλλουν. Το ηλιοβασίλεμα είναι το ομορφότερο στην πατρίδα μας. Άμμος σε μερικά σημεία αλλά και βράχια σε άλλα. Αγαπημένος τουριστικός προορισμός για όποιον θέλει απόλυτη ηρεμία αλλά σε απόσταση αναπνοής από την πόλη.
Ριζά
Η παραλία εκτείνεται για περισσότερο από 1χλμ και βρίσκεται ανάμεσα στα παραθαλάσσια θέρετρα Αρτολίθια και Λυγιά. Δίπλα της είναι και παραλία του Χειμαδιού. Ένα γραφικό μέρος γεμάτο ελαιόδεντρα και υπέροχες παραλίες που προσφέρει υπέροχη θέα στο Ιόνιο πέλαγος και πλήρη ηρεμία. Δεν είναι ανεπτυγμένη τουριστικά αλλά είναι ιδανική αν σας αρέσει η ηρεμία και η χαλάρωση. Μεγάλη σε έκταση παραλία με απαλή κίτρινη άμμο και βράχια διάσπαρτα.
Πηγή: Δήμος Πρέβεζας